Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výlet

10. 11. 2010
5
12
1286


Jedeme na výlet do Buchlovic. Je tam krásný zámek, ale není přístupný. Opravuje se. Markétce to nevadí, zajímá ji hlavně zámecký park.
Zámecký park v Buchlovicích je rozdělen na dvě části. Přední, francouzský park, je pečlivě upravován. Vysoké keře krušpánku jsou sestřiženy do homolí. Také květinové záhony jsou tvarované do ornamentů a lemované pečlivě sestřženými keříky krušpánku. Myslím, že správně se jmenuje zimostráz, ale já jsem vždy slýchala, že je to krušpánek. V dolní části je leknínové jezírko. Sem chodíme posedět. Odpočinout si a potěšit se pohádkovou nádherou, kterou nabízí pohled na zámek ze spodní strany. Dále pokračuje zadní, anglický park. Roste v něm spousta vzácných a zajímavých dřevin, které dovedou potěšit oči milovníků přírody. Přesto sem zabloudí jen docela málo turistů a romantická zákoutí jsou i v létě tichá a opuštěná.
Tady se v létě, nerušen turisty, zdržuje Filip. Filip je páv. Zapomněla jsem vám sdělit, že pávi se chovají v zámeckém parku "odjakživa". Podle zlatavého zabarvení peří je Filip nejstarší z nich.. Mladší pávi mají toto peří azurově modré a dlouhý ocas ukončený pestrými pavími oky. Jsou to nádherní ptáci. Doplňují vhodně pohádkovou atmosféru parku. Mimo sezónu, kdy je v parku klid, posedávají na kamenném zábradlí nebo i na střeše samotného zámku. Jako barevné sochy. Lidé jim často házejí různé, často nevhodné "pamlsky". Paví "dámy" brzy zapomenou na vrozenou pýchu a bez ostychu přijímají nabízené "přilepšení". Pávi jsou hrdí. Pokud je nabídka příliš lákavá, dávají dárci znát jakou mu prokazují laskavost, když ji vůbec přijmou. Postávají opodál a jen když myslí, že nejsou pozorováni, uzobnou nenápadně nabízenou potravu.
Filip nepřijde nikdy. Možná má špatné zkušenosti s lovci ocasních per. Jsou i takoví.
My jsme se seznámili s Filipem v zimě, kdy bývá park opuštěný. Pávi posedávali v přední části parku a naší nabídce (krmení bylo pro papoušky) neodolali. Jen ten největší s nejdelším, teď v zimě prořídlým ocasem nepřiletěl. Postával na schodišti, potřásal svou mohutnou vlečkou a pozoroval s pyšným pohrdáním nedůstojné chování ostatních pávů. Najednou se mu z hrdla vydral "skřek". Snad měl vyjádřit pohrdání, snad něco jiného, Jisté je, že jeho nečekaný projev Markétku doslova zmrazil. Když se probrala z leknutí, pronesla roztřeseným hláskem "historickou větu". "Nepávej, ty jeden Filipe".
Nevím, jak jsem mohla - tenkrát tříleté dívence - dovolit, aby se rozběhla a nabídla tomu "nafoukanci" krmení přímo z ručky. Možná jsem byla také "zmrazená" leknutím.
Co však bylo nejpodivnější:, Filip natáhl krk a zobal z natažené ručky. Byl to kouzelný obrázek. Malé děvčátko zachumlané jako medvídek a proti němu stejně velký páv mu zobe s nastavené dlaničky. Od té chvíle byl Filip velký Markétčin kamarád.
Během té zimy jsem si vymyslila ještě několik neodkladných důvodů, kvůli kterým jsme museli zajet do Buchlovic. Z Frýdku-Místku. Dědeček si často upřímně povzdechl: "Drahý Filip", ale byl to právě on, kdo by pro radostnou jiskřičku v Markétčiných očkách udělal snad všechno.
To bylo před třemi lety. Dnes nejezdíme na dovolenou, ale za Filipem. Nevím, jestli si pamatuje své jméno, ale spíš Markétku a na její zavolání se vždycky objeví. Nepřiběhne. Vynoří se mezi krušpánkovými keři a důstojně přijde a vezme si z nastavené ručky nabízenou pochoutku. Markétka je přešťastná. Filip se nedůstojně natřásá a vrtí. Jak málo jim oběma stačí ke štěstí.


12 názorů

Bíšo děkuji za přečtení a vůbec....

Bíša
11. 11. 2010
Dát tip
**

čučenka
10. 11. 2010
Dát tip
Co by to znamenalo, Maruško - jsem sice hrdá, ale ocasním perem bych také nepohrdla :-). Je to príma dekorace, no.

Čučenko co tomá znamenat? I tak děkuji.

Jara Agnes díky za milou kritiku,

Milá renegátko, asi máme stejnou krevní skupinu, Já sice dodnes nevím jakou mám, ale říká se to. Děkuji za kritiku.

Aleši, vím, že v této kapitole je více popisu buchlovického zámeckého parku, ale i děti by se mohly zajímat o krásná a zajímavá místa. Hlavně ty starší. Děkuji za pozornost.r

aleš - opraveno..

renegátka
10. 11. 2010
Dát tip
Moc hezké vyprávění Marie.Před čistotou nezáludné dětské duše i hrdý páv sklonil hlavu.*

přejmenuj Buchlovice na Filipíny :o) pěkné čtení...(ale písmáci dětem? spíš úvaha nebo fejeton...)

čučenka
10. 11. 2010
Dát tip
Co se dá dělat, ocasní pero je ocasní pero ...:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru