Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

návod

24. 12. 2010
5
20
2312
Autor
Alloha Hurro

nebuďte jen kolemjdoucí, zaklepte do kritik, dojmy vjemy i cokoli vás napadne, že jste tu byli, měla by to být slušnost... co si má pak autor myslet, možná to znáte... možná jsou tam překlepy, jsem dost unavenej, tak mi to napište do zpráv, děkuji...

 

Možná jsme všichni jen hlupáci, ale z nějakého důvodu tu jsme. Dostáváme šanci se ukázat, poprat se sami v sobě, budovat, utvářet, stavět, cihla malta cihla

Neseme zodpovědnost za sebe, to je ta největší zodpovědnost, kterou jsme mohli dostat, to že se jí příčíme, nepřipouštíme ji, necháváme v sobě vládnout drobky špíny a zla, drobky které v nás vládnou městům dobra, stačí jedno zrnko popela a celý papír už nebude čistý. 

Ale stačí udělat to nejlehčí fouknutí, a špína bude pryč, ale neztratí se, stále bude čekat až ji na nás někdo jiný foukne, nebo my samy, a když je na nás, stačí pak prstem zatlačit a už nepůjde jen tak odfouknout, bude už v našem papíře zamáčklé, a nepůjde odstranit, mužem ho drhnout, a možná malinko zesvětlá, ale nikdy už nezmizí, ale tím pokusem poškodíme okolní papír, možná že se budem tu špínu snažit odstranit tak silně až se papír protrhne. 

Co pak? Da se slepit? Jde to? Leda že by se překryl, a čím více by se překrýval tím lépe by držel, ale přišli bychom o papír, který by nám chyběl. O čistý nepopsaný papír, co až by se zaplnil? A nám chyběl právě ten jeden malý kousek, který je vynaložen ke spojení papíru, spoj, díky kterému to má ještě smysl, kde to ještě s trochou fantazie navazuje. Ale teď nám tu chybí, je to otázka, risknout a odlepit, ale co když se odtrhne vrstva, a bude to fatální, budeme mít šanci, a dostaneme nový papír? To je otázka, život je plný otázek.

Na některé nejde odpovědět, ale je dobré si je položit.

Třeba jen abychom nezapomněli za čím jdeme, za těmito otázkami, a tato cesta za odpověďmi, se podobá puzlím, skládáme, a spojujeme souvislosti, neboli stavíme mosty které nám mimo jiné pomohou překlenout těžká místa, ale až nebudeme vědět kam dál, až nebudeme moci najít další puzlík, je potřeba se podívat nadhledem, a až poskládáme celé puzle a hrana kolem dokola bude rovná, vzneseme se nad celé dílo a pochopíme, co jsme vybudovali, kde jsme chybovali, a že to vlastně chyby nebyly, uvidíme naše celoživotní dílo jako na dlani, tak jak nás vidí ti co už dokončili skládání, a vidí že naše budování které právě probíhá zapadalo do té jeho a plnilo tam svou funkci, jako tisíce jiných lidí kteří ovlivnili a ovlivnit měli naše chápání.


20 názorů

Alegna
27. 12. 2010
Dát tip
Pěkné, a hluboké zamyšlení *

přes jeden takový experiment... :D

Puzzle
26. 12. 2010
Dát tip
no to by mě zrovna zajímalo;-)

i ty do mé... ani nevíš jak složitě jsem se k tobě dostal...

i ty do mé... ani nevíš jak složitě jsem se k tobě dostal...

Puzzle
26. 12. 2010
Dát tip
no to věřím, vždycky to tak je...to, co jsi napsal v tom poslední odstavci je moje filozofie, takhle to vidím já...zvláštní...jsi další dílek do mé skládanky;-)

já vím, ale to jsem o tvé existenci neměl ani páru, když jsem to psal...

Puzzle
26. 12. 2010
Dát tip
To s těmi puzzlíky, poslední odstavec je jako bych to psala já:-)

°co si myslím, Alloha Hurro? -jsi velký bojovník, to je vidět :)

juno ale já byl na půlnoční, od 22 do OO ty snad ne?

Je to tak, ale je vidět, že každý to vnímá zcela jinak, já si třeba na rozdíl od Juna nemyslím, že špína se na nás hrne každý den a nemůžeme tak udržovat papír čistý. Asi to beru více z výšky než z každodennosti. Někdy vidím letět smítko a snažím se jej odfouknout pryč ještě dřív než dosedne na papír a ono se podaří, ale pak se rozhlédnu na zbytek papíru a na druhém konci leží malili smítko, které bych rozhodně nečekala. Proto je nadhled pro mě tak důležitý a snažím se mu být stále blíž a blíž... S tím stavěním mostů ses úplně trefil do jedné dávné a daleko vzdálené doby, ale teď o tom ne. Napsal jsi to úžasně, mám moc ráda to pochopení zapadnutého puzzlíku do skládačky, možná samo to pochopení je další dílek...

záleží na tom jak rozlišuješ špínu od smítka...

nevadí sepotilko ale stejně děkuji že jsi to sem napsala...

..Aloha-...dnes je to pro mně moc filosofické..

gabi
24. 12. 2010
Dát tip
na tie moje nejde odpovědět

děkuji za zastavení gabi, pokud k tomu máš nějaké otázky, sem s nimi...

gabi
24. 12. 2010
Dát tip
preklepy som nenašla, ani nehľadala/aj tak český pravopis neovládam/, úvaha ma zaujala, pekne premýšľaš... Otázky... Na některé nejde odpovědět, ale je dobré si je položit.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru