Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Motivace

14. 04. 2011
0
1
420
Autor
medvidek25

Posledni dobou mel pocit, ze se cas uplne zastavil, ze se nekonecne vlece, a ze to snad nikdy neskonci. Potreboval se necim zabavit, neco delat. Jenze na vetsinu beznych aktivit nemel naladu, nic ho nebavilo a na nic se nemohl soustredit. I kdyz to cele bylo z jeji iniciativy, presto ho trapila skutecnost, ze nevi, jak to ona zvlada. Bal se toho, ze se nekde trapi a on ji uz nemuze byt na blizku, aby ji pomohl.

Vzpominal na udalosti poslednich dnu snad tisickrat. Byl rad, ze mu nakonec rekla o jednom z tech velkych problemu, i kdyz to pro ni muselo byt moc tezke. Nezazlival ji, ze mu o tech nejzavaznejsich problemech nerekla. Pozdeji si totiz uvedomil, jak moc je to tezke, kdyz vam na druhem opravdu zalezi. Kdyz mel cas premyslet, prisel na to, ze to, o cem si drive myslel, ze toleruje, mu ale podvedome stale vadilo a diky tomu si ji podvedome vzdy o trochu mene vazil. Tohle ona pozdeji urcite vycitila a mozna i proto byla posledni dobou tak smutna.

Musi neco delat! Vzal list papiru, pero a zacal vzpominat, co vse spolu zazili. Sepise plusy a minusy. Nejdrive minusy, co nejvice - to mu urcite pomuze. Kdyz si jiz nic dalsiho nemohl vybavit, zacal vzpominat na to pekne. Postupne plnil papir jejimi dobrymi vlastnosti a schopnostni a cas konecne zacal dal plynout. Konecne mel nejakou cinnost, neco cim se muze zabavit a zamestnat mozek. Vzdy kdyz mel ted dlouhou chvili, travil ji se svym papirem. Kdyz mel dva sloupecky naplnene, pridal k nim treti. Chtel si uvedomit, co delal spatne. At uz mu o tom rekla nebo ne. Premyslel sam, o svem chovani a snazil se vzit do jeji kuze.

Pozdeji si jen procital sve poznamky a zjistil, ze jeji negativa se neprojevuji vzdycky, ze spousta tech vypsanych by se dalo zahrnout pod nekolik malo spolecnych a ze v nekterych situacich neco z toho pasuje i na nej. Byli si hrozne podobni.

Stravil tou cinnosti nekolik dni. Jak to dal zkoumal a obcas i probiral s nezaujatymi osobami, doslo mu, ze neco z tech negativ by se nejspis vubec neprojevovalo, kdyby se on choval jinak (spravneji) a pak se znovu hodne zameril na to, co delal spatne on. To byl asi nejtezsi ukol, protoze si pri tom uvedomoval i skryte problemy a pokousel se predstavit si, jak se asi pri tom musela jeho milovana citit. Najednou mu to bylo hrozne lito a mrzelo ho, ze se nad tim takhle nezamyslel driveji, ze si to uvedomil az v dobe, kdy o ni prisel.

Nechtel uz nikomu takhle ublizit a nahle ucitil, moc silny pocit. Jestli chce jeste nekdy s nekym byt, tohle se uz nemuze znovu opakovat! Musi se zmenit! Zaroven si ale uvedomoval, ze kdyby se nahodou nekdy pozdeji jeste setkali, a byla by k tomu prilezitost, nechtel by na vztah navazat - nejakym zpusobem zkouset pokracovat - pokud by mela byt stejna, jak doposud. Pro dobro obou by nechtel. Ted uz nektere chyby "tolerovat" nemohl.

Poprve po delsi dobe se zase usmal. Ted uz cas nebude stat. Ted kdyz ma pred sebou velky kus cesty.


1 názor

StvN
15. 04. 2011
Dát tip
Stylem se text nachazi nekde mezi denickovym zapisem a povidkou. Na povidku je to pomerne malo stylizovane. Neni to uplne spatne napsane, ale lehce tezkopadne to je a stalo by za to se na text podivat s odstupem a trochu ho prepracovat tak, aby nebyl tolik osobni.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru