Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ivan Hlas - Za barevným sklem

Výběr: Dero
27. 12. 2010
21
36
4185
Autor
aleš-novák

Ježíškova knížka... chystám se to přečíst ještě jednou, tohle berte jako první dojmy...

Za barevným sklem

 

Ivana Hlase jsem objevil v roce 1993. Jako blesk z čistého nebe mě tehdy zasáhl film Šakalí léta. Hlas napsal do filmu rokenrolové písničky tak, že naprosto přesně zapadly do atmosféry padesátých let. Spousta jeho písní stačila už zlidovět. Sehnal jsem zpětně všechny jeho gramodesky (ano, v roce 93 se jednalo ještě o vinylové desky) a když vydal něco nového později, doplnil jsem sbírku. Teď mi k hudebninám přibyla i knížka. Byl jsem docela zvědavý, jak se známý autor písňových textů popasuje s prozaickým textem. A musím říct (ač jsem v tomto případě čtenářem velmi zaujatým),  že to dopadlo dobře.

 

Když jsme byli malí, „barevným sklem“ jsme pozorovali svět. Nacházeli jsme tak nové odstíny okoukaných věcí kolem nás. Něco podobného se v knize Za barevným sklem podařilo i Ivanu Hlasovi. Ukazuje nám sám sebe od základní školy až do ranné dospělosti. Pohledem kluka, pro kterého je na začátku velkým problémem jít do obchodu pro „pět deka droždí“, kluka, který je silnějšími spolužáky odstrkován a šikanován, kluka odkojeného Jackem Londonem (ale později  mimoděk poučeného i Arthurem Londonem). Hovorová čeština hodně pomáhá k vykouzlení dojmu, že čteme vyprávění malého chlapce. 

 

Pubertu autor prožíval v období nastupující slávy Beatles, a tak není divu, že i parta kolem něj má touhu proslavit se vlastní muzikou. Půvabný je zejména příběh o vzácných houslích předělaných na kytaru podle vzoru Paula McCartneyho.  Nadšení muzikanti mají na chvíli před sebou velmi široké obzory, vždyť  v tehdejším komunistickém Československu dochází k mírnému kulturnímu uvolnění (viz Nová vlna ve filmu). Vyhlídky se ale postupně uzavírají po srpnu 1968 a sovětské okupaci. To je i téma posledních  kapitol Hlasovy knížky, okořeněných bohatýrskou historkou o tom, jak otec použil konvoje ruských tanků místo taxíku pro cestu noční Prahou z flámu. 

 

Mohlo by to být i nostalgické vzpomínání na staré časy, možná paměti zkušeného (záměrně nepíši starého) folkaře-rockera. Spíš jde ale o autentický pohled na atmosféru starých  Dejvic,  o vyprávění ,jak se rodily první lásky, zrady a přátelství na celý život. Autobiografičnost knížky je autentická do té míry, že se v ději dají rozpoznat motivy a okolnosti vzniku později známých písní (Aranka, ona nosí červenou sukni…, trable s Kateřinou, možná by se tam dal najít odkaz i na píseň „Mám tě rád“ ze Šakalích let, nemluvě o závěrečné písni „Na počest hrdinům…“ z téhož filmu ). Pro čtenáře může být přínosem, když hudební minulost autora aspoň trochu zná, ale v žádném případě to není nutná podmínka pro příjemný zážitek z knihy.

 

 

Ivan Hlas: Za barevným sklem

Ilustrace Vojtěch Kokeš

Předmluva Petr Šabach

Vydalo nakladatelství Maťa v edici Česká radost,  140 stran, 2010

 


36 názorů

jojo, to jsem taky četl :o) nebo aspoň útržky...

Zbora
07. 01. 2011
Dát tip
I Vašek Koubek vydal loni svou prvotinu a taky to nedopadlo nejhůř.

Markel
30. 12. 2010
Dát tip
pěkně napsaná upoutávka, navozuje chutě k opatření knihy - T

Toscana
30. 12. 2010
Dát tip
Dejvice i Ivan Hlas jsou mi poměrně vzdálené, takže nevím, jestli sobě zaopatřím - spíš pokud vůbec, pak od někoho na pár dnů půjčím... :o) (A to i přesto, že ta recenze je napsaná velmi čitelně.) *t

Lan: jasně, takových historek je tam víc, třeba jak na konci majitel těch "historických houslí" spláče nad výdělkem...:o)

Lan
29. 12. 2010
Dát tip
Marvine, nešvihnu (Aleš to trefil trefně i za mě) ale teď málem švihlo mě. Pracně jsem sem vyťukala jednu rozkošnou ukázku, jak se Ivan potkal se svou ženou Kačenkou (byla mimino v kočárku), a když jsem doťukala a zmáčkla odeslat objevilo se JEJDA!

Lan
29. 12. 2010
Dát tip
"Za barevným sklem" napadlo mě hned, jak jsem si u Marvina přečetla vyhlášení soutěže. K Ivanovým dejvickým vzpomínkám mám vztah...

jejdavilda
29. 12. 2010
Dát tip
Tož knížka může být dobrá, ale nekoupil jsem si ji neboť jsem byl velmi zklamán koncertem. Dobrý koncert je založen buď na hudebních výkonech ( např.M. Pavlíček), nebo dobrém textu ( tady mě třeba překvapila e. Kočičková) nebo živelnosti, která tě popadne a nepustí. Tady nebylo nic a proto tedy nekoupil

baaba
28. 12. 2010
Dát tip
Gut werbung* ...vyhledám a pořídím :)

Dero
28. 12. 2010
Dát tip
Budiž tip.

btw: kalkulace pro výběr? V=5xtip od kritika :o)

však jsem psal, že až to dočtu podruhé, zavěsím širší rozbor...:o)

Vaud
28. 12. 2010
Dát tip
vyřídím mistrovi, že na něj se...ignoruješ :-)

díky Vaude, raději budu i nadále uctívat Mistra jen prostřednictvím jeho díla :o)

Vaud
27. 12. 2010
Dát tip
když budeš prosit, tak Tě s ním seznámím :-)

Vaud
27. 12. 2010
Dát tip
když budeš prosit, tak Tě s ním seznámím :-)

díky za připomínky. nechám si své dojmy uležet a po druhém čtení zkusím napsat obšírnější rozbor. Je fakt, že tohle je spíš reklama než recenze :o)

Vcelku dobré, ale narozdíl od některých komentujících si nemyslím, že jde o recenzi. Spíše než za recenzi, bych to považoval za jakousi upomínku či doporučení - ano, jistě, i recenzi můžeme chápat jako určité doporučení, ale v té dochází k jistému zhodnocení, což se zde nestalo. Nedostává se například vůbec na literární kvalitu knihy, řesíš pouze osobnost, která je v knize řešena a částečně i to, jak ji řeší kniha - určitě, jak podotýká Dero, chybí ukázky. Ten text je spíše jen takovým nostalgickým zvoláním a jako takový ho lze jen těžko hodnotit. Napsané je to přehledně. (Recenze, jak si je představuji já, tady píše třeba Stvn.)

Háber
27. 12. 2010
Dát tip
zaujímavá * recenzia*

Dero
27. 12. 2010
Dát tip
Díky za hezky zformulované první dojmy. Textu by, domnívám se, velmi slušela alespoň krátká ukázka z knihy. Bylo by možné ji přidat? Výběrem oceňuji informační vyváženost tvého ohlasu a rozumné strukturování textu.

Takhle má vypadat recenze...*

Alegna
27. 12. 2010
Dát tip
hm, poklona Tvé recenzi *

Hesiona
27. 12. 2010
Dát tip
Díky za recenzi a upoutávku, Aleši :o)

Marvine, zhltnul jsem to jedním dechem, třeba to po druhém přečtení ještě trochu přikořením...

..dík za čtivou recenzi a tip na knížku..tobě taky..tip..:)

Diana
27. 12. 2010
Dát tip
Zajímavé*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru