Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nezdravit je normální

10. 11. 2010
24
57
4801
Autor
koloušek


Rodiče a učitelé nám říkali (vám určitě taky), že je slušné pozdravit. Základní pozdrav zní: Dobrý den a Nashledanou, aspoň tady v Česku, to všichni vědí. Zdraví se mezi sebou známí, příbuzní, sousedé atd. Také se zdraví při návštěvě společných prostor, jako je obchod, kancelář, čekárna u lékaře...  Ale platí to ještě vůbec? Pro mě ano.

Přestěhovala jsem se do jiného paneláku a jak byla zvyklá, zdravila, dokonce bez ohledu na to, zdali je to muž nebo někdo mladší než já.  Většina starších obyvatel mi odpovídá. Moje  sousedka odpoví jen pokud spolu jedeme ve výtahu, či se srazíme u dveří bytu. Potkáme-li se před vchodovými dveřmi do domu, dělá, že mě nevidí. Že by špatně viděla na metr až dva, to si nemyslím, protože jezdí autem. Už jsem si za dva roky zhruba ujasnila, kteří z mladých obývají stejný dům a kteří chodí jen na návštěvu. Je zajímavé, že ti, kteří přijdou jen občas, pozdraví, ti bydlící jen někteří.

Nebo starší pán, který bydlí pode mnou. Několikrát jsme spolu v domě prohodili pár slov. Když ho ale potkám v supermarketu, dívá se mi do očí,  jako by mě vůbec neznal. Možná vysílám nějaké odpudivé signály nebo jsem chvílemi neviditelná.

Potkávám spolužačku ze střední. Seděly jsme vedle sebe v lavici. Dělá, že mě nevidí a já si nejsem vědoma, že bych jí něčím ublížila.  Snad jsem se nezměnila tak moc, aby mě nepoznala. Je říct "ahoj" tak náročné?

Vejdu do čekárny u doktora. Slušně pozdravím a čekám, že mi všichni nebo většina odpoví. Pravda, odpoví většinou aspoň někdo, případně uslyším neurčité zamručení. Totéž při odchodu. Někteří při odchodu pozdraví jiní ne. Já ano a také každému odpovím. Konkrétně u zubaře jsem vešla do čekárny, kde seděli dva mladí muži. Pozdravila jsem a neuslyšela vůbec nic. Ticho. Sedla jsem si a celou dobu přemýšlela, kde je chyba. Slyšet mě museli a němí být oba taky nemohli. Zaspala jsem snad dobu a zdravení je už přežitek? Přišla paní starší než já a neřekla nic. Ta je přece ještě "ze staré školy". Takže jsem to já, kdo se neumí přizpůsobit.

Stává se mi to i v obchodě. Když vejdu, pozdravím a ....nic. Odcházím, pozdravím a opět nic. (Poznámka: Sluch mi slouží zatím dobře.)

Po takovém zážitku si vždycky dávám za úkol, že přestanu zdravit. Nikdy to ale nevydržím a zase pozdravím. Jsem já vůbec normální?


57 názorů

koloušek
02. 06. 2011
Dát tip
avox, děkuji, tak jsem se zamyslela nad Tvým zážitkem - možná, že opravdu je někdy člověk tak zamyšlený, že toho druhého přehlédne i přeslechne. Ale když bývalá spolužačka otočí hlavu na druhou stranu, tak je to schválně a řeknu si totéž co Ty. A v obchodě si řeknu někdy i potichu: "Bůůůů" a trochu se mi uleví. Je pravda, že ani mě se většinou klábosit nechce.

avox
02. 06. 2011
Dát tip
Nedávno jsem chtěla psát na toto téma, udělala jsem si pár poznámek, ale zatím leží v šupleti... Zdravím a nečekám na odpověď, v obchodě, v čekárně a tak... ale od známých přece jen... a jednou jsem to nevydržela, potkala jsem známou, pozdravila, ona nic, tak jsem si jen tak pro sebe řekla "tak si trhni nohou!" a vida, zatímco hlasité "ahoj!" prve přeslechla, najednou slyšela dobře. "Jéeee, byla jsem zamyšlená... kde se tu bereš, jak se máš..." vrátila se ke mně, ochotná poklábosit... ale mně nešlo o to klábosení, jen o ten pozdrav... tak jsem to nějakou dobu používala a ono to fungovalo stoprocentně :-))) */

koloušek
03. 03. 2011
Dát tip
Taublo, děkuji, potěšila mě tvá návštěva, také proto, že na prózu moc nejsem.

Taubla
01. 03. 2011
Dát tip
zajímavé počtení, líbí T*

koloušek
13. 02. 2011
Dát tip
A.H., děkuji za návštěvu, potěšila.

A.H.
13. 02. 2011
Dát tip
Pravda, Diano. Stejně jsem byl vychován.

koloušek
07. 12. 2010
Dát tip
foto, máš pravdu, jsme ze staré školy a nejspíš stejný ročník. Ale i mezi mladými jsou slušní lidé, jenom na ně nemám nějak štěstí.Díky.

foto
06. 12. 2010
Dát tip
také o tom přemýšlím - asi jsme ze staré školy!

koloušek
29. 11. 2010
Dát tip
Mě také, Blani, a vítám zpátky z dovolené.:-)

Diana
29. 11. 2010
Dát tip
To jsme se krásně shodly, Jarmilko, až mne to zahřálo u srdíčka :-)))

koloušek
29. 11. 2010
Dát tip
Diano, děkuji, připomněla jsi mi, že se to tak říkalo, jen nevím, jestli to někdo řekne ještě dnes svým dětem. Snad někdo ještě ano. I mě máma říkala: Uč se zdravit od mala, potom ti to půjde samo. Mělas pravdu, milá mámo.:-)

Diana
28. 11. 2010
Dát tip
Můj táta mne učil, že "pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost". Proto budu zdravit dál, i když nikdo neodpoví. Táta by si to tak přál. Snad se dívá - kdo ví? ;-)* A

koloušek
16. 11. 2010
Dát tip
zzlatý, děkuji, a jsem ráda, že je nás takových ještě dost.:-)

zzlatý
16. 11. 2010
Dát tip
Já myslel, že je to o mě...hi a občas se cítím podobně, ale příště se tak zachovám zase. Zkrátka jsou lidé, kteří se nedokáží "opičit" jenom proto, že těch druhých je většina. A to je dobře, že tací jsou!

javavia
14. 11. 2010
Dát tip
v obchodě většinou maminky s dětma zdraví, ale jsou zákazníci, kteří se na pozdrav prodavačky ani neotočí, natož abych z nich aspoň něco jako pozdrav vypadlo. Z čekáren to také znám, stejné je to všude...je to v lidech.

koloušek
14. 11. 2010
Dát tip
javaví, děkuji, jen takový pokus, že mě to někdy přijde trapné i za ty, co neodpoví. Za mě se v čekárně u doktora zdravilo. Někteří zdraví, to je pravda, ale mladí moc ne. Ty sama víš nejlíp, jak to je a o čem to svědčí. Potkávám u dveří mladou maminku s dětmi, jak mají zdravit, když nezdraví ani ona...

javavia
14. 11. 2010
Dát tip
koloušku tak s tím zdravením je to opravdu špatné. Pracuji jako prodavačka(teď teda v půlroční neschopence), ale lidi opravdu nezdraví...kdyby si prodavačka dala k ústúm amplion...tak nic. Hlavně mladí, ale i ti starší... Moje děti zdraví, a to i cizí lidi ve městě....to se zase až stydím....protože jdeš po ulici a děti:dobrý den, dobrý den, dobrý den, dobrý den a někdy z nich vypadne ahoooj... Až odrostou bude to zřejmě pravý opak. Moc dobře jsi to napsala.

koloušek
14. 11. 2010
Dát tip
sveřep, děkuji, úsměv nebo pokývnutí hlavou úplně stačí. Nejhorší je úplná ignorace.

Athares
14. 11. 2010
Dát tip
Je normální zdravit známé lidi, přátelé, bývalé spolužáky nebo rodinné příslušníky. Stejně tak i neznámé lidi, se kterými se dostaneme do kontaktu - prodavačky, sestřičky v nemocnici nebo kamarády našich kamarádů. ALe nosobně nevidím důvod proč zdravit neznámé lidi v čekárně. To je jako pozdravit při každém vstupu do autobusu. Stejně tak někteří sousedé. Bydlí dva baráky ode mě, ale nikdy jsme spolu nemluvili osobně, tak opět nemám důvod ke zdravení.

sveřep
12. 11. 2010
Dát tip
dobrá úvaha. osobně jsem ráda, pokud mi pozdravené osoby /třeba v té čekárně u zubaře/ odpoví alespoň úsměvem nebo gestem hlavy...

koloušek
12. 11. 2010
Dát tip
Kamile, děkuji za kladné hodnocení. Jsou horší věci než pár nezdvořáků, dokud mě nebijí, je to dobré. Radu si beru k srdci, budu dál zdravit, jsem také už dost stará na to, abych své zažité zvyky dokázala změnit.:-)

Kdysi se říkalo: Pozdravit je slušnost, odpovědět povinnost. Na druhou stranu, nikdo neodpovídá za chování druhých lidí, jen za svoje vlastní, proto radím dále zdravit, a netrápit se tím, jestli někdo odpověděl, nebo ne. To je čistě jejich problém, ty máš svůj díl slušnosti pozdravem splněn... Za dobré téma tip...

koloušek
12. 11. 2010
Dát tip
Děkuji, Bíšo, jsem klidnější, že je nás víc...

Bíša
12. 11. 2010
Dát tip
Jsem na tom stejně, jako Ty...

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
Alegno, děkuji za tip, je to škoda, dřív měli lidé na sebe víc času a nebyli tak otrávení. Já se ale vůbec nedivím...

Alegna
11. 11. 2010
Dát tip
ano, jak už jiní řekli, za prvé dobře se četla, za druhé jak kde, jen se mi poslední dobou zdá, že lidi se víc uzavírají do sebe a neradi komunikují

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
maceško, děkuji, to je fakt, že jsou lidi otráveni, ale to někdy každý, slušnost se vytrácí nejen s pozdravem.

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
renegátko, aspoň víme, že my jsme slušné. A když někdo odpoví, tak je to určitě lepší pocit, než když je ticho.

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
nostalgiku, já si zas v duchu řeknu: "Bůůů".

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
baabo, že to nic není? Dokonce to není tak těžké ani napsat, ale možná kdybys mě potkal!?:-)

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
větroplachu, to záleží asi jací lidi se sejdou v baráku, v našem jsou divné vztahy. Také si říkám, že ty, co neodpoví, už nebudu zdravit a autobusáky zdravím a ti odpoví. Máš pravdu, jsou horší věci.:-)

koloušek
11. 11. 2010
Dát tip
Ano, snote, psal jsi mi to, někteří lidé si o sobě myslí kdoví co nejsou a přitom.... a naopak. Už tím pozdravením a poděkováním se pozná, co je kdo zač.

macecha
11. 11. 2010
Dát tip
Je zajímavé, že mně se ještě nestalo u nás v domě, že by mi někdo na pozdrav neodpověděl. Také bydlím v paneláku, zdravím všechny bez rozdílu, protože nikoho neznám. Snad jen moje dvě sousedky. Možná je to tím, že zdravím hodně hlasitě a těm lidem se dívám do tváře.Asi je jim hodně hloupé mi neodpovědět. Ale to, že mne nezdraví moji bývalí spolužáci, to se mi stává. Asi mají svých starostí dost a nechtějí se s nikým bavit. To se mi také stává, ale když mě někdo osloví, snažím se odpovědět. Pravdu máš v tom, že lidé moc rádi nezdraví. Myslím si, že děcka k tomu nejsou řádně vedena a dospělí začali být více nedůvěřiví a obávají se jakéhokoli sbližování, byť jen pozdravem. Anebo jsou tak otrávení, že je jim všechno jedno :) Každopádně dávám za dobrou úvahu tip.... T***

renegátka
11. 11. 2010
Dát tip
Já pozdravím, jsem tak vychována.Když někdo odpoví na můj pozdrav, je to takové malé ujištění že v místnosti se nachází další slušný člověk.

nostalgik
11. 11. 2010
Dát tip
Zdravím stejně jako ty. A když nepříjde odpověď, k tomu "Dorý den" přidám "vole". Samozřejmě jen tak, v duchu. ***

baaba
11. 11. 2010
Dát tip
ahoj :)

větroplach
10. 11. 2010
Dát tip
nesouhlasím, nevidím to tak černě :-) ... a to jsem z anonymní Prahy. ... v domě se zdravíme všichni ... jen já před časem přestal zdravit sousedku která mě neustále urážela... ... v práci jsem už pár lidí /opakovaným zdravením/ přesvědčil, že na tom nic není a ti co to nepochopili..ty už nezdravím... i když ..občas se spletu :-D občas když se vrátím z chalupy, zdravím i autobusáky v Praze :-D a tak bych řekl, že: nezdravý nezdraví :) snot: ano, mám také takovou zkušenost :-)

gabi
10. 11. 2010
Dát tip
aj ja mám skúsenosť, že len čo prekročíme hranice mesta, v okolitých dedinkách nás zdravia neznámi ľudia a ja im vždy rada odpoviem

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
To je fakt, že se lidi odcizují ve všem.

BigBivoj
10. 11. 2010
Dát tip
to máš pravdu, ale tady ani kolikrát nevíš kdo v baráku bydlí a kdo je tu cizí prostě doba je taková, že se navzájem lidi odcizujou a to je na tom to nejsmutnější...

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
To je možné, Bivoji. Ale aspoň ti, s kterými se člověk potkává v baráku, by se zdravit mohli.Dík.

BigBivoj
10. 11. 2010
Dát tip
nejhorší je to asi v Praze, asi díky aglomeraci a velké anonymitě obyvatel

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
Á, tak to je možné.

Robinia
10. 11. 2010
Dát tip
možná proto, že jsme na vesnici :-)

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
Robinie, to je dobře, že to ještě někde většinou funguje.Ď.:-)

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
gagi, přesně tak, mě je také trapné nepozdravit, dřív se určitě zdravilo víc. Časy se mění a lidé také, ale že i ti starší.Díky.

Robinia
10. 11. 2010
Dát tip
u nás se zdraví... většinou ;-)

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
Jari, máš pravdu, jsou dny, kdy se dočkám pozdravu i úsměvu, jen si myslím, že by jich mohlo být víc. Děkuji.:-)

Ferry
10. 11. 2010
Dát tip
:)

gabi
10. 11. 2010
Dát tip
ak nie si, tak sme dve :-) ja vytrvalo zdravím susedu, hoci mi odpovie málokedy, je mi trápne nepozdraviť dobre sa mi čítalo *

koloušek
10. 11. 2010
Dát tip
Ferry, děkuji, asi si to všechno moc beru...

Ferry
10. 11. 2010
Dát tip
Vytrvej, bohdá se dočkáš

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru