Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hledat smysl v kupce sena

22. 05. 2011
4
19
1168
Autor
orbital

Strom ve tvaru vé

se vidlí.

Rozdvojená jednota,

na ano a ne,

napravo nebo nalevo,

my „tady“ vy „tam“

...já „tady“ Ty „tam“...

Stromy nedýchají proti sobě

ani jejich listy nesoupeří.

Příliš odtažitosti,

rozlomí kmen napůl.


------------------------------------------------------

 

Maluju Ti prstem kulatý čtverec na záda

a při tom hádáš, co to je.

Zasmějeme se na tisíc způsobů,

dokud to nepoznáš.

Nakonec zapomeneme na smysl všeho,

žijeme snad pro zábavu…

Bezvýznamně schováme staré třísky pod polštář,

aby zbylo něco na památku.

Vysníme si říši, kde se chodí po rukou,

a mluví pozpátku

(abychom pokaždé promysleli,

co děláme a říkáme).

Podáním nohou vše ztvrdíme

v tomhle popleteném cirkuse.


19 názorů

Garth
25. 10. 2011
Dát tip
docela fajn :)

orbital
18. 06. 2011
Dát tip
Bert: jo, to jsi vystihl :)

orbital
06. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: díky ;) zase tak odborné to není, ne? ;) přísně vzato :), napadlo mě další odlišení. ta "zlatá střední cesta" vyžaduje určité úsilí, svým způsobem by se to dalo nazvat i jako "poslání", protože vyrovnáváš nestabilitu, která v je Tobě i kolem Tebe, což vyžaduje určitou schopnost sebereflexe, interpretace okolí, druhých lidí...s tím by se dala spojit i určitá angažovanost. na rozdíl od "průměru", kdy vlastně "jen" přežíváš a nezajímá tě tolik výsledný stav.

orbital
03. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: to se povedlo :) řeč se nezastavila. statistický průměr je podle mě šeď, to není zlatá střední cesta v pravém smyslu. i když by se to dalo částečně uznat :) Aristoteles to vysvětluje tak, že to je stav mezi bojácností a přehnaným hrdinstvím. když seš posera, tak seš pro smích, což není dobré, když seš moc hrrr, tak tě zabijou, což taky není dobré. střední cesta je být statečný, ale dávat na sebe pozor :) průměr by byl přežít bitvu, hlavně moc nevystrkovat hlavu :)

orbital
03. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: s tím tvrzením jsem to přehnal :) je spousta velkých myslitelů, kteří o "zlaté střední cestě" vůbec nemluvili a ani by se jí nezabývali. myšlenka "zlaté střední cesty" se objevuje u Buddhy, Lao'c, ale i u řeckého Aristotela... středověk je posedlý Boží dokonalostí, takže o rovnováze nemůže být řeč. v novověku přichází všemocná síla rozumu, mezitím se objevuje Nietzschovo přeceňování vůle k moci, pak postmoderní skepse ke všemu a dostáváme se k až současnému dominantnímu postavení přírodních věd, které se rovnováhou zabývají asi jen v ekologii... některé cesty vedou do Říma, některé do ř*ti ;) to se ukazuje i v dějinách, některé myšlenky se osvědčily, některé nikoli, proto se od nich upustilo... na některé myšlenky se dá spoléhat stále. všechny cesty vedly do Říma naposledy v antice :) přeju pěkný večer ;)

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
Bert_Hoffman: nebo snaha o nalezení rovnováhy mezi různými principy, většinou dvěma protikladnými. člověk sám od sebe myslí v binárních opozicích, které škatulkují svět. proto všichni velcí myslitelé hledali zlatou střední cestu. druhá půlka je taková pocitovka, může a nemusí se líbit :)

orbital
01. 06. 2011
Dát tip
Morasten: opravdu? :) a kterou svou báseň myslíš? dostaly Tě ty první řádky, v jakém smyslu? nevím, co si mám pod tím představit :) děkuju za zastavení ;)

Morasten
31. 05. 2011
Dát tip
A teď si řikám, uplně nejvíc mě dostaly první dva řádky: Strom ve tvaru vé se vidlí

Morasten
30. 05. 2011
Dát tip
Tyjo... trochu malinko podobný tomu co jsem teď napsala já :).. teda aspoň v tom smyslu jak to chápu já

orbital
23. 05. 2011
Dát tip
děkuju šepotko. ještě mě napadly menší změny :) nijak zásadní

..ano--moc..)

orbital
23. 05. 2011
Dát tip
Honzyk: dalo by se uznat, že to tomu přecházelo :D sepotvkorunachstromu: vidím, že se líbí, to mě těší :) oběma děkuju za zastavení a komentáře. mějte se pěkně ;)

***:))

Honzyk
23. 05. 2011
Dát tip
no jo, kdyz ´covek´ lezi s nekym v trave , a nastesti mimo mraveniste, napadne ho leccos..o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru