Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Do knihovny z levého břehu

Výběr: Zbora
16. 05. 2011
8
7
2494
Autor
Movsar

Vysedám na Klárově, kousek od stromu, co vypadá jako pařát staré čarodějnice. Ukazuje směr. Pod mostem se na vodě k závodu připravují gondoly. Na hladině mé mysli kruhy. Po jakém kameni vlastně?

V knihovně je klid. Studenti a studující jsou rozmístění u regálů, jakoby naaranžováni Komenským. Jedna z dívek se krčí nad učebnicí tak, že div text nezachumlá do rozpuštěných vlasů. V hale před vstupem je rušněji. Turisté se naklánějí do bezedné studnice moudrosti vystavěné z knih. Baudrillard v knize O svádění líčí obscénní japonskou show, při níž muži seřazení za sebou, nahlížejí jeden po druhém do rozevřeného přirození stiptérky. Měl autor na mysli tuto zálibu japonských chlípníků? Koho skutečně svádí doširoka rozevřený komín knih? A komu se tu skutečně zatočí hlava?

Zmírám hlady. Hlad je ovšem věrný průvodce poutníka, takže na cestě zpátky už nejsem sám. Zato gondoliéři asi obědvají, takže vodní zvěř si může oddechnout: Spaghetti alla Bolognese jsou s hovězím. V dálce za mostem mizí krovky Národního divadla, skarabea českého obrození. Kterýpak ptáček z jakých dálek ho asi sezobne?

V odloženém tácku na Smíchovském nádraží leží kromě zbytku mastného jídla a použitého ubrousku jahoda. Hodovala tu snad na popelníku odpadkového koše mlsná královna? Veselý Vietnamec od stánku kontroluje rajón. Pobaveně chce vážit ženu od pojízdné plechové kavárny. Ta však nemá daleko k proutku, a tak s ní pohazuje jak s trepkou před očima zákazníka. Byly doby, kdy se těm trepkám říkalo vietnamky.      


7 názorů

Zbora
25. 05. 2011
Dát tip
*

Movsar
16. 05. 2011
Dát tip
díky za čtení a slova, Honzyku

Honzyk
16. 05. 2011
Dát tip
...no, linka "se ztraci": mne neva. Ta trist slov ke mne zqase prenesla cosi z pocitu, ktery zazil autzor a ktery uz se nevratej...jsou prycv nadobro...a jsou "jiny", videny jinejma vocima, tady ocenuju ono re-porto, tedy prenaset... ...s chuti jsem se "tam" prenes...

Movsar
14. 05. 2011
Dát tip
už jsem na to myslel, napravíme, co se nezdařilo ještě v zimě. ostatně ulice budou přívětivější. a díky za čtení.

Max Hutar
14. 05. 2011
Dát tip
Linka se tu ztrácí... neva, next time... ostatně, nezašel bys někdy v červnu na kafe? Anebo prostě jen se toulat ulicema?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru