Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Všichni moji chlapi II- aneb čas povánoční.

02. 01. 2011
25
29
2778
Autor
Sebastiana

Ráno bylo nezvykle teplo, snad díky tomu jsem zpozorovala toho pavouka. Visel dolů od stropu a nic bych za to nedala , že na mě civěl. Určitě. Protože sotva jsem se chtěla okolo něj protáhnout, připadalo mi, že se vzdálenost mezi mnou a jím zmenšila. Rozhoupal se.

„Alané!“

„No?“

„Je tu pavouk!“

„Dobře.“

„Co, DOBŘE, pojď ho zabít.“

„Proč?“

„Je hnusnej a kouká na mě.“

Pavouk se zase pohnul, už jsem chtěla začít ječet, když se objevil Alan a s tichým „Tak pojď Karle“ ho vynesl ven. Něco mu ještě řekl polohlasem a myslím, že to bylo- „promiň Karle,“ a vyhodil ho ven.

„Tati, jak vypadá Ježíšek ?“ Chtěl vědět už asi posté můj osmiletý syn Albert. „Proč ho nemůžu vidět??“

„Protože má chobot, bodliny a nahou prdel a kdybys ho viděl, měl by jsi z toho trauma do konce života a my by jsme s tebou chodili k psychiatrovi,“ podal vyčerpávající odpověď Alan.

Přišel můj starší syn Daniel a opatrně si položil talíř plný salámu a zeleniny na stůl. Přemýšlela jsem nad tím, jak jsem ráda, že nechal vegetariánství. Zůstal mu ale hysterický vztah k čistotě. Jedna z malých kočiček Rudy si k němu stoupla, zatímco krájel chléb a loudila pohlazení, či pochování. Miluje totiž chlapy. Daniel dal štítivě její packy ze svých nohavic, poklepal jí smířlivě po hlavě a šel si umýt ruce. Mezitím Rudyna přešla ke stolu, sedla si před talíř a přemýšlivě se dívala na salám. Olízla se a tázavě se na mne podívala. V tom si toho všiml Daniel.

„Čuchla mi k tomu?“ Chtěl vědět hystericky.

“Prosímtě, jen se na to dívala,“ odfrkla jsem

Daniel vzal talíř a šel do koupelny. Za chvíli mi hlásil Albert, že si Daniel myje mýdlem salám. Šla jsem do lednice a uloupla Rudynce kousek salámu.

Alan mě odvezl do Plzně na zubní chirurgii, měl mi tam být vytržen zub a vyčistěno kousek kosti pod ním. Zubař mi vbodl tři umrtvovací injekce. Jednu úplně dozadu, to mi ochrnuly polykací svaly a začala jsem slintat. Další přímo k zubu, to jsem cítila, jak mám částečně ochrnutý jazyk a další dopředu, přestala jsem cítit rty a klesl mi jeden koutek. V takovémhle stavu mě viděl Alan, když jsem vyšla z ordinace. Samozřejmě cestou domů nás stavěli policisti. Kontrola. Když jeden z nich prostrčil hlavu okýnkem, spočinul jeho zrak na mně. Nemohla jsem si pomoci, ale ukápla mi slina.

„Jste v pořádku, paní?“ chtěl vědět opatrně.

Chtěla jsem říct, že samozřejmě ano, ale vzhledem ke špatné pohyblivosti mých rtů a jazyka vyšla jen jakási neartikulovaná patlanina.

„Ona je v pořádku, záchvaty dostává jen když nebere léky. Starám se o ni dobře,“ byl zlomyslně pohotový Alan.

Samozřejmě nás pustili a policista si neodpustil soucitný pohled, který věnoval Alanovi.

Vzhledem k tomu, že jsem nemohla mluvit, jsem hodila po Alanovi zuřivý pohled, který mu říkal, jaká muka ho čekají - až dorazíme domů.

Alan mi smířlivě podal kapesník, abych si utřela slinu.

Doma mi Albert táhnul k posteli a zpod MÉHO polštáře vytáhl krabičku od sirek. Otevřel ji a odsud na mne pomstychtivě jukl pavouk. „Zachránil jsem ho, on by venku nastydl,“ hlásil mi.

Měla jsem chuť vzít polštář a jít ho umýt mýdlem, ...


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


29 názorů

čučenka
01. 11. 2011
Dát tip
skvělá rodina :-)

Sebastiana
25. 05. 2011
Dát tip
Avox, díky. Stále se něco děje a bohudík v tom pořád vidím humorné stránky.

avox
23. 05. 2011
Dát tip
:-)) úsměvné čtení, rodinné historky by se měly povinně zapisovat, pro mladší členy, kteří tak rychle zapomínají... */

Sebastiana
01. 03. 2011
Dát tip
hani - vždyť jsem taky měla chuť ho zabít, bohužel je to u nás trestné.

8hanka
27. 02. 2011
Dát tip
smejem sa od ucha k uchu, skvele dielko...u nas v rodine je to trosku naopak - chlapi ma volaju, aby som isla odstranit hrozneho pavuka, opatrne ho vynasam von, aby som mu neublizila, ved pavuk predsa prinasa stastie:) Manzela by som asi v aute zabila:))) Skvela rodinka, skvele sa citas:)

nestin
07. 01. 2011
Dát tip
urcite to muze byt v realu fajn...ale tady mi to prijde vazne nucene..tkovy humor nehumor....ale napsane hezky

Sebastiana
06. 01. 2011
Dát tip
Dík jajavia za zastavení, ...

javavia
06. 01. 2011
Dát tip
:_))))

:)))..není..není nucená...)) ..jsem se fajn pbavila...))

Sebastiana
03. 01. 2011
Dát tip
Alissa- :0))) Robinia, sestřičko, díky


Robinia
03. 01. 2011
Dát tip
:-D

Alissa
02. 01. 2011
Dát tip
V některých momentech by asi z těch situací šlo vytěžit i víc, ale četlo se to pěkně :-) Tip Jo, a k epizodce s Karlem - zažila jsem podobou scénku, jen kolega pouštěl hmyzáka pryč s laskavým "Tak ahoj - a přijď zase!" ;-)

StvN
02. 01. 2011
Dát tip
Všem to tak přece připadá. Každému jeho bolístka přijde nejbolestivější, jeho vtip nejvtipnější atd.

Sebastiana
02. 01. 2011
Dát tip
Květoni- no vidíš, jak jsou chytří. Stejně tak, jako oškliví. :0)))

Já pavouky odnáším do zahrady. Skoro vždycky jsou doma dřív než já.

Sebastiana
02. 01. 2011
Dát tip
Honzyk- psa mám taky, ale je slepá a autistická, tak si o vycházkách mohu jen nechat zdát. Ale miluju, jak mě vítá, když přijdu domů.

Honzyk
02. 01. 2011
Dát tip
...ja mam mnohem radsi psy, fakt....ale kocky taky...jsou daleko samostatnejsi, ale my meli doma dycky psa a ja nezapomenu, jak jim vonela srst, kdyz jsme spolu, teda treba s Ferdou, behali venklu v desti, a pak doma smrdel tak krasne...a maj vdecny voci, jen je nesmis rozmazlit, a zadny vycviky, jen ty zakladni, aby ho treba neprejelo auto, jo, ja jsem spis pssi cvlovel...)))...i kdyz moje méoc dobra kamoska ma kocku, mame k sobe (s kockou i s kamoskou) respekt...tak nejak..))

Sebastiana
02. 01. 2011
Dát tip
renegátka- počkej, až obětuju já jeho, ... gingerbread- dík těša- já tomu říkám -humor stvN- jseš si jistý, že všechny rodiny jsou takové? Mě připadají všichni ostatní docela normální, mimo mou rodinu. Honzyk- ty nerad kočičky? A salám by sis taky omyl- hurá, tak to nejsou všichni asi šílenci jen u nás, .. dík Honzyku. Květoni- dík. A zabíjíš je?

Každá rodina má svoje pavouky. (-:

Honzyk
02. 01. 2011
Dát tip
...hele, ty "pohledy" mezi clenama vasi rodiny, ani je (cleny) nemusis popisovat....vidfim je totiz. Muj favorit: jednoznacne Daniel!!!D** ...a je to fakt prdel...)

StvN
02. 01. 2011
Dát tip
Všechny rodiny jsou přece takové.

těša
02. 01. 2011
Dát tip
jsem s tím nechtěl znova (jako už u pár lidí) otravovat, ale nemůžu si to odpustit - chápeš ten text jako autorka jako krásnou (uměleckou) literaturu? čte se to dobře, to jo, "roztomilé a povedené, jste bezva rodinka" to vystihuje dost dobře, jenže bezvovitost rodinky mě jako čtenáře až tak nezajímá a chybí mi nějaký přesah (což se samozřejmě netýká textu o sobě, ale mé motivace ho číst). Chybí mi proto, že ho nevidím, nebo ti o něj nešlo?

těša
02. 01. 2011
Dát tip
fajn, takhle na začátek zkouškového ideální počtení. vtipnost mi nucená nepřipadá. "Chtěl vědět hystericky" mi připadá jako blbá formulace.

renegátka
02. 01. 2011
Dát tip
Alan tě normálně obětoval.*

Sebastiana
02. 01. 2011
Dát tip
Je to můj pohled na rodinu a mé členy. Musím to s humorem brát.

StvN
02. 01. 2011
Dát tip
Ta "vtipnost" mi přijde nucená.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru