Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Perpetum

17. 05. 2011
4
42
1461
Autor
orbital



Půjčka za oplátku,

dluh na počátku.

Oplatku za sušenku,

larvu před housenku.

Sušák na věšáku,

jízdu na plyšáku...

 

Věšet pro kříž,

věznit pro mříž?

Křižovat a nemít kolize,

chtít vize bez krize?

 

Dokonalost bez tíže,

prožít stav beztíže…

 

Zlehka svůj záhon plít,

kroky do všech stran lít.

Bylinami být oblažen, 

i setkáním mužů a žen.

Oblohu pročesávat bez mraků,

nevšední strachy mít na háku.

Smrákání odhalit dříve,

nežli zčerná, co je živé.

Velmi brzy ztrácíme milé,

míjí rychle slastné chvíle.


Milování nešetřit.

Co až vítr,

bude Tvůj náhrobek třít…



42 názorů

orbital
20. 06. 2011
Dát tip
Bert: pod stolem jsem neskončil... jen na jedné akci se mi podařilo usnout na lavičce :) jenže to jsme začali ve dvě odpoledne :D kolem jedné v noci black out. všechno dobře dopadlo a ráno jsme se tomu zasmáli :)

orbital
18. 06. 2011
Dát tip
díky Berte. už to mám zdárně za sebou :) po týdnu oslav mám čas odpovědět ;)

orbital
06. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: musel bych nad jinou možností popřemýšlet. nic mě zrovna nenapadá, mám teď hlavu plnou státnic... co se týče učení a kochání, v tom prvním jsem trochu rigidní a v druhém narcistní... ;) uvidím, co se s tím dá dělat. díky za komentář

orbital
03. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: ale no tak ;) je to hra se slovy :) vázané verše často nepíšu, tak v tom nemám takovou praxi... nějak potřebuješ skloubit dohromady obsah i formu. absolutní rým je jeden za způsobů, i když ne tak esteticky působivý :)

orbital
03. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: jak myslíš absolutní rýmy? že je to moc vážné?

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
je tam přechod od obecného (končí "krize") ke konkrétnímu (začíná "zlehka"). uznávám, že to může působit rozpolceně. ten počátek je nadhození problému. středem básně je... "Dokonalost bez tíže, prožít stav beztíže…" ...jako ideální stav. tam se to láme. a tak ten zbytek určitý způsob, jak z toho vybruslit. určitá struktura v tom je.

StvN
22. 05. 2011
Dát tip
Ja jsem nikdy nemel v umyslu diskutovat nad timhle textem:)))) Ty, jako autor, mi nemuzes nic dat, tak pro me to nema cenu. Na druhou stranu to, co jsem ti ja nabidl, ti neni dobre. Tak o cem bys chtel diskutovat?

orbital
22. 05. 2011
Dát tip
StvN: radši si zůstaň ve svém brlohu. na tím, co jsi kritizoval jsem se zamyslel a odpověděl jsem, proč jsem to napsal, tak jak jsem to napsal. chtěl jsem vysvětlení, ale toho se mi nedostalo. tomu se říká slušnost, když odpovíš na otázku. jenže, když jsi neodpověděl na nic, neměl jsem potřebu s Tebou nějak hezky jednat. je to obyčejná báseň, nemyslím si, že se jedná o něco kdovíjak významného. na nic si nehraju. kritika by podle mě neměla být o tom, že ignoruješ hlas autora. nic sis nenechal vysvětlit. interpretace textu je progresivního charakteru, Ty jsi se zastavil u první mety (tím myslím, první komentář). každý rozhovor má probíhat dialogickým způsobem, ale já mám pocit, že mluvím do dubu. takové chytrálky, co nemusí nic vysvětlovat a mají potřebu se ohánět svým postavením, mám nejradši... neměj strach, vůbec mě netíží, že Tvoje kritika mi byla k ničemu.

StvN
22. 05. 2011
Dát tip
Jo tak tys chtel:)))) Ty tu nejsi od toho, abys mi rikal, co ja mam delat. Vzpamatuj se. Napsal jsem ti tam dost podnetu. Ze je ti to k nicemu, to je tvuj boj. Kdyz jsi ani nepochopil, ze basen se netvori pomoci asociaci, tak je to tezky.

orbital
22. 05. 2011
Dát tip
StvN : kritika bez obsahu-významu-smyslu je na nic. nechtěl jsem po Tobě tolik. já jsem své řekl. chtěl jsem, aby ses i Ty zapojil

StvN
21. 05. 2011
Dát tip
Čtu jak čtu, chápu jak chápu, píšu jak píšu. Ber nebo nech bejt. Nicméně pokud vím, tak po mně nikdo žádné upřesňující vysvětlení nechtěl. Naopak se tu snažíš pořád něco vysvětlovat ty, aniž bych to já po tobě chtěl.

orbital
21. 05. 2011
Dát tip
StvN: pleteš se, u mě nepochodíš se svou rétorikou. jakmile kritik nemusí vysvětlovat svou kritiku, je něco špatně, nikoli naopak, jak to píšeš Ty. už jsi pochopil o co tady jde? to že jsi Ty nepochopil smysl básně, neznamená že i jiní ji nepochopili. a snažil ses ji vůbec pochopit? skončil jsem s Tebou už předtím, takže se nehodlám tolik opakovat. stojím si za vším, co jsem napsal v komentářích, nad jejichž obsahem ses ani trochu nezamyslel. a pokud jsem Tě tím, co jsem napsal, urazil, tak dobře Ti tak. nemáš být tak vztahovačný. nazdar

StvN
20. 05. 2011
Dát tip
A tím se vracíme k mému prvnímu komentáři.

orbital
20. 05. 2011
Dát tip
StvN: vše je řečeno v té básni.

StvN
19. 05. 2011
Dát tip
Jakmile autor musi svoje dilo vysvetlovat, tak je neco spatne. Uz pred chvili jsem ti napsal, ze s tebou nebudu diskutovat do te doby, dokud se me budes snazit urazet. Co jsi na tom prosimte nepochopil?

orbital
18. 05. 2011
Dát tip
StvN: rex to vážně napsal za mě, když rozebral Tvou kritiku. "nejsem si tak úplně jist, že jednotlivé verše dávají smysl. Něco mi přijde lehce navíc, jako kdybys psal víceméně jen asociace..." nereagoval jsi na moje vysvětlení, neodpověděl jsi na to, na co jsem se Tě ptal, těžká ignorace všech témat z Tvé strany. ještě jsi nezačal diskutovat, nepoužil jsi jediný argument, pro to, co jsi na počátku napsal a zatím se tady jen poflakuješ. o čem se mám s Tebou bavit? o tom, že máš pocit, že jsem Tě urazil? zatím ještě ne. tahle diskuse s Tebou nikam nevede. pokud mi Tvé komentáře měly přispět k rozvoji mé tvorby, tak to ani trochu nesplnilo účel. spíš jsem ztratil spoustu času, který jsem mohl věnovat užitečnějším věcem. a nepochopil jsi ani, co Ti psal rex, jak je vidno. takže se nemusím cítit osamělý :)

StvN
18. 05. 2011
Dát tip
Zase jsi to zmotal. Mel jsi napsat - Je to totez, jako bys vstoupil ve svem luxisnim obleku do H&M a rekl - nejsem si jisty, ze jednotlive modely davaji smysl.

StvN
18. 05. 2011
Dát tip
Mluvis ted trochu jako krytyk. Nepochopil jsem, co se ti na me pripomince nezda.

StvN
18. 05. 2011
Dát tip
Vy jste oba takoví vlídní a vstřícní:)))) Pojďmě diskutovat o mé reakci na tuto báseň, jestli máš chuť.

StvN
18. 05. 2011
Dát tip
To je jako by sis myslel, že děti nosí čáp. Víc ti neřeknu, protože nemám rád agresivní styl diskuse postavený na urážkách a napadání, který používáš.

orbital
17. 05. 2011
Dát tip
StvN: pokud je to vše, co k mému komentáři chceš říct a co jsi z něj vydedukoval, tak je to opravdu smutné. vypadá to, že jediné, co zaujalo Tvou pozornost, je Tvá osoba. nikde Tě nenapadám, tak nevím, jak jsi došel ke svému závěru. o těch asociacích si to myslím a čekám na ROZUMNOU ODPOVĚĎ, ne na Tvé hodnocení sebe sama. položil jsem otázku "nebo se pletu?", zatím jsi mě o ničem nepřesvědčil. tak oprav, vyvrať moje tvrzení co se té asociace týče. to, že se tomu budeš vysmívat není argument. snad jsi natolik chytrý, že tohle víš. opravdu jsem čekal rozumnější odpověď. ragina rex: začínám zjišťovat co se tady děje. nestačím se divit :) zatím se mi tady líbilo, líbí a doufám, že i líbit bude.

StvN
17. 05. 2011
Dát tip
Každá báseň je vystavěná na asociacích a já jsem blbec:) To jsou mi novinky.

orbital
17. 05. 2011
Dát tip
ještě aby... ale rád se přiučím :) pěkně jsi to prošpikoval :D jůůů, to se mi líbí rexi :) ne všude se to rýmuje, ale dal by Ti tip :D

orbital
17. 05. 2011
Dát tip
StvN: první sloka je píše hravá, i když první dva verše jsou myšleny vážne :) zbytek je spíše taková úvaha o životě. každá báseň je přeci vystavěná asociacích. záleží pak na autorovi, jak moc uhlazenou podobu těm asociacím dá. nebo se pletu? Tvá výtka mi přijde proto lichá a nic neříkající. celkově na té kritice sis moc záležet nedal... právě tím, že to jsou vázané verše, tak jsem si s tím pohrál. nevím jestli sis všiml, každé poslední slovo lichého verše navazuje v určité obměně na první slovo dalšího lichého verše. jednoduchým vzorcem bych to vyjádřil (x+2) :) za každým dvojverším je možno najít hlubší smysl, je potřeba se nad tím pozastavit a zamyslet. tentokrát nepoužívám nijak surrealistická vyjádření (jako jindy) a jdu přímo k věci, tak nerozumím tomu, že v tom nevidíš smysl. přečti si to vícekrát nebo si to více rozeber verš po verši. nevím... (např. v první sloce je hned několik témat: že existují nějaká nepsaná "morální" pravidla, "něco za něco"; že existuje "přírodní řád", který nelze změnit, narážka "larvu před housenku"; poslední dva verše jsou prostě jen na uvolnění). pokud bys měl zájem tak samozřejmě podám vysvětlení dále, ale jak jsem už říkal, přijde mi to dostatečně naznačené, co tím chci říci. možná jsem příliš naivní, že od čtenáře vyžaduji takové "hluboké" čtení. konec je možná patetický, ale psát o nějakých hovnech, krvi, sekané apod., od toho jsou tady jiní autoři, jejichž tvorba se mi nelíbí a přijde mi SKUTEČNĚ beze smyslu. a "milování" je podle mě natolik bohaté a opomíjené slovo, že jen při jeho rozboru se dostaneš úplně k jiným myšlenkám. navíc není to použito pateticky. dělá mi problém, že samotné užití nějakého slova je stigmatizující. co se týče rozboru slova, samozřejmě může jít prvoplánově o sex, jen jemněji řečeno. nebo o to, že opravdu někoho miluješ... navíc tím, že šetříš, okrádáš sám sebe... patos to možná je ve vyprázdněné společnosti. psát takové konce je můj styl... radši mít nějaké sdělení (i patetické) než žádné. to je můj názor. nemusíš souhlasit. regina rex: knihy o psaní poezie skutečné nečtu :) ale čtu jiné akademické příručky z filosofie nebo antropologie, to mi stačí. poesie je snad subjektivní a intimní záležitost, jako každé umění. poezie snad není přírodověda nebo sociologie s předepsanými paradigmaty? díky :) děkuju Storožnicyne za zastavení a komentář k básni. jsem rád, že si to uchovalo sdělení a zároveň to není nuda :) to nic: děkuju za tip :)

začalo to trošku ako "legračná" hra so slovami a významom, ale postune to prechádzalo aj do hlbších dumaní s vážnejším významom na zamyslenie,aj keď si to stále ponecháva voľnú hravosť, a preto ani vážnejšie verše na mňa nepôsobia ubito.*T

StvN
17. 05. 2011
Dát tip
Přijde mi to trochu mišmaša nejsem si tak úplně jist, že jednotlivé verše dávají smysl. Něco mi přijde lehce navíc, jako kdybys psal víceméně jen asociace. Jenže na to je to zase moc učesané, takže nevím. Každopádně bych čekal trochu jiné "nepatetické" zakončení.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru