Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TAK NEVÍM...

03. 11. 2010
7
21
1665
Autor
hanaka

            Tak nevím..., pane záchranáři.

            Zasel jste do mne semínko nejistoty.

            Ale abych to vzala pěkně popořádku: Jdu  takhle večer domů a na tramvajové zastávce leží obličejem k zemi muž. Za celou chvíli se ani nepohne. Sleduji, jestli dýchá, ale není to poznat. Je tmavší pleti a trochu špinavý. Bezdomovec? Opilý? Jenom opilý...?

            Připojuje se ke mně starší paní. Domlouváme se, že raději zavoláme sanitku. Volám 155. Nějak to nefunguje a tak zkouším policii 158, třeba si informaci předají. Máme přece integrovaný záchranný...

            Berou telefon a tak vysvětluji o co jde. Radí mi, abych zavolala záchranku 155, funguje prý určitě, oni to nevyřídí, nepřepojí. Tak znovu vyťukávám 155. Tentokrát se podařilo. Dispečerka se ptá, jestli jsme mužem aspoň zatřásli. Nezatřásli, vždyť nevíme, co s ním je. Taky bych nerada dostala facku od opilce, kterému by se třesení nelíbilo. Dispečerka říká, že oni taky ne (vím, mají s tím špatné zkušenosti - narozdíl ode mne, mrňavé ženské). Jdu na něj tedy alespoň promluvit. Pohne se, tedy žije. Víc asi nezjistím. Dispečerka svolí, že někoho pošle. Čekáme.

            Několik lidí prochází okolo. Podívají se a jdou dál. Manžel manželce pobaveně povídá: “Haha, spadla mu peřina“....

            Muž se pohnul trochu víc. Starší paní říká, že je dobré, že nevědí, kdo volal, že nám aspoň nevynadají, když bude muž jen opilý. Za pár minut přijíždí sanitka. Zastavuje o kousek dál, řidič se rozhlíží, a tak na ně mávám, aby ještě kousek popojeli. Záchranář vystupuje a přesvědčuje se o tom, že jsme to my, kdo volal. Říkám mu, že je možné, že muž je jen opilý, ale nejsem lékař a nevezmu si na svědomí, kdyby to bylo jinak. Starší paní mizí v tramvaji, která zastavila vedle nás. Ještě než dojde k ležícímu muži, vysvětluje mi záchranář, že pokud je voláme k opilému, třeba někde jinde budou chybět, co když někde auto porazilo dítě...

            No, možná, ale já znám z vyprávění případ, když na podnikovém večírku nezavolali k opile vypadajícímu kolegovi lékaře a on tak umřel, aniž se alkoholu dotknul.

            Tak nevím, pane záchranáři..., tak nevím..., mám se příště, stejně jako těch celkem asi patnáct lidí, co šli kolem, jen podívat a jít dál? Moc nerada bych měla na svědomí nějaké nezachráněné dítě...

            Asi to zase risknu.


21 názorů

hanaka
01. 01. 2014
Dát tip

:-)


Monet
31. 12. 2013
Dát tip

Mohl mít hypoglykémii, pak jsou lidé cítit acetonem a koma vypadá stejně, je to téměř k nerozeznání. Palec nahoru!


puritan
02. 01. 2011
Dát tip
ale víš...*

Edvin1
15. 11. 2010
Dát tip
hanako, ti, co Ti to zkritizovali, měli recht, ale nevěděli, proč. Jen to vycítili díky tomu, co kdesi četli lepšího. Zkusím Ti napovědět: Popsala jsi to, co jsi viděla. Nic víc. Jediné, co jsi z toho textu mohla použít v LITERÁRNÍM díle, je předposlední věta: "Moc nerada bych měla na svědomí nějaké nezachráněné dítě..." Ta má sílu i vtip. I ta nejdramatičtější událost, vyjádřená strohými slovy, říkajícími jen to, co se stalo, je zbavena toho, co její dramatičnost určuje. Autor si musí všímat všeho kolem - hluku či šumu lidí, aut, větru, reakce všech, co u toho byli, věcí, zdánlivě s událostí nesouvisejících (třeba komentářů okolostojících), atd., a pak jít do hloubky, třeba do myšlení a pocitů všech zúčastněných. A domýšlet, co všecko se dělo před a po události, a to u všech protagonistů, v jejich životě, ale třeba i v jejich srdci. A není zakázáno něco z toho přitáhnout za vlasy, použít nadsázku. Nakonec vyškrtat přebytečné,a ponechat jen to nezbytné. A budeš mít povídku. Nebo úvahu. Jak chceš.

hanaka
04. 11. 2010
Dát tip
Děkuji, Brack .-)

tip T

:))))))))))))))))))

hanaka
03. 11. 2010
Dát tip
že by? :-) nojo, asi jo...

..úvaha..hanako..:)

hanaka
03. 11. 2010
Dát tip
A co je to podle tebe? (Už jsem to řešila jednou, ale vyšlo to tak i dalším...) :-)

..hanako..dobrý příběh ale určitě to není fejeton..:)

hanaka
03. 11. 2010
Dát tip
spíš velký b**

hanaka
03. 11. 2010
Dát tip
co k tomu říct... No comment (asi si připadáš jako velký frajer...)

hanaka
03. 11. 2010
Dát tip
??? Chroust: je to podle skutečné události... co je na tom za zhovadilost?

gabi
03. 11. 2010
Dát tip
...*

hanaka
03. 11. 2010
Dát tip
Odvezli ho, tak pak už nevím...

moorgaan
03. 11. 2010
Dát tip
no a co?.. byl opily?..

Metta
03. 11. 2010
Dát tip
a co mu teda bylo?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru