Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Moje kámoška

05. 07. 2011
16
14
2019
Autor
brackenridge

Bernadette bydlí s rozsáhlým příbuzenstvem na okraji periferie. Na periferii periferie.  Hned vedle trailerové osady. Tam často udeří blesk a spálí posuvný domek na popel. Proč, to nevím.

Když otevírala dveře, z domu se linul smrad. Zatuchlá prostěradla, chlast, cigaretový kouř, záclony  sešpendlené kancelářskými svorkami, to všechno jsem cítila včetně těch svorek. Fakt, přísahám.

“Zdar. Deš si pro ty cigára?”

“Sem tě vzbudila?”

“Jo,” usmála se.

Taky si mohla oblíct aspoň župan, napadlo mě. Snažila jsem se nedívat na ty bimbací kozy, nehezké, jak už to u obézních žen bývá.

Škvírou mezi dveřmi mi prostrčila dva kartony Players.

“Zase zavolej.”

“Jo.”

Rozespale na mě mrkla. Za levné čvaňháky z rezervace jsem jí platila trochu peněz navíc; vydělaly jsme na tom obě. Ostatně, přátelství si za prachy nekoupíš.

Bernadette žije jako většina Nativců pod hranicí chudoby a já ne. Tak jsem se zastyděla. Třeba zase někomu smrdím já. Když otevírám dveře svého domu, představuji si, jak někdo vdechuje zatuchlinu naftalínových kuliček a nemytých nohou. Je mi to jedno. Vždycky jsem si připadala jako outsider. Jediné, co se změnilo, byl fakt, že posledních několik let mi to bylo jedno. A co má být?

Bernie je moje kámoška přesto, že hodně chlastá. 


14 názorů

MAJKL65
18. 08. 2011
Dát tip
Spatřuji potencionál většího prozaického útvaru až se toho nebudeš bát.

hanaka
12. 07. 2011
Dát tip
Jsou lidé, kteří žijí tak, jak se to naučili a mezích možného v jejich prostředí. Ale proto ještě nejsou horší než ostatní, kteří měli třeba jen větší štěstí (kdoví?) a narodili se v kulturnějším a hmotně zabezpečenějším místě. Brack to ví... *

Alegna
11. 07. 2011
Dát tip
zajímavé a pěkné

sharik
08. 07. 2011
Dát tip
docela zajímavé... po dlouhé době jsem otevřel nějaké tvoje dílo a musím říct, že se mi líbí... T

Bíša
05. 07. 2011
Dát tip
Hmm...

..dobrý text!

Jo, každej pádlujeme svoji kánoi. (-:

srozumeni
05. 07. 2011
Dát tip
Sice už jsem tipovala, ale neumím to tak výstižně napsat.Kdyby se daly hodnotit i kritiky, tak by hvězdičky dostali ode mě ještě Honzyk, josefína a žárovička. Přesně takhle to je.

100Wzarovka
05. 07. 2011
Dát tip
Je to o přijetí a o respektu. Když někoho pozdravíš, usměješ se na něj - jako bys ho pohladil. Kdo není hlazen, tomu vysychá mícha, říkaly staré babky. A ty to měly zmáknuté! T Brackoušku, kdy si ke mně přijdeš na kafe a buchtu?

Josephina
05. 07. 2011
Dát tip
Native? rezervace? Indiánka? hmmm - snad opravdu kámoška, snad si tě nepěstuje jen pro prachy za cíga - taky mám někde v dáli kámošku, spojujou nás vzájemné lidské záchranné akce, její bystrej mozek a nadhled, ač chlastá a hulí asi desetkrát víc než já, a i ve svým srabu zůstává noblesní

Honzyk
05. 07. 2011
Dát tip
...na prvni pohled jako by o nic neslo, nic se nedelo ...nekdo by rek: ....a co ? Dve zensky, jedna ty druhy prinesla cigara...ale text je zivy, vo lidech, at sou takovy, nebo makovy...a "na brack" moc hezky usporne napsany...rad jsem cetl...)*

Diana
05. 07. 2011
Dát tip
Já nevím. Po přečtení se mi vnucuje otázka, co mají takové kámošky společného kromě "čvaňháků", narychlo prostrčených mezi dveřmi.

srozumeni
05. 07. 2011
Dát tip
Je to zvláštní. Ale asi takové ze života.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru