Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Freud by ze mne měl radost

26. 01. 2011
17
30
4174
Autor
Edvin1

Zdánlivě nezáživné téma, že? No, někoho může inspirovat i zlomená sirka.

Po příchodu do kanceláře jsem zapnul počítač. Jsem totiž strašpytel a uvěřil jsem podnikové fámě, že se to centrálně sleduje. Jako skutečný začátek mé pracovní doby. Hned nato jsem otevřel podnikový intranet, a v něm okno Lotus Notes. Bylo třeba odpovědět na šéfovy početné emaily. Otevřel jsem ten nejstarší. Na stole jsem ještě rozložil nějaké papíry a přidal k nim dva tlusté šanony.

Rozhlédl jsem se kolem sebe. Byl jsem spokojen - vše vypadalo velice pracovně.

A už jsem vytáhl střední zásuvku psacího stolu, ve které ležela má oblíbená knížka od Oty Pavla.

 

Kolikrát já ji už četl?  Pokaždé jsem v ní objevoval něco nového. Tentokrát v úvodu. Byl tam Pavlův životopis, i fantastická zpráva o tom, jak k psaní povídek přišel. Někde v Rakousku prý zapálil půl vesnice, a na psychiatrii mu pak jeho lékař doporučil psaní jako terapii. „Vypište se z toho!” říkal mu vždy poté, co se Pavel v záchvatu nepříčetnosti pokoušel rozmlátit čalounění samotky. „Ne potom, hned teď!”  A Pavel, ještě celý zpocený a potlučený, usedal v potrhaném pyžamu k psacímu stroji, co na něm kdysi psával sportovní reportáže, a hbitými prsty vyťukával ty ach tak kouzelné povídky o svých ach tak frustrujících zažitcích z dětství.

Sigmund Freud by z něj měl radost.

 

Zazvonil telefon. Nacvičeným kopancem jsem zavřel zásuvku. Pohlédl jsem na displej. Šéf!

Zuřil jsem dřív, než jsem se sluchátka dotkl.

„Ano, pane šéf!” opakoval jsem co dvě sekundy hlasem mírným a pokorným.

Já tě někdy zabiju! šeptal jsem si v duchu.

„Jistě, provedu, za hodinu to budete mít na stole!”

Ty smrade, co bys ještě nechtěl?

„Samozřejmě, skočím vám pro ten aspirin,” pípal jsem jako ptáče.

Ty blbe, sekretářky máš hned dvě! Kafe bys nechtěl?

„Ano, pane, jistě, přeložím vám ten dopis!”

Proč si nenajdeš milenku, co by uměla česky?

 

Tak to pokračovalo ještě dobré půl hodiny. Ruce se mi třásly, po čele mi stékal čůrek potu a mé oči těkaly po kanceláři. Zastavily se na střední zásuvce. Magicky mne přitahovala. Sehnul jsem se a bleptaje do sluchátka zase nějakou pitomost jsem zásuvku otevřel. Vypište se z toho! Ne potom, hned teď! četl jsem.

 

Obrátil jsem se k počítači, přitlačil jsem si sluchátko ramenem ke tváři a začal jsem poslepu psát. Vše, co se mi v odpovědi na šéfovy bláboly honilo hlavou. Po chvíli se mi to zalíbilo, a já psal čím dál tím květnatěji.

Naplňovala mne tvůrčí extáze, stupňující se s každým řádkem. Fantazie pracovala na plné obrátky, adrenalin vybičovával mou mysl k výkonům, jakých jsou schopni jen největší duchové. Pociťoval jsem dosud nepoznané blaho, ale současně se mi do mozku vkrádal pramínek strachu, vědomí, že takový stav nikdo nemůže dlouho vydržet.

Freud by ze mne měl radost. 

 

Těsně před mým sesypáním šéf domluvil. Mou poslední myšlenou odpověď jsem dopisoval s největším vypětím sil. Když jsem pronesl závěrečné Ano, šéfe, a když zaznělo klapnutí odloženého sluchátka, pozvedl jsem ruce ke stropu v jakémsi gestu díkůvzdání, a pak jsem oběma pěstmi udeřil do klávesnice. Čelem jsem padl na ruce a zůstal jsem tak. Zhluboka jsem oddychoval.

 

Z tohoto stavu mne probudilo cinknutí. Okamžitě jsem se napřímil, s hlavou čistou jako lesní studánka. Nevěřícně jsem zíral na obrazovku.

Zpráva odeslána, stálo tam.  

 

Zazvonil telefon. Pomalu jsem pootočil hlavu a pohlédl na displej.

 

Když ke mně do kanceláře přišli dva členové ostrahy podniku, už jsem měl své věci sbalené.

 

Do auta mi s nimi pomohli. Asi na příkaz šéfa.

Hezké od něj, nemyslíte?

 

© Zdislav Wegner  26.01.2011

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


30 názorů

Horavin
18. 07. 2011
Dát tip
Na úsporné zpracování neobvykle čtivý dramatický spád.

avox
15. 05. 2011
Dát tip
Freud možná ano, šéf menší... pobavilo, zrovna dnes jsem zaslechla ve zprávách, že někteří lidé tráví přes polovinu pracovní doby vyřizováním soukromých záležitostí po netu... :-)) */

Edvin1
01. 02. 2011
Dát tip
Oduš: Mně taky! :-O Díky za návštěvu! Ed :-)

Líbí se mi, jak je to napsaný. I myšlenka mi přijde hezká, konec taky není špatný, je to hezký zakončení, i když žádné velký překvapení. Ale celkově mi to přijde dobrý.

těša
30. 01. 2011
Dát tip
to je parádní.

Sebastiana
27. 01. 2011
Dát tip
*

Adien
27. 01. 2011
Dát tip
Líbí, líbí, pointa sice nic až tak překvapivého, ale máš skvělej, čtivej a chytlavej styl psaní... je to taková docela hezká povídková etuda =)

Edvin1
26. 01. 2011
Dát tip
Marvin: I za tu drobnou připomínku jsem vděčný - opravím. :-)

renegátka
26. 01. 2011
Dát tip
Z toho zážitku se už nevypíšeš, dostals padáka.Ty nadávky směřující k šéfovi, tím si nadřízeného polidšťuješ?

Edvin1
26. 01. 2011
Dát tip
Prosecký: Odkaz na Freuda nepatřičný? On zdůvodňoval snad všecko zážitky z dětství. A o čem že psal Pavel? Já se ovšem v mých textech mým dětstvím příliš nezabývám - takže zde je ten odkaz už méně vhodný. Aleš: On second thought - jistě, CD se Spáleným může být mohutnou inspirací. Jenže já měl jen ta dvě slova. A před očima pouze jejich grafickou podobu na obrazovce. Spáleného či kohokoliv jiného jsem vykrádat nechtěl.

Lakrov
26. 01. 2011
Dát tip
> ... Vulgarismy obvykle šetřím... Ano, to je myslím v pořádku. Ony by jinak ztratily svou sílu a účinnost, hrom do hovniska... (všechno už tu kdysi bylo a zase bude).

..ne že bych ti věřila..ovšem skoro se mi chce..:) ..je to parádní..spontánní..napsáno lehkou rukou a pobaví..:) ..bravo!

Prosecký
26. 01. 2011
Dát tip
Je odkaz na Freuda úplně patřičný?

Prosecký
26. 01. 2011
Dát tip
Rozumím, že je zadání z KOULE, ale myslel jsem průmět tohoto obecného zadání. Jinak ale doufám, že naše vzájemná otevřenost v kritice je k oboustrannému prospěchu.

tedy "zpráva..." samozřejmě. pardon.

"O dosti neplodném zadání této soutěže nemluvě" ? :o) Edvine, insirací pro téma tohoto kola mi byl cd Jana Spáleného + ASPM s názvem "správa odeslána". Dostal jsem ho včera od manželky jako dárek k 24.výročí svatby...:o) hudba je to velmi plodná.

Edvin1
26. 01. 2011
Dát tip
Prosecký: Díky za dobrou kritiku. Téma není originální? Jistě! Opsal jsem ho z KOULE. :-O Podřízeného jsem jednou měl. A byl jsem na něj hodný. Vykradl mi pak půl skladu, lup vyměnil za alkohol, ožral se, a sedl na motorku. Zbytek si domyslíš. :-) Závěr poněkud uměle vyhrocený? Jistě, takové ty normální příběhy zde na Písmáku nejedou.

Edvin1
26. 01. 2011
Dát tip
Lakrov: Vulgarismy obvykle šetřím, vlastně je skoro vůbec nepoužívám (až na jednu povídku, která na vulgarismech stojí). Tato povídka by bez nich hodně ztratila. Vlastně skoro celou pointu. Spontánně? O spontaneitu v této soutěži přece jde! Děkuji za návštěvu - škoda, že sis nepřečetl povídku předešlou. Ed :-)

Prosecký
26. 01. 2011
Dát tip
Gradace, stavba i linie dobré. Téma ne zcela originální. Závěr poněkud uměle vyhrocený. Měl jsi někdy podřízené? Na tip to samozřejmě je.

Edvin1
26. 01. 2011
Dát tip
Aha: Možná jsi četla příliš povrchně. Osobně si myslím, že je tam řada poznatků, jež by mohly zajímat i člověka Tvého povolání a zájmů. Jen pro zajímavost: Kolik času bys Ty potřebovala na sepsání vzrušivé, hlubokomyslné povídky? Já na ni měl 2 (slovy: dvě) hodiny. Ani o minutu víc. O dosti neplodném zadání této soutěže nemluvě. Možná by nebylo na škodu, kdybychom posuzovali výkon dle daných okolností. Navíc: Mně se ta oddychovka líbí. A to je, dle Eca, hlavní. :-)))

Lakrov
26. 01. 2011
Dát tip
Povídka působí, jako by byla napsána velmi spontáně; podobně, jako v ní zmiňovaný text, psaný se zavřenýma očima. Ve srovnání s jinými tvými povídkami má výraznější závěr (pointa se tomu říká?). Obsahu (či záměru) povídky tenhle závěr sluší. A to hrubé slovo ti kdekdo odpustí (jestli nepochválí :-) ) Tip

avi VT Marvin...vida, že i prózu lze napsat v krátkém čase zručně :o)

Aha
26. 01. 2011
Dát tip
Tentokrát se mi to nelíbí. Nebýt těch vulgarismů, nezbylo by už vůbec nic, nad čím by se mohl člověk vzrušit.

výborně to graduje...!!!

Metta
26. 01. 2011
Dát tip
doufala jsem v jiný, překvapivý konec .)

moorgaan
26. 01. 2011
Dát tip
myslim , ze hezke.-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru