Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Řazení děl do témat / žánrů

25. 02. 2011
11
103
3389
Autor
Dero

Vážení uživatelé,

při zakládání nového díla nyní můžete kromě kategorie zvolit převažující téma díla. Zatímco kategorie charakterizuje spíše formu, kterou je dílo psáno, téma by mělo vystihnout obsah díla. U každého díla můžete prozatím vybrat pouze jedno převažující téma. Toto omezení se v budoucnu změní, prozatím se s ním však musíte smířit. :)

Na výběr máte z těchto témat / žánrů:

  • Sci-fi
  • Mysteriózní
  • Krimi
  • Romantický
  • Literatura faktu
  • Fantasy
  • Akční
  • Psychologický
  • Humorný
  • Rodinný
  • Každodenní
  • Horror
  • Filosofický
  • Politický
  • Přírodní
  • Dětský
  • Historický

Seznam jistě není kompletní. Některé položky se zřejmě ukážou jako zbytečné, jiné jako chybějící. Piště prosím, která témata byste do seznamu vy osobně přidali. Sejde-li se více hlasů, téma bude přidáno. Zbytečná témata odhalí čas, není třeba teď spekulovat, která to jsou.

Přehled témat najdete v hlavním menu jako Díla > Žánry

Přeji pěkný den

-- Dero


103 názorů

Fouraix
11. 03. 2011
Dát tip
:) optimalizace pro přišedší z liter.cz

Rajmund
11. 03. 2011
Dát tip
A při zakládání nové sbírky? Zařazení do kategorie by mohlo být nepovinné:-)

FAE BOMB
08. 03. 2011
Dát tip
Přidávám se k těm, kdo navrhovali "válečné". Tam totiž určitě něco dám.

Jednoznačně. Už pro jeho osobní blaho, meditace nikomu neuškodila

Delfín
03. 03. 2011
Dát tip
Elyon: Nejspíš máš pravdu! Nechal bych základní rozdělení na poezii a prózu a další upřesnění by bylo na autorovi i když by se třeba mohl inspirovat tím předloženým seznamem. A lásku bych šoupl do romantiky jen s tím upřesněním, zda je to poezie či próza.;o))) Jinak by asi člověk za pár minut něco stvořil a hodinu hledal tu správnou škatulku! Měj se fajn'

Ano, přesně tu =) Omluv, prosím, mou nepozornost =)

Dero
03. 03. 2011
Dát tip
Myslíš tu literaturu faktu, která v seznamu je? :)

Nečetl jsem celou diskuzi a nevím tedy, zda zde tento návrh již nezazněl, ale postrádám ve výběru literaturu faktu. Tedy já ani tak ne, ale někdo jiný by třeba mohl... =)

Chybí škatule pro tvůrce duchovnem se zaobírající. Jeptišky kupříkladu. Nazvi si to jak nechceš.

Elyon
02. 03. 2011
Dát tip
dovolím si nesúhlasiť s delfínom - členenie až tak podrobne by mi mohlo pokaziť prekvapujúcu pointu alebo záver v diele.

Delfín
01. 03. 2011
Dát tip
Asi základ by měl být v rozdělení na poezii, tedy básně,a prózu. A pak by některá větší témata, např. Láska měla mít samostatnou kategorii a nějaké ty podřízené jako je to jinde, viz třeba Liter + Psanci, saspi etc. /Láska smutná, vesellá, erotika- asi bych označil i ten přechod k drsnější realitě, ovšem raději jaksi obepsané různými přirovnáními...

Dero
01. 03. 2011
Dát tip
Za nápady každopádně díky. Všemi se tento týden proberu a dám vědět.

Muamarek
01. 03. 2011
Dát tip
Tak asi nebude, ale byla tady už Koule se Sokolovnou a posilovnou, a dovedu si představit dílko o běžkařské tůře atp... Chápu, že tam nemůže být tisíc kategorií, to byl jen nápad...

Muamarek
01. 03. 2011
Dát tip
VT - jestli máš na mysli stávající seznam tady, pak např.: Mezilidskými vztahy myslím něco jiného než kategorie: Romantický (některé vztahy jsou ryze neromantické), Rodinný (nemusí jít jen o rodinu) či Každodenní (může jít o výjimečnost). Mysterióznost (záhadnost) se u mě nerovná Mýtickým (bájným) motivům. Sport jistě může být akčním, ale tam si také představuji něco jiného... Marek

moorgaan
01. 03. 2011
Dát tip
Pišto..jeste byhc pridal: "Absolutně nerespektuji dramatiku"?

Muamarek
01. 03. 2011
Dát tip
VT - aha, nepodíval jsem se na aktuální seznam, tak sorry... To je dobře, že už to tam je, Marek

Muamarek
01. 03. 2011
Dát tip
Mezilidské vztahy, Mytický, Pohádkový, Intimní, Sport, Marek

Lakrov
01. 03. 2011
Dát tip
> ...Do budoucna se počítá i se sofistikovanějším vyhledáváním... Sofistikovanějším ve smyslu: Výběr podle kategorie+tématu/žánru ? Pro vyhledávání v kategoriích, do nichž je vkládáno velké množství děl, by tohle jemnější členění bylo přínosné. Takže díky za prospěšné inovační kroky :-)

Dero
01. 03. 2011
Dát tip
Přeřazen 1 komentář mimo téma.

Dero
01. 03. 2011
Dát tip
Lakrov, je možné si díla dle žánru nechat vypsat. Viz položka v menu Díla > Žánry. Do budoucna se počítá i se sofistikovanějším vyhledáváním.

Lakrov
01. 03. 2011
Dát tip
> ... která témata byste do seznamu vy osobně přidali...? Věnuji se zde (lze-li tak označit mé občasné návštěvy) převážně próze a již delší dobu si všímám dvou základních skupin prozaických děl, vkládaných na Písmák: - První (možná početnější) skupinou jsou prozaická díla s více či méně zřetelným námětem a převážně "epickým" podáním. Tato díla lze (asi téměř všechna) rozdělit do navrženého seznamu 17 žánrů. - Druhou skupinou jsou prozaická díla, postavená především na formálním stylu ("toku jazyka", "stavbě vět" či pokusu o napodobení stylu někoho z velikánů. Obsah těchto děl je často vedlejší, nepodstatný; samotný jazyk je povýšen ze sdělovacího prostředku na předmět umění. Pro druhou z obou zmíněných skupin dle mého názoru ve výčtu žánrů položka chybí. Navrhnout název si netroufám; předpokládám, že jsou zde fundovanější literáti. A otázka na zavěr: Bude možné podle tématu (žánru) díla také vyhledávat? (Mnohým návštěvníkům by to přineslo úsporu času /a nervů/ při přohrabování se -- z jejich pohledu -- ballastem.) Děkuji za vynaložné programátorské úsilí, jež oceňuji alespoň tipem. +několik avíz zainteresovaným

Na Totemu mají podkategorii Životní příběhy...

Juno: A co přidat žánr "Absolutně nerespektuji gramatiku"?

Dero
28. 02. 2011
Dát tip
Přeřazen 1 komentář mimo téma.

pokud to nebude povinné nemám s tím problém.. díks

Dero
28. 02. 2011
Dát tip
vindal: Proč je to blbej nápad? Před pár dny tam na dvě hodiny byla chyba a pole bylo opravdu povinné, za to se omlouvám.

Dero sorry tohle je ale fakt blbej nápad, navíc před pár dny to snad bylo povinné, s krajním sebezapřením jsem zaškrtl "filozofický" a modlil se aby si to nečetl nikdo mimo písmák, neboť bych sklidil zasloužený posměch..

drahy dero, mohla bych tez poprosit o tema FEKALNI

moorgaan
27. 02. 2011
Dát tip
mne chybi ta parodie a satira ...jinak si myslim ze vyber zanru je dostacujici

Notreal
26. 02. 2011
Dát tip
Dekadentní. Jinak dobrá práce.

dadadik
26. 02. 2011
Dát tip
dadíkovina :)

Ferry
26. 02. 2011
Dát tip
Mně chybí žánr "Nonsens" - tato hravá dílka (ne vše je dada či syrák) jsou zde vždy osvěžením.

Norsko 1
26. 02. 2011
Dát tip
Mně chybí kategorie básnické slovo. Žánry jsou sice hezké, ale jakýkoli jejich počet menší než tři tisíce, je nedostatečný. Že se k něčemu takovému necháš nutit

papouch
26. 02. 2011
Dát tip
A taky bych byl pro, aby uživatelé s ID vyšším, než 33675 nesměli zakládat diskuse na hl.str a aby nesměli psát víc, jak jednu kritiku pod každé dílo... :-)))

Tak doufám, že výběru zařazení nebudeme příliš zneužívat k napadání v kritikách... Osobně mi to ušetří některé závorky v názvu díla. Ale osobně jsem proti tomu, aby to bylo zobrazeno i v seznamech děl, protože to povede k někdy zbytečnému filtrování děl, takže čtenáři může utéct text, který autor zařadí jen do jiné kategorie... Třeba označení romantický je hodně zavádějící.

Tragicus
25. 02. 2011
Dát tip
*Neprijde mi totiz, ze by pismak mel slouzit k nejakemu zpetnemu listovani a tedy se clovek nemusi potykat s vetsim poctem povidek, takze vzdy budou aktualni zanrove seznamy poloprazdne a postradaji podle meho nazoru nejaky smysl.

Tragicus
25. 02. 2011
Dát tip
Jen bych asi misto defaultniho "zadne prevazujici tema" dal na vyber "Jine", coz prece jen zni jako vyber nejakeho tematu, kdezto ono puvodni jako jeho absence. Jinak jsem tedy proti tomuto skatulkovani, ale stejne diky, Dero.

papouch
25. 02. 2011
Dát tip
Metta - nevleze. .. Obyčejná sranda, jenom aby byla sranda..

Dero
25. 02. 2011
Dát tip
Parodie je dobrý nápad.

Metta
25. 02. 2011
Dát tip
papouch: parodie, deníček, milostná, depresní, válečná ten tvůj návrh se snad mezi to vleze.)

papouch
25. 02. 2011
Dát tip
mi tam chybí "sranda"

těša
25. 02. 2011
Dát tip
parádní, skvělá věc. a osobně bych byl všema deseti pro zobrazování i v seznamu. /a "dětský" mi připadá vzhledem ke kategorii písmáci dětem nadbytečné./

Dero
25. 02. 2011
Dát tip
aleš: :))

Dero
25. 02. 2011
Dát tip
Poznámka sama sobě, ještě bych přidal žánr "Experimentální".

btw: erotické téma? pro někoho je to sci-fi, pro někoho každodenní, pro někoho historické...seznam je vyhovující :o)

už jsem to využil, nevím jestli si nefandím :o)

Dero
25. 02. 2011
Dát tip
Tak, v hlavičce se to už zobrazuje.

StvN
25. 02. 2011
Dát tip
Fajn. Koukám, že tam máme filozofickou pohádku:)

Dero
25. 02. 2011
Dát tip
Zatím se to nezobrazuje nikde, funguje pouze filtrování pod Díla > Žánry. V hlavičce by se to zobrazovat mělo, to je pravda. V seznamech podle mého názoru spíše ne.

StvN
25. 02. 2011
Dát tip
Kde se to zobrazuje v hlavičce díla? Bude to vidět v hlavním seznamu?

Dero
25. 02. 2011
Dát tip
A hned se sám okomentuji. Zjevně v seznamu chybí téma erotické. :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru