Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pracovní morálka lesního dělníka

08. 01. 2011
8
16
2754
Autor
FAE BOMB

 

 

Pracovní morálka lesního dělníka

 

Já do lesa nepojedu,

já do lesa nepudu...

Můžou za to čtyři piva,

co jsem si dal k vobědu!

 

 

 


16 názorů

FAE BOMB
13. 01. 2011
Dát tip
Dejme tomu, že nějakej černoch má na výběr mezi dvěma variantama- chcípnout v Africe hlady, nebo makat v Evropě za chleba a vodu. Co si asi vybere? Bude v Evropě zametat ulice za jídlo v hodnotě několika korun za hodinu. Proč máme v době globální ekonomiky platit nějakýmu nenažranýmu zametačovi padesát korun za hodinu, když jinej zametač je ochotnej zametat za pětikorunu? Příliv levný pracovní síly je nutný zastavit, protože představuje likvidační konkurenci pro tuzemský dělníky. Ty samozřejmě, z obecně lidskýho pohledu, nejseš vo nic lepší, než Ukrajinec. Každopádně uvažuješ jako podnikatel, kterýmu je levná pracovní síla užitečná. Teď si ale uvědom, že může přijít podnikatel-cizinec, kterej bude levnou pracovní sílu vykořisťovat úplně stejně, jak ty, ale bude mu stačit menší zisk. Celej život ten černoch chodil pěšky a tady mu bude stačit kolo z bazaru. Ty máš dva mercedesy, manželka jeden. Máš vilu za desítky miliónů, pro černocha představuje nepředstavitelnej luxus garsonka. Dvakrát do roka lítáš někam do exotickejch krajů. Černoch, když vidí palmu, tak bleje. Jeho snem je válet se tejden na Orlíku. Co tím chtěl básník říci? Chlápek má úklidovou firmu a zaměstnává bílé za padesátku, ty máš úklidovou firmu a zaměstnáváš černochy za pětikorunu. Svýho konkurenta zničíš a chechtáš se skoro až nepříčetně, jak jsi s nim vydrbal. Pak si ale úklidovou firmu založí černoch a ten nepotřebuje mít roční zisk v řádu miliónů, ale stovek tisíc. A ty máš vpodstatě jen dvě možnosti- přestěhovat se do garsonky, koupit kolo a rekreovat se na Orlíku, nebo zkrachovat. Naprosto každej je nahraditelnej někym zhruba stejně schopnym ze zemí třetího, či jiného, světa. Já ostatně předpokládám, že vim, jak bude vláda řešit ten problém s doktorama. Nic jim nepřidá a místo toho přiveze pár desítek kamiónů doktorů vodněkaď z Indie nebo Vietnamu. Budou makat za polovic a budou držet hubu, páč "neuměla dobže českííí". Vlastně navrhuju naprosto všechny pracující v ČR vyhodit z práce a na jejich místo vzít někoho, kdo to bude dělat levnějc. Prezidenta by nám moh' za desetinový náklady dělat nějakej hlupák s holou prdelí vodněkaď z pralesa!

Prosecký
13. 01. 2011
Dát tip
Žijeme v globální ekonomice. Mzdu neurčuje nějaký stát, ale poptávka a nabídka. Když "určí" stát mzdu špatně, úplně zničí podnikové prostředí. Práce načerno se potírat musí, protože to je daňový únik, na němž se podílejí oba, ten, kdo práci načerno vyžaduje, i ten, kdo ji vykonává. jediným výsledkme bude, že začne růst všechno: ceny, nájmy, úroky a potom zase sociální dávky a opět to celé dokola. O co jsem já lepší dělník než Ukrajinec?

Noneta
12. 01. 2011
Dát tip
Tip dávám za diskuzi....

FAE BOMB
12. 01. 2011
Dát tip
Stát má zvýšit minimální mzdu a potírat práci načerno. Má zastavit příliv levný pracovní síly. Když má nějakej Ukrajinec doma tři dolary na den, tak tu klidně může žít skoro jak bezdomovec a makat za padesát na hodinu. Po pár letech přijede domů a je z něj boháč. Českej dělník ale za ty peníze žít nemůže.

Prosecký
12. 01. 2011
Dát tip
A kdo má zvýšit mzdu?

FAE BOMB
11. 01. 2011
Dát tip
Chyba je v celym systému. Pokud je minimální mzda, vodhadem, neznámo kolik pod vosum čistýho, tak za to se žít fakt nedá. Nelze se proto divit, že se každej živí, jak umí a že si mizerně placený práce příliš neváží. Mimochodem, pronájem garsonky je tady něco přes pět hadrů za měsíc. I když to budeš platit ve dvou, tak stejně chcípneš hlady. A zkus si za ty prachy založit rodinu... Naproti tomu příjem některejch lidí je v řádu stamiliónů až miliard za rok. Když teda aspoň vydělíme jejich majetek počtem let vod revoluce. Dělník chlastá, aby uniknul realitě. Sociální nespravedlnost ovšem může způsobit to, že toho dělníka někdo zfanatizuje. Novej Lenin či Hitler. Vožralej dělník dostane do ruky zbraň a pak ty zazobance začne věšet na lampy. Se sociální nespravedlností v obecný rovině nesouhlasim a mám strach, že že až se ty pomyslný nůžky rozevřou na maximum, tak dojde k tomu, co naznačuju...

Prosecký
11. 01. 2011
Dát tip
Takže chyba je na pracáku?

FAE BOMB
11. 01. 2011
Dát tip
Praxe je taková, že ty si najmeš dělníka v domnění, že nechlastá. Von se nějakou dobu drží zpátky, páč je mu jasný, že je pod zvýšenym dohledem. Pak se začne nalejvat napřed málo, pak pořád víc, až ho nakonec v lese nachytáš, jak tam vožralej chrápe. Tak ho vyhodíš a najmeš si jinýho dělníka, vo kterym si myslíš, že nechlastá... Tebou vyhozenej dělník se chvíli válí na úřadu práce a maká načerno. Práce udělá míň a peněz má víc. Když ho z pracáku vyhoděj', potřebuje si někde najít práci aspoň na tři měsíce, celkem lhostejno za jaký peníze. Minimální mzda, která je, tušim, něco kolem padesátky hrubýho, mu bohatě stačí. Když si ty tři měsíce vodkroutí, přestane se bát a začne zlobit. Vlastně začne dělat všechno pro to, aby vyletěl... Dělník makající za padesát na hodinu maká každej den víc, jak hodinu, aby měl na krabičku cigaret. Jedna cigareta stojí, tuším, něco kolem třech korun. Když nemá peníze, kouří ládovaný dutinky, případně cigarety ručně balený. To prej vyjde zhruba na polovinu. Když je krize, tak si koupí technickej tabák na vykuřování skleníků. Nejdražší je na tom ta dutinka, kterou s tim naláduje. Cena za jednu takovou cigaretu? Údajně kolem 20-30 halířů... V totální krizi si pak některý dělníci schovávaj' svoje vlastní (eventuálně i cizí) vajgly, drolej' z nich tabák a pak ho balej' do cigaretovejch papírků...

Prosecký
11. 01. 2011
Dát tip
Pokud ten dělník nebude mít jinou možnost jak se uživit, tak ano. Jak může dělník za padesát korun na hodinu kouřit? Za co?

:o))))

FAE BOMB
10. 01. 2011
Dát tip
Příteli, dokážeš sehnat za padesát korun na hodinu dělníka, kterej nekouří, nepije a řádně využívá pracovní dobu?

Prosecký
10. 01. 2011
Dát tip
Přátelé, a vy byste jako majitel lesa nebo těžební společnosti chtěli zaměstnváat takového dělníka?

FAE BOMB
08. 01. 2011
Dát tip
Květoň: Guláš jedině se šesti a čtyřma. V rámci hubnoucí diety ten součet nikdy nepřekročim. Párkrát se mi ale taky stalo, že jsem ten guláš dlabal bez knedlíků... :-)

sharik
08. 01. 2011
Dát tip
dobry :D

Ty máš dietu?

Diana
08. 01. 2011
Dát tip
:-)))*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru