Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lidice - konec mýtu

18. 06. 2011
26
40
4283
Autor
aleš-novák


V poslední době nabídla naše kinematografie několik snímků, které si troufly dotknout se témat velmi hloboce, možná  až mýticky,ukotvených. Za všechny jmenujme například Erbenovu Kytici, kterou pozoruhodně ztvárnil F.A.Brabec a Máchův Máj v podání téhož autora. V roce 2009 silně zabodoval Protektor režiséra Marka Najbrta, který se osobitě zaobíral atentátem na Heydricha.
Teď přišel do kin film Lidice. Film podle scénáře Zdeňka Mahlera a režiséra Petra Nikolaeva. Už sám název nenechá nikoho na pochybách. Opět atentát na Heydricha a to, co po něm následovalo. Autor scénáře uchopil téma bez patosu (u Zdeňka Mahlera až překvapivé), vypravěčsky. První polovina filmu ukazuje běh života v nenápadné středočeské vesnici nedaleko Kladna. Válka jako by běžela jen někde na pozadí, jako vzdálená kulisa. Šíma (v podání Karla Rodena), otec dvou synů, tajně miluje Marii Vaňkovou (hraje Zuzana Fialová). Jeden ze synů se to doví a při venkovské svatbě otce napadne, ten ho nešťastnou náhodou smrtelně zraní nožem. Je odsouzen na čtyři roky, takže jako jediný muž unikne masové popravě. To je jeden z hlavních směrů, kterým se děj bude odvíjet. Další směr určí seznamovací scénka, kdy mladíci jako úvodní formulku pro seznámení požádají dívku o "tajné" předání knoflíku rodičům kamaráda, který odešel do Anglie. Původně nevinná situace se stane osudnou nejen pro mladé milence ale následně i pro celou obec.
Kromě těchto dvou dějových linií se tu odehrávají ještě drobné životní příběhy, které jen hořce dokreslují celý rámec. Zejména postava strážníka Vlčka (stejně jako hlavní hrdina Šíma se v titulcích nedočka křestního jména) dává celému ději přídech téměř kavkovské absurdnosti. 
Autoři pojali závažné téma skutečně osobitě. Neváhali zastupujícího říšského protektora Heydricha (jinak zcela jistě českým obyvatelstvem nenáviděného) zobrazit jako milého pána, který mistrovsky ovládá hru na housle a do Československa přišel vlastně jen prohloubit dobré vztahy mezi národy. Skoro až mrazivě působil kontrast mezi chladným hlasem, který četl seznam popravených v rádiu a farářem, který tentýž seznam četl v lidickém kostele při mši. Přátelský vztah, postupně vznikající mezi Šímovou manželkou a milenkou po jeho odsouzení byl ještě umocněn ve chvíli, kdy obě ženy byly spolu v pracovním táboře.

Byly ve filmu i chvíle,  kdy převládla forma nad obsahem sdělení. Sněhobílá rovná pláň, kterou  Šíma našel po návratu z vězení na místě původní obce, jen těžko odpovídala vypálené obci. Nebo snad autoři chtěli naznačit, že po požáru nacisté s německou důkladností srovnali trosky domů se zemí? Pokud jde o bílé králíky na hřbitově, tady už potřebuje divák velkou fantazii na to, aby si domyslel co tím chtěl básník říci.
Podobně jako na konci Tmavomodrého světa jsou vidět čeští piloti po válce v komunistickém kriminále, i ve filmu Lidice se na závěr dočkáme historického paradoxu. Novým vládcům se nehodí lidický hrdina, který přežil jen kvůli tomu, že byl ve vězení...

Na internetové stránce filmu se dočteme, že nejde o historický dokument ani o válečný film. Možná že ne. Rozhodně ale Lidice dostaly lidský rozměr, což  je při stavu naší historické paměti hodně. O tom, jak dalece snímek bude schopen oslovit i zahraničního diváka, se dá zatím jen spekulovat, film běži v našich kinech jen krátce. Ale vzhledem k k tomu, že i dnešní česká mladá generace má k Lidicím vztah jen jako k historické události, dá se očekávat, že divácké přijetí v cizině se nebude zásadně lišit od domácích reakcí.

Byl jsem v kině se svou třináctiletou dcerou a o rok mladším chlapcem od sousedů, oba se shodli na tom, že na takový film by rádi šli ještě jednou nebo si ho pustili v rámci dějepisu ve škole. Film sice vyžaduje aspoň elementárně poučeného diváka, ale nabídne silný zážitek, který dlouho doznívá.

  

 

p.s.: 15 minut cesty od Metropole Zličín, kde jsme byli v kině, je památník Lidice. Děti mě tam zvídavostí svých otázek až překvapily...


40 názorů

FAE BOMB
29. 06. 2011
Dát tip
Super recenze. Určo se mrknu, až to někde seženu...

Aleši, ano. Pan Mahler jistě někdy přehnaně prezentuje své analýzy. Nicméně nachází souvislosti i tam, kde by je jiný rozhodně nehledal / nenašel. Nechci projevy pana Mahlera nikterak obhajovat, subjektivně jej ale vnímám jako "společensko-kulturní přínos" pro náš zednický národ. Fakt je ten, že slova pana Mahlera bez osobní prezentace pateticky nezní - ovšem opět subjektivní názor. Osobně řadím pana Mahlera do kategorie lidí, jako je např. darwinista sir David Atenborough ( a ten umí být panečku patetický, ovšem jeho myšlenky ve své podstatě již nikoliv ).

Do kina na Lice asi nepůjdu. Podobně, jako jistý K. H. Frank si je nechám vypálit. (Jenom na DVD, pochopitelně.)

devian
21. 06. 2011
Dát tip
leda předsudky vůči landovi osobně (potažmo brabcovi, čemuž bych se vzhledem k jeho pozdější "tvorbě" dvakrát nedivil)

máj mě menadchl, ale Kytice celkem jo. A přitahla Erbenovi čtenáře, a to nikoli jako povinná četba. Podobně je to třeba i s Landovým podáním písniček od Kryla: pamětníci se ošívají, ale nová generace to bere, nemá žádné předsudky...

devian
21. 06. 2011
Dát tip
ó ano, jenom jsem si chtěl ujasnit, co myslíš tím "pozoruhodným ztvárněním", zda celkové zbožštění, či poukaz na formu.

neříkám, že se mi líbí, říkám, že je to pokus o aktuální podání. Rozhodně to vyvolalo diskusi...

devian
21. 06. 2011
Dát tip
tobě se líbí kytice a máj? ony (veskrze paherci) přehrávané deklamace přeci ne-e. ne-e je ještě mírné, měl bych spíš říci fuj-fuj. lidi sem nevi, takže sory

on už ten způsob, jak je napsaný název filmu, leccos napovídá: LIDI CE

Alegna
20. 06. 2011
Dát tip
pěkně sepsané, srozumitelně díky za přiblížení filmu

smutné to je, to je fakt...

Robinia
20. 06. 2011
Dát tip
Film jsem ještě neviděla... vím, že bude smutný... Moje dcera ho však hodnotí vysoko a v podstatě se shoduje s Tvou recenzí - takže viz Diana.

Honzyk
20. 06. 2011
Dát tip
diky za avi, Vladimire, ses nam rozkecal!-) ...to je dobre:D

F.L.Vděk
20. 06. 2011
Dát tip
Bezva recenze. Půjdu se podívat, jestli se od ní režisér neodchýlil ;-)

Vasil P: Mahlera mám zaškatulkovaného jako otce patosu, po tom, co jsem ho viděl v cyklech věnovaných Masarykovi a Svatovítské katedrále...ale možná v psaném projevu je střídmější :o)

Četl jsem "Nokturno" již před dlouhým časem jako nerealizovaný scénář. Mistr Mahler jako obvykle svým způsobem psaní silně zaujal. Doporučuji všem si přečíst před filmem, protože je tam cítit rozhodně méně patosu než po realizaci samotné. Je to vzácná příležitost porovnat filmové dílo s předlohou.

Chigwell: ten film je tu právě proto, aby věřili i ti, co nezažili...

Chigwell
19. 06. 2011
Dát tip
Alešu...kdo nezažil,nepochopí...a my si můžeme plácat játra,jak chceme...film je to dobrej,ALE!... *

Edenfoot
19. 06. 2011
Dát tip
no...recenzia na úrovni...prehľadná,a proste k veci...aj film moze byť fajn...

A.H.
19. 06. 2011
Dát tip
Už vím, na co se ve volné chvíli podívat. Ačkoli filmografii obecně moc neholduji. *

ještě jsem přidal post scriptum...

heartrate
19. 06. 2011
Dát tip
já si podle tématu filmu apriori představovala, že to bude otravný omílání historických skutečností, takže děkuju za recenzi

Honzyk
19. 06. 2011
Dát tip
p.s jen bych dodal, ze p u v o d n i scenar napsala Alice Nel(l)is, proc to na konec netocila, vi pambu...a S. predevsim dokumentarista, pokud vim...

Honzyk
19. 06. 2011
Dát tip
...kultivovany, prehledny text....*

Norsko 1
19. 06. 2011
Dát tip
mám chuť se kouknout

..dobrá recenze..

Diana
19. 06. 2011
Dát tip
Na film bych asi nešla, protože si to příliš beru. Ale tvá recenze mne tak zaujala, že ho možná přece jen shlédnu. *t

Toscana
19. 06. 2011
Dát tip
Neviděla jsem, ale v plánu to mám, takže vyjadřovat se k filmu nemůžu, ovšem k textu zde napsanému ano - připadá mi, že ti tam v jedné větě jakoby vypadlo slovo: "a farářem tentýž seznam četl v lidickém kostele" (možná by to stálo za korekci). *t

baaba
19. 06. 2011
Dát tip
...jsem na něj vychystanej, tak dík za recenzičku

jejdavilda
19. 06. 2011
Dát tip
Lidice jsem ještě neviděl, ale Protektor je snímek silně stavějící na citovém vydírání díváka. Ještě žes nevzpomněl Strachův Silver A, kde skupina lehkovážných mladíků sprovodí ze světa Heydricha a neschopné gestapo je není schopno půl roku od seskoku dopadnout.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru