Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odpočítávání (Unthinkable) - extended version

01. 07. 2011
1
8
1731
Autor
Repulsion

Tak po dlouhé době mě zas nějaký film totálně dostal: http://www.csfd.cz/film/206423-odpocitavani/ Je zajímavé číst si reakce na ČSFD. Možná jsou tak rozporuplné, protože on je to především film psychologický. Takže to, že děj je v zásadě neuvěřitelný (unthinkable :o))) není vůbec důležité. Pravda je i to, že všichni ostatní herci kromě ústřední trojice jsou v podstatě součástí kulis. Ale to také vůbec nevadí, spíš bych řekl, že je to zamér - jako když na fotce rozostříte pozadí, aby vynikl fotografovaný objekt. Film klade otázky, aniž by je zodpovídal. Ne nijak složité otázky. Naopak otázky velmi jednoduché. Na druhé straně jsou to otázky zásadní. A ani jeden hrdina není černobílý. Na takové filmy nejsem z Hollywoodu zvyklý :O) Dal jsem 5 hvězdiček. Upozornění: Pro slabší nátury tento film ovšem není.

Takže, čím začneme?

Na počátku filmu všechno vypadá jako v klasické americké teroristické krimi. Máme tady úvodní zápletku, sympatickou (alespoň pro mě - mám Carrie-Anne Moss velice rád), takže očekáváme standardní thriller - patrně něco ve stylu Mlčení jehňátek... tento dojem zesílí, když se na scéně objeví od počátku kontroverzní Henry Harold 'H' Humphries v podání Samuela J. Jacksona. 

Ovšem od tohoto okamžiku je všechno špatně - tedy „špatně“ vzhledem k zavedenému schématu amerických filmů. Mým základním dojmem bylo, že ve filmu se zdánlivě nic neděje, přestože se ve skutečnosti děje velmi mnoho - důkazem čehož je, že jsem musel sledování filmu přerušit pouze jednou, a to, abych si odpočinul, nikoliv proto, že mě film začal nudit, což se mi stává poměrně často.

Jak už jsem napsal v úvodu, je to film psychologický. Všechny další prvky - akční, thrillerové - jsou podružné, a tomu odpovídá i konec filmu (který samozřejmě neprozradím).

Ale naznačím - v klasickém thrilleru či krimi se kladný hrdina postupně dostává na stopu „toho zlého“, řeší záhady apod. Tady v podstatě nic z toho není.

Docela by mě zajímalo, zda se tvůrci filmu inspirovali dílem Vojáček http://www.youtube.com/watch?v=pJZ3xEkDaSs&feature=related Jeana Luca Goddarda. Na rozdíl od Vojačka zde sice fyzické mučení zaujímá víc prostoru, ale také se odehrává jaksi „na pozadí“ a my z něj vidíme jen nepatrné útržky, většinou přes sklo či monitor. Každopádně, každý, kdo Vojáčka viděl, si patrně vzpomene na větu z tohoto filmu: Mučení je tak monotónní a smutné, že je těžké o něm hovořit... dále už zase nemohu nic prozradit, aby se z recenze nestal spoiler... každopádně fyzické mučení zde není pro milovníky gore a exploitation žánru. Má zde svůj zneklidňující význam. A to nejen samotné mučení, ale také jeho výsledky a to, jak k němu přistupuje mučitel a ti, co mu přihlížejí.

Celková atmosféra a vyznění filmu si tedy u mě vysloužila oněch 5 hvězdčik na ČSFD. To ovšem neznamená, že bych byl se vším spokojen.


Pominu nějaké nesrovnalosti v ději, protože, jak už jsem uvedl v prologu, mi zde nepřipadají důležité.

Ale protože celý film stojí a padá na výkonu tři hlavních představitelů: Samuela L. Jacksona, Carrie-Anne Mossové, a  Michaela Sheena, tak se na ně podívejme podrobněji. Podle mě je zde naprosto stěžejní postavou Jackson a jeho „H“. Tato postava byla asi nejzajímavější už ve scénáří a Jackson se jí zhostil velice dobře. Takže člověka napadne, že je možná škoda, že tato postava nedostala víc prostoru. Naopak agentka FBI Helen Brodyová v podání Mossové je určitým zklamáním. Až na pár okamžiků, z nichž některé lze označit za filmová klišé, zde víceméně statuje, přestože to na počátku vypadalo, že zde bude mít klíčovou úlohu. Michael Sheen jako Steven Arthur Younger byl scénáristou odsouzen do poměrně jednoznačné role, což někdy funguje, někdy ne. Tady by se hodilo napsat toho víc, ale to by to byl zase spoiler. Takže napíšu jen tolik, že tato postava je v jistém ohledu nejméně uvěřitelná. 

Každopádně film doporučuju (silnějším povahám, kterým nevadí nějaký ten useknutý prst, podříznuté hrdlo apod.). Protože k vám možná něčím promluví.


8 názorů

chora hollywoodska fantazia, jedna z tucta adaptacii tzv. Ticking time bomb scenaria: myslienkoveho experimentu, ktory ma ospravedlnit vynimky z moralneho a pravneho zakazu mucenia a ktory stoji na nerealistickych predpokladoch tak dobre prizivovanych podobnymi filmami

těša
09. 10. 2011
Dát tip
jsem ti uvěřil a podíval se - a taky jsem se nenudil, ale po filmu si udělal kafe a od tý doby si nevzpomněl, že existuje. h mi připadal moc vykonstruovanej na to, aby bylo nad čím přemýšlet. každopádně díky za doporučení, nenudit se je dost slušná hodnota.

ceder_john
19. 07. 2011
Dát tip
ten film je nuda. vykon jacksona mi nepřišel nijak uchvatnej, nic ty postavě nepřidal maximálně tak mohutnost na kameře. a že někomu useknou prst, a co jako? a nakonec čtvrtá bomba no ne..

Repulsion
19. 07. 2011
Dát tip
Reka: No, kdyby tady byl chlíveček "minirecenze", dal bych to tam... :o) Osobně bych to viděl na něco mezi upoutávakou a zmíněnou minirecenzí, zařazení „doporučení“ by také připadalo v úvahu. Zkrátka a dobře mě po dlouhé době nějaký americký film zaujal na tolik, že jsem se rozhodl o něm něco málo napsat :o))

reka
05. 07. 2011
Dát tip
recenze? Já nevím. Z tohohle textu jsem ani nepochopil, co za žánr ten film je. Recenze se většinou píšou pro lidi, kteří film ještě neviděli, což na jednu stranu asi předpokládáš i ty (poznámka o spoilerech), na druhou stranu celý text vypadá jako povídání určené někomu, kdo film taky viděl. Za tenhle dojem můžou - 1) obskurní odkazy, např. k Vojáčkovi 2) neuspořádanost textu. Celé "recenzi" chybí struktura, seřazení myšlenek, ujasnění nějaké hierarchie - co říct hlavně, co je podružné atd.

.duke.
04. 07. 2011
Dát tip
to sem neviděl ajko.. dnes mrkám na triumf vůle.. potřebuju odkoukat nějaký grify

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru