Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JOCELYN

05. 01. 2011
19
41
3453
Autor
brackenridge

Jocelyn se vlekla vyprahlou uličkou centrálního souqu. Na obrovské kontrasty saúdských velkoměst již byla zvyklá, přesto se snažila odvracet oči od hnusných vizuálních obrazů. Třínohá kočka pojídá rozkládající se krysu (odvrátit zrak), pozlacená kašna vévodící obchodu přetékajícím zlatem (jéééé!), mastné papíry z mekáče povalující se v louži rozšlápnuté plechovky (odvrátit), tříposchoďový obchod Luis Vuitton s výkonnou klimatizací třešničkující do rozpálené výlohy (jéééé!). Jocelyn by už chtěla odložit nákupní tašky (tlačily ji do jejích shopových mozolů), ale bála se, že na špinavé ulici by se na spodek pytlů mohl ještě přichytit nějaký meningokok. Zvolnila tedy tempo; od kompoundového autobusu ji dělilo pouhých pár ulic.  Ráda by hodila žebrákovi do klína pár riyálů, ale měla obě ruce plné tašek a balíčků. Ta šíša se tedy pronese, pomyslila si. Měla jsem ji koupit až nakonec a ne se pak s ní vláčet do všech ostatních obchodů. Ani to nové ložní prádlo nepotřebovala, ale egyptská česaná bavlna (tkanina v hustotě šest set nití na palec) za TAKOVOU CENU, no NEKUP TO!

 

S nákladem zabírala Jocelyn téměř celou šíři chodníku, proto ji překvapilo, že se k ní ti dva protijdoucí mladíci přibližovali držíce se za ruce (což v Arábii není znakem homosexuality, jak se dozvěděla brzo po příjezdu do partnerovy hostovské země). Nevyhlíželi špatně: ve svých nažehlených bílých thobách a červenobílých šátcích vypadali jako ze žurnálu. Tomu vyššímu vykukovala z kapsy šňůra modlitebních korálků. Jocelyn dobře věděla, že dívat se jim do očí by bylo nezdvořilé. Jistě by si to muži vysvětlili jako provokaci, a tak rychle sklopila zrak k zemi (sakra, šváb!). Byla respektabilně zahalená od krku ke kotníkům; snad ji obejdou a nebude muset sestoupit z chodníku do vozovky. Tvrdohlavě kráčela proti nim, já vás naučím o právech Evropských žen! Cítila, jak jí pulsuje krev ve spáncích, už o tom několikrát četla, ale v tomto momentě fyzicky slyšela syčivé shhh shhh shhh v hlavě a uvědomovala si propriocepční umístění tepen.

 

Těsně před Jocelyn se ruce arabských mladíků rozpojily. Ten vyšší uhnul doprava, jeho přítel doleva. Míjíce Jocelyn, volné ruce chtivě zmáčkly její prsa. Levá ruka muže s modlitebními korálky stiskla Jocelynino levé ňadro, pravá ruka jeho partnera hrábla na prso pravé. Bez jakýchkoliv slov, posunků či vysvětlení muži ruce zase svěsili a spojili za Jocelyniny zády.

 

Žena se zastavila v šoku. Neohlédla se: nákupní tašky stále pevně svírala v rukou. Nechápala, co se během uplynulých šedesáti vteřin přihodilo.

Konečně jí  zasáhl rychlý proud filmově se střídajících pocitů: zhanobení, bezmoc  a vztek,  který překvapivě vykrystalizoval ve ... smyslný chtíč.


41 názorů

Dave Lister
07. 01. 2011
Dát tip
Marvine, teď už chápu, ano..

Dave Lister
06. 01. 2011
Dát tip
POvídka dobrá..chci nášup!Marvine, proč to nečteš a říkáš jen kdyby to byla poezie..tak.._?nechápu tento způsob vyjadřování.

..marve..já nejsem urážlivá..urazí mě málo co.. ..až budu mít čas..

..marvine..marvine..furt to říkám..vzdělání rozumu nepřidá.. ..asi za to nemůžeš..prostě to nepoznáš..

NAPŘÍKLAD!!!!..nevidíš? ..napříklat..garay..a tak dál..

..máš pravdu..marve..necháme toho --mimo to..nemluvím o sobě..už to šlo.. ..možná sis nevšiml..hodně čtu kritiky k dílům.. ..ale teď něco píšu..nemám čas ani energii..pa..

..smutné je..že neposloucháš..marve..

..například nás dvě v soutěži.. ..další se mi hledat nechce..na to nemám čas..:) ..někteří svá dílka raději smažou..ať na to nemusí koukat..:)

..noo..moje řeč..vem si to k srdci..:)))

..samo..že obejde..:) ..a ty nech na mně k čemu se mám či nemám vyjadřovat.. ..jsem dospělá a svéprávná..ty to nevíš?..:)))

Vůbec jsem to nečetl, ale... Kdyby ta zvýrazněná slova něco znamenala, tvořila báseň třeba, abychom tu měli skutečnou báseň v próze, to by bylo něco. Kdyby ta próza za něco stála tedy. ..todle není kritika???? ..ahaaa!

..jem debil kritizuje text ..který nečetl..

hanaka
05. 01. 2011
Dát tip
Třeba bys mohl, je to dobrý... a nejsou tam žádná ho**a :-)

hanaka
05. 01. 2011
Dát tip
A Marvin si to ani nepřečetl... škoda :-))) Brack, výborný :-) *

Poslední dvě slova nevěřím, ale jinak je to celé uvěřitelné a moc dobře napsané. Lesk a bída...jakéhokoli místa na světě.

koloušek
05. 01. 2011
Dát tip
Stalo se mi něco podobného, když mi bylo asi dvacet. Měla jsem ruce v kapsách a chlap proti mě byl jenom jeden. Šáhnul si a šel klidně dál. Zůstala jsem jako opařená a nic neudělala. Působivě napsané.T*

nestin
05. 01. 2011
Dát tip
nečekané...super....."T"

Sebastiana
05. 01. 2011
Dát tip
Škoda, že tam nebyla Irena z mých povídek, ta by jim dala, ...

Muamarek
05. 01. 2011
Dát tip
Máš ty texty takový životný (schválně nepíšu živočišný), drážděj k přečtení... Marek

Honzyk
05. 01. 2011
Dát tip
"nakupni tasky stale pevne svirala v rukou"...D hele, super......***

Lan
05. 01. 2011
Dát tip
DOKONALÉ!!! I vy mně vykrystalizoval...

baaba
05. 01. 2011
Dát tip
jojo, jako Prosecký ...za mě, výborný!***

Prosecký
05. 01. 2011
Dát tip
Přitom mnohým se nebude líbit jednoduchost. Osobně vidím hned několik ideových linií (machismus, blízkost abstraktně uvažujícího člověka a zvířete, exotismus). Mám-li něco vytknout, pak jen snad že lokálií je tam, dejme tomu, o 10% příliš. A na závěr se rád poučím: - nebyl Jocelin nějaký křižácký rytíř a není to také přihrávka tímto směrem? - súk se skutečně přepisuje v Saúdské Arábii takhle? - co je kompoundový autobus už vůbec nevím - a co byla ta šíša, jsem nepostřehl.

Prosecký
05. 01. 2011
Dát tip
Máš plodné období. Z této povídky jsem, jak my, starí rakouští monarchisté říkáme ergriffen (uchvácen). Kdybych mohl, dám více tipů.

MAJKL65
05. 01. 2011
Dát tip
Jak to, že se přitom neposrala - jak je tvojí oblíbenou pointou :-)

renegátka
05. 01. 2011
Dát tip
Jocelyn musela vědět, že když je poučí, bude rovněž poučena.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru