Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

tamtéž

Výběr: Zbora
09. 06. 2011
40
21
2955
Autor
Kuchot

 


 


 

je to jistý způsob

       smrti

sejít se schodů a v puklině dveří

nenajít

známé obrysy

předzahrady rodné vily

 

jen

úskoky topografie

co vždy až na poslední chvíli

odhalí tělo bestie

       města

kde

ve středu neděle

za vlastní přítomnosti

uslyšíš

o budoucnosti možná kurvy

šeptat

 

můžu se střelit

ale já mířím výš


 


 


21 názorů

orinoko.a
23. 08. 2011
Dát tip
je to strasne pomateny, ale pritom to nadherne drzi tvar, takovy nalehavy a uprimny a starsne trefny a vymluvny obrazy popsany naprosto minimalnim mnozstvim slov ,vyborny!

1. strofa mi zní přesvědčivě a působí magicky. - další vnímám zčásti jako sloučení z nouze. - motivy "poslední chvíle" a "města-bestie", to už je moc klišé bez nového pohledu. - zajímavé jsou "kurvy", které "míří výš" - ze stylistického pohledu, verš za vlastní přítomnosti by mohl být též vypuštěn. - obraz funguje i bez něj. ("vlastní přítomnost" implikuje syntaktický i situační kontext - takto doslovné zdůraznění však může mít svou funkci, to je fakt) vybírám si to pro čtení takto: "jen //úskoky městské topografie // kde // ve středu vlastní neděle // uslyšíš // ... " - vcelku báseň se zajímavým jádrem i nápadem, rád jsem se pozastavil. *

ve středu neděle.. Vtípné.

Max Hutar
15. 06. 2011
Dát tip
Konečně něco propracovaného... je to pravda trochu mainstream, je v tom taková ta nejistota ze světa, která nastává u dobře živeného, ale k ničemu nepřipuštěného člověka, koneckonců všichni trpíme nějakými psychózami, ale má se hodnotit báseň a ne básník, takže zasloužený tip.

Agibail
11. 06. 2011
Dát tip
moc**

Norsko 1
11. 06. 2011
Dát tip
závěr mě přesvědčil, že to myslíš vážně *

a2a2a
11. 06. 2011
Dát tip
Báseň svým námětem, ale i výrazem mi milá, je ostatně pro tvou tvorbu typické, že se opírá o potřebu neopomíjet drobné radosti i neradosti, které citlivě vnímáš, což ti usnadňuje plynulý a nepatetický, o to přesvědčivější projev, avšak zde bych z mého pohledu upozornil na dvě místa, která jsem nepřijal. Prvním je obraz ...tělo bestie města... myslím si, že by daleko lépe vystihlo pouhé ...tělo města... je asociativně podobné, ale víc objektivní, neb město samo o sobě bestií není vždy a hlavně ne ze své vůle. Navíc je v textu další výstřel ...kurvy..., který, jak se volně nabízí, motiv básně podporuje. Druhým místem je závěr, který text předtím nabídnutý k osvojení mi, jako čtenáři, najednou prudce utíká do osobní roviny a báseň mi pojednou nepatří, nemluvě o tom, že i myšlenkou ...mířím výš... vybočuje s plynulosti, snadnosti vnímání obsahu.

Zbora
11. 06. 2011
Dát tip
*

Nonchalance
10. 06. 2011
Dát tip
od prvého slova do posledného to žerem. *

sice jsem se nenarodila ve vile, ale i tak dávám obří tip!!!


/Markéta/
09. 06. 2011
Dát tip
můžu se střelit ale já mířím výš nikdy mě nezklameš *

Ferry
09. 06. 2011
Dát tip
jak prosté, milý Watsone t*

Honzyk
09. 06. 2011
Dát tip
...vyborny...("uskoky topografie" treba)... ------------- a ten vpravde kurevskej konec...***


Metta
09. 06. 2011
Dát tip
to jo

Metta
09. 06. 2011
Dát tip
to jo

Zuzulinka
09. 06. 2011
Dát tip
tak to je síla*

dadadik
09. 06. 2011
Dát tip
*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru