Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zázraky na počkání

19. 11. 2001
5
0
2230
Autor
Kami

   Prodával pestrobarevné balónky – na poutích, posvíceních a třeba i jen tak na ulici. Procházel městy a vesnicemi a s každým balónkem dával dětem i dospělým smích a splněné přání. Vždycky říkal: Balónek ode mě ti splní přání. Nevadí, když ti uletí nebo praskne, to přání stejně zůstane. A děti se smály a škemraly u rodičů o další drobné.

   Každý den viděl spokojené tvářičky dětí tulících se k ruce svého dospělého a smutněl. Dříve považoval všechny prcky za své, všem dokázal dát kousek srdce. Ale teď? Cítil se sám. Snad to bylo věkem. Téměř hmatatelně vnímal prázdnotu a každý dětský úsměv ho zoufale zabolel. Začínal své balónky nenávidět.

   Bloudil ulicemi a hledal ... bůhví co. Najednou kousek před ním dopadl míč a dokutálel se k němu.

 “Podáš mi, prosím, ten míč.”

Podíval se po hlase a za plotem uviděl tak desetiletého kluka s velkýma hnědýma očima. Zkoprněle na něj koukal a jako by nechápal, co že to chce.

 “Hodíš mi, prosím, ten míč,” zopakoval kluk “já nemůžu ven, víš.”

Vzpamatoval se a splnil klukovo přání. Ten vesele poděkoval a chtěl odběhnout, ale v polovině skoku se zarazil, vrátil se k plotu, upřel na muže moudrý pohled.

 “Proč jsi tak smutný? Vždyť je krásný den a ty jsi venku – svobodný,” usmál se kluk.

Muž si s povzdechem sedl na patník a začal klukovi vyprávět. Kluk trpělivě poslouchal.

 “Přineseš mi někdy nějaký balónek?”

 “Rád. A jaký bys chtěl?”

 “To je úplně jedno, jestli ale ty větší umí plnit velká přání, tak   přines nějaký obrovský. Já mám obrovské přání,” dodal kluk už skoro šeptem a sklopil oči.

 “Petříku, kde se touláš? Svačina.”

Kluk se poplašeně ohlédl a nadskočil.

 “Tak já musím letět. Ale ten balónek určitě přines. Ahój,” mávnul rukou a byl pryč.

   Muž se ztěžka zvedl a vydal se podél plotu k domovu. Po pár krocích narazil na vrata. Visela na nich cedule: DĚTSKÝ DOMOV – DOMOV MLÁDEŽE. Pečlivě a několikrát si přečetl nápis, zamyšleně sklonil hlavu a pokračoval v chůzi. Zastyděl se, že vyprávěl o svých starostech někomu, kdo jistě potřeboval lásky mnohem víc než on. V jeho hlavě se začal rodit téměř šílený nápad.

   Tak Petřík, Petr. Celý večer, a vlastně i celou noc, na něj myslel. Měl takové moudré oči – zbytečně moudré, vzhledem k jeho věku. Co asi prožil, že skončil v péči státu? Ráno vybral nádherně modrý balónek, nafoukl ho, aby byl co největší, ale nepraskl a šel k plotu.

   Od té doby byl u plotu mnohokrát. Povídal si s Petříkem a dozvěděl se, že nezná rodiče, že je v domově, co si pamatuje, že byl už v několika rodinách, že tety jsou tu moc hodné ... Rozhýbal to i z druhé strany. Podal si oficiální žádost o osvojení a díky tomu nyní věděl, že Petřík je dítě z E55, že je chytrý, zdravý a bezproblémový, že má ale tu smůlu, že není “úplně bílý”. Byl upozorněn na všechna úskalí osvojování.

   Ano, byl si vědom, co všechno se musí stát, aby s ním Petřík jednou mohl žít. Ale věděl, že se za ně za oba bude “bít” a nic ho nedokáže odradit. Chtělo se mu zase dýchat, už nezáviděl rodičům jejich děti a dětem rodiče. Hleděl na ně s nadějí. Pevně věřil, že pro něj a pro Péťu nastala doba zázraků.


Toxman
27. 03. 2002
Dát tip
Možná obyčejné, možná neobyčejné, ale rozhodně velmi pěkné. :-) tip

Kandelabr
30. 11. 2001
Dát tip
fakt přílišná hra na city, ubral bych cukrkandlu...spousta klišé a celkem nezáživný příběh....

Kami
28. 11. 2001
Dát tip
Ano, je to obyčejné ...

Připadá mi to moc obyčejné. Ten děj je naprosto normální, děje se dnes a denně okolo nás. Ale je to pěkně napsané.

Držím mu palce *

*

Wopi
19. 11. 2001
Dát tip
hm... na mě trochu moc snahy o dojímavost...

Kami
19. 11. 2001
Dát tip
Nechci to dílko nějak kazit, tím co teď napíšu. Vím, že to působí sentimentálně, ale ten člověk existuje, akorát nikdy neprodával balónky. Je mi ho upřímně líto, protože není ženat a tudíž bojuje s větrnými mlýny.

Wopi
19. 11. 2001
Dát tip
aha

wqw
19. 11. 2001
Dát tip
ttt-*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru