Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Denik - s Hynkem na Mácháči

04. 12. 2001
7
0
2244
Autor
horák

 

10.5.98 - neděle

9,30 - na loďce uprostřed Mácháče

Hynek už asi deset minut zápasí s vesly. Zřejmě ho to baví, a tak jsem vytáhl deník uprostřed vodní masy. Také triko jsem ze sebe shodil a dávám svou bělobu k dispozici UV paprskům. Hnuli jsme se asi o dvacet metrů. Hynek funí, ale bejčí.

Jsem tento víkend nějaká romantická duše. Nestačilo mi páteční polehávání v trávě, musím se dnes válet v loďce s očima namířenýma pod hladinu a pozorovat dno. Uspokojuje mě pohled na vzdálenou věž Bezdězu a na útvary ve zvětralém pískovci na březích rybníka. Dvojnásob mě mrzí, že ve škole, v kabinetě, ve skříni mám nevyužitou videokameru. A stejně to na videu nevyzní tolik, jako když jste naladěn na správnou frekvenci a v reálu. Ta atmosféra se prostě nenahraje. Škoda, že nejsem Mácha, možná bych to popsal lépe, než to dokáže natočit Panasonic.

Máme za sebou první letošní koupel. Nejprve sebral odvahu Hynek, pak jsem tam hupsnul i já. Jako když spadnete do hromady střepů, tak to řezalo. Za chvíli se rozlilo po těle nádherné teplo - to krev vytriskla z ran způsobených sklem. Moc fantazíruju.

Tlačil jsem loď a Hynek se z ní na mě řehtal. „Sundej si trenky, ať si můžeš namočit i pinďoura," říkal mi. Neměl jsem dost odvahy, abych se vystavil úplně nahý, a tak teď suším slipy vedle sebe na sedačce. Hynek je stále roztomile nahý a bez ustání zápasí s vesly.

13,20 - u jednoho ze stánků v Doksech

Dal bych si cigáro, ale kdysi jsme se rozhodli před dětmi nekouřit.

Zákonitě, jakmile začnu psát, Hynek musí čůrat. Šel za budku výčepu. „Taťko, já jsem se počůral."

„Jak hodně?"

„Jenom trenky a nohy."

Poskakoval tady se staženými kalhotami, a tak jsem musel vstát. Podle skvrny na stánku mi došlo, že nemočil na strom, jak jsem mu doporučil.

„Bolí mě zadeček, tati."

„Vod čeho?"

„Vod kakání. Potřebuju kakat."

Zatím jsme to nějak zakecali, ale zřejmě se tomu nevyhneme. Na rozdíl od včerejška jsem s sebou vzal hajzlpapír.

Tak a vysráno. Ještě tam budu muset doběhnout vše finančně urovnat. Kadit s ním je zážitek. Dosedne na mísu, začne se rozhlížet a vše komentuje. Včetně toho, že smrdí. Pak stichne, vypoulí oči, něco žbluňkne, zlepší se mu viditelně nálada. A okomentuje vše, co ještě nestihl.

Svezli jsme se ještě na šlapadle, sedli si do trávy s dvěma kornouty zmrzliny a pokoukali po hromadě polosvlečených samic. Když jsme zjistili, že parníky z důvodu nízkého stavu nejezdí, Mácháč jsme opustili.


Andulka
24. 01. 2004
Dát tip
moc fajn. Navic Machac, Doksy a Bezdez znam a ozivilo mi to moje vzpominky...:-)*

ofčátko
12. 10. 2002
Dát tip
tak tohle už mi nepřijde ani jako jako deník ...a pravda, že představa triskající vody mi trochu kazí dojmy...

Kastel
28. 08. 2002
Dát tip
:o) ))) T

Wdowa
07. 06. 2002
Dát tip
tak tohle mě vážně baví...

blázen
26. 03. 2002
Dát tip
Vím, že je to jenom zápis z deníku, ale musím říct, že u normálních Horáků se bavím víc. Ale i tohle se dá číst.

Nechápu jedno, ale neříkám že je to chyba textu:Pokud jsem to dobře pochopil,tak Hynek je malý klučina,v tom případě mi nedochází,proč když se ani sám nedojde "vysrat", říká "namoč si pinďoura." Bude mi to vysvětleno?

MCMLIII
06. 12. 2001
Dát tip
Horáku, myslím, že zatím se ti výběr z deníku daří. :-)))***!

Vojtek
06. 12. 2001
Dát tip
dobrý to je..a basta :-)) *

clovrdik
04. 12. 2001
Dát tip
:-)) taky to na Mácháči znám :-)) Líbí se mi ta úvaha o tom, jak se atmosféra na videokameru nezachytí; nevím akorát, proč jsi v druhý půlce sklouznul k hrubšímu výrazivu - je to záměr kontrastovat s pasáží o loďce ? Ne že bych měl něco proti silněkším výrazům, taky je používám v tvorbě, ale do tohodle mi to nějak nezapadá. Přesto TIP za atmosféru :-))

horák
04. 12. 2001
Dát tip
Sice si s těmi deníkovými pasážemi pohrávám, ale nechci jim sebrat autenticitu - je to něco jiného, než napsat povídku. Měl jsem snad tenkrát důvod napsat to právě tak surově (syrově). Jsem nemocný, a tak jsem se v posteli přehraboval deníky s cílem vytipovat pasáže v písmákovi použitelné a myslím, že bude hůř.

Sama
04. 12. 2001
Dát tip
Je to roztomilé, autentické, mně občasný hrubší výraz nevadí, pokud to můžu považovat za nazývání věcí pravými jmény - a tady mi to sedí. Ale mám jinou připomínku: chtělo by to korekturu asi u dvou jasných případů (chyby jsou zbytečné, kazí dojem).

Sama
04. 12. 2001
Dát tip
Je to roztomilé, autentické, mně občasný hrubší výraz nevadí, pokud to můžu považovat za nazývání věcí pravými jmény - a tady mi to sedí. Ale mám jinou připomínku: chtělo by to korekturu asi u dvou jasných případů (chyby jsou zbytečné, kazí dojem).

clovrdik
04. 12. 2001
Dát tip
horáku, jasně, s tou autenticitou to chápu :-)

horák
04. 12. 2001
Dát tip
Ty chyby mě mrzí, ale možná i to patří k autenticitě. Ba ne - jsem debil, že stále nejsem schopen se naučit česky a navíc si po sobě ty věci vícekrát přečíst. Omlouvám se všem, kterým to kazí dojem ...

:-)))))))

Modona
04. 12. 2001
Dát tip
* včetně za to nekouření před dětmi:o)), to jsem nikdy nedokázala:o((

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru