Písmák
Uživatel:
Heslo:
chci být viděn
Nemáte účet? Založte si!
Zapomenuté heslo

+16 neviditelných
Sním o chlebě - maso sním s ním
datum / id13.05.2011 / 384405Vytisknout |
autorOldjerry
kategorieMiniatury prozaické
témaErotické
upřesnění kategorieaž orgastické
zobrazeno3135x
počet tipů19
v oblíbených3x
zařazeno do klubůKlub plných bříšek a mastných úst,
Prolog
Napsáno pro Klub plných bříšek a mastných úst. Je to na nějaký čas poslední - slibuji... abychom si tu nezaložili Kurz oxidačních diet
Sním o chlebě - maso sním s ním

 Koleno

 

 

Taky se vám stává, že se nemůžete rozhodnout co udělat k jídlu pro očekávanou návštěvu? Tak to jste na tom jako já v pátek. Syn se ženou a dvěma dcerami přijdou přát k narozeninám mé ženě, syn matce, snacha tchyni a holky babičce...

 

Jsou tři místa, kde takový problém lze vyřešit - moje sbírka receptů, lednička a spižírna, neboli správně česky špajz. V pátek byla nejblíž lednička, když jsem pojal úmysl.

Prohrábl jsem mrazák a ejhle! našel jsem dvě vepřová kolena. O-kam-ži-tě mi to sepnulo: kolena pečená na kysaném zelí!

Dostalo se i na ta dvě ostatní místa - ve špajzce jsem si namluvil dvě cibule, hlavičku česneku a pytlík sterilovaného kysaného zelí, kmín a sůl... mezi recepty jsem si osvěžil přesný postup. Pak už to šlo ráz naráz - tanečním krokem (v očekávání kulinární extáze) pro pekáč, ke stolu a dřezu: obě kolena jsem pečlivě oholil od pár osin, omyl, osušil, příčně nařezal až ke kosti - řezy na prst daleko od sebe a do řezů vtlačil a vetřel pomačkaný oloupaný česnek se solí.

 

Nakrájel jsem cibuli na tenká kolečka a vysypal jimi dno pekáče. Kolena jsem položil na cibuli - něžně jako dítě - dosolil, zasypal kmínem a zbytkem cibule. Podlil jsem maso s cibulí, přikryl druhým dílem pekáče. Mezitím už jsem rozehřál troubu na asi dvě stě stupňů, šoupl jsem do ní pekáč a nechal maso devadesát minut péci. Po této době jsem obě kolínka (už  nezadržitelně vyvolávající Pavlovův efekt) obrátil a pekl dalších třicet minut.

 

Pak jsem je vyndal, ale vydržel jsem se jich jinak nedotýkat, přišla závěrečná část přípravy: na zasmahnutou,  šťávou nasáklou cibuli jsem rozprostřel na krátko nakrájené odkapané zelí, položil kolena zpět a ještě půl hodiny  již nepřikrytá kolena dopekl... půl hoďky - to aby se prolnuly chutě, udělala kůrčička a taky krásná barva.

 

Už bych mohl skončit... jde to s knedlíkem jako obyčejné vepřo-knedlo-zelo, ale máte-li možnost koupit dobrý chleba, či dokonce si upéci svůj vlastní,  jako já - je to ne-pře-ko-na-tel-né a jen ignorant na to aspoň pár dní nevzpomíná...

 

Jo, jo... Měkký čerstvý chleba - a nemá to chybu.

 

 

Sdílejte dílo:



Názory čtenářů (Zobrazit smazané)

|< <
> >|

16.05.2011 21:15:17Háber
nuž ja takmer vegan som * ale sem - tam mäso poslednú dobu zjem
*
ale predtým vôbec * aj celé roky
*
to je ťažké **********
16.05.2011 18:46:51Oldjerry
korektor
Česneku-li vůně a také cibule ti nevadí, pak nevidím důvodu, proč sobě koleno chutné nespáchati též. Jak píše Anatol France v jedné ze svých novel : Jen hlupáci nejsou labužníky a labužník - to nemusí být vždy polykač lanýžů a kaviáru...
16.05.2011 10:48:07Lakrov
redaktor prózy
... vkouknutí...
Vkousnutí by mě potěšilo víc (možná by se mi vylepšil vkus :-) )
16.05.2011 10:33:01Oldjerry
korektor
Lakrov - ahoj, štětiny jsou rovnocenné (:-D a dík za vkouknutí
16.05.2011 10:19:25Lakrov
redaktor prózy
Líbí se mi řazení do "podkategorie" erotické :-)
Možná by se to dalo vydávat za fejeton.
U nás říkáme osinám štětiny :-)
16.05.2011 10:11:16Oldjerry
korektor
Jejda, háber, blboň, bíša - kluci - rád vás tu vidím a doufám, že to neberete jen jako slohové cvičení. Vřele doporučuji pro vás i vaše přátele, kteří prokazatelně nejsou vegany, ba přímo k veganům extrapolárně odlišní...
16.05.2011 01:14:52Bíša
***
15.05.2011 16:55:45blboun nejapný
...aspoň jsem nemusel přemýšlet,jen slintat*
15.05.2011 10:06:01Háber
musím dať medzi obľúbené * aby som si to odložil * na varenie:)*
14.05.2011 00:49:12jejdavilda
O mně se všeobecně ví, že jsem lakomý, takže si návštěvy nosí svačinu. Za tvou štědrost*

|< <
> >|
Všechny kritiky na jednu stránku



Kritiky a názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.
Veškerá autorská práva na jednotlivá díla náleží výhradně jejich autorům. Právní odpovědnost za obsah uveřejněného díla nese jeho autor v plné míře.