Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dyndy-lelky

17. 07. 2011
22
57
7983
Autor
Lakrov

 


 

Dyndy-Lelky


 

Dyndy, lelky, dvě křepelky

za skleněnku od muštelky
  než spočteme kuličky
  pírka, zrnka, větvičky
  křídlem, tlapkou, chobotem
  kdo by chodil z kola ven


57 názorů

Lakrov
15. 08. 2011
Dát tip
Pro IMa: Děkuji za návštěvu; tohle je vlastně jen takový odlehčující doplněk do jedné z chystaných pohádek. Mohu poslat avízo, až ji pustím do světa...

Lakrov
09. 08. 2011
Dát tip
Pro filemon: Vlastně ani úplně jistě nevím, jsou-li ke hře v kuličky rozpočítadla nutná nebo vůbec používaná; myslím, že ne, ale zároveň nevidím důvod, proč by se při kuličkách rozpočítadla používat nemohla. Děkuji za ohlédnutí.

filemon
30. 07. 2011
Dát tip
My sme kedysi rozpočítavali: eniki-beniki kliky bé, áber fáber domine... Krásny svet guličiek!

Lakrov
29. 07. 2011
Dát tip
Pro filemon a nostalgik: Děkuji za návštěvu a "spoluúčast" :-) (...pro skleněnku svět se zboř... by se rozpočítávalo lépe :-) )

filemon
27. 07. 2011
Dát tip
:))

nostalgik
27. 07. 2011
Dát tip
Dyndy lelky, slůně, tchoř pro skleněnku se světe zboř o tom jejím zatoulání neví tlapka, chobot ani dvě křepelky, počítadlo na koho to slovo padlo :o)

Lakrov
27. 07. 2011
Dát tip
Pro SUVR: Děkuji za návodný pohled do dětské duše i za pomoc v pátrání po původu slova muštelka. Mé hledání dospělo k podobným závěrům. A přiznávám, že to, co mě přivedlo na nápad použít slovo muštelka, bylo právě ono latinské jméno jednoho z protagonostů mých pohádek, tchoře tmavého (Mustela putorius).

Lakrov
27. 07. 2011
Dát tip
Pro Zeno01: To mě těší a doufám, že se takových, jako ty, najde víc :-) Pro Tangens_Omega36: Bývaly časy, kdy se autoři báli, aby někdo nepožádal Ministerstvo vnitra :-) Oběma vám děkuji za návštěvu a motivaci pro další práci. Plus několik avíz těm, jimž se v minulosti zalíbila některá z pohádek, s nimiž tato říkanka úzce souvisí.

Marcela.K.
26. 07. 2011
Dát tip
svolem - slovem :-) umíš krásně komolit

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Tohle bych tam viděl rád :-)) Ale pro mě ho nepíšeš :-))))

Lakrov
26. 07. 2011
Dát tip
Pro Muamarek: Taky děkuji. Konečně plamének naděje, že se do těch pohádek nějaké říkadlo povede udělat...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Dík, tohle se mi líbí :-))

Lakrov
26. 07. 2011
Dát tip
> ... nemůžeš nazývat rozpočítadlo, ale spočítadlo... Ano, už jsem tu říkanku tímhle divným svolem někde označil :-)

Marcela.K.
26. 07. 2011
Dát tip
Pak to ale nemůžeš nazývat rozpočítadlo, ale spočítadlo :-)

Lakrov
26. 07. 2011
Dát tip
Teda... z věty "nikdo nechce z kola ven" mám pocit, jako by z toho kola přece jen někdo ven musel, a to se mi do celkového záměru nehodí.

Lakrov
26. 07. 2011
Dát tip
Ano, i to je jedna z poznamenaných variant. Děkuji za pomoc při jejím upřednostnění :-)

Marcela.K.
26. 07. 2011
Dát tip
:-) a co takhle -> nikdo nechce z kola ven?

Lakrov
26. 07. 2011
Dát tip
Pro Muamarek: Text se po jistých nejistotách :-) vrátil do původního stavu, přibyly dva koncové 'aritmetické' řádky. Pro Tangens_Omega36: Děkuji za přání; novorozeně roste k radosti všech kolem; už má hodně přes metrák :-)

Muamarek
20. 07. 2011
Dát tip
Podle mě rozpočítávadlo nemusí obsahovat číslovky, spíš musí být použitelné pro rozpočítávání. Mně se též líbila víc původní hříčka a tu jsem tipoval, Marek

Marcela.K.
20. 07. 2011
Dát tip
...a ještě - za tohle bych tip nedala.

Marcela.K.
20. 07. 2011
Dát tip
První verze se mi líbila...měla svoje kouzlo, něco nedopovězeného. Teď tu visí zářný příklad toho , jak text může dopadnout, když dá autor na cizí rady... "Ne všechny rady rodičů(čtenářů) bývají moudré" (Z. Svěrák - Lotrando a Zubejda)

Lakrov
20. 07. 2011
Dát tip
Pro Taubla: Děkuji za ocenění. Pro všechny čtenáře: Na základě vašich připomínek doznalo toto rozpočítadlo změn v podobě záměny pořadí posledních dvou řádků a doplnění interpunkce. Ještě jednou všem děkuji

Garay
19. 07. 2011
Dát tip
:) A zůstalo mi to :)

Marcela.K.
19. 07. 2011
Dát tip
To je omyl. Nezáleží na dvojslabičných číslovkách, ale na počtu rozpočítávajících se. Zárověň, jsou -li dvojslabičné číslovky doplněny jednoslabičnými, lze rozpočítat i dva(ě). Já se už nerozpočítávám... ale ty patrně rozpočítavadlo nutně potřebuješ.

Taubla
19. 07. 2011
Dát tip
:-)

Muamarek
19. 07. 2011
Dát tip
Rozpočítávadlo v sobě nemusí mít číslice, počítá se na slabiky...

Honzyk
19. 07. 2011
Dát tip
..jezisku na krizku, zas ty dyndy!:D...padnu na kolena, at v nich treba vodu mam nekdy, a prosim, prosim Lakrov, zadrz.."No avi no"!!!, sry voe, bejby pls:D!:D...tva rana zamirila do (tech) mych nejcitlivejsich mist: sedim zde nahy,, jen amulet na krku se mi houpa...)

Lakrov
19. 07. 2011
Dát tip
Děkuji všem dalším čtenářům za návštěvu, komenntáře a ocenění. Pro Garay: Dyndat možná kdysi bývalo slovesem, označujícím přemlouvání, dětské žadonění; z něj možná vzešlo pojmenování Dyndo :-) Pro MDavy: Taky mám se zapamatováním toho textu potíže (jako asi všichni, jimž se lépe zapamatovávají čísla :-) ) Pro Diana: > ...zvláštní dík za muštelku... Prosím (tedy pokud si z ní nechceš udělat límec :-) ) Pro Jolie: Jsem pro ; stejně jako většina rodičů (též pedagogů :-) ); leč novodobé výchovné postupy neúprosně hovoří v náš neprospěch... Děkuji za námět k pokračování :-) Pro baronka: nevím, je-li fajnová; možná jen účelová... Děkuji za uznání. Pro Muamarek: Chápeme-li to jako rozpočítadlo, lze shledat (jak upozorňují někteří čtenáři) absenci oné "numerické části", či "koncové ukazovací slabyky", jejíž přítomnost je v rozpočítadle nezbytná :-) Pro mylenka: Omlouvám se za nepřesnost v mém předchozím komentáři. Nejednalo se mi o dvojslabičná slova, ale o dvojslabičné ČÍSLOVKY; ty totiž dokážou učinit rozpočítadla "nerozpočitatelnými" :-)) Podobným neduhem (nerozpočitatelností) trpí i toto mé rozpočítadlo. Na základě ohlasu několika čtenářů (Honzyk, Indigo, blucicka Marta) se pokusím u nápravu: Nejprve záměnou pořadí dvou posledních řádků: Dyndy, lelky, dvě křepelky za skleněnku od muštelky Pírka, zrnka, větvičky až spočteme ku-lič-ky! V případě dalších projevů nevole (či naopak :-) ) potom doplněním sudého počtu (ideálně dvou) dalších "rozpočitatelných" řádků. Na závěr pak avízo pro znalce jazyka, užívaného v pohraničí: Pro Prosecký: Je slovo muštelka známo odjinud než z Krkonoškých pohádek? Všem děkuji za dosavadní pomoc a případné další komentáře.

baronka
19. 07. 2011
Dát tip
Je fajnová moc

Marcela.K.
18. 07. 2011
Dát tip
V tom případě nechápu, proč je používáš.

Jolie
18. 07. 2011
Dát tip
Dyndy, lelky, od Popelky, Naplácáme na prdelky, těm co budou v noci řvát, i když vás mám děti rád. :-)

Diana
18. 07. 2011
Dát tip
veselé říkadlo a zvláštní dík za muštelku :-)*

Alegna
18. 07. 2011
Dát tip
T

Muamarek
18. 07. 2011
Dát tip
Mně by se na to dobře rozpočítávalo :-)))

Garay
18. 07. 2011
Dát tip
Máma mi říkávala "Dyndo" :)

Lakrov
18. 07. 2011
Dát tip
Děkuji za návštěvu, komentáře a ocenění. Nejprve odpověď na často pokládanou otázku: Co je MUŠTELKA? Slovo muštelka vzniklo nejspíš zkomolením latinského jména MUSTELIDAE, což je označení čeledi šelem lasicovitých (lasice, kuna, tchoř, fretka, jezevec, vydra, rosomák...). Toto slovo se v 70. letech minulého stolení objevilo v Krkonošských pohádkách (TV večerníček) a působilo dojmem, že (jako mnoho dalších specifických výrazů v oněch pohádkách) je převzato z krkonoškého nářečí, ovlivněného příslušností k Sudetům. Pátrám-li však po původu tohoto slova hlouběji, všechny stopy končí právě u zmíněných Krkonošských pohádek, takže se zdá, že slovo muštelka bylo vymyšleno právě pro ně. Jde tedy pravděpodobně o novodobé umělé slovo. Uvítám jakoukoli informaci o jiném možném (starším) původu tohoto slova. Ve zmíněných Krkonoškých pohádkách byly pod jménem muštelky představovány tuším vydry (Kuba a hajnej jim stavěli na potoce přehradu), ale šelmičky na filmových záběrech byly možná fretky, s nimiž se (jakožto se zdomácnělými) lépe pracuje. V téhle říkance, která se možná stane oživujícím doplňkem vznikajícího souboru příběhů o zvířátkách, je muštelkou míněn tchoř tmavý (Mustela putorius). Pro VT Marvin: Dusné nedělní odpoledne zřejmě evokovalo návrat do dětství a s ním i pohádky... Děkuji za návštěvu. Pro baria: Děkuji za "zařazení" textu a opravu interpunkce :-) Pro avox: Hrušky jsme jako děti chodily... krást je silné slovo; ochutnávat. Slovo muštelka, jak se nyní ukazuje, je taky kradené :-) Pro Honzyk: Nenásleduje, předchází. Podobně jako "Pojedeme na luka, až kukačka...") :-) Pro Horavin: Díky, tvůj komentář mě pobavil (a ujistil o smysluplnosti mého konání) :-) Pro mylenka: Dvojslabičná slova působí v rozpočítadlech "numerický" zmatek :-) Pro Tangens_Omega36: Tuhle znát nemůžeš; narodila se předevčírem Plus několik avíz; odpůrci říkadel nechť prominou.

Marcela.K.
18. 07. 2011
Dát tip
Muštelka bude v tomto případě asi spíš kunovitá šelmička. V Krkonošských pohádkách tak nazývali vydru, nebo ondatru...já nevím, mně se ty potvory pletou :-)

Marcela.K.
17. 07. 2011
Dát tip
Dyndy, lelky, od veverky, půjčíme si tři pastelky, vybarvíme celý svět, jeden, dva, tři, čtyři, pět.

Horavin
17. 07. 2011
Dát tip
Je to pěkný právě proto, že jsou tam slova tajemně znějící. Jako dítě jsem nevěděl, co jsou ovčáci ani proč a co jsou čtveráci. Dokonce jsem neznal vičku ani čočovičku - a přesto o nich rád zpíval...

Sebastiana
17. 07. 2011
Dát tip
rozpočítávadlo

Honzyk
17. 07. 2011
Dát tip
p.s. totiz: pokud napises "az", melo by nasledovat, aspon podle myho , cosi, co bude po onom "az"...tady nykde nyc-) ...a delat z deti blbce..?...nevim, pro jak stary...10? Ne...3 ? no to taky nevim, a pro jednolety taky, myslim, naprd..))

Honzyk
17. 07. 2011
Dát tip
...mozna pro deti (neslysici) velmi vhodne!:D

avox
17. 07. 2011
Dát tip
obávám se, že dnešním dětem bys musel dost vysvětlovat nejen co je muštelka, ale dokonce i křepelka... to taková muškatelka například je odrůda hrušně a křepelky u nás jakživo hledaly pět peněz :-)) */

.duke.
17. 07. 2011
Dát tip
moc pěkné, zorome

baria
17. 07. 2011
Dát tip
Je to melodické, jednoduché na zapamatování což je velké +, jen nevím co je muštělka :-) a za zrnka bych dala čárku...Jinak máš můj obdiv... Představuju si jak se to děti učí v logopedii:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru