Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ržání domoviny do cvalu času

15. 03. 2011
12
31
5607
Autor
Muamarek

Fotky ze Křtin barončiny sbírky: Koně mého otce: http://muamarek.rajce.idnes.cz/Krtiny_v_Symbioze%2C_18.3._2011/

 

 

 Barončina (vlastním jménem Vlasta Bakalová, autorka pohádek a několika sbírek poezie) básnická sbírka „Koně mého otce“ je poezií osobní, niternou, přitom spontánní jako plnokrevníci právě vypuštění na louky bez horizontu.
 Je prosycena láskou, obdivem a úctou k muži, jenž v jejím životě znamenal hodně, jenž ji na její cestě ovlivnil a jehož si váží v každé své vzpomínce. K jejímu otci. Přesto její básně nezavání umělým aroma vyčpělého patosu či okázalé pózy. Pulsují životem, jsou cítit po mozolech, voní po přírodním hnoji. Úcta se tu nebalí do salonní noblesy s plivancem pod kůží. Nepitvoří se, nepřehrává. Vynořuje se tak nějak samozřejmě. Bez přetvářky. Sálá z každého slova, ze slepičince v bagančatech v jejím „Vzkazu“, kde krev šlechtice nepodtrhují porcelán a stříbro, ale právě ten slepičinec, to uchování si důstojnosti i po krk v blátě.
 „Nikdy se nehandrkuj o krávu/ ale na hedvábí slov trvej.“ Přirozená moudrost otce je pro autorku něčím jako bible, jejíž stránky listuje celý život a k jednotlivým jejím kapitolám se vrací. A je zcela jedno, zda jde o bibli či o tóru.
 Za páteř celé sbírky bych osobně považoval tři básně. „Můj otec“, „Běh na dlouhou trať“ a „ O zúrodňování“. Je to samozřejmě subjektivní výběr, se kterým možná sama autorka nesouhlasí.

 Všechny tři jmenované býsně spadají do prvního ze tří oddílů sbírky, který má křídla naděje a zobák po volnosti: Zpívání o svobodě. Další dva tematické bloky jsou nazvané Rozhovory s otcem a Život (kde autorka nechá závaží času klesnout po současnost).
 V básni „Můj otec“ je s nelíčenou dojemností ukryt poklad. Nádherný vztah otce a dcery, vztah, ze kterého se zrodil světonázor, vztah, z něhož vykvetla osobnost, silná jabloň, co kvete navzdory mrazu.


 „To je kraválu
pro jednoho Žida
také jsem Žid '
řekl otec
v den Štědrý
a na hřbetu koně odjel
udělat Zázrak
Tak dlouho obracel zem
až dala chléb
A já se pak celá léta
modlila
k němu Živému“

 „Běh na dlouhou trať“ podtrhuje kontext doby, neustálý strach, který nevyvanul po zaskřípění poslední odhozené pušky.

 „S každým jarem
otec na Zápraží
' Tak letos
letos naposledy '
říkával a věřil
až hory přenášel
' Už jsou v prdeli
vrátila se Svoboda '
křičím
Zvedl oči
ještě se v nich zrcadlilo Pohraničí
' Ták '
protáhl
' A teď mohu klidně
i umřít '
Sepjal ruce
podobné kořenům
velmi starých stromů
a při té podivné modlitbě
mlčel“


Autorka se vrací ke svým kořenům, aniž by v tom byla křečovitost přehnaného gesta. Její nick „baronka“ podtrhuje, že se hlásí ke „šlechtickému“ původu a je na něj hrdá. Nemá však na mysli nějakou majetkovou odlišnost, vyvyšování se nad jiné pomocí nějakého titulu. Ne, hlásí se k šlechtictví ducha, kterého ztělesňuje právě její otec. K moudrosti, k vážení si věcí i lidí, k lásce ke knize a odporu ke zvůli moci. Hlásí se k odkazu, kde je nezapomínání propojeno s odpouštěním, kde němečtí spolužáci ve škole po válce již byli „jiní Němci“, „ti zlí padli ve válce.“ K odkazu, kdy „šlechtictví“ znamená jít vzorem.
 Stejně tak se baronka hlásí ke své historii, svému původu, tím, kým je. Židovství u ní není něco, čím by se chtěla chlubit, ale zároveň jde proti její přirozenosti ho tajit, nebo se snad za něj stydět. Byla doba strachu, kdy bylo lepší být obezřetným. Věřím, že jinovatka úzkosti, která zamlžila okna života na dlouhou dobu, již zmizela v nesmělých paprscích jara.
 
V básni „O zúrodňování“ se baronka opět dotýká pozitivního vlivu otce a svého vztahu k němu. A také ke knize jako takové, který si díky němu vytvořila.

 „Ten den
tatínek hnojil pole
stoupla jsem si do hnoje
zavřela oči
a čekala
'Co to děláš
dítě '
zeptal se tatínek
' Zúrodňuji se
abych byla moudrá
jako zahrada před sklizní
'Tvůj hnůj je kniha '
řekl otec
a zadíval se tak modře“


Dne 18. 3. byla v kavárně Obratník (ulice Jindřicha Plachty kousek u Anděla v Praze) její sbírka pokřtěna (v rámci Večera přiměřených depresí od 19:00). Jsem přesvědčen, že podmanivý zvuk kopyt myšlenek cválajících ve vzpomínkách dětství našel řadu uší, které se zaposlouchaly. A s tichem pak přišly slzy.

 Koně mého otce, Vlasta Bakalová, nakladatelství Krásná Lípa, ilustrace a doslov: Roman Szpuk, 2011, 70 stran. Nakladatel: Marek Belza. K dostání - v síti Kosmas.


31 názorů

Muamarek
13. 04. 2011
Dát tip
a2a2a: Díky, cítím to podobně. Vlasta se nepotřebuje zviditelňovat, její básně jsou zpovědí doby, očima útrap a jazykem víry, víry v lidskost... Marek

a2a2a
13. 04. 2011
Dát tip
Měl jsem tu čest sbírku číst a věřte, jde o velmi krásnou četbu, skutečně velmi krásnou, jestliže se zde na Písmáku rozplýváme nad formální či obrazovou šikovností mnohých nebo originálním jazykem, apod., pak vězte, že při četbě sbírky KONĚ MÉHO OTCE si najednou uvědomíte, že dobrá poezie má ještě další a možná nejdůležitější rozměr, a sice, že si uvědomujete, že to, co čtete, tak tomu věříte a zároveň vnímáte laskavou duši drsného světa. Žel bohu tady nereagovalo mnoho čtenářů, ale i tak, doporučuji. A nejspíše budete i překvapeni, jak tato zde spíše nenápadná autorka se ve sbírce projevuje vyzrálým projevem.

Muamarek
10. 04. 2011
Dát tip
Žentour: krásně řečeno, Marek

Muamarek
01. 04. 2011
Dát tip
Také, hezký víkend, měj se, Marek

8hanka
01. 04. 2011
Dát tip
Marek, dakujem, skusim zistit, pekny den prajem:)

Muamarek
01. 04. 2011
Dát tip
Tak co já vím, když mi vyšla sbírka Otisky a byla v distribuci Kosmase, tak to bylo i na Slovensku. I tady to má pod palcem Kosmas, tak snad... Marek

8hanka
31. 03. 2011
Dát tip
aj smerom na Slovensko?

Muamarek
31. 03. 2011
Dát tip
Atmosféra tam byla skutečně vřelá a jsem rád, že jsem tam byl. Ale budeš-li shánět, sbírka by měla být poměrně snadno k sehnání... Kdykoli ji čtu, působí na mě velmi silně. Možná proto, že nic nevyřvává, v ničem se nepřetvařuje... Jen žije... Marek

8hanka
31. 03. 2011
Dát tip
zaujimava recenzia, zaujimava autorka...prijemna atmosfera na krste, skoda, ze nemozeme pocut citanie a rozhovory:) Gratulujem autorke k vydaniu knihy s krasnymi ilustraciami.

Muamarek
24. 03. 2011
Dát tip
Dík, Aleši, za zařazení :-)) Marek

avi baronka: v klubu :o)

Muamarek
21. 03. 2011
Dát tip
Byla :-)))

Alegna
21. 03. 2011
Dát tip
Ano, Marku, děkuji, dívala, podle tváří bych řekla, že atmosféra byla inspirující.

Muamarek
21. 03. 2011
Dát tip
Díky, Alegno, o atmosféře večera si můžeš udělat obrázek viz fotky v odkaze - ale to už ses asi dívala, měj se pěkně, Marek

Alegna
21. 03. 2011
Dát tip
Marku, krásná vůně života

Muamarek
21. 03. 2011
Dát tip
Jak nemám rád saze cigaret, ten večer mi voněly po životě, vdechoval jsem energii a chuť vytrvat květy a nikotin, věčné spojení protikladů s puncem symbiózy ještě teď mi vzpomínka kvete na monitoru... Marek

Muamarek
21. 03. 2011
Dát tip
Tangens - nudný tón je věc názoru. Psal jsem, jak jsem cítil a jak mi přišlo přirozené... Rád Tě zase pod svými dílky vidím :-))) Marek

krásný večer to byl kůn domoviny zaržál tak sladce i ráno mi provoněl mrvou a deštěm

Muamarek
19. 03. 2011
Dát tip
IMa - díky. V prologu je pro všechny, kdo se budou chtít podívat, odkaz na fotky ze křtin ke zkopírování. Pěkný víkend, Marek

Muamarek
18. 03. 2011
Dát tip
Rampoušek - díky a hezkej víkend, měj se, Marek

Rampoušek
17. 03. 2011
Dát tip
gratuluji baronce k vydání nové knihy a tobě Marku za perfektní recenzi!

Muamarek
15. 03. 2011
Dát tip
To já taky, nevím :-)) Barončiny básně jsou pro mě balzámem a vaše společnost též... Dobrou noc, Marek

těším se!

Muamarek
15. 03. 2011
Dát tip
To se neodvažuju, odhadovat, Diano, nakolik jsem ji vystihl, ale těší mě, jak na Tebe text zapůsobil. Psal jsem, jak jsem cítil... Marek

Diana
15. 03. 2011
Dát tip
Velmi mne to oslovilo. A dojalo. Vystihl jsi samu podstatu, myslím.

Muamarek
15. 03. 2011
Dát tip
To jsem rád, Alegno, je to autorka, jejíž básně na mě velmi silně působí, Marek

Alegna
15. 03. 2011
Dát tip
Marku děkuji za informaci i přiblížení autorky Baronky, velmi mě to zaujalo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru