Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tetování

21. 10. 2010
17
60
4328
Autor
sveřep
 
TENKRÁT
 
   Viděla jsem absurdního idiota , vedl semináře na fakultě filosofické /pche!/. Ohozen vždy /pche !/ v rajtkách a jezdeckých holínkách, pomádoval si k tomu rozcuch alá pop hvězda a nevcházel do učebny jinak, nežli vyzbrojen extradlouhým, pružným ukazovátkem. Jako bičíkem si pošvihával. Šašek tyranem.
   Mlátil pak rozjařeně svým nástrojem do stolů v rytmu. K tomu nám, studentům, temperamentně přednášel předmět „vědecký ateismus“ a zadával zcela pitomá, agilně prostátní témata domácích prací – ateistům s gustem, věřícím přímo s rozkoší. Tři absence se trestaly vyhozením ze školy, ano, to se pán mohl bavit na náš účet. Náboženskou svobodu nám podal v podobě „budoucího konečného osvobození všech lidí od všech náboženství“.
   Přestala jsem na seminář vůbec docházet.
   Svazáci si mne vzali stranou a říkali, že mne musejí označit. Tenkrát jsem se jich žertovně tázala, jestli mi přidělí i číslo – ale ti milí lidé můj vtip nepochopili.
 
POTOM
 
   Pak přišel převrat.
  Do vlasti mi přivál pratetu z Floridy a toho jejího pána, co se jí, sirotka, ujal v roce pětačtyřicet a oženil se s ní. Tito dva turisté byli daleko skutečnější nežli všechny poučky, knihy, vypravování a fotky, dokonce nežli hroby. „Tenkrát“ – dřív – jsem si myslela, že hroby s deskami nacpanými celými seznamy nezvěstných jsou ze všeho nejhorší, protože nešlo o jednotlivé lidi ale o celé nezvěstné rodiny, jedna pěkně těsně pod druhou tesaná, aby se všechny vešly na pamětní kámen. Moji nejbližší bližní, má krev?
   „Potom“, když se otevřely hranice a příbuzní směli domů,  jsem změnila názor a  nejhorším se pro mne stalo předloktí  cizího pána.
Měl na něm, pan Rudi z Floridy, vytetované veliké kostrbaté mnohociferné číslo. Což bylo k neuvěření a právě proto tolik skličující, jak se to číslo třeba pohybovalo, když si příborem porcoval maso na talíři. No…  
    Prastrýček s pratetičkou říkali například, že komunismus není civilizovaný, ale dodávali k tomu ještě,  že v socialistických zemích praktikovaný vědecký ateismus je prostě způsob organizovaného vymývání mozků celým generacím porobených národů. A oni že se s ateisty kamarádí – proč by ne, když s křesťany také -  ale s normálními, americkými ateisty. Jako že ti zdejší nejsou ól rajt, ou kej?
    Zašla jsem s nimi na hroby.
    A na filosofickou fakultu převrat přivál kupodivu úplně jiné pojetí náboženské svobody! Jaká novinka. Věřícím se řeklo, že smějí existovat, jakož i rasy a národy. Svobodně, beztrestně, nešikanovaně a bez urážek. V civilizované evropské zemi byl seminář vědeckého ateismu bez zaváhání zrušen.
 
SETRVALE
 
    Pokud něco milujeme, tak to máme chránit.  To se tak nějak ví. Miluji  CIVILIZOVANOST, která definuje svobodu svědomí, vyznání, prostě věření něčemu. Oním novým způsobem - a to jako základní lidské právo. Proto se ji snažím chránit jako nesamozřejmou drahocennost.
  
  Nechci nikdy v životě ani nikoho tetovat, ani jinak šikanovat kvůli rase, národnostní příslušnosti nebo odlišnému vyznání. Sama si zoufale nepřeji být takovému nakládání vystavena anebo mu muset nečinně přihlížet, ach Bože, ta bezmocnost. A chci věřit, že čtenář teď mne čtoucí mi rozumí a zároveň že niterně protestuje asi takhle: „ Co si ta osoba, ta autorka textu,  o sobě myslí,  je ona snad něco extra podle svého názoru ? Já, čtenář,  přeci také nechci nikoho urážet a šikanovat kvůli jeho víře anebo národu – či pro  obojí? Ať je zcela jasno v té věci! Já, čtenář, v žádném případě NETETUJI !!!“
 
Laskavý čtenáři – děkuji ti z celého srdce. Tenkrát, potom, setrvale.
 
 
 
 
 
   

60 názorů

Muamarek
26. 10. 2010
Dát tip
Líbí se mi Tenkrát a Potom, ze Setrvale už na mě příliš dýchá snaha nikoli napovědět, ale doříci... Jen piš, myslím, že máš co říct a vypadá to, že i najdeš, jak to říci, Marek

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
kostka: a jakou kostku? :DDDDDDDDDDDD...

Dero
22. 10. 2010
Dát tip
Ah, a já hlupák to vzal doslovně. :) Od Pratchetta by to mohlo být. Je to jeho styl.

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
asi tím kostka myslí beletrii. vtipnější z téhož zdroje /beletrie/ je tvrzení, že komise jakkoli inteligentních lidí má inteligenci améby, /což by pak šlo vztáhnout i na dav / tuším S.J. Lec . není knížka jako knížka :DDD

Dero
22. 10. 2010
Dát tip
Nevadí. Z jaké knížky?

Dero
22. 10. 2010
Dát tip
Tomu nevěřím, minimálně tam musí být nějaká spodní hranice. Relevantní odkaz?

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
Dero: děkuji ti.

Dero
22. 10. 2010
Dát tip
Ale jo, souhlasil bych. Říkáš však jednoho? V tom případě si hezky stoupni do řady a počkej, až na tebe dojde řada. :)

Dero
22. 10. 2010
Dát tip
kostka: To je zvláštní že se tu všichni oháníte tolerancí, a přitom nechcete tolerovat moje dílo, ačkoliv nikomu nemůže ublížit To je právě sporná část. Snažil jsem se sveřep vysvětlit pohnutky, které adminy vedly k tomu, že shledali tvá díla nezávadnými v tom smyslu, že neporušují pravidla Písmáka ani zákony ČR. Za tímto rozhodnutím si stojíme a právo na svobodu vyjádření respektujeme. Pravdou však je, že minimálně já se nedomnívám, že v malé komunitě na Písmáku je tak ostré ironie potřeba. Tato komunita by mohla a měla být soudržnější, ironie je potřeba jako soli, ale ironie dokáže být i laskavá. Celý okolní svět se pomalu přiklání k hrubosti a kultu individualit, takže mi přijde škoda, že inteligentní lidé zde z Písmáka nemají zájem udělat hezké místo k bytí, k publikaci, k poznávání rozdílných názorů. Chybí tu dobrá vůle, všude kolem. To je můj osobní názor.

Oldjerry
22. 10. 2010
Dát tip
Co je a co není šikana? Kdepak je ta tenká hranice mezi ironií, sarkazmem a šikanou? Když někdo o druhém napíše, že cituji »píše hovna« není to šikana... CO JE TO TEDY? zejména v případě, že sám nedokáže předvést, jak se píšou nehovna... Když někdo píše satiry,ironické šlehy a někdy i sprosťárny a je k tomu vybaven adminskými právy - není to šikana. CO JE TO TEDY? On umí, může a pronikne přes váš blok, ale sám se obrní blokem, přes který se nikdo z obyčejných Písmáků nedostane. To není šikana - CO JE TO TEDY? Nepotřebuji dlouhé vysvětlování, proč někdo může a druhý ne a dokazování, že jsem přecitlivělý na skvělou BŽUNDU..., chtěl bych jen, aby to někdo realisticky pojmenoval a omezil - je mi jedno jak.

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
žárovko: děkuji ti za tento názor, milé světlo

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
baronka: velice dík

100Wzarovka
22. 10. 2010
Dát tip
Naprostá tragédie bude, až nám to nebude vadit!

baronka
22. 10. 2010
Dát tip
Velmi pěkné T

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
Pišta: děkuji za návštěvu ! inu, tak jsem tuhle si taky přečetla kostkovo dílo, seděla a dumala, že verbální projev kostky se mne nemůže dotknout... protože jsem inteligentní/:O/ člověk. ale vzpomínky se otevírají - a city mne zmohly. může se stát. nakonec jsem docela ráda. /baronka napsala do prologu svého nového díla sympatický citát, plaše dopuručuji k nahlédnutí!/

Napsal jsem, co jsem napsal. Jak si to pro sebe interpretuješ, je tvoje věc.

Pravda je, že dělat si z někoho bžundu lze zrovna za šikanu považovat opravdu jen s velkou mírou rozostření pojmů... A je-li ta bžunda nevkusná, tupá či jiným způsobem myšlenkově ne zcela na výši, tak je to jen a jen vizitka jejího autora. Jak známo, blb mě nemůže urazit, kdyby se na hlavu stavěl. Ano, může mi rozbít ciferník, pak už můžeme mluvit o šikaně a pod. Ale verbální průjem se inteligentního člověka zkrátka nemůže dotknout. Tož tak, a tím bych to považoval za vysvětlené a uzavřené.

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
jasně. kdo s tebou nesouhlasí, tak je rázem "tím, kdo má nosánek nahóru". A tys okamžitě mluvčím "ostatních". jak prosté. jak starobylé...

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
kostka: aha. takže urážení a šikanovaní mají za úkol mlčet a trpět a brát to s humorem? tys tedy fan veškeré svobody pro šikanující ale zato žádné svobody pro šikanované, jak se mi zdá? mazáním se občas něčeho i dosáhne - třeba je někdy třeba smazat sprostý nápis z kostelní zdi. nebo tak. ale já s tebou diskutovat nemám chuť, autore svých děl.

..v tom případě je možná načase aby se někteří na sebou zamysleli..že ano?

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
dne 20. 10. 2010 bylo na Písmáku publikováno dílo: Adrianne vyráží do ulic šířit víru v Boha aneb "Jsi bez mozku? Přidej se k nám!" Projednáno klubem adminů Po řádné autorizaci cituji ze zprávy Dera: -Také bych rád na Písmáku vymýtil antisociální chování, ale formou represí to zde už zkoušeli dva majitelé a nesetkali se v tom s úspěchem. My se pokoušíme o liberálnější přístup (to NEZNAMENÁ, že fandíme hrubosti, jenom vnímáme některé její formy jako nutné „externality“, které jsou součástí života). Tímto klebu děkuji a zejména Derovi - že "nefandí" :D

sveřep
22. 10. 2010
Dát tip
guy: dík za návštěvu a pochopení/a možná tě i chápu/

guy
22. 10. 2010
Dát tip
hm, evoklo mi to tohle: Šla teta na snímkování, měla pěkné tetování. A pan doktor se jí ptal:'Kdo Vás teta tetoval'? 'Nechte prosím slušnou ženu, já jsem tu jen na rentgenu. Sama já se tetuji, drátuji a letuji!' :-)

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
Bíša : děkuji ti

Bíša
21. 10. 2010
Dát tip
Buďme vždy tolerantními lidmi...

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
mylenka: neznala jsem. dík, udělalo mi to radost

Marcela.K.
21. 10. 2010
Dát tip
Znáš tento citát Od miroslava Horníčka? :-) Mám ho ráda. "Tolerance se získává tak jako humor, teprve zráním a věkem."

..Oldjery..přesně jsi formuloval co si sama myslím..děkuji ti za to..:)

Oldjerry
21. 10. 2010
Dát tip
Na takové věci rychle zapomínám. Dnes mi něco, nebo někdo, štve - zítra o tom nevím. Někdy holt! až pozítří... :-)

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
Old: šmarjá, teď mi to docvaklo s tou fotkou, jak jsme se o vánocích hádali! :DDDD

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
Old:Slušnost bereme jako samozřejmou, neslušnost nás irituje - no právě. dík za návštěvu a názor !

Oldjerry
21. 10. 2010
Dát tip
Nejsem ateista, věřím, že bůh existuje... odmítám ale jakoukoli jeho perzonifikaci a výklad. Šarlatáni všech světadílů vytvořili své vize a vydávají je každý za jedinou pravdu a sebe za zástupce boží na zemi. Reálně uvažuji o možnosti, že naším bohem je nám neznámá, možná už miliardu let stará civilizace, která si na nás ověřuje své tvůrčí a technické schopnosti. Proto kněží všech stupňů jsou (někdy nevědomky) podvodníky, protože jsou stejně božští jako sveřep, já, nebo přítel kostkovaný mozek... Já vím, to jsem poodjel, tohle je o obyčejné lidské slušnosti, případně neslušnosti. Slušnost bereme jako samozřejmou, neslušnost nás irituje. Každý jsme poměrně velice různý, různá, různé...

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
sepotvkorunach: děkuji za návštěvu, děkuji za názor :D

..berbo..doufám..že si děláš srandu! ..souhlasím se žárovkou..ovšem do sporu nemíním zasahovat ani náhodou..

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
berba: přidělení značky nebo čísla osobám perzekuovaným pro víru nebo rasu.

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
žárovka, renegátka: děkuji vám

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
ladyloba: ještě aby mrtvo:D

renegátka
21. 10. 2010
Dát tip
Souhlasím s komentářem žárovičky.Špinavost se ironií očistit nedá.

LadyLoba
21. 10. 2010
Dát tip
;-D ok, dílo je ze života - to nám, ale na Pismáku bylo pojednou zas živo :-)

100Wzarovka
21. 10. 2010
Dát tip
Nihil novi sub solem, to se týká všeho! Voltaire:"Mohu něco neuznávat, ale nesmím to špinit a brát druhým naději"

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
Norsko, Atlantis : díky za návštěvu

sveřep
21. 10. 2010
Dát tip
ladyloba: masérku třeba :D. toto dílo je inspirované mým životem, ale to nic.

Atlantis
21. 10. 2010
Dát tip
Ano, tak to je pravda o společnosti.

LadyLoba
21. 10. 2010
Dát tip
dílo je supr - i když inspirované nejspíš tím, že jsi tvorbu "Mám místo mozku z piva kostku" nepochopila a navíc si trochu odporuješ - ale třebars už je to minulost - říkáš, že netetuješ - (a možná jsem tě nepochopila já), ale z tvé "diskuze" jsem nadobudla dojem, že jsi chtěla na něj volat specialisty tak asi tak

Norsko 1
21. 10. 2010
Dát tip
tenkrát*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru