Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

TATÍNKOVI...

Výběr: Monty_Python, Cavalera, Vio, Lyryk, hermit
03. 12. 2001
38
1
7036

...

     Můj otec je úspěšný muž. Je mu kousek přes čtyřicet, je chronicky šťastný a už má za sebou přes dvacet let spolubytí s jednou ženou o níž se předpokládá, že je mou biologickou matkou. (Ještěže tuhle jistotu nemám ani u jednoho.) Dárkyně mého života. Můj otec mívá čas od času milenky, většinou blízké známé mé máti, ale nikdy s žádnou nespal. (Myslím, že to nikdy neměl ani v úmyslu.) Nedělal nikdy s žádnou sex. (Nechápu proč.) Můj otec miluje deptání, rád vytváří dusno. (Bohužel podvědomě.)

     Před dvěma lety přišla k nám domů na pozvání mé matky jedna slečna, byla o dva roky starší než já, byla ošklivá a nabízela máti nějakou kosmetiku. Můj otec, který se v té době právě zdržoval ve stejných místech našeho domu, slintal. (Připomínal mi čtyřměsíční nadržené štěně hopsající na plyšové hračce.) Byl nechutný. Ta slečna během hodinové návštěvy byla donucena (mým otcem) vypít šest šálků vynikající italské kávy… takové, jakou umí uvařit jen můj otec. (Když opouštěla náš dům měla neuvěřitelný třes v rukou a její oči vypadaly jak oči mého křečíka bengálského. Myslím, že nám pozvracela i trávník.) A pak že nesmíte litovat své rodiče. Nebo také jednou, když otcova sekretářka (sekretářka, kterou mému otci obstarala “vlastnoručně” má máti) poslala na adresu našeho domu pohlednici z Austrálie. (Z placené dovolené.) Otec pohled nechal ležet na kuchyňském baru tři dny. (Asi proto, že se jedná o nejnavštěvovanější místo v našem domě.) (Stálo na ní: Srdečný pozdrav Vám s tou největčí úctou zasílá Vaše nejvěrnější slečna sekretářka Andrejka. PS: Ty růžové šanony v druhé polici jsou POUZE na faktury s MODRÝM PROUŽKEM… ale to vy určitě víte, hih:-) Ta pohlednice byla černá. V horním pravém rohu stálo jen: Sydney v noci. Tu Andrejku jsem nikdy neviděla, ale věřím, že můj otec ano. A to vždy a pouze oblečenou. Nicméně, když si má matka troufla se nad ledabyle pohozenou čumkartou nepozastavit, tak jí otec vložil do vytríny v obýváku mezi rodinná fota. (To asi za trest.) Ani tam si nikdo nevšiml. Nevím, jestli z toho měl depresi. (Ale mám takový pocit, že ano. Můj otec netušil, že Andrejka je mimojiné zaměstnankyní mé matky.)

     Můj otec je vášnivý tenisový hráč a rád by se jednou stal golfovou hvězdou. Myslím, že tuší, že už je pozdě. Před dvěma lety dostal zlatou klubovou kartu (tzv. doživotní) na druhé největší hřiště v tomhle státě. Celé město ví už dva roky, že můj otec má zlatou klubovou kartu do tamního golfového klubu. (A celé město ví, že hřiště, natož klub ještě neexistuje. Ale nevím, jestli si toho můj otec všiml.) Když minulé pondělí otec obržel pozvánku na memeche (od ostatních polických krys – bez portfeje, samozřejmě… jen s modrou vlaštovkou na kšiltu čepicí Made in Vietnam.) k příležitosti otevření prvního odpaliště, zazářil. (Měl neuvěřitelné hvězdičky radosti v očích.) Asi tak na pět minut. Pak půl hodiny seděl v našem obývacím pokoji s velice šíleným výrazem v obličeji. Po dvou hodinách se s ještě šílenější vzezřením sebral a odjel kamsi. Vrátil se za dvacet minut s igelitkou plnou módních magazínů pro pány. (Myslím, že vím, co ho trápilo.) Celý týden nakupoval. (Co, to netuším.) Včera na svou golfovou premiéru odjížděl oblečen v šusťákové soupravě Adidas, s potítky na čele i na zápěstích a s ledvinkou na zadku. Myslím, že nic nepochopil. (Přesto – nebo právě proto - vypadal šťasně.)

     Můj otec žije v zajetí permanentního děsu. (Že něco nestihne.) Netrápí ho prostata, kouřící dcera, zahejbající manželka, politické volby ani neustále prázdná lednička. Mého otce trápí, že nikdy nečůral na sněhu. (Nikdy si ještě na čůrání v přírodě nenašel čas.) Když jsem dnes ráno vešla do jeho mahagonové pracovny (a zrovna tam nebyl…- není tam nikdy) a posadila se před obrovský nástěnný plánovací kancelář podniku mého otce, zaujalo mě jedno datum. Jeden den. 11. Listopadu - v kolonce stálo (červenou barvou, to znamená ve správě tohoto podniku – VELICE URGENTNÍ) ”Dneska je tvůj velký den. Běž ven a vyčůrej se!!” (Doufám, že nikdo další kromě sekretářky do jeho pracovny nikdy nechodí.) Přeju mu jako svému suspektivnímu otci, aby jedenáctého sněžilo. (Vím, že nebude.)

     Jak málo stačí k dětské radosti. Miluju svého otce. (Asi bych i měla.) Miluju svého otce víc než sůl. (Když spí, když mlčí, když je doma – sám, když je pryč – ale ne se mnou…)

     Zbožňuju ho natolik, že jsem mu vybrala velice drahý domov důchodců. (Se společnými pokoji, záchody i psychologickou poradnou.) Je velice daleko (až na Moravě) a je velice přísně střežený. (Můj otec se bojí psů.)

     Dávám mu deset let (a budu doufat, že nezatouží po kandidatuře na prezidentské křeslo nebo že neprodá svou osmatřicítku). Chci, abych mohla cítit úctu (nikdo mi nikdy pořádně nevysvětlil o co se jedná, nicméně zní to velice dobře) k muži, který se 24. prosince před dvaceti lety opil tak, že si zapomněl nasadit kondom a chci, aby mi byl tenhle chlap vzácný. (Navěky.)

     Děsím se, že jednou narazím na někoho, kdo se bude nebezpečně podobat mému otci. (Vím, že se to stává. Muži prahnou po ”mladších matkách” a ženy vyhledávají muže s charakterovými vlastnostmi jejich otců. Je to smutné.)

Vím, že se nesmím vdát. (Anebo se vdát po vzoru mé matky… za jméno, za jmění.) Vím, že nesmím mít děti. (Děsí mě představa byť jen obdobné výchovné taktiky mých rodičů.) Z toho plyne, že můj otec se nikdy nestane dědečkem. (Vše, co dělám nechutně zavání loajalitou k mé rodině. Zvláštní.)

     Děsí mě představa, že otec jednou zmizí. (Přestanou existovat jeho milenky, jeho názory, jeho strachy, jeho pach i jeho infantilní smích…) Že se nebudu mít komu divit, s kým se hádat. Miluju ho, protože tady je. (i když takovej, jakej je) Bojím se, že to bude nudný… jednou. Že to bude docela smutný.

 

 

 

 

 


1 názor

aaa_aaa
24. 02. 2004
Dát tip
big tip :o))))))))))))))))

Ighor
30. 12. 2003
Dát tip
opravdu velice pěkné... mimochodem: podívejte se na Spolek modrní povídky!!!

Velice pěkné-mimochodem podívejte se na spolek moderní povídky

Azmidiske
22. 11. 2003
Dát tip
Nemám slov! Prostě super. Moc pěkné. Jednoznačný TIP.

Kometka
18. 11. 2003
Dát tip
Závorky? Kazí to, jinak velice výborný.

Andulka
11. 10. 2003
Dát tip
WOW!! To je asi ta nejlepsi povidka, kterou jsem tu cetla! Ja bych na ni nemenila ani chlup, je skvela tak jak je. *

Vacek
02. 09. 2003
Dát tip
Líbilo se mi to (a to skoro víc ty závorky), i když je to samozřejmě jen tak lehce nahozený, chtělo by to někdy dotáhnout dál do opravdické povídky (aspoň jak ji já cítím). Ovšem špatným (nebo dobrým) důsledkem přečtení je pro mne to, že teď přemýšlím o tom, jak mne asi vidí mých 5 dětí v rozmezí věku od 4 do 23 let. Doposud jsem doufal, že jako staršího kamaráda - chacha! Pro ujasnění - mně je 51 let. Zdar a sílu k dalšímu psaní!!!

Ty mezilidský vztahy fakt nejsou žádná prdel. (Tohle jsem napsal jedný holce do památníku v osmé třídě na základace)*

Bobísek
21. 08. 2003
Dát tip
Skvělý - dávám do klubu.***********

Katčenka
02. 06. 2003
Dát tip
Je to bozi! nevim jak spravne vyjadrit sve diky k tomuto dilku...mam stjneho otce , se stejnymi problemy, se stejnymi peneti, se stejnou sekretarkou a se stejnou dcerou :-) uz proto DALSI tip :-)

Konstant: Tak jo :-) to je celkem rozumný řešení :-)

já jsem vůbec taková rozumná holka.-)

Cirilla
02. 05. 2003
Dát tip
Výborná záležitost, jako vždy se to četlo jedním dechem... (dávkuju si Tě po kouskách)
c_u: z takovejhle rad dostávám epileptickej záchvat, když je slyším od babiček, tet a podobných chytrolínů, pravda, nevím jak autorka, teda.

Cirilla: Tak se vykašli na babičky a tetičky a poslouchej ženský, který si furt myslely, že je dost času a že si ještě užijou mládí a radostí a peněz a pak si jednoduše poříděj děti :-) A pak zjistily, že už je pomalu pozdě :-)

cekanka: vdám se a pořídím si štěně... a pak se uvidí:-) když to přežije pes, tak to snad děcko zvládne...

Vdej se a roď děti *

Trent
05. 02. 2003
Dát tip
Neměla by ses vdávat. T

Natasha
17. 01. 2003
Dát tip
Doufám, že naši syni nebudou mít tyhle choutky(bez urážky:-)*

Josefk
21. 10. 2002
Dát tip
perfektní :-) panebože, jsem taky otec !

v tom případě upřímnou soustrast:-)))

hermit
25. 09. 2002
Dát tip
skvělý, a navíc profi :-) t v

Cyndi
25. 09. 2002
Dát tip
checht... :-))) zažila jsem do-sněhu-čurajícího dědoucha a nebulo to špatný, dobrá sodofka... akurát to cedil krz dírkatej železnej odpadkoš na vršovickým perooně... takže to nemělo ten správnej grif... :-)) tip*

Zly
04. 07. 2002
Dát tip
Jakoby první strana (mimochodem dobrá) nějaké novelky.. Ale jen první strana.

Zly: že by nový čtenář? ;-)

Matyjustin
23. 05. 2002
Dát tip
Ť!!!

gd
30. 01. 2002
Dát tip
tip...........

Dabi
21. 01. 2002
Dát tip
Tak koukám,že jsem narazila na člověka,který to taky nemá s těmi rodiči jednoduché...Máš můj typ,je to zajímavě podáno ( a navíc zase s humorem !)

Catrin
21. 01. 2002
Dát tip
Četlo se to jedním dechem. Moc se mi to líbilo. Dávám tip.Je fakt, že to s rodiči je těžký,někdy si tě vůbec nevšímají a někdy zase všímají moc. Je to s nima složitý.

Zahradník
14. 01. 2002
Dát tip
Seděl jsem jednou ve vestibulu vlakového nádraží. Jeli jsme s dcerkou odněkud domů a čekali jsme v teple na autobus. Z přilehlé nádražní hospody vyšel muž, jenž tam jistě trávil své osobní volno pravidelně, opřel se o automat na hračky, o ten starý známý automat s tím stupidním krtkem, co křičí pištivým hláskem na kolemjdoucí, potom z kapsy vytáhl minci, vhodil ji dovnitř a po chvíli zdánlivě opilecké manipulace se zařízením vytáhl z otvoru plyšovou kravičku. Bylo by roztomilejší, kdybych napsal telátko, ale mělo to už růžky, takže asi kravičku. Pomalu se otočil do vestibulu a zcela bez hlubšího záměru zamířil k nám, podal dcerce hračku do ruky a odešel do čvachtanice zimního večera, pokoušejíc se vyjmout z kabátu krabičku zápalek, aby si připálil v koutku visící vyhaslou cigaretu. Je to již mnoho let. Dcerka si svého "aero-býčka" vozí s sebou na závody v aerobiku jako talisman a možná již zapomněla na okolnosti, za jakých k němu přišla. A přestože má plyšáků desítky, vybrala si pro ten účel právě tuto hračku. Říkal jsem si tedy na základě této zkušenosti, zda otec, který se o dítě nestará, ale jedním jediným činem zanechá v dítěti tak silnou citovou stopu, na niž potom jeho potomek s milou vzpomínkou pamatuje celý život, neudělal více pro své dítě (v rámci svých dispozic) než otec, který vzdělaný a finančně zajištěný sice tráví spoustu času při společné přípravě dětí do školy a při zabezpečování jejich zálib, ale občas to v některé oblasti trochu fláká a nedává ze sebe všechno, přestože by mohl. Tvoje povídka se mi líbila a chytla mě za srdce. Samozřejmě nepředpokládám, že jsi odhalila své ledví před čtenáři Písmáka a vykřičela se ze svého vztahu k rodičům. Je to zpověď dcery, která je dílem svých rodičů, jejich oddenkem, který ať dělá, co dělá, nepokvete jinak než oni. Je to nářek dcery, která na svého otce žárlí, že jí nevěnoval, či nevěnuje tolik času, kolik by si ona přála. A nestal-li se z ní zlý člověk, je na nejlepší cestě vychovávat své děti podstatně lépe než se přihodilo jí. Tip.

JohnieBass
28. 12. 2001
Dát tip
Jsi to Ty! Velmi hombré. Já Tě za závorky naopak chválím! Ty tam mají svůj důležitý úkol! J.Bass

zirafka
21. 12. 2001
Dát tip
Eternal: bojuj :-) autorka se mozna spletla, kdyz zatrhla, ze stoji o hlubsi kritiku :-) k dilku... Mého otce trápí, že nikdy nečůral na sněhu. tato veta me nadchla :-) cela povidka zni docela dobre...

uranium
20. 12. 2001
Dát tip
hlubší kritika ale neznamená že hledáme něc za každou cenu abysm,e kritizovali

Eternal
17. 12. 2001
Dát tip
Dovolil jsem si hlubší kritiku, když už si to autor přeje, a jak vidno jsem asi udělal špatně, neboť kecám ...viz uranium. Tak nic.. tak já Tě zase na chvilku nebudu číst, a bude mi fajn a Tobě taktéž :o)

;-))))))

uranium
15. 12. 2001
Dát tip
Eternal kecá pičoviny ať to je fikce nebo ne, není to žádný zneuctění spíš to ukazuje že ať jsou rodiče jací jsou vždycky je budeme pro něco mít rádi

Tvý představy o povídce... to už jsem někde slyšela... snad kdybys skutečně věděl, co máš "přinejmenším" na mysli;-)))) měj se... ;-))

drahý Eternale.... ano.. je tam i vitrína s tvrdým Y... taky tam chybí někde jedno písmenko.. a místo "jejich" tam má být "svých" memeche... ano.. mecheche .. je správně.... a zneuctění??? všiml sis kategorie?? "povídka" nikoliv "reportage" měj se Věčný ble ble;-))))))))

Eternal
12. 12. 2001
Dát tip
Všiml jsem si kategorie, všiml. Jenže má představa o povídce vypadá jinak.. tohle opravdu spíš zavání tou reporáží.. když už jsi to sama zavrhla. Tak mi tedy vysvětli, jak jsi to tedy myslela za povidku? :o)

Astalavista
12. 12. 2001
Dát tip
Katrin, myslím, já si v tom našel fikci a ani na chvíli mě nenadlo, abych do toho nějak motal tvůj vztah k rodičům. Beru to tak, žes to napsala pro pobavení zdejšího osazenstva, a jestli to tak bylo, tak se ti to, myslím, povedlo dokonale! :)*

Eternal
11. 12. 2001
Dát tip
Tak já nějak nevím.. připadá mi to jako zneuctění otce i matky své... prostě přesně obráceně než je přikázání: Cti otce svého i matku svou... A pak na konci nakonec napíšeš, že raději budeš odmítat všechno co je "Svaté" abys neudělala všechny ty "chyby" které udělal otec. Jako nápad je to dosti ubohé, ale jako dílo... mno je to prostě Tvůj styl.. což jde jaksi mimo mne. Tak nějak jsem nepochopil smysl díla.. jestli je to povzdech, nebo jen takové pozastavení nad špinavou stokou? Když čtu ty reakce ostatní.. ono se jim to líbí.. tak proč se to nelíbí mne? jooo.. a ta pozvánka na memeche.. nemá to být spíš mecheche?

uranium
09. 12. 2001
Dát tip
Dobrý, ale tak trochu smutný, já čurám na sníh hodně rád a ať se mu to podaří.

zoo
04. 12. 2001
Dát tip
Bezva, žencká! Bezva! Chvílema jsem zahlídla pár lidí "od kolem" sebe... jednoho šváru, jednoho šéfa... pěkný. :-)))*

Lyryk
04. 12. 2001
Dát tip
Skvělá Konstruktinidisová :-)))

Danny
04. 12. 2001
Dát tip
líbilo tipuju

blbjenka
04. 12. 2001
Dát tip
Konstantýno !!! ****** wow ! a žjóva ! a mimochodem hlasuju pro závorky :))

Cavalera
03. 12. 2001
Dát tip
***!!!

RadeX
03. 12. 2001
Dát tip
Wow. TIP !

Albireo
03. 12. 2001
Dát tip
TÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍÍP!!!

Climaster
03. 12. 2001
Dát tip
....dost mi vadí ty závorky (ale to je jen kvůli tomu, že to čtu místo toho abych pracoval a brzdí mě:o)..jinak /*/!!!!!!!!!!!!

djPes
03. 12. 2001
Dát tip

Kandelabr
03. 12. 2001
Dát tip
docela se mi to líbilo. ale ty závorky mi taky trošku vadily.

Astalavista
03. 12. 2001
Dát tip
He, Katrin, to je úžasný, že to dokážeš poskládat tímhle způsoboem, že z toho vznikle zajímavej blok písmenek, slov a vět, který maj nějakej význam. Moc pěkný!*

Astalavista
03. 12. 2001
Dát tip
He, Katrin, to je úžasný, že to dokážeš poskládat tímhle způsoboem, že z toho vznikle zajímavej blok písmenek, slov a vět, který maj nějakej význam. Moc pěkný!*

Vio
03. 12. 2001
Dát tip
...

Wiki
03. 12. 2001
Dát tip
život je jeden z nejsložitějších ....*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru