Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

jídlo jedna báseň

11. 05. 2011
14
38
6496
Autor
Oldjerry

Divíte se, že téma je erotické? Zkuste - a uvidíte na konci ten orgazmus (:-D

 

Černá

 

Takhle nějak vypadal ten guláš,

než se stal gulášem…

 

Teď už ale je v bílé skříni, sbalenej tak, aby se vešel do pytlíku a téměř kilově šíleně zmrzlej.  Není na škodu přikoupit k němu kousek vepře domácího, nejlépe boku – to pro ty, kteří jsou citliví na dosti specifickou chuť divočiny…

Základní podmínka úspěchu : Je třeba ho nechat rozmrznout. Kosti už nemá? to je fajn… Tak nakrájet na kousky, smíchat se lžičkou Podravky nebo Vegety a lžičkou mletého koření (sůl, pepř, nové koření, bobkový list, koriandr, jalovčinky, špetka tymiánu), lžící octa a lžičkou worchesteru nebo sojovky, v nejhorším případě Maggi).  Necháme odležet – alespoň dvě hodiny, lépe do příštího dne.

 

Základ připravíme z cibule a česneku nasekaných na drobno, osmahnuté do růžova, pak asi deset deka nakrájené, nebo ještě lépěji - nastrouhané kořenové zeleniny a tohle společně chvilku podusit.  Pak už ho děláme jako guláš z jakékoli jiné sežratelné potvory a to – jak jinak - doměkka. Protože vůni a chuť  těchto koření každý  snáší různě, doporučuji s nimi hospodařit opatrně a při dokončování jídla - podle chuti - podle potřeby trochu koření raději přidat, než se snažit být suverénní a s ochucením to přehnat. Samozřejmě případně ještě dosolit a pár kapkami dosojit či doworchestrovat. Fajnšmekři zahušťují tenhle guláš sušeným mletým chlebem, ale není to podmínkou dobré chuti. Tu podporuje i asi deci piva, nebo červeného vína (chuť je pokaždé samozřejmě trochu jiná, ale to píšu, abych vyčerpal všechny možnosti). Nejlépe chutná třetí den po uvaření, ale může se jíst hned (on stejně nikdy tak dlouho nevydrží) nejlépe s knedlíkem... ale ani rýží, chlebem, rohlíkem či dalamánkem se nedá nic zkazit.

 

Pro obzvlášť mlsné a vybíravé tlamičky doporučuji a takovým způsobem, že nejen velice vřele, variaci, spočívající v podlévání červeným vínem v závěru dušení (na to stačí krabičák), zahuštěním strouhaným perníkem a lžící švestkových povidel. Takovýto gulášek má ale velice specifickou chuť a ne každému to opravdu chutná... ovšem pro mne je to špica. Dá se přitom použít i vlastní nápad, jak to ještě vylepšit, ale napoprvé bych doporučil udělat to skoro přesně takhle.

 

Jedna věc ještě schází - láhvinka červeného, nebo - a to je můj případ - jednoho Pejřimovského Bernarda...


38 názorů

Oldjerry
01. 06. 2011
Dát tip
zone - nazdar a děkan

zon
01. 06. 2011
Dát tip
čet jsem nějakou knížku, kde byly vybraný recepty, co se objevily v dobrý literatuře. Tenhle by do tý knížky pasoval. Jo, a dostal jsem teď hlad:) I ta fotka je dobrá méďo.

MKbaby
13. 05. 2011
Dát tip
Oldjerry: Dostavil se úspěch :) Člověče, málem jsem si oslintal monitor - ten obrázek z udírny je tak úžasný, málem i cítím tu božskou vůni. Napadlo mne, že by se taková fotka dala použít třeba na pohlednici. Představ si, že otevřeš poštovní schránku a mezi složenkami, upomínkami, výhružnými dopisy od věřitelů a nabídkami supermarketů vykoukne pohlednice s nápisem POZDRAV Z DOVOLENÉ. Bude vonět kouřem z udírny a mastnotou, v jednom rohu bude flek od hořčice a v druhém od křenu a na obrázku záběr z udírny... ojojoj, to by mohlo mít úspěch :) Pochopitelně zařazeno mezi ódy na jídlo :)

Oldjerry
13. 05. 2011
Dát tip
MKbaby - juj - chybička sa vlúdila... zkus http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=327994

MKbaby
13. 05. 2011
Dát tip
Guláši (hovězímu) dodá skvělou chuť i trocha rajského protlaku osmažená vedle cibule při tvorbě základu... kolik kuchařů, tolik gulášů, ostatně i guláš od jednoho autora je vždy jiný, je to jako se slivovicí, neexistují dva shodné vzorky... Oldjerry, ten druhý odkaz nefunguje...

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
avox - samozřejmě mluvíš rovněž o guláši ze zvěřiny, že? Kdyby to bylo normální, tak bych s tím nelezl na Písmoně. Já ještě dávám jiné věci - jde jen o to, nepřeplácat to, aby byly přidány s citem a nezastřely původní chuť jídla. Někdo dává například do guláše jako podporu chuti kečup - já dávám povidla. A tak je to i s dalšími ingrediencemi...

avox
12. 05. 2011
Dát tip
ale ne, Oldíku, taky to používám, jen ne do guláše :-))

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
MKbaby - http://www.pismak.cz/index.php?data=editpiece&id=327994

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
Petrusha - jo, ale z toho bližšího kusu je lepší - kňour má ten prk daleko silnější a je jen pro silné povahy....

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
Štírko - neva V Bludově jsem jednou jedl jelení a taky nebyl špatnej. To už je u vás blízko...

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
MKbaby - http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=275905

Štírka
12. 05. 2011
Dát tip
to mi děláš schválně :-) Zrovna šilhám hlady.... tak se jdu najíst na meníčko... ani nevím co bude ...

Petrusha
12. 05. 2011
Dát tip
já teda nevím jak vy, ale to úplne vzadu mladé nemá :)))

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
Ani jeden jste nepoznali, že to není kňour? To je naprosto evidentně bachyně...

Oldjerry
12. 05. 2011
Dát tip
avox - já mám averzi only k sladké rýži a krupicové kaši. Ti tvoji tři nepřátelé jsou v podstatě jen upravené rostlinné výtažky, pevné maggi kostky navíc s tukovou složkou. Co máš proti rostlinám?

avox
12. 05. 2011
Dát tip
souhlasím, že vařit se musí s fantazií, z uvedených přísad mám výhrady jen vůči worchesteru, sojovce a maggi :-) */

Sebastiana
12. 05. 2011
Dát tip
No, věřím, že se do klubu podívá víc lidí, než do mého erotického. Neboť člověk se radši dobře nají, ...nebo né?

8hanka
11. 05. 2011
Dát tip
waw, diky...uz je prestrene? Aby som neodisla s prazdnou hubou:)

MKbaby
11. 05. 2011
Dát tip
Klikni si na odkaz v záhlaví tohoto díla - Zařazeno do klubů - máš tam Klub plných bříšek... klikni na něj a otevře se Ti. Tam můžeš kliknout na Vstoupit do klubu a je to :)

8hanka
11. 05. 2011
Dát tip
Bejbiku, si skvely:))) Kde Vas najdem?

MKbaby
11. 05. 2011
Dát tip
Hani, tak jsem neodolal nátlaku a zřídil jsem Klub plných bříšek a mastných úst, toto dílko jsem tam zařadil jako první příspěvek :)

Oldjerry
11. 05. 2011
Dát tip
Chrouste, movsare - ahoj! a zeptej se zadavatele tématu. V zadání je vlastně návod k psaní. MKbaby - jsem pro všemi pěti. Klubík beru - vymysli pro něj stanovy

8hanka
11. 05. 2011
Dát tip
Bejby, od soboty mas segedak? U nas by tolko nevydrzal...prave som dorobila zemiakovy salat, aby do zajtra poriadne splynuli chute, pridu chlapi, treba este rezne a svět je náš:) Prosila by som receptiky na rychle, lacne, super jedla:)))

MKbaby
11. 05. 2011
Dát tip
Já jsem před chvilkou dostal hlad u jednoho koulodílka, i musel jsem vyrazit na průzkum lednice. Našel jsem tam ještě zbytek sobotního segedínu, tento je již kolem dokola obklopen mým bříškem :)

8hanka
11. 05. 2011
Dát tip
ja chci gulasek s peti knedlikama:( Tento musi byt bozskyyy....chlapi fakt viete varit s fantaziou, prosim, zalozte klub dobreho jedla, budem chodit opisovat:)

MKbaby
11. 05. 2011
Dát tip
chroustjazz: Společného je tu mnoho, neboť i kterýkoliv literát žere. A mnohdy velmi rád :) Oldjerry: Již se tu vyskytl návrh na založení klubu milovníků dobrého jídla; takovou myšlenku bych podpořil. Mne totiž děsně baví příprava i konsumace :)

Rajmund
11. 05. 2011
Dát tip
Až mi vybude kousek kančího, tak to ozkouším. Já, trouba, to házel psovi.

Movsar
11. 05. 2011
Dát tip
jak se kastronomie, ten syndrom úpadku dostal až sem??

Bíša
11. 05. 2011
Dát tip
*

Oldjerry
11. 05. 2011
Dát tip
Kluci a dívky - třeba ta příprava není ortodoxní, já jsem k tomuto způsobu přípravy dospěl po více jak padesáti letech vaření, kdy jsem neměl vždy po ruce všechny potřebné ingredience... s výjimkou toho, že nikdy jsem nepoužil krabičák. Spíš jsem použil pivo - a tady je ten moment, kdy zahustit je třeba (MKbaby). Krabičák jsem tam implantoval kvůliva zpestření (:-D a nakonec se ukázalo, že jsem se trefil, akuráte že spíš jakoby zezadu. Zkoušel jsem i sušené borůvky a brusinky, lísková jádra - všecko přináší mírné změny chutí. Použil jsem i kombinaci s mufloním masem - zase je to trošku jiné, ale stejně dobrovské. Prostě pustím fantazii z řetězu a jedu - pokaždé po jiné trati. Díky za čtení a všecky poznámky kladné i mírně záporné. Tak se tříbí kucháařský um...

Háber
11. 05. 2011
Dát tip
mne krabicové víno neva * veď ide len o chuť do uvareného * takže žiadna kvalita sa pri vare neudrží *

Bože! Ježíši Kriste, svatý Josefe a všichni svatí vůbec! Moje gurmánská duše je v sedmém nebi, a to jsem ateista.

no nemusel.. obrázek umím vložit taky :o) škoda

MKbaby
11. 05. 2011
Dát tip
Guláš se nezahušťuje, guláš se hustý už připravuje, guláš má být hustý pouze v tuku vydušenou cibulí, chleba do guláše nepatří, i když mnozí "zasvěcenci" prohlašují opak. Zejména dnes, kdy poctivý chléb takřka neexistuje... Divná je doba, kdy každý nadává na sračky ze supermarketu, ale poctivého pekaře nechá chcípnout, protože je dražší než Tesco, divná je doba, kdy chléb nevidí kvásek a vyhnaný je jen chemií, druhý den je kyselý a nedá se jíst... Proč tedy takovýmto materiálem kazit dobrý guláš? Bráním se i naprosto zbytečnému glutamanu sodnému, ať už v podobě vegety či podravky - dobré papání ho nemá zapotřebí, dobré papání musí být dobré samo o sobě. Výhrady mám i k sojovce a maggi, naopak švestková povidla dávám i do hovězího guláše a to vám je dobrota! Jinak velmi inspirující! Slintám si do klávesnice...

Petrusha
11. 05. 2011
Dát tip
mám tiež výhrady k podravke a krabičáku (víno do tak fajnového gulášku sic nemusí byt provtriedne, ale brakičák neeeeeeeeeeeeeee) a ešte k sojovke ... to fakt do gulášu eee eeee, a ešte ten chleba ... keď je dosť zeleninky, neni treba dohusťovat, to je barbarské ... ale slinky mi tečú vehementne ps. prejavuje sa orgazmus slintáním?

katugiro
11. 05. 2011
Dát tip
podravka, worchester, krabičák... eslivá ona to neni trochu škoda? ale já se v tom houby vyznám, to je fakt

Oldjerry
10. 05. 2011
Dát tip
Musel jsem to udělat takhle... kvůli tomu kňourovi...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru