Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Procházka

23. 02. 2011
18
43
2953
Autor
Metta

částečne fikce jména změněna

David se došoural ke vchodu Domu u vycházejícího slunce. Do schůzky s ředitelem mu zbývala dobrá čtvrthodina. Rozhodl ještě jednou obejít lesopark a promyslet si, proč vlastně stojí o brigádu zrovna v zařízení pro mentálně postižené. Prý se na to vždycky ptají.

"Jsem zlej, nanicovatej spratek, co se nechtěl starat ani sám o sebe. Teda - byl jsem. Chci se změnit a..."

Takhle ne. Co je jim do strašidel v jeho hlavě ...

"Ve čtvrtek a v sobotu odpoledne mám volno a tak vám nabízím...", to je to. Co vlastně nabízí ? Co umí ? Zalila ho vlna znechucení nad sebou sama a kopl ze všech sil do obrubníku, což v sandálech nebyl zrovna nejlepší nápad. Možná si ale tu bolest zaslouží.

Teď nebo nikdy. Stiskl zvonek s nápisem "ředitel". Černovlasá dívka rozrazila dveře a zaryla mu nehty do předloktí, až vyjekl. Vzápětí se rozesmála a položila mu hlavu na prsa.

"Evo ! Čekej !" ozvalo se za nimi. Kudrnatý mládenec podal dívce velký lesklý sáček od brambůrků a Davidovi ruku. Oba úlevně vydechli.

"Už jsme si volali, ne ? Já jsem ředitel Luboš a to je naše Eva. Koukám, že se jí líbíš."

Eviny černé oči schované za šustícím pytlíkem ho upřeně pozorovaly  a ruka chňapala po řetízku na jeho krku. 

"Říkal jsem si, že bys právě s ní mohl chodit na procházky - bereš ? Tady to akorát podepiš a můžete vyrazit,"  přistrčil vykulenému Davidovi  několik papírů  a propisovačku s viditelnými otisky zubů.

"Sorry,  právě přijeli dva noví klienti, tak v šest zpátky a dík," vystrčil oba ze dveří.

David spolkl  naráz žvýkačku, všechny připravené fráze i knedlík, co se mu najednou usadil v krku. Tak, co s ní teď bude dělat ? 

"No, asi mají fakt hodně práce, málo lidí a hrabe jim z toho. Holt pakárna jak má bejt. Mám, co jsem chtěl. Vydržím to," s tímto rozhodnutím se David rozběhl za Evou, ale ta už měla značný náskok a s blaženým výrazem škubala láhev Dobré vody pohozenou u lavičky v parku na malé kousíčky. 

Polilo ho horko,  když Eva vytáhla z koše páchnoucí konzervu a začala s ní dělat totéž. Nerozhodně se zastavil kousek od ní a přitom si všiml staršího muže sedícího na lavičce opodál. Jeho oči je pozorně sledovaly, ale nebylo v nich zděšení ani znechucení, spíš jakýsi smutek.

"Heh, ty budeš asi nějakej novej študent-pomocník, co ? Ješte jsem tě tu neviděl. Žádný strachy, my se tuhle s Evkou známe už léta, když ještě bydlela doma, byli jsme sousedi. Co my jsme se spolu tímhle parkem nachodili... Ředitel ti toho asi o ní moc neřek, koukám - holt nestíhá... " zašklebil se přátelsky muž, vzal Evu zlehka za ruku a kývl na Davida.

"Radši vás doprovodím...co  vy dva na to?" 

David rád kývl. Rány na jeho předloktí od Eviných nehtů pálily a on už pomalu pomalu ztrácel odvahu. Eva byla v  přítomnosti neznámého klidná a spokojená. Ten to s ní umí, pomyslel si s obdivem. Od něj se může hodně naučit.


Všichni tři párkrát obešli park. Eva, vedená mužovým ukazováčkem, přitom vysbírala s nadšením veškerou zeleň od odpadků a David se dozvěděl spoustu věcí, o které nikdy předtím nezajímal. Slova jako atypický autismus, afázie, hyperventilace nebo selektivní mutismus hned zapomněl. Zato historky o Evě, co uměla roztrhat gumovou rohožku, vytrhat si se smíchem všechny vlasy na hlavě nebo nakreslit přesné portéty lidí, které nikdy neviděla, ho velice zaujaly.


"To chce čas," uklidňoval ho jeho průvodce. 

"Musí si na tebe přece zvyknout. Nečekej od ní odpověd na nic, ona nikdy nemluví. Neumí to prostě. Nevzdávej to, tahle zkušenost je k nezaplacení. Ale pohlídej si i tak, aby ti ředitel včas platil. Jo, já jsem Aleš..."

David usínal s dobrým pocitem, jaký ještě neznal. Ředitel Luboš měl radost, jak hladce jeho první vycházka proběhla a dokonce se omluvil za to, jak Davida "hodil do studené vody".  Maminka řekla, že konečně udělal něco pořádného. Eva i Aleš byli jistě také spokojení. Tolik lidí potěšil, a tak se mu nechtělo...

- - -

Procházky s Evou ho stále více bavily.  Aleše potkával skoro pokaždé na jeho oblíbené lavičce. Když se s Evou opozdil, už je nedočkavě vyhlížel. 

"Víš, jsem sám a už v důchodu. Chci bejt nějak užitečnej.  Rád vás tu s Evkou vidím.  Rodiče už nemá a mě těší, když je jí fajn..."

David se nechával Alešem zasvěcovat do tajů podivuhodné a okouzlující Eviny osobnosti. Svou neuvěřitelnou sílu mu už mockrát vymalovala v duhových barvách na paže. Časem se naučil ty neklidné, štíhlé prsty zkrotit lehkým dotykem a silou svého hlasu, ale s jejím magickým pohledem divoženky si nevěděl rady ani Aleš. 

"Tuhle šílenou krásu a energii, tu mají jenom vyvolení...a my je za to zavřem do blázince," říkával s trpkým úsměvem.

- - - 


Jednou přišel David do parku s lesklým sešitem matematiky v podpaží, který už jen stěží odolával Eviným svalnatým prstům.

"Zejtra píšem a já jsem dutej. Ale už jsem slíbil..."

"Tak ty ses naučil dodržovat sliby. No ta Eva je kouzelnice," smál se Aleš.

"Škola je důležitá ! Já to pochopil pozdě. Bež se učit ...no jo, ale co s Evou ? Víš co, vyzvedni ji za dvě hodiny u mě doma. Tamten zelenej barák. S matikou ti asi moc nepomůžu, tak aspoň takhle."

David vděčně kývl. Ten Aleš je fakt hodnej. Prošel si ještě jednou park a chystal se otevřít sešit, když si uvědomil, že mu ho Eva odnesla. Konečně našel zelený dům. Zvonek neviděl, proto prolezl do zahrady a chystal se zaťukat na okno. 

Chvíli jen nevěřícně zíral.  Eva se divoce zmítala na podlaze a nahý Aleš ležel na ní. Na zádech se mu leskly čerstvé krvavé pruhy.

David se odvrátil se a potichu odplížil zpět do parku. Na matematiku neměl ani pomyšlení. Co má jen proboha udělat ? Cosi v hlavě se mu přepnulo na automatického pilota. Číslice mu vytancovaly před očima červeně přeškrtnutý výsledek 69. Jako ve snách bloudil křovím, v domluvenou hodinu mlčky vyzvedl Evu a odvedl ji do Domu vycházejícího slunce.

"Eva celá září, to sis to užila, viď ? Taky bych se šel projít...ale ty, Davide, celý hoříš. Běž si honem lehnout. Jsem s tebou moc spokojený," loučil se ředitel.

Musí to ohlásit ! Je přece za Evu zodpovědný a v Alešovi se hrozně spletl. Zneužívá ji ! Převaloval se na posteli. Už skoro svítalo, když zazvonil telefon.

"Jak se vede ? OK ? Ehm...nechybí ti sešit ? Hele...jak bych, no, já vím, žes nás viděl. Poznal jsem to na tobě. Je to moje chyba. Počkej ! Já jsem to tak přece nechtěl ! Nikdy ! Nevím, co se to... vůbec nevím. Taky mi není nejlíp, věř mi ...mám ji fakt rád, to sis přece všiml ?! Možná jsem jedinej...Poslouchej ! Ona je krásná a je to jenom člověk. Potřebuje dotyk jako každej. Já jsem taky jenom člověk a zas né takovej hajzl, jak si asi ted mysliš, že jo ...no a taky je to ženská, nádherná ženská. Líbí se jí to taky ! Nikdy bych neudělal nic, co by se jí nelíbilo ! Děti už nedělám...Je jako divokej pardál, nevinná a zuřivá, nezkrotná obrovská prasíla..co to melu, snad rozumíš...žě mě nepráskneš, prosím, já jinak nikoho nemám kromě tebe, kamaráde- -"

Dřív než byl David schopen cokoliv říci a skočit do Alešova přerývavého drmolení, které se pomalu lámalo do pláče, ve sluchátku to klaplo a nastalo ticho.

- - -

Nikdy už nechce Aleše vidět a do Domu vycházejícího slunce už nevkročí. Nemůže...nemůže si přiznat, že ty lesklé, divoké oči ze světa zeleného domu ho najednou začaly pronásledovat, kamkoliv se hnul a schovat se už neuměl.

V sobotu čekal v určenou hodinu  před známým vchodem. Očima se vpíjel do prosklených dveří, dokud se za nimi v doprovodu vychovatele neobjevila ona. Černé kudrny jí jako klubko hadů poletovaly okolo rozpálené tváře, když táhla Davida, proměněného v hadrovou loutku, neomylně přímo před zelený dům. Bylo otevřeno.

- - -

 


David už nevěděl, jak je to dlouho, co se  Alešův byt stal dějištěm tajných schůzek pro tři. Dostával za ně 80 korun na hodinu a pochvalu od vychovatelů z Domu vycházejícího slunce. Něvěděl, jak o tom všem mluvit nebo aspoň přemýšlet a už ani nechtěl. Žilo si to prostě v něm i v Eviných černých očích po svém a dávalo ohromnou energii. Eva se stala naopak mnohem klidnější a jen kvetla, čehož si povšiml i ředitel Luboš.

Někdy mu Aleš půjčil ze svých bohatých zásob knížku od nějakého známého psychologa, antropologa nebo filosofa, jehož jméno David nikdy předtím neslyšel, ale čtení v něm vyvolávalo podivné chvění, jakoby se vznášel nad tímhle světem.

"Nevěř mi víc než sobě, já tvou cestu neznám. Taky nevím, jak to je. Mám vás dva rád, to je všechno." usmíval se Aleš trpce nadšeným Davidovým ódám na jeho moudrost a krmil Evu borůvkovým pudinkem, který ji naučil vařit.

- - -

Někdy se David probouzel celý zpocený a na bílém stropě se míhaly zbytky zmatených snů, ve kterých svíral v náručí Evino vlkodlačí dítě, byl upalovaný na hranici, mučený Alešem i samotným Bohem nebo seděl svázaný v cele smrti a jeho rodina, známí i ředitel v podobě Krista se od něho plačky odvraceli.

Věděl, že takhle to na věky trvat nemůže. Jejich hrátky byly čím dál častější, divočejší i hlasitější a tělo měl pořád samou modřinu. Něco se stane...!

- - -

"Potřebuju s tebou mluvit, Davide," začal ředitel, "jde o Evu. Ozvala se její sestřenice, že si ji k vezme k sobě domů.  Zemřel jí muž a chce se o někoho starat, to chápu...Za týden si ji odveze do Prahy. Bude tedy žít s rodinu, to je jenom dobře... měl bys zájem vzít si na starost jiného klienta ?"

Vymluvil se na spoustu učení, přijal poslední peníze i slova díků od Luboše a vyrazil z Domu u vycházejícího slunce. Nechtěl se vracet.

Bylo mu, jako by vyskočil z rozjetého kolotoče.

Nechtěl poslouchat drby o starém bláznovi ze zeleného domu, kterého našli mrtvého pod želežničním mostem.

Nechtěl poslouchat mámu, když se ho ptala, zda se mu po Evě nestýská. Nedala se odbýt:

" Slyšela jsem, že ta tvoje Eva prej byla těhotná nebo co, poznali to pozdě... To musí bejt hloupost, co ?! Určitě byla sterilizovaná a kdyby né, který prase by jí to proboha mohlo udělat..."


43 názorů

Bíša
13. 05. 2011
Dát tip
T.

Metta
25. 04. 2011
Dát tip
Edvin: děkuji moc za aussagekraeftige reakci. Možná to ještě předělám, přímo v němčině, na dsfo opravují gratis chyby, umí poradit a je to dobré osvěžení k nudným gram.cvičením :-)

Edvin1
21. 04. 2011
Dát tip
P.S. P.S. Omlouvám se za mé vlastní chyby v komentu. Tohle je názorný příklad, jak bys neměla psát. :-)

Edvin1
21. 04. 2011
Dát tip
1.Přečetl jsem povídku i všechny komenty. 2.Tuto problematiku trochu znám. 3.Taky píšu povětšině autobiografické povídky. Závěr: Myslím si, že nikdo z Tvých kritiků nevystihl podstatu nedostatků Tvého díla. Což neznamená, že bych ji dokázal definovat já. Ty teprve svůj styl, svůj jazyk, způsob vyjádření svých myšlenek teprve hledáš. A zde Ti nikdo opravdu nepomůžeš. Styl najdeš pouze sama. (Umberto Eco) A taky se učíš prostě spisovatelskému řemeslu - podobně jako u jiných odvětvích umění, i ve spisovatelství existují určitá pravidla, která je vždy záhodno dodržovat, jako kupřídkladu držet se ve vyprávění jedné formy, psát v jednom čase, upřednostňovat dialogy a akci před vysvětlováním a popisy, atd. Kritikové Ti to mohou jen naznačit, což výše činí, a přesto Ti nikdo nedá ucelený a vše vyčerpávající návod, jak z tohoto textu udělat Povídku. Dle výše zmíněného Eca: Žij a pozoruj vše kolem sebe, čti, a hlavně piš! nechej si to zde nebo na DSFO.de zkritizovat, přemýšlej nad těmi kritikami, ale hlavně si vše ukrutně a bezohledně, nejlíp s odstupem času, zkritizuj sama. A pak zase piš a kritizuj. jen Ty přijdeš na to, co s těmi tématy, od nichž TI puká hlava, udělat. Nikdo jiný, ani ten nejerudovanější kritik. To Ti nevyžádaně radí Ed P.S. Jen jednu negativní kritiku bych si dovolil: Dbej na češtinu, a to i zde, v komentářích. Často opakované chyby a jazykové zhovadilosti se snadno stanou částí Tvého psaného slovníku. A zaplevelí Ti Tvé texty. Nemám nic proti nářečí /"bo" místo "protože"), ani proti všemožným cizojazyčným, žargónovým či internetovým výrazům. Ale jejich používání musí být funkční - kupříkladu v dialozích. Jinde ruší.

Stařec_007
26. 02. 2011
Dát tip
Přesně tak nějak jsem to myslel :-) A reálie příště nechat :-)

Metta
25. 02. 2011
Dát tip
Stařec: jo dík...no, ono se něco podobného jaxi stává, pracuju v podobném zařízení, klienti chodí na návštěvy ke známým a do rodin a nemožeme vždycky vědět všechno :( vyházela jsme už nějaké reálie, bo se zdály být neuveřitelné.:).jo dík, asi tam dám,jako že ten návrh být o samotě s Evou nepocházel od Aleše, ale vyplynul ze situace, když byl ve třech... třeba davida někdo telefonem potřeboval nebo tak...

Stařec_007
25. 02. 2011
Dát tip
Tak to jsem rád, že nejsem sám :-)) Abych řekl pravdu tak nevím. Možná nejprve z toho udělat pozvání do zeleného domu i s Davidem a pak bez něj. Čtenář by pak mohl mít pocit, že to na podruhé bude OK ikdyž David se bude drtit matiku někde v parku :-) Nebo si to nechat až nakonec a pak to vybalit všechno najednou i se závěrem :-) Ještě by mě zajímalo jak jsi na toto téma narazila...??

Metta
25. 02. 2011
Dát tip
Stařec: dík -nás to třeba v reálu nenapadlo nikoho, ale vás všechny.D..jak to mám teda nenápadně napsati ? Že by jí to dělal někde v křoví, dyš byl davod na WC, porad ?

Stařec_007
25. 02. 2011
Dát tip
Tak nevím ale asi jsem úchyl nebo co :-)) S větou "Víš co, vyzvedni ji za dvě hodiny u mě doma" mě čtení přestalo bavit protože jsem věděl co bude následovat :-) Další odstavce to potvrdili. Konec byl ale dokonalý, překvapivý a poslední věta zvýšila vážnost celého příběhu. Nakonec tedy perfektní čtení!! Díky... T**

Zaujala mě především výpověď o lidské snaze vysvětlit a omluvit si jakékoli vlastní činy. Z čehokoli černého je možno udělat bílé...a naopak to jde ještě snadněji. ***

heartrate
25. 02. 2011
Dát tip
To se Ti to píše, když máš takovou inspiraci.. Já neumím kritizovat, když se mi něco líbí, tak se mi to líbí a basta fidli!

heartrate
25. 02. 2011
Dát tip
To se Ti to píše, když máš takovou inspiraci.. Já neumím kritizovat, když se mi něco líbí, tak se mi to líbí a basta fidli!

Metta
24. 02. 2011
Dát tip
Non: dík..eště to překopu, viz komenty jj přesně takhle jsem chtěla, aby to vyznělo i otázka viny a morální špatnosti... chci se naučit psát prozu o své práci, ale nějak to nejde, páč nemám ten odstup (vidím ty obličeje před sebou)... ale témat že se mi rozskočí hlava:)

Noneta
24. 02. 2011
Dát tip
tleskám... moc dobrý...krátký jasný... Nemám ráda zdlouhavý čtení... tady je prostor pro domýšlení si spousty věcí...a má, myslím, vyvolat hodně otázak..např... co je být normální??? jak postižení prožívají lásku??? jak k nim přistupovat??? co dělat, když se tyhle světy prolnou??? myslím, že hromada z nich zůstane viset ve vzduchu, ale účel splnily, už tím, že byly vyvolány....

těša
24. 02. 2011
Dát tip
a ještě v cizině, jo? mám problém těm lidem rozumět i česky, natož takhle:) to jenom studuju, ale pracovat v týhle oblasti neplánuju, takže jsem si akorát zkusil půlrok v charitě jako osobní asistent a pár jednorázových blbostí. by mě zajímaly maximálně některý mentální pochody některých lidí, ale je jednodušší se zabývat těma zdravýma:)

Metta
24. 02. 2011
Dát tip
těša: V Belgii v zařízení pro německy hovořící menšinu, takovej mix-všichni nějak duševně a-nebo tělesně postižení nebo nemocní s BE občanstvím, co není kam je jinam dát. Poletují nám tu studenti, dobrovolníci, šílení rodiče,nezaměstnaní a delikventi tu dělají sociální hodiny, tak co týden nějakej nouzovej příjem, ale funguje to fšechno ve čtyřech jazycích všetně nářečí..takže mám vyplnování na háku, bo půlce vůbec nerozumím ředitel leží sice v papírech pořád, ale je to takovej poděs a chaotik, no a dycky zapomene, co komu slíbil a že někdo novej přijde...co ty ?

Metta
24. 02. 2011
Dát tip
VTM: kdo řiká, že doslovně, ty pako :P většinou se jen lehce držím tématu ale z textu, kde se to hemží různými jazykovými hříčkami, které v NJ neumím, pak v tej němčině moc nezbyde...nějaký věci mám na dsfo a snažím se, aby nepoznali, že su Ceška:P

těša
24. 02. 2011
Dát tip
a kde probůh pracuješ? jsem s tím měl taky trošku co do činění a právě mě hrozně vytáčely všechny ty papíry, cůprvize, rádobyškolení a tyhlety parády.

Metta
24. 02. 2011
Dát tip
tesa: díkm zamyslím se:) - mas pravdu, nevim jak psát o své práci, aby to čtenáře oslovilo-mně přijde normální už fšechno bo věci neuvěřitelné jsou na denním pořádku, asi už nezvládám takový ten potřebný odstup, ted to vidím:D jo a house of rising son je taky skutečný název, al e tak se jmenuje spousta soc. zažízení...

těša
24. 02. 2011
Dát tip
fajn, ok, mě to prostě nesedí (což neznamená nevěřím, ale prostě mě to tam ruší - protože povídka je o něčem jiném, připadá mi tam taková nestandardní situace jaksi navíc).

Metta
24. 02. 2011
Dát tip
těša: ale právě ten začátek JE realita...byla jsem u toho...ředitel to takhle na koleně opravdu dělá a zrovna přivezli toho novýho a fakt mlátil hlavou o zed můj přijímací pohovor probíhal přes dveře hajzlu:)) už jsem z toho vyházela další dle kritik "nereálný" věci, které se ale FAKT staly...

těša
24. 02. 2011
Dát tip
dohromady je to skvělý, štvaly mě dvě věci: dům u vycházejícího slunce už, tuším, existoval (mám pocit, že v nějakých fischlovo povídkách nebo novele), takže bych ho asi změnil. a úplnej úvod mi připadá (v porovnání s celým textem) blbej - líbí se mi, že je krátkej, ale nepřipadá mi to úplně optimálně napsaný, aspoň než vyběhne eva ven. a za druhý papíry podepisovaný na koleni před vchodem, kdosi mlátící hlavou o zeď etc moc neodpovídá realitě, což mě osobně vadí (nicméně asi ne moc lidem, jednou jsme se o tom u něčeho hádali a požadavek odpovídání realitě jsem hájil, myslím, skoro sám.)

Metta
24. 02. 2011
Dát tip
VTM: dík moc:) dobřes to roztento... eště povrtám zejtra... jináč, své věci, co su schopná přeložit, dávám na německou obdobu písmáka...prima jazykové cvíčo.) dobrou

..metto..dorý.. ..teď je to mohem jasnější a čistší.. ..fakt dobrý!

Makoves
23. 02. 2011
Dát tip
Pěkná povídečka.

Metta
23. 02. 2011
Dát tip
StvN + Kostka: díky za reakce, přeberu si to :) St: chtěla bych úmyslně naivními a prostými prostředky "lidového kecala" vyjádřit silný příběh, chce hodně cviku ještě a dát nenápadně k úvaze, jestli ten sex samotný byl "zlo" nebo jestli opravdický problém a nedostatek lidskosti nebyl někde jinde...

StvN
23. 02. 2011
Dát tip
Mezi tebou a dukem je rozdíl v tom, že on jde po detailu, zatímco ty jdeš po povrchu, respektive hlavně po ději, který jsi ke konci značně urychlila. Já bych ti doporučil přidat ty detaily. Příběh by dostal jiný rozměr. Otázkou je, jestli chceš jenom říct - stalo se to a to, nebo jestli to chceš napsat tak, aby měl čtenářpožitek i z průběhu čtení. Do PM zařadíme až s tím budeš spokojená. Ozvi se.

Alegna
23. 02. 2011
Dát tip
ráda jsem četla *

Metta
23. 02. 2011
Dát tip
StvN: .dukovy. povídky znám a mám ráda - je na nich vidět odborné vzdělání a nejspíš i zkušenost, ne nepodobné těm mým. .duka. právě nechci napodobovat, cílenost je zřejmá, ale někdy z jeho děl cítím jakousi nadřazenost a jeho erudice tam prosakuje snad až samoúčelně a projevuje se i v jazpostředcích. Někdy, zdůraznuji. Chci se cíleně snažit o jiný pohled, o pohled někoho (třebas uklizečky v léčebně, širší rodiny, číšníka, jejich řidiče a tak),kdo je v problematice jen "jednou nohou" -zajímá se, chce rozumět a má rád, ale "něco" tam chybí. Tito lidé predstavují aspon tedy pro některé mé klienty volný čas, odpočinek i svět venku. Tohle jsem psala v noci na zkoušku bez jakýchkoliv ambic a styl, jak psát o své práci, teprve hledám. Snad najdu. Dík moc

Metta
23. 02. 2011
Dát tip
StvN: s nominací nesouhlasím, chci to ještě překopati jináč, celá story v reálu trvala jenom asi měsíc, tedy bez dovětku

Metta
23. 02. 2011
Dát tip
a-n: dík - právě, pro nás byl docela neočekávaný. Stvořila jsem to v noci, bo se toho potřebuju nějak zbavit a zároveň se mi strašně nechce to psát. Přeci jenom, trestný čin a taky do jisté míry profesní tajemství nevím, jak to nejlépe podat - zkusit profi ponor do postav, z pozice toho kluka, té kamarádky, té "paní od vedle" co je všechny zná a zajímá se, ale upe nerozumí, nějaký mix, upe jinak...

Metta
23. 02. 2011
Dát tip
StvN: a vidíš, v léčebně poměrně dlouho pracuji jako vychovatelka, ale ne v Čechách. Postavy i dialogy jsou skutečné stejně jako osa příběhum který dopadl hůře (Eva i plod zemřeli, Aleš byl před sebevraždou vyslýchán). Právě proto, že není vymyšlený, píše se mi blbě a mám skoro výčitky... Doufajíc, že příběh i vnitřní svět postav se projeví právě v popisu banalit, kterým jsem byla většinou osobně přítomna, ale nedošlo mi, že... Chtěla jsem to schválně psát z pozice řekněme laického pozorovatele, (ne)všímavé pani odvedle, co vidí aktéry každý den a poslouchá jejich žvanění, ale nikdy by ji nenapadlo ... text je psaný tak,aby mi šel snadno přeložit do cizího jazyka děkuji moc za kritiku, máš pravdu, na stavbě je asi vidět, jak se mi při psaní příběh znovu vybavoval a bylo mi z toho pořád víc na nic.

příběh uvěřitelný, skoro i očekávatelný. Přesto pěkné čtení. Jsem zvědav na úspěch v PM :o)

StvN
23. 02. 2011
Dát tip
Asi největší problém této "povídky" je v tom, že to je spíš koncept nebo námět na novelu, skoro až román. Hlavně z toho důvodu, že dochází k proměně postav v čase. V tomto zpracování by to byla odfláknutá povídka. Namačkala jsi poměrně hodně událostí na do krátkého textu, který tím ztrácí v podstatě na jakýchkoliv literáráních ambicích (syžet se ti totálně rozpadl, ke konci v podstatě už neexistuje, omezila ses na jakési bilancování). Já osobně mám radši užší zacílení, jaké například umí ztvárnit .duke., ostatně od něj je to i více uvěřitelné. Tobě bych nevěřil, že víš, jak to v léčebně chodí a že máš nějaké hlubší zkušenosti s pacienty. Celou problematiku jsi smrskla do několika obecných informací, přičemž velkou část snahy věnuješ banálním dialogům, kde se postavy zdraví nebo říkají zjevné věci, jako že je někdo nový etc. Chápu, že v životě takhle lidé hovoří, ale tady je to spíš takové mlácení prázdné slámy. Jinak souhlasíš s nominací na PM?

..jee..kde je můj kometář a tip?????? ..dějou se tu divné věci.. ..jo..je to skvělý!

jezismarja to je silnej pribeh, shltla jsem to okamzite, a nejen pribeh, i zpracovani je krasny... to ses teda vytahla metto, napis dalsi, jo???? to by melo jit do PM, pockej, hned poslu avizo mymu oblibenci StvNovi AVI

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru