Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Názor na vypuštění "slova" komunistická v názvu jedné strany

24. 07. 2011
0
44
1932

Vedl jsem nedávno rozhovor s jedním antikomunistou a došlo k nepochopení. Tak jsem se rozhodl touto formou něco doříci a to nejen jemu.

Ideály, idealismus, cesta ze tmy ke světlu. To že se někdo cítí být komunistou možná znamená, že míří k nějakému ideálu i když zkušenost mu napovídá, jak je ideál ve své podstatě nedosažitelný. Ale cesta k němu je nutná. Stejně jako v minulosti se různé myšlenkové proudy snažily zaklínat božstvy, ale moc božského neukázaly. Jenom mířily k ideálům a mnohdy zůstávaly na začátku cesty. Církev svatá se taky nepřejmenuje na církev polosvatou nebo čtvrtsvatou. Proto je správné, že zůstává název jedné strany komunistická. Míří totiž k ideálu i když dosažitelný je snad jenom socialismus. Ale nejsme všichni stejní, každý ať má ideálů kolik unese.

44 názorů

mít možnost důstojného žití a se ctí žít. Mít na chleba a vodu, střechu nad hlavou, moci jít svou cestou ... dělník, uklízečka, kuchař, ... stějně tak jak ti, co jsou z nich živi a kteří z nich dřou kůži a ždímají pot...

Tangens_Omega36,, ano, asi jsme na stejné frekvenci vnímání světa, vznešené ideály mají v rukou pouze špinaví lidé, je to jako s láskou, nemůžeme říct, že neexistuje, třeba nás jenom minula, nauka o významu slov, určitě by si na tom nějaký humanista udělal pěkný doktorát

aleš-novák,.. ano, na opasku jsem měl jako pionýr nápis, .. VŽDY PŘIPRAVEN ..

no, z Ruska asi ne, ale zůstal bych ce střehu, raději :o)

aleš-novák, .. znáš princip naklánějící se loďky? .. když se loďka naklání doprava, tak musíš nalevo, prostě vyvažovat, .. nebojte se lidi, žádný tanky z ruska už nepřijedou!!!!

soustružník: dokud ten "idealista" nechce prosazovat své vize za pomoci Lidových milicí, je to v pořádku :o)

jejdavilda, … známe se, stávali jsme spolu na tribunách, mávali, .. a kolem nás procházely davy

jejdavilda
26. 07. 2011
Dát tip
Soudruhu, ty ať si kdokoli, já tě znám

Nemyslím si, že jde o politiku. Idealistická představa společnosti, kde je chleba a spravedlnost pro všechny, má stejné právo na existenci, jako každá jiná idea a touha. Nikomu nemůžeme zakázat dívat se večer na hvězdy.

Honzyk
25. 07. 2011
Dát tip
Atlantis:.: to me poser teda...a priste, sim, aspon uzij vokativu, ok? Ergo HonzykU, kdyz uz tedy, byt z tvych , po mym dutych"avi", radost nemam, to mi teda ver_((

Atlantis
25. 07. 2011
Dát tip
Honzyk Špatně si vykládáš má slova. Ano fuj, ale pokud nejde něco uskutečnit se všema, nebo min. s většinou, pak zbytek je odstaven na vedlejší kolej, internován, případně likvidován a to není demokracie, tam má být místo pro všechny.

o tom, co se před masakrem konalo za akci na norském ostrově, hovoří tento článek http://neviditelnypes.lidovky.cz/zprava-simulace-ohavnosti-izraele-dtg-/p_zahranici.asp?c=A110724_172614_p_zahranici_wag

BezeStrachu
25. 07. 2011
Dát tip
Ano, zajisté, pokud je jen vražda zločin, pak bychom se bez ní, s jistou dávkou opatrnosti, možná obešli. Nikomu se ani to zatím nepovedlo, ale pokrok je pokrok a buďme optimisti. Soudě podle oblíbených autorů, Bondyho znáš, nemýlím-li se, protože to byl veskrze kriticky uvažující člově, postřehl, že už třídy do značné míry zanikly a zbývá pouze boj, zničení současného v naději na lepší příští. Tento postoj zásadně nesdílím. Ale jak někdo poznamenával výše, diskuse by se hodila na jiný než literární server. @SUVR, Není to vůbec otázka nenávisti. To že něco považuji za špatné neznamená, že odsuzuji toho, kdo si to myslí. I se zákazem komunistů bych byl opatrný, to by bylo na samostatnou diskusi. Přesto všechno mě mrzí, že je komunismus dnes zaměňován se vznešenými ideály.

Honzyk
24. 07. 2011
Dát tip
..jojo, Reborn---sectelej panacek..:

beze strachu: "Křesťani nemusí řešit otázku přejmenování, protože pokud vezmu destatero a budu se podle něj chovat tak se nikomu nic nestane, kdežto když vezmu za svůj Komunistický manifest, musím začít páchat zločiny." tak jednoduché to není. je zřejmé, žes ho ani nečetl. marx tam uvádí dvě cesty - revoluci a vítěztví v parlamentních volbách. do tý první možnosti se současní komunisté evidentně nehrnou - věkový průměr jejích příznivců to prostě neumožňuje. ta druhá možnost by při aroganci a idiocii současné koaliční vlády mohla být do tří let i bohužel celkem reálná. takže žádné střílení - vítězství v legitimních volbách. pak si i velmi jednoduše umím představit likvidaci vládnoucí třídy vlastníků výrobních prostředků, aniž bych musel někoho zabít. prostě jí ty výrobní prostředky zabavím. pro stát, kde se ročně realizuje přes milion exekucí, by to nepředstavovalo žádný technický problém - lidi na to jsou. na druhou stranu je zřejmé, že tahle sorta lidí by pak dělala problémy, o tom nepochybuji, takže by se dala čekat nějaká ta intervence od amerických bratrů a to by asi bolelo. nic proti demokracii a svobodě, ale když ji importují zrovna US, tak to obvykle pozoruhodně zmrší.

Honzyk
24. 07. 2011
Dát tip
...diky: az t a k pohadkove uz mladi neni(sranda), ale i "to" k me zabave ´taqdy´ patri - a ze jsem nekoho pobavil, to pro me darek..))

StvN
24. 07. 2011
Dát tip
To se budou muset prejmenovat i antikomunisti, jak to vypada.

Honzyk
24. 07. 2011
Dát tip
"antikumunisti" preklep, ale sedi, myslim--

Honzyk
24. 07. 2011
Dát tip
...p.s. a co me teda bavi, jak najednou sou ze vsech antikumunisti jak kravy :D..((

Honzyk
24. 07. 2011
Dát tip
Atlantis "selekci"???!!!...konecne reseni tedy ? myslis (snad) "sprchy" a rampy?.... vypada to tak, no hnus tedy((( avi Derovi...

Honzyk
24. 07. 2011
Dát tip
...ja bych sem, sry, politiku netahal, pisu "ja", byt uvedomuju si, ze tento posahany server, jenz k srdci mi nenapadne jak dementni dite prirost, je i ´socialni´ siti....sry, ale jsem apolitickej typek, dodavam pouze, byt nektera psychoticka ministerstva bych s chuti vyplenil, at uz zari drze odeesackou modrou...atp.. : nejsilenejsi pro me, ze se sem jeste seru, VV...hruza a des a pa, mazliku...-)

BezeStrachu
24. 07. 2011
Dát tip
Komunistická strana se samořejmě musí jmenovat komunistická. Nepochopení jejich členů,jak i vyplývá se soustužníkova úvodu, spočívá v tom, že leží na chybných základech. Křesťani nemusí řešit otázku přejmenování, protože pokud vezmu destatero a budu se podle něj chovat tak se nikomu nic nestane, kdežto když vezmu za svůj Komunistický manifest, musím začít páchat zločiny.

Atlantis
24. 07. 2011
Dát tip
Idea komunizmu, ale i jiné jsou fajn. Jen nejdou uskutečnit s lidmi. Jedině provést selekci.

Forrest Gump - Chico, len som reagoval na tvoju rezignáciu ohľadne diskusií o komunizme a kresťanstve.

Rešpektujem tvoje hľadisko. Avšak človek je niekde inde než zvieratá a rastliny. Ma rozum, intelekt (dobre, nie každý, ale väčšina áno) a aj sny. Pri napĺňaní ideálov záleží na každom jedincovi. Niekto má žalúdok ísť cez mŕtvoly a dosiahnuť to. Otázne je či tým nedegraduje svoj cieľ?! Samozrejme ťa tu nechcem presviedčať o mojom názore. Len ho prezentujem.

Forrest Gump - no tak, diskusia je potrebná. A zvlášť je to atribút slobodnej spoločnosti, nie?

Marking Machine - ideály sú potrebné, určujú smer. Dokonca aj také ideály ako "práca pre všetkých" či "sociálne istoty" majú svoje miesto. Avšak ak sa pri ich napĺňaní preleje čo i len jedna kvapka krvi nevinného, okamžité sa váľajú v bahne.

Niektorí politici sa domnievajú, že zákazom KSČM sa ČR vyrovná s historickým obdobím nadvlády jej predchodkyne/matky. Obdobím, ktorom stranícka legitimácia znamenala viac ako čestnosť, šikovnosť či intelekt. Epochu dejín, ktorú do červena zafarbila nie červena hviezda, či vlajka ZSSR, ale krv tisícov ľudí, ktorí skrátka neboli na/v "správnej" strane alebo nezastávali "správny" názor. Ak sa naozaj chceme vyrovnať s relatívne nedávnou minulosťou, ten zákaz nestačí...

Fruhling
24. 07. 2011
Dát tip
Derridovská vyměklost.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru