Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

SLANINA A VAJÍČKA - prázdniny

13. 07. 2011
0
3
1106
Autor
Sarlota.Alli

Navazuje na: SLANINA A VAJÍČKA - rok první

Právě jsem se na Facebooku dozvěděla, že jsem blázen. Poslala jsem tam odkaz na svoje fotky, na svojí novou webovou stránku s e-shopem... Komentář spolužačky se tázal, zda mi připadá normální dělat „školní“ činnost i během prázdnin. Ano, připadá! I když se nad tím musím usmát. Protože tehdy v Praze, když jsem studovala propagační výtvarnictví, by mě ani nenapadlo, že bych o prázdninách vzala tužku do ruky. Takže vlastně chápu, proč se ptala...

Přestěhovala jsem se z bytu do pokoje. Má spolubydlící je divná. Většinu času ani nevím, zda je či není doma. Nekomunikuje, za dva měsíce spolubydlení jsem od ní neslyšela jedinou rozvitou větu. To s jejím přítelem, který je tam jen sem tam přes víkend, si pokecám spíš... Trůdy je Němka. Východní. Je přehnaně čistotná a miluje osvěžovače vzduchu. Víc o ní nevim. Míra ticha (velice trapného), které je ta holka schopná vyprodukovat mě brzo dožene do blázince. Otázka by mohla znít, co vlastně chci. Kolej je mi moc hlučná a teď si stěžuju na ticho. Chtěla bych spolubydlícího, který normálně pozdraví, když vejde do společného bytu a který je schopen u televize udržovat společenskou kenverzaci, nebo se aspoň zeptat, když chce přepnout kanál.

A taky se jedu na tři týdny podívat do Prahy. Jestli je vám divné, že prostě nenapíšu „domů“, tak proto. Že tam doma není. Doma jsem tady. Z čehoš vyvstává další problém. Jak to proboha přežít? Laxní přítomnost mé biologické matky mě přivádí k šílenství. Babiččiny výtky se střídají s pláčem a vyčítáním, že jsem opustila loď! „Jediná vnučka!“ Babičku mám ráda, samozřejmě, ale z dálky a po telefonu je to jaksi... stravitelnější. Děda, Ten jediný mi dělá opravdu starost. Nevyčítá, nekomentuje, jen se tiše obává. Obává se, že do příští návštěvy nevydrží a já se bojim taky. Stárnutí je děsivý proces. Nemyslím děsivý v případě, že jej prožíváte, je mnohem děsivější v případě, že jej pozorujete u svých blízkých. V mém případě je každých pár měsíců jako bych je neviděla deset let.

Tady za sebou nechávám svojí kočku v láskyplné péči svého přítele, která spočívá v soustavném překrmování a nemučení kartáčem (číča je dlouhosrstá). Takže po třech týdnech očekávám boj s drápy při stříhání cucků a dietku... V Praze čeká babiččino láskyplné překrmování mne. V tomto případě pociťuji hluboké zadostiučinění. Od raného dětství mi babička s hrncem svíčkové na stole vyhrožuje, že budu-li „žrát“ , nebude mě žádnej kluk chtít. Teď se babička spíš stará o to, aby přítele nechtěla žádná jiná tím, že mu vždy napeče astronomické množství velice kalorických sušenek o kterých můj přítel prohlašuje, že mají afrodisiakální účinky.

Po návratu mě čeká další stěhování, jelikož spolubydlení s Trůdy (a bez kočky) mě vážně nevyhovuje. Našla jsem pokoj v krásném domě s příjemnou bytnou, která si do bytu touží nastěhovat spíš mojí chlupatou hraběnku a mě patrně bere jako platícího ošetřovatele. Tak mi to vyhovuje. Společenská konverzace na kočičí téma a prostorný pokoj v krásném domě z dvacátých let. Je tam velké okno na jehož parapetu se kočka může vyvylovat jak to má ráda a pro mě dost světla. Tak budeme obě spokojené. Nebýt ten dům tak daleko od centra města tak začnu ruku osudu podezřívat z dalšího mikrospánku...


3 názory

StvN
15. 08. 2011
Dát tip
No jo, osnova, to sem ale nemusíš dávat. Nebo snad čekáš, že se ti dostane schválení osonovy? Pro mě osobně je vždycky důležitější JAK jsou věci napsané, než CO se v nich píše a tady je to krásně vidět. Žádné nové CO nám nedáváš, většina čtenářů tohle všechno tak nebo jinak zažila, takže musíš zapracovat na tom JAK to napíšeš.

Děkuji za konstruktivní kritiku. Jak jsem psala, je to vlastně jen osnova toho, co se mi nechce rozsekávat do hromady povídek jak jsem to dělávala a místo toho chci napsat něco většího. Mám s tím pramalé zkušenosti, takže budu ráda když budeš číst dál.

StvN
07. 08. 2011
Dát tip
Viz minule. V prvnim odstavci sis vytvorila celkem zajimavy zaklad pro uvahu o takovem tom klasickem konfliktu skola/zivot, kdo to oddeluje a proc asi, proc ty to neoddelujes...atd. V dalsich odstavcich taktez. Chtelo by to rozepsat. Ostatne expozice tvoji spolubydlici stylem - moje spolubydlici je divna - je odflaknuta. Pak prihodis par vlstnosti nebo momentu jako kdybys krajela mrkev do polivky. Z meho pohledu to chce trochu vic prace, rozepsat se o urcitych pro tebe zajimavych situacich vice do hloubky.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru