Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zahradní deník 4

14. 07. 2011
23
52
3358
Autor
avox

Sotva jsem vstala, můj bože, co se to děje na dvoře?

Na komíně holub vrká
pochvaluje si letní čas
 
na druhém vidět vrabčího kluka
jemu patří ten druhý hlas
Bere to hlava-nehlava
i holubovi nadává
že ten holub snad
nechtěl si s ním hrát
 
Nevím, co žvatlá na komíně
(ptačí řeč byla nepovinně)
 
Po chvíli v mracích letadlo
ukončilo to divadlo
alespoň první dějství teda…
Neboť vrabčáček neposeda
poodlítl jen na zahrádku
a zapředl zas novou hádku
 
Tentokrát s rehkem zkouší tance
Že z lásky?
Kdepak!
O kus žvance...

52 názorů

avox
11. 04. 2012
Dát tip
já se jen dívám :-))

Kočkodan
09. 04. 2012
Dát tip
Práce by nebyla asi lehká odtrhnout od sebe vrabce a rehka. Tak radsi nejev zájem o ne, oba maj sílu jako kone. :-)

Chigwell
21. 08. 2011
Dát tip
:)*

ruprecht
14. 08. 2011
Dát tip
:) skvělá...*

avox
10. 08. 2011
Dát tip
díky :-) a kdybys měla na zahradě dvě hnízda a viděla jak se krmí mláďata... nebo když se učí lítat, je na co se dívat :-))

oleandr
05. 08. 2011
Dát tip
nenín zač

avox
05. 08. 2011
Dát tip
díky :-)

oleandr
05. 08. 2011
Dát tip
lehounká

avox
21. 07. 2011
Dát tip
koloušku, duše dobrá, mám vždy radost, když tě má říkánka vyprovokuje k napsání pár řádků :-))

koloušek
21. 07. 2011
Dát tip
avox, já jsem moc ráda, že ti snad nevadí moje kecy.:-)

avox
20. 07. 2011
Dát tip
děkuji, jsem ráda, že se líbí :-))

renegátka
20. 07. 2011
Dát tip
velmi příjemné verše, krásně plynou a moc se mi líbí*

jejdavilda
19. 07. 2011
Dát tip
/*

Robinia
18. 07. 2011
Dát tip
:-)

avox
17. 07. 2011
Dát tip
taky raději pozoruji jak se kosí bratři přetahují o žížalu, než bych plela záhony ... díky za nakouknutí :-))

Sebastiana
17. 07. 2011
Dát tip
*

guy
17. 07. 2011
Dát tip
fajn, pozorování a poslouchání ptactva patří též mezi mé oblíbené činnosti, pozoruju je prakticky denně, takže dík za příjmné zpestření :-)

avox
15. 07. 2011
Dát tip
Filemon - díky za usměvavé přijetí mé říkánky :-)) Koloušek - Jsem poctěnatvým komentářem :-))

koloušek
15. 07. 2011
Dát tip
Rozumět tak ptačím hláskům, když dělají "čiřik, čiřik", umět řeči jako Jiřík, (ten, co našel Zlatovlásku) dostat kousek toho hada, hned bychom se dověděli, oč se vrabec s rehkem přeli. Avox tady nad tím bádá, rozumí jim stejně přec, že se jedná o žvanec. T*

filemon
15. 07. 2011
Dát tip
"Nevím, co žvatlá na komíně (ptačí řeč byla nepovinně)" :)))))))))

avox
14. 07. 2011
Dát tip
Ferry, Lakrov už to vysvětlil - rehek zahradní je barevnější, domácí má jen ten rezavý ocásek :-)) 8hanko, napsala jsi to přesně, nechovám nic, co by bylo určeno k snědku, kupuji to "anonymní" maso :-)) Kiwagamo´ag - že by až tak? to abych změnila kategorii na "písmáci dětem" nebo to nabídnu do slabikáře :-)) Každopádně všem vám díky

Ferry
14. 07. 2011
Dát tip
Milá básnička i debata. S rehky se letos roztrhl pytel i kolem Berounky. Já pořád, že zahradní, ale atlas naší Kačky uvádí: rehek domácí. Zato vrabčíka jsem neviděla ani nepamatuju... t*

Gustav viděl letadlo rozbil mámě zrcadlo pavouk křižák našel střepy řekl že je leskem slepý. (taková byla stará veršovaná abeceda...takhle nějak bylo G) A tvoje veršovánka mě posunula o spoustu let zpátky...do dětství.Dík

8hanka
14. 07. 2011
Dát tip
kedysi davno sme chovali na rodicovskom dvore vselico a potom zabijali a cistili...brrr...pri sklbani peria zo sliepok sa mi dvihal zaludok a nemohla som ich potom jest...podobne som reagovala na dobroty zo zabijacky, kedze som predtym videla vrazdu nasho pašíka, nemohla som z neho zjest ani susto...kusky masa v obchodoch su vsak dostatocne anonymne na to, aby som si na nich pochutila... marne mi rodicia vtlkali do hlavy - najlepsie mas to, co si dochovas doma, ani nevies, co v obchode kupujes...

Lakrov
14. 07. 2011
Dát tip
Vrabci a rehkové za to můžou, že se ráno nevyspíme; zvláště pak ten druhý jmenovaný, konkrétně příslušníci toho barevnějšího z obou u nás žijících druhů, rehek zahradní (Phoenicurus phoenicurus) jsou v době vylétnutí mláďat z hnízda nesnesitelně uřvaní. (ale jíst je kvůli tomui nebudu :-)) )

avox
14. 07. 2011
Dát tip
Jasně že je to vtip... ani sluku bych neškubala, ba ne, i kdyby nebyla bahenní, málo masa, hodně peří... jak já blahořečím prasátkům, že nemají peří a supermarketům, že drůbež prodávají vykuchanou, oškubanou, promíjém jim, že občas "oškubou" i mne :-)))

MKbaby
14. 07. 2011
Dát tip
:)

Neznáš pořekadlo - tluče špačky? V podstě to znamená to samé, jako když chytá lelky.

MKbaby
14. 07. 2011
Dát tip
Edvin: Maso jako maso :) Jen na takovém rehkovi je ho podstatně méně než na vypasené slepici. Ale problém s tím nemám, jedl jsem psa i kočku, v Etiopii dokonce antilopu; v Číně a na Taiwanu jsem se občas i bál, že mi někdo prozradí, na čem si to vlastně pochutnávám :) Květoň: Máš na mysli tlučené vajgly? :)

MKbaby - lelky klidně. Dokonce i špačky! Ovšem špačci musejí být tlučení.

Edvine, je to samozřejmě vtip. Mí pappenheimští mi rozumnějí. Původní recept je na přípravu sluk.

Edvin1
14. 07. 2011
Dát tip
MKbaby: "...a prodávám to gojům, ti sežerou všecko." Jinak si myslím, že požírat ptáčky-zpěváčky nedovede každý.

MKbaby
14. 07. 2011
Dát tip
Květoň: Ten recept mne opravdu zaujal, ale mohu místo rehků použít lelky? Vzhledem k tomu, želežím v pelechu, mám jich nachytáno už poměrně dost :) Trochu mi to připomíná ten starej fór: Potkají se Kohn s Roubíčkem a Kohn se ptá: "Mazl tov, Roubíček, jak se jim vede?" "Ale dobře, pane Kohn, prodávám skřivánčí paštiku." "Skřivánčí paštiku? To mi nepovídaj, to musej míchat s koninou, kde by jinak vzali tolik skřivánků!" "Maj pravdu, míchám to jedna k jedný. Jeden skřivánek - jeden kůň." MDavy: Já už doma taky nenajdu žádný alkohol. Bohužel se kurýruji takovým tempem, že všechny zásoby vyschly...

Pokud považujeme přední končetiny žab za nohy, tak ano.

avox
14. 07. 2011
Dát tip
Zase jsi mi zamotal hlavu... ona existují i stehýnka přední? :-))

No, musela by to být žába stonožka, protože na jednoho strávníka je zapotřebí alespoň čtyř párů stehýnek. A to se používají pouze zadní.

avox
14. 07. 2011
Dát tip
Díky vám všem za návštěvu :-)) Tééééda, koukám, vy jste si tady udělali rehčí hody! Já tedy důvěřivé kamarády, kteří mi občas vlítnou až do kuchyně, rozhodně do trouby nestrkám! Taky, kde by se jich na mé malinké zahrádce našlo dvanáct... Ten rehek se mi nepředstavil, myslím, že je zahradní, ale choval se dost domácky. Květoni, ještě pohledej recept na žabí stehýnka, už po dva večery jsem z předsíně vynášela žábu a řekla jsem jí, jestli se ještě jenou vrátí...! Ale nevím, jestli to byla ta stejná :-))

Avox si jistě ráda také smlsne. Tak přidám něco pro inspiraci: Pečení rehci. Několik dní odleželé rehky oškubeme (začneme s tím hned ráno, abychom byli do večeře hotovi), hlavičky stáhneme, oči vydloubneme, chmýří opálíme a a ptáky vykucháme. Usekneme drápky, rehky zevnitř i zvenčí posolíme, trochu opepříme a naplníme nádivkou, kterou upravíme z játrové zavářky, nebo posekaných kuřecích jater rozmíchaných s vejcem, máslem, kořením, citronovou kůrou a šťávou a posekanými houbami. Podle potřeby zahustíme lžičkou strouhaného chleba nebo strouhanky na tužší směs. Nožky rehků založíme zpět a zašpejlíme. Očištěný zobáček prostrčíme stehýnkem a křídla založíme dozadu. Pak prsíčka pokapeme citronovou šťávou, tělíčka zabalíme do slaniny nakrájené na tenké plátky a ovážeme je provázkem. Na pekáči rozehřejeme máslo, ptáčky do něho vložíme prsíčky dolů, podlijeme trochou vývaru a přikryté pomalu dusíme za častého polévání vínem a občas i vývarem. Když začnou měknout, přelijeme je koňakem, který zapálíme, zakryjeme pokličkou a krátce ještě podusíme. Pak rehky vyjmeme, zbavíme provázků, urovnáme na nahřátou mísu a ozdobíme zelenou petrželí. Šťávu z výpeku zahustíme strouhaným chlebem, promícháme s jedlými vnitřnostmi, ochutíme citrónovou šťávou a cayenským pepřem, krátce zavaříme a podáváme.

Na jednu porci pro průměrného jedlíka jich počítej tak dvanáct až patnáct. Ale musíš je připravit s nádivkou a poněkud větším množsvím omáčky.

MKbaby
14. 07. 2011
Dát tip
Ještě by bylo potřeba upřesnit, zda se vrabec tahal o potravu s rehkem zahradním, nebo s rehkem domácím :)

MKbaby
14. 07. 2011
Dát tip
Květoň: V ledničce se v některých chudých domácnostech vyskytuje maximálně oběšená myš, nikoliv zpěvné ptactvo :)

Obvykle na stromech v zahradě. Takovej malinkej, barevnej, uřvanej. Poměrně chutnej. Ale kachnička nebo husička to není.

Alegna
14. 07. 2011
Dát tip
:-) toje příjemné ráno, tahle by se líbila i dětem

MDavy, neznáš ptáčka rehka? No, pravda, v ledničce ho neuvidíš. ((-:

MKbaby
14. 07. 2011
Dát tip
No, rytmus trochu pokulhává, ale jinak jest toto dílko svěží, úplně vidím a hlavně slyším toho neřáda vrabce :)

Edvin1
14. 07. 2011
Dát tip
avox: Báseň "jako cumel". Rytmus, vtip, hladký, hezký jazyk. No a ještě něco pro "přírodomilce" jako jsem já. Tak díky a tip jak byk.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru