Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Výlet na planetu Hexahedron

29. 11. 2010
13
27
4161
Autor
Zuzulinka

ves/nes/mírný úlet

Výlet na planetu Hexahedron

 

Planeta Hexahedron ležela na konci galaxie Hexadrila. Tam, kde se žádný z astronautů nikdy nevypravil, až za miliardami světelných let, kde se jen těžko dal předpokládat život. Vypadala docela jako pyramidy, které venušané znali z malé planety nedaleko Slunce, planety Země. Povídalo se o tom, že tam žijí tvorové s hlavou do kostiček. Že neznají oblé tvary, že i dokonce rostliny na této planetě mají hrany a vůbec, že tam všechno vypadá podivně.

„Tam poletíme na prázdniny!“,  píchla do malé tečky na vesmírné mapě Venušanka Globe.

„Vážně? Můžu jet s Tebou Gló? Já ještě nikdy dál, než na Neptunu nebyl. Máma nerada cestuje a bratříček Line je ještě moc maličký, takže zase půjdeme jen k babičce do jejích vyhlášených parních lázní.“, vydechl zklamaně Spire. „To je přeci taková nuda, Gló!“

Ale Globe pokračovala jako by ho snad ani neslyšela. „Tomu říkám dobrodružství! Vážně žůžo! Táta si na tu cestu koupil úplně nový vesmírný koráb, model Unix 3011. Hele, Spire…“, šťouchla mu Gló najednou do ramene. „Už jsi ten model viděl létat? Představ si, klouže po obloze tak lehce, jako to sviští na klouzačce prstence Jupiteru. Tam jsme byli na výletě se školou předloni, pamatuješ?!“

„Jasně, že pamatují…Téda, to je paráda Gló, já už se těším! Vezme mě tvůj táta sebou? Můžu přeci s vámi, viď?“, vzrušeně žadonil Spire.

„Ale jo kamaráde. Nějak to s rodiči dáme dohromady….Neboj.“

 

A tak se tří milióntého osmistého třicátého druhého Cubula Globe, její  táta Hoales a kamarád Spire vydali za dobrodružstvím planety Cube. (Aby jste rozuměli, na Venuši nebyly dny, jak je známe my pozemšťané, ale byly tam tzv. Cubula.  Cubula nikdo neměřil, prostě se počítala, jak se Venušanům líbilo. V každé rodině se počítala po svém, takže datum uvedený výše je opravdu jen orientační.)

„Jůůůů, podívej Gló na ty mlhoviny a támhle je kometa! Támhle vlevo! Podívej se přece! Honem nebo uletí!“, vykřikoval Spire .

Globe otočila hlavu, tam kde ukazoval a vypískla: „Tati, to jsou barvy! Já bych se chtěla svézt na jejím ocase. Koupíš mi výlet? Prodávala je cestovka u nás na rohu. Kometu si smíš dokonce vybrat tu svou.“

„Ale jdi Globe. Už jsi zapomněla, kam máme namířeno?“, podotkl Hoales. „Myslím, že máme před sebou mnohem větší dobrodružství, než je jízda na pošetilé zbloudilé vlasatici.“

A opravdu. Hexahedron byl z blízka úchvatný. Zářil barvami v odstínech modré a fialové. Hrany té podivné pyramidy se leskly  a odráželo se v nich světlo všech okolních hvězd. Globe, Spire i Hoales údivem otevřeli ústa. A nezavřeli je celá čtyři Cubula, tak dlouho tam totiž všichni tři zůstali a s úžasem poznávali, že lidé na Hexahedronu měli opravdu hlavy jako modré zářící kostky. A nejen to! Jejich hlavy se uměly z kostek proměnit na špičaté fialové jehlany. Modrá kostka znamenala veselou náladu, fialový jehlan naopak smutek či únavu. Byli velmi pohostinní. Bydleli v jehlanových domech, maličkých pyramidkách, které byly celé z průhledné blankytné mlhy. Jedli podivné želé ve tvaru kostek a vůbec nic nepili.

Ještě za mnoho a mnoho Cubulů tihle cestovatelé na tu cestu vzpomínali. Na krku se jim houpaly malé jehlany z podivného kamene, který uměl měnit barvu i tvar.

A kdesi na konci vzdálené galaxie Hexadrila zdobily krky několika obyvatelům Hexahedronu malé bílé kuličky z páry Venuše.

 


27 názorů

Zuzulinka
27. 05. 2011
Dát tip
jjj, dokonce to vyšlo v nějakém školním časáku:)

avox
27. 05. 2011
Dát tip
pěkná pohádka, i "adolescentní sci-fi" vypadá dobře, dobře se četlo, dokonce svádí k rozvíjení některých pasáží */ ...dostala školačka jedničku? :-)))

vlčice
06. 12. 2010
Dát tip
pohádky rrráda :-)

Alegna
30. 11. 2010
Dát tip
milá, krásná pohádka, tak jak pohádky mají být *

Zuzulinka
29. 11. 2010
Dát tip
...asi jo, Marvine...to vysvětlení tam dopředu ale není naschvál...není to až tak pro děti, ona to "jakože" psala 12letá slečna...takže je to adolescentní sci-fi...nemá to ambice, je to prostě jen tak...

Zuzulinka
29. 11. 2010
Dát tip
planeta, no překlep...občas mě ta písmenka přeskakují...zrovna Ty Honzy bys to měl chápat:-)

Danny
29. 11. 2010
Dát tip
pěkná pohádka. *

Prozaický texty jsou jakoby přísnější... na češtinu:-)

Prozaický texty jsou jakoby přísnější... na češtinu:-)

Honzyk
29. 11. 2010
Dát tip
tak palneta ke všemu?:)))No potěš koště:D

Zuzulinka
29. 11. 2010
Dát tip
zadání znělo jasně Honzy, s účou nehneš:-)...musela to bejt palneta

Honzyk
29. 11. 2010
Dát tip
...zuzu : jen takhle,, třrba to bude pro tebe zajímavý : já když učil ty děti, /někerý doučoval, a těžce/ , češtinu, žeo, všechny skoro měly, když mi měly napsat slohovku, o planetách HZGnmnmethrm.,XuXu, MeherDle a tak....řikám jiám, proč nenapíšete vo tom, co máte doma na schodech ? ..jsem na tyhle cizojazyčný úlety vzhůru nějak alergickej:)))

Zuzulinka
29. 11. 2010
Dát tip
přiteli s er, přítelkyně s eř možná, hold jsem vážně ženská:-) renegátko, děkuji já, že jste mne následovali

renegátka
29. 11. 2010
Dát tip
Děkuji, že jsi nás vzala na výlet, už jsme to potřebovali.

pritel
29. 11. 2010
Dát tip
budes muj pritel, vid?

guy
28. 11. 2010
Dát tip
milé :-)

Adamova Eva
28. 11. 2010
Dát tip
:O) taky že by se mi ten výlet líbil ))))))))))

Zuzulinka
28. 11. 2010
Dát tip
Evi, ani nevíš...jaks témhle komentem vystihla celou podstatu...:-)

Adamova Eva
27. 11. 2010
Dát tip
Armand, já vím, že na Zemi máme spoustu Venušanek a Hexahedroňáků, ti co mají dost empatie, ale převážná většina lidí by potřebovala nakopnout svícícími a tvarujícími se hlavami, aby pochopila ))))))))))

Zuzulinka
27. 11. 2010
Dát tip
Chci Vám všem poděkovat, za opravy překlepů, za to, že mě čtete a čtete mě pozorně...za to, že můžu takhle fantazírovat v podstatě jen, když mě o to někdo požádá.... Tahle pohádka je vlastně domácím úkolem jedné žačky 9. třídy polské školy...neměla dost fantazie...tak jsem myslela za ní...na zadání "Výlet na planetu X, Y"..... a na její...."Teto, musí tam být přímá řeč..."

Armand
27. 11. 2010
Dát tip
:) ten obraz se povedl, ... já myslím, narozdíl od Adamovy Evy, že na Zemi máme spoustu Venušanek a spoustu Hexahedroňáků. :) *

Adamova Eva
27. 11. 2010
Dát tip
já si také početla, škoda že na zemi nemáme víc venušanů a hexahedroňanů - těch obzvlášť - abychom se druhým trefili do nálady :O))) *

..Zuzi..ani nedutám a nevím co mám říct.. ..děkuji za tu pohádku..

baaba
26. 11. 2010
Dát tip
...takový veselý a hravý, ale já jsem někde o dvě černý díry a sedm bílejch trpaslíků mimo :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru