Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kde je váš limit?

Výběr: StvN, nes
25. 07. 2011
24
320
9925
Autor
Muamarek

 

 

Již několikrát jsem se zamýšlel nad termínem deprivace. Deprimovanými jsou jedinec či skupina osob tehdy, když dlouhodobě nemají možnost prosadit své legitimní požadavky a jejich potřeby jsou okolím systematicky bojkotovány.

 

Deprivaci může člověk zažívat různou. Od vztahové až po celospolečenskou.

Já se chci zabývat deprivací na literárním serveru.

Nechtěl jsem se k tomu tématu již vůbec vracet, ale cítím, že jsou zde jedinci, kteří se vývojem posledních dní mohou oprávněně cítit být poškozeni, a to myslím neprospívá nejen jim, ale atmosféře celého serveru.

Nedávno se zde objevila rádoby vtipná diskuse na téma, „proč nejsou lidé na literárních čteních hezcí“. Se zájmem jsem tuto diskusi sledoval, co z ní vzejde a hlavně čekal, že objevím známé firmy, které s oblibou k jakékoli diskusi napíší, že je to jen další zbytečnost na hlavní straně, popřípadě doplní nejméně trojmístnou číslovkou, aby podtrhli, kolik se toho již protlachalo.

Nestalo se. Nestalo se ani to, že by se diskutovalo například nad pojmem „pěkný“, co pod ním kdo vnímá, jak tento pojem definovat.

Místo toho se tam objevila jedna věta, spíše výkřik, než věta: „protože mají žiďácké rypáky, zvláště holky“. Na tuto větu reagoval adekvátním způsobem jediný písmácký autor, který autora příspěvku okřikl „holou hlavou“ (holt plešatí to mají někdy těžké).

Mně osobně však vadilo, že ta věta tam vůbec figuruje a to v souvislosti s odkazem na mé fotografie z Literární Vysočiny, kde se mimo jiné nacházela autorka, jejíž otec pro svůj původ trpěl za nacismu i režimu, který ho vystřídal.

Mimo to autor diskuse vypustil výrok, že na čtení byli „bezdomovci a staré čarodějnice či ježibaby, prostě nikdo k páření.“ To samo o sobě ještě nebylo adresné, i když o úrovni autora to leccos mohlo vypovídat. Samozřejmě, člověk musí počítat s tím, že jde o někoho, kdo to nemyslí vážně, a chce jen provokovat. Záleží však na limitech provokace, protože provokace může přerůst až v šikanu či deprivaci. Ale postupně.

Do diskuse jsem se vložil já. Odsoudil jsem výrok o „židáckých rypácích“, protože odmítám tento výrok pojmout jako „legraci“. Nejraději bych byl, aby byl smazán, protože mi přijde za hranicí vkusu i toho, co jsem ochoten tolerovat. Ale měřítka pro posuzování, co je za hranicí vtipu a je načichlé urážkou, ne-li něčím horším, je věc jiná.

Jsem i ochoten tolerovat, že napsané slovo působí jinak, než slovo mluvené. V přímém kontaktu si člověk udělá o řečníkovi celkový dojem, pozná z hlasu, jak to myslí, většinou je výrok zasazen v nějakém celkovém kontextu. A tak vyzní jinak, když si dva přátelé řeknou, „vole ty seš negr“ a jinak, když parta skinheadů si vyšlápne na mladíka afrického původu: „špinavej negře, tak co, omluvíš se pánovi?“

Mně ale právě v té diskusi kontext chybí a autor příspěvku mi ve zprávě vysvětlení nepodal, i když jsem ho o ně posléze požádal.“ Nezbývá mi tedy než si myslet, že věta byla cílená a nenávistná. Navíc byla zabalena do bezdůvodných urážek autora diskuse, kdy padaly výrazy jako „buranka“, „nýmand“ či „důra“. A to jen proto, že si postižená dovolila zastat se mě v diskusi, že výrok o „židáckém rypáku“ by neměl být přejit mávnutím ruky, už proto, že takto se mávalo rukou nad „komickým“ vystupováním Hitlera, až postupně přešel smích všechny.

Někdo si řekne, „tak ať to postižená neřeší, mávne nad tím rukou, o co jde, že jo?“ Ona to neřeší, tedy v diskusích. Ale hněte ji to a trápí ji to. Žila totiž dlouho v prostředí, kde se musela bát, kdo jí „žiďáctví“ vmete do tváře s nadějí, že se dožije doby, kdy něco takového bude nemyslitelného.

Zatím se dožila doby, kdy se dozví, že se vlastně nic neděje a že je to jenom vtip, že má být nad věcí.

Je možné, že si někdo chce založit svou image na tom, že bude ostatní urážet a strefovat se do jejich bolavých míst. Takové jednání mě ale nutí k reakci.

Dělat si „srandu“ z vyhladovělých Somálců, jimž umírají děti, že mají štíhlou linii, možná projde ve skupině samých napapaných. Představím-li si ale, že se sem zaloguje Somálec, jenž ve své domovině přišel o syna a dceru (navíc tento muž bude umět česky), pak mě zamrazí. Jak mu asi bude?

Že je to nereálné? A jen proto je to tedy sranda?

Nečekám, že každý zdejší autor bude oplývat empatií. Měl by ale mít aspoň elementární slušnost, jež je nakonec ukotvena v pravidlech literárního serveru.

Argument: „on to ale tak nemyslí, prostě jen provokuje, baví ho to“, neberu.

Je to stejné, jako by se sešli kuřáci s nekuřáky v nějaké uzavřené místnosti, kde není úplně ošetřeno sankcemi, co bude, když si kuřák zapálí – a skutečně minimálně jeden po chvíli vydechuje spokojeně nikotin. Že to někomu vadí? „Tak ať ten, komu to vadí, jde jinam, tady se bude kouřit, hotovo.“

Myslím, že normy by měly být vždy nastaveny podle těch, kteří se adaptovat nemohou. Zatímco kuřák si může nezapálit, nekuřák musí inhalovat kouř kuřáka.

Podobně je tomu s urážkami. Urážející si je může odpustit, urážený trpí…

Než dám prostor k samotné diskusi, ještě jedna poznámka. Zajímalo by mě, kdyby střelec, co v Norsku na ostrově Utoya pozabíjel přes devadesát lidí, vyvěsil na zdejším serveru svůj manifest, co by se pod ním objevilo za příspěvky. Kdyby ho vyvěsil v plném rozsahu, nějak přes tisíc pět set stran, zřejmě by se tam objevilo: „Vole, kdo to má číst, roztrhej to.“

Pak už ale nepochybuji o tom, že by si své sympatizanty našel a jeho „dílo“ by veselo krášlilo zdejší vody.

 

Jde mi o jediné. Co jste a nejste ochotni na zdejším serveru (i jinde v životě) tolerovat? Kde je vaše hranice toho, co je únosné, a co únosné není?

Pro mě tou hranicí je, když formulace jednoho napadá důstojnost toho druhého. Pokud takovou rakcí může být druhý dotčen až deprivován.

Děkuji za Vaše příspěvky.


320 názorů

Muamarek
23. 08. 2011
Dát tip
Trochu asi jo :-))) A léčba zatím nepomohla...

Prosecký
23. 08. 2011
Dát tip
Jestli ty nejsi trochu idealistou, Marku?

Muamarek
23. 08. 2011
Dát tip
Prosecký: ale už proto, že to je také náš svět, třebaže virtuální (i když sem tam se někdo zná i naživo), myslím si, že by bylo na místě si ho dělat co nejpříjemnějším pro všechny zúčastněné, ne z něho dělat ještě horší noční můru než realitu. Navíc je tu rozmanitost, jsou tu lidé i velmi úspěšní, talentovaní, s chutí tvořit. Věřím, že ti s chutí tvořit a něco zkoušet převládají. Díky za zastavení, Marek

Prosecký
23. 08. 2011
Dát tip
Zajímavé téma, Muamarku. Obecně jsem ochoten tolerovat hodně. Hodně ironie apod.. Co mi vadí, že mi za to někdo obratem nadává, místo aby se vyjádřil adekvátně. Jinak je jistě dobrý postřeh, že mnozí z nás používají Písmák jako únik. Nechtějí se druhými ani setkat fyzicky. Písmák nám umožňuje vybudovat si jiný svět, než v jakém žijeme. Ve skutečnosti jsme často starší, ošklivější a neúspěšnější. Písmák nám také umožňuje vypsat se z traumat, která jinde nelze uvolnit. Ať už jsou diskuse ostré jakkoli, málokdy člověk narazí na omezenost vlastního talentu tak, jako v realitě.

Augustus
12. 08. 2011
Dát tip
VT Marvin: Ne, jenom mne Tvé naprosto neadekvátní přehánění již unavuje a v další diskuzi nevidím smysl. Koneckonců i na tuhle otázku jsem již odpovídal.;)

Augustus
12. 08. 2011
Dát tip
Promiň, ale na úrovni "koho bys upálil" se s Tebou nehodlám bavit. Věnoval jsem Ti času i pozornosti více než dost.;)

Augustus
12. 08. 2011
Dát tip
Tím se dostáváme do kruhu, protože podle mne, dokud není něco vyřešeno správně, tak to není vyřešeno vůbec. Tobě možná přijde Muamarkova reakce přemrštěná. Mně nikoli a to, že měl potřebu takto reagovat považuji za důkaz toho, že věc adekvátně řešena rozhodně nebyla. Mimochodem vycházím z povahy výroku i následného zdejšího chování jeho autora. Tudíž mi nepřijde fér obvinění, že bych nějak slepě následoval Muamarka.

Augustus
12. 08. 2011
Dát tip
Promiň, ale tohle není argument.

Augustus
12. 08. 2011
Dát tip
Rozhodně nenásleduji slepě. Viz komentář výše.

Augustus
12. 08. 2011
Dát tip
VT Marvin: Kdyby stačilo ohrazení v příslušné diskuzi, tak by o tom patrně nevznikaly diskuze nové, nemyslíš? Z toho, co vím o Muamarkovi, mi přijde jako důvěryhodná osoba a shrnutí v úvodu debaty jako dostatečné. Neshrnul tam snad fakta? Dopustil se přitom jejich manipulace? Nedomnívám se, že bych musel číst úplně všechny diskuze se všemi komentáři a nejlépe dvakrát za sebou, abych se k tomu mohl vyjádřit.;)

katugiro
11. 08. 2011
Dát tip
Auguste, mnohokrát děkuji za avízo, zde vracím nepoužité. Až budeš příště zase moudrý, klidně mi ho pošli znovu!


Augustus
11. 08. 2011
Dát tip
VT Marvin: A já znovu odpovídám, že autora toho výroku, který z něj evidentně odmítal vyvodit náležitou odpovědnost, a spoluviníci jsou ti, kdož nad ním z pokryteckých důvodů drží ochranou ruku a snaží se jeho chování bagatelizovat. Ti rovněž nemalou měrou přispěli k neúměrnému vyhrocení této banality a měli by se nad svým chováním i jeho důsledky vážně zamyslet. Za banalitu považuji to, že se objeví jedinec s absencí vkusu, jehož prsty jsou evidentně rychlejší než mozek. To, že není včas náležitě umravněn, aby na sebe nemohl strhávat pozornost a destruovat debaty, takže se z toho stane téměř celoserverová nekonečná disputační záležitost, je jasné selhání organizace, jež by si to měla napříště vzít jako ponaučení.

Muamarek
11. 08. 2011
Dát tip
Nejde o viníky, jde o výroky. Jistý pan K. pronesl výrok, autor diskuse, v níž ho pronesl, na to nijak nereagoval, nedistancoval se od něj... Diskusi jsem již před časem uzavřel...

Augustus
11. 08. 2011
Dát tip
VT Marvin: Omlouvám se, ale dostal jsem se k avízům o nových dílech a diskuzích mých oblíbených autorů až nyní. V textu se nikde nepsalo o tom, že diskuze je již uzavřena a ten úvod mne zasáhl natolik, že jsem prostě musel reagovat. Nejde mi o žádné upalování čarodějnic a koneckonců na tom BANu pro MM jsme se shodli. Kdyby se postupovalo, podle mnou narženého pravidla, tak se domnívám, že by se zde podobné problémy již nemusely řešit víc, než je nezbytně nutné a již vůbec ne hromadou diskuzí, které nejsou příjemné pro nikoho a z nicž bys dostával avíza ještě za rok.

Muamarek
11. 08. 2011
Dát tip
Tome, já netvrdím, že kdo toto řekne, je nacista, ale ten výrok je nechutný, pro mě určitě. Pro mnoho židů, tedy pro ty, kdo prožili dobu nacismu, ten výrok tu dobu evokovat může, nacisti jim do "židáků" nadávali. Ta formulace, cos teď použil, je Tebe nehodná... Marek

Augustus
11. 08. 2011
Dát tip
VT Marvin: Smysluplně a k věci by reagovat nešlo?

Muamarek
11. 08. 2011
Dát tip
Augustus: Ano, "žiďácký rypák", to je to, co mi vadilo, vadilo mi, že se to přešlo, že se klidně na serveru maže svastika (původně indický symbol) zasazená do naprosto nenacistického kontextu pod jinou diskuzí, ale výše zmíněné spojení si tam poklidně viselo bez většího povšimnutí, přejité s tím, že jde o druh humoru... Díky za Tvůj názor, Marek

Lakrov
11. 08. 2011
Dát tip
Pro Augustus: Nemám právě teď čas procházet komentářé a hledat k tomu, co uvádíš, souvislosti, ale nevylučuji, že máš pravdu. Je-li můj názor žádoucí, vrátím se později a posoudím. Děkuji za avízo.

Augustus
11. 08. 2011
Dát tip
VT Marvin: Účelové provokatéry jako autora výroku o "žiďáckých rypácích", pokud se neomluví a po upozornění nezmění své chování. Provokace a nemyšlení vážně nejsou žádná omluva a takovou věc nejde nějak přejít. Zvláště v době, kdy neonacismus znovu vystrkuje růžky.

Augustus
11. 08. 2011
Dát tip
Mimochodem během pročítání této diskuze jsem narazil na zmínky, že Marking Machine by hypoteticky žádal nějakou omluvu. Tohle u mne vyvolalo záchvat smíchu. Taková pokrytecká drzost se jen tak nevidí.:-D

Augustus
11. 08. 2011
Dát tip
Souhlasím s Muamarkem a jeho názorem vyjádřeným v úvodu. Výrok o židovských rypácích považuji již za natolik velké přestřelení, že by měl být nejen vymazán, ale jeho autor by za něj měl dostat třeba měsíční BAN či upozornění, že v přípaě pokračování takových excesů dojde j smazání jeho účtu či zablokování IP adresy. Tvrzení, že jde o vtip či bezúčelnou provokaci, kterou daný jedinec nemyslí vážně, naprosto nepovažuji za relevantní argument na obhajobu autora výroku ale naopak ještě přitěžující okolnost. Ukazuje, že daný jedinec je nejenom ignorant bez vkusu, jehož humor je mírně řečeno zvrácený, ale velmi pravděpodobně je to též zakomplexovaný zbabělec, který si provokacemi něco kompenzuje. Tolerovat něco takového je ukázkou cti i rozumu prostého pokrytectví. Nemají-li takoví morálně i psychicky vyšinutí jedinci významně poškozovat tento server a jeho smysl, tak proti nim musí být jasně zakročeno a nedopřáváno jim zbytečné pozornosti v nikam nevedoucích diskuzích, po které velmi pravděpodobně touží a která je jejich cílem. Tolerovat je možné jen toho, kdo je schopen toleranci sám poskytnout. Samoúčelným provokatérům, kteří se tímto zvráceně baví, je třeba odebrat pozornosti i možnost otravovat normální uživatele. Nenávistným extrémistům, kteří chtějí jen útočit na ostatní, je třeba dát ochutnat trochu jejich vlastní medicíny a zavřít jim zobák. Tohle přece není politický ani diskuzní či psychologicky terapeutický server. Pokud se nemýlím, tak Písmák je určen k tomu, aby tady lidé mohli publikovat svá dílka a diskutovat o nich. Se sebezvyditelňováním různých úchyláků pomocí samoúčelných provokací to přece nemá nic společného. Takže jsem pro zavedení jednoduchého pravidla BUĎ TO, CO PÍŠEŠ, MYSLÍŠ VÁŽNĚ A PAK PŘIJMI ODPOVĚDNOST, NEBO SE JDI PROVĚTRAT NA DOST DLOUHO, DOKUD TVŮJ MOZEK NEBUDE RYCHLEJŠÍ NEŽ PRSTY NA KLÁVESNICI. Admini a webmaster by tohle měli aplikovat bez vyzvání a zbytečných diskuzí. Pouze s patřičným vyvěšením oznámení o důvodu trestu na profilu autora.

heartrate
01. 08. 2011
Dát tip
ach jo :) vy jste to nikdy nehráli?

heartrate
01. 08. 2011
Dát tip
jakožto náhražka moudré ženy bych ráda řekla (a chci tím říct, že už fakt stačilo): V kostele nastalo hrobové ticho. Největší osel promluvil :))

Muamarek
01. 08. 2011
Dát tip
VT - reagoval jsem tu na víc věcí, než v tamté diskusi, ten výrok byl jen poslední kapkou a posloužil jako příklad...

Muamarek
01. 08. 2011
Dát tip
VT - proč by nestačilo. Diskusi jsem už víceméně uzavřel, reaguji jen, objeví-li se něco, kde ještě zareagovat chci...

feferonka
31. 07. 2011
Dát tip
Já ti tvůj názor nevyvracím, dokonce ho i chápu, ale mám pocit, že v tomto konkrétním případě hledáte něco, co v tom není.

Muamarek
31. 07. 2011
Dát tip
Feferonka: Já si myslím, že v této diskusi padla pluralita názorů, o jednom světle bych nemluvil... Já patřím jednoznačně mezi ty suchary, protože ve zmíněném výroku ani v opakovaných narážkách na jednu osobu (či v jakýchkoli jiných na jiné osoby) srandu nespatřuji. Naopak, naštvalo mě to a tak jsem jen napsal, zda se vše přejde jen máchnutím ruky, nebo kde je tam mez, "tohle už ne, tady se ozvu..." Mně osobně se bagatelizace zmíněného výroku nelíbí, dnes zlehčíme ten, zítra...? Nikdo tu nikoho nevěší ani nenálepkuje, nejde o osoby, jde o limity...

feferonka
30. 07. 2011
Dát tip
Mně se líbí, jak se tady všichni staví do toho nejčistšího světla, doběla rozžhavený masky a člověka, co něco plácnul ve špatnou chvíli, by jste nejradši pověsili. Chápu, že se to mohlo někoho dotknout, ale nevěřím, že tady v tomto případě byl útok cílený. Nehledě na to, že MM neni rasista. Všechno to zbytečně nafukujete. Na jednu stranu se mu nedivim, v podstatě ho do role provokatéra cpete sami. Přijde mi, že lidi nemaj vůbec smyl pro humor. Bojim se, že jednou nastane doba, kdy bude planeta zamořena sucharama, protože se každej bude bát cokoliv říct, aby nebyl hned outsiderem.

Fabet Anal
29. 07. 2011
Dát tip
Omluvný básně píšu tuze rád. Jednu přikládám: Omlouvám se od malička: Že mám příliš rudá líčka Nebo že jsem příliš bledý Klidný i vzor neposedy Že moc piju, když mám žízeň Že nesklízím, když je sklizeň Že moc pláču, že se směji Že foukám sníh do závějí Že si nahlas pouštím Stouny Že nevěřím na ufouny Moje nejčastější slova? „Omlouvám se!“ – zas a znova Už se ale vzpoura chystá Dojde na ni – dozajista Klíčí ve mně jedna věta Vyomlouván na dno světa Těším se až zařvu směle Nesmutně a nevesele: „Jděte všichni do prdele!“

Muamarek
29. 07. 2011
Dát tip
Franco: Je tu zatím jediná báseň, a to ode mě, zhruba na 5. straně této diskuse (v tuto chvíli)

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Janina: Já byl za Tvůj příspěvek rád, pro mě nebylo třeba opakovat. Diskusi na toto téma již opravdu považuji za uzavřenou. Hezký večer, Marek

Janina6
28. 07. 2011
Dát tip
Ze zpráv jsem vyrozuměla, že můj příspěvek k diskusi někteří pochopili jinak, než jak jsem ho myslela. Mrzí mě to. Je možné, že se neumím dobře vyjádřit. Vidím, že to tu už Marek pomalu uzavírá, ale snad mi odpustíte dodatek na vysvětlenou. - Nemám nic proti Muamarkovi, nevyčítám mu, že se baronky zastal. Moje kritika směřovala proti formě (nalinkované a předžvýkané), jakou nám to předložil. - Nemám nic proti baronce, jen mě mrzí až zlobí, že lidi, kteří se tu stanou něčím terčem, se v podstatě tiše trápí, přestávají na Písmák chodit, smažou svůj nick a podobně, když existuje možnost aktivní obrany. Na to jsem chtěla poukázat. Jsem už hodně skeptická ohledně toho, jakou moc mají podobné diskuse. Je to takový emoční ventil, mnozí se vyjádří, slova ostatních si přečtou stejně rychle jako povrchně, zadělá se na pár nových nedorozumění a tím to skončí. Problém zůstává beze změny. Myslím, že pokud někdo na Písmáku někomu ubližuje, tak diskuse, která má největší šanci něco řešit, je ta v adminském klubu. Jestli jsem se někoho nechtěně dotkla, omlouvám se.

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Aleš: Ještě k tomu Švýcarsku. Já se mu vyhýbal záměrně, protože to je atypická země. Těží ze své neutrality, své bohatství vybudovala i na ní během druhé světové války. Je to země, kde by se mi zřejmě líbilo, zvláště v Ženevě. Je to ale také země, kde na spolkové úrovni získaly ženy hlasovací právo až v roce 1971 a kde se v současnosti ozývaly radikální islámské hlasy požadující prosazení práva šaría. Mají tam také své problémy. Jistě, jsem pro to dobré věci přebírat, ale myslím, že je vždy zapotřebí přihlížet i ke specifikům historického vývoje té které země a k jejím možnostem. Naše země dostala hodně zabrat - a to neříkám jako výmluvu, ale jako fakt...

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Těša: Reagoval jsem sice na konkrétní impuls, ale nějaký pátek už tu jsem a zažil jsem tu hodně nesmyslných útoků jedněch na druhé. Ono se jednou něco vynoří, pak to utichne, pak se vynoří zase něco jiného. Pokud nechceš číst tuto diskusi, jednoduše si ji nepřečteš - pokud už jsi jednou přečetl, nevrátíš se k ní :-))) Máš prostě volbu. Myslím, že vtip je něco, čemu se dá zasmát... Možná, že se zasměješ, to já nevím... Všechno v dobrým - jasně :-))

těša
28. 07. 2011
Dát tip
být já tím, kdo během půlminuty napsal blbej "vtip", budu se cítit "deprimovanej" touhle diskusí. je to důvod ji zrušit? mimochodem, jak správně uvádíš na začátku, deprivace je DLOUHODOBOU záležitostí, takže nemá s jednou poznámkou nic společnýho. "Zatím se dožila doby, kdy se dozví, že se vlastně nic neděje a že je to jenom vtip, že má být nad věcí." - jo, a právě to, že si z něčeho můžeš dělat prdel znamená, že už je to pryč, protože je zřejmý, že to nikdo vážně myslet nemůže. "Myslím, že normy by měly být vždy nastaveny podle těch, kteří se adaptovat nemohou. Zatímco kuřák si může nezapálit, nekuřák musí inhalovat kouř kuřáka." - takže pokud bych nechtěl číst tuhle diskusi, měl bys ji smazat? (stejně jako když někomu vadí blbej vtip, neměl být vypuštěn z klávesnice?) /všechno v dobrym, ok? :-)/

pro mě plyne z téhle debaty jedno velké poučení: ten, kdo se postaví na obranu svobody slova pro Kokrouče, je některými účastníky vnímán jako Kokrouč sám, údajně vulgární a neslušný člověk. Když použiji Markovu metodu ad absurdum, ani s Breivikovými názory není vhodné souhlasit, protože se staly součástí jeho zrůdného zločinu. Pro jistotu není vhodné ani jeho názory zveřejňovat...

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Márvine, to, že si představím nějakou situaci ve stavu ad absurdum přece nemůžeš brát, že je něčí urážkou. Je to něco jako ve fyzice modelový pokus za podmínek, jež v realitě nemáš. Snažil jsem se ukázat, kam by takový přístup podle mě až mohl jít...

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
VT: Schválně jsem to hnal trochu ad absurdum, protože jde právě o ten limit. Ano, je zodpovědné dělat také něco sám, ale zároveň je třeba hledat jistou hranici. Dobrá, pořídím si lepší zámek, ale hradby budovat nechci. Pepřový sprej - no dobře, ale někomu může být při napadení jen přítěží, nebo ještě použit proti němu samému, je-li útočník silnější. Co dál mít při sobě? Taser, boxer, nůž, střelnou zbraň? Je to cesta k větší bezpečnosti?

Marku, psal jsi to sám: "Proto miluji demokracii, že garantuje zákony, sebenedokonalejší, a pravidla, která člověk buď dodržuje, nebo ne. Při jejich nedodržení má své sankce. Rozhodně ale nevidím cestu v nějakých domobranách a spoléháním na své svaly, to je pro mě návrat do pravěku." proto jsem se ptal, jestli považuješ Švýcarsko za horší demokracii než ČR...Statistiku masakrů tam a tady nemám, zločinnost bych odhadoval vyšší u nás. Pokud jde o odlišnou historii, tak máš pravdu. Proč ale nepřevzít pozitivní zkušenost z cizí historie? Musíme opakovat všechny pokusy a omyly, abychom došli k podobně funkčnímu mechanismu, jaký je jinde? Atd...

StvN
28. 07. 2011
Dát tip
Aleši, ano, to si o tobě myslím.

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
USA a Švýcarsko bych nesrovnával. Demokracii je vždy možno posuzovat z různých hledisek. Zrovna bezpečnostní hledisko mi tam nejsympatičtější není - příliš velká dostupnost zbraní pro kohokoli podle mě, na domobrany už tam také došlo, každou chvíli nějaký masakr - holt také velká země s jinou historií - nesrovnatelná s ČR...

28.07.2011 10:07:07 StvN "Aleši, ty bys byl schopen tvrdit, že je chybou napadaného, že je napadán:)))) " posunul jsi diskusi do obecnější roviny. Já jsem jen plynule navázal. Od té doby jsem nezachytil žádný tvůj argument, ke kterému bych se mohl nějak vymezit...

StvN
28. 07. 2011
Dát tip
aleši, v tomhle (považuji za víc zakořeněnou víru, že se o nás za každé situace musí někdo postarat) co jsi napsal naposledy, s tebou souhlasím. Ale prostě se to netýká toho, co jsem psal já před tím, respektive toho, na co jsi tímhle reagoval. Takže tak.

Marku, opravdu si myslíš, že Švýcarsko nebo USA, kde občan dbá o svou bezpečnost podstatně výrazněji než u nás, jsou horšími demokraciemi?

stývne, nabourej mojí logiku agumenty, ne posmíváním. TO dělají děti.

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Aleš: Já bych se takové společnosti, kde je na každém, aby si uhájil svá práva, děsil. Proto miluji demokracii, že garantuje zákony, sebenedokonalejší, a pravidla, která člověk buď dodržuje, nebo ne. Při jejich nedodržení má své sankce. Rozhodně ale nevidím cestu v nějakých domobranách a spoléháním na své svaly, to je pro mě návrat do pravěku. Je sice pravda, že naše současná reprezentace by návrh, ať se každý o svou bezpečnost postará sám (bohatí s tlupou goril, ti, co na to nemají, s holýma rukama) a na drahé policii se uspoří, zřejmě radostně uvítala. To je ale cesta do pekel, v konečném důsledku pro všechny. Je možné diskutovat, o co se má starat jedinec sám a o co stát, ale nejde, dle mého, delegovat všechnu rozhodovací moc na jedince, zvlášť, nemají-li všichni stejnou startovací čáru. Nechci, abych byl nucen nosit zbraň, když jsem antimilitantní. Chci žít ve společnosti, kde je relativně bezpečno...

StvN
28. 07. 2011
Dát tip
Aleši, ale tys to úplně otočil. Nebudu argumentovat něco, co je mimo téma. Tvoje logika je logika dětí - když jim řekneš, že něco udělali špatně, tak jejich odpověď začíná "ale vždyť". Takže big smajlík for you:))))

já to motám :o) nadhazuješ témata, tak reaguju... kdybys místo "ty to motáš" předhodil nějaký protiargument, bylo by to lepší...

StvN
28. 07. 2011
Dát tip
Aleši, ty to teda motáš:)))) Jde o elementární slušnost.

já tedy považuji za víc zakořeněnou víru, že se o nás za každé situace musí někdo postarat. Tak nás chtěl vychovat minulý režim a dost se mu to povedlo, myslím...

StvN
28. 07. 2011
Dát tip
Lakrov - jak vidis, tak to neni vymysl nejake garnitury, ale je to cast lidske povahy. Z tehle diskuse ostatne muzes videt, ze se tenhle postoj hluboce zakorenil v lidech samotnych.

je fakt, že křesťani to mají jinak, po ráně nastaví ještě druhou tvář. Dokonce po ráně kamenem nabídnou chléb... Ale kdyby aspoň jeden člověk (kromě Breivika) na ostrově Utoya byl ozbrojen, mohly být třeba ztráty na životech menší...

aha...takže to, že někdo udělá něco pro to, aby se snížila možnost jeho napadení, je špatně? Nebo jak to bylo myšleno?

Lakrov
28. 07. 2011
Dát tip
> ...Aleši, ty bys byl schopen tvrdit, že je chybou napadaného, že je napadán... Není to tak dávno, kdy byl tohle postoj "vládnoucí" garnitury. Ty časy naštěstí(?) skončily.

však taky jo. Kdyby byli všichni ozbrojeni, přepadení by určitě ubylo...:o)

StvN
28. 07. 2011
Dát tip
Aleši, ty bys byl schopen tvrdit, že je chybou napadaného, že je napadán:))))

hlaně nevidím pro omluvu žádný důvod. diskuse se dostala na úroveň debat o tom, jestli je vhodné říkat černoch a cikán.

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Ty tu cítíš nějaký tlak? Vidíš, já si celou dobu myslel, že jsem pouze nadhodil k zamyšlení... Tak jako jsem se sám zamyslel, že i při hájení principů, jimž věřím a za nimiž si stojím a jež jsou podle mě trvale platné, mohu dělat chyby...

jak upřímná asi bude omluva, ke které jsi dotlačen jinými?

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Něco nařídit x vyzvat, poprosit, požádat. V tom je, řekl bych, rozdíl. MM: To si srovnej sám v sobě, já už se k tomu nemíním vyjadřovat...

Diana
28. 07. 2011
Dát tip
Ta báseň, Marku, je korunou celé této diskuse. To se ti fakt povedlo :-))))!

ježišmarjá...pokud omluvu nenařídí soud jako povinnou, záleží jen a jen na dotyčném, jestli ho napadne se omluvit. Nikdo nemá právo určovat, kdo se má komu omlouvat...

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Nevstupuju dvakrát do jedné řeky, věřím, že toto stačilo. Nemohu se ale zbavit dojmu, že je tu minimálně jedna osoba, jež by se měla také dočkat omluvy, ke které samozřejmě nemohu a ani nechci nikoho nutit, která je ale, myslím si, na místě, nic pompézního, jen, že možná dotyčného mrzí, že se strefoval... Jinak už to tu považuju za ukončené a všem diskutujícím děkuji...

heartrate
28. 07. 2011
Dát tip
teda Marku! seš borec :)))

Muamarek
28. 07. 2011
Dát tip
Holt výzva je výzva, ale doufám, že tu s básní nezůstanu osamocen: Vím, že nespolkl jsem moudrost světa a mýlím se co vteřinu, s tím, co příčí se mi, tak se střetám, než přehodit si peřinu a klepat se, že nesplynu s atmosférou bez plynu. Mám hájit svou nevinu? To by bylo příliš tvrdé: Ten na slunci, ten ve stínu totiž vidí, co je prdel…

heartrate
28. 07. 2011
Dát tip
tak až ho natřeš, tak já mu udělám ještě růžový proužky

heartrate
28. 07. 2011
Dát tip
nepodpoří ho :)

Dero
27. 07. 2011
Dát tip
Já Markovi děkuju, že tento text napsal. Podporuji ho.

heartrate
27. 07. 2011
Dát tip
Franco je moudrý muž, Marvine, třeba k tomu taky někdy dospěješ :)

heartrate
27. 07. 2011
Dát tip
no to jsem zvědavá, jak se s tím popere

heartrate
27. 07. 2011
Dát tip
Marek jich moc nezná, stačilo by třeba "blbec"?

heartrate
27. 07. 2011
Dát tip
to je pravda, Marek by nám určitě mohl napsat nějakou hezkou poučnou básničku

heartrate
27. 07. 2011
Dát tip
Franco, to je hezký nápad :) já jsem hned věděla, že nemáš na mysli žádný přísný trest Marking Machine: trefné :)

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Jen žádný trestání, spíš jdi příkladem...

heartrate
27. 07. 2011
Dát tip
Franco, co navrhuješ?

Janina6
27. 07. 2011
Dát tip
Ano, tys to "nezasahování bez požádání" vysvětloval jinak. Já vysvětluju, jak ho chápu já.

Janina6
27. 07. 2011
Dát tip
a2a2a, myslím, že víš, že občas nemlčím a za někoho se peru, ale už se mi stalo i to, že jsem byla samozvanou spasitelkou, proto před tím varuju. Prostě si připouštím, že nejsme objektivní, že jednáme zaujatě, což se koneckonců projevuje i v této diskusi. Samozvaný spasitel je podle mě někdo, kdo bez hlubší znalosti souvislostí šmahem odsoudí něco, na co zrovna náhodou narazil a co v něm vzbudí dojem, že se děje bezpráví. Ono to je ve světě slov bohužel mnohem složitější, než v realitě, kde vždycky jasně vidíš, kdo koho mlátí, a snažíš se tomu zabránit, ať už je příčina jakákoli. Tady prostě jedno slovo nebo věta může v jiných souvislostech být fackou, v jiných přátelským šťouchnutím, v jiných třeba nepovedeným nebo špatně pochopeným vtipem, tak bych mohla pokračovat, a při tomhle hodnocení záleží nejvíc na tom, jak to vnímá sám adresát. Proto tvrdím (a uvědomuju si, že to může znít sobecky), že v první řadě se má ten, kdo se cítí napadán, urážen atd., ozvat, aby dal najevo, že se bezpráví opravdu děje. A tady na Písmáku je k tomu nástroj, myslím tím činnost adminů. Ti můžou celou věc prošetřit, projednat záležitost s oběma stranami, někdy už jen to stačí k vyjasnění a nemusí dojít na žádné sankce. S tím souvisí můj názor (tady odpovídám hlavně Forrestovi), že je dobré, aby admin nezasahoval, pokud není požádán. Zdá se mi, že by si tím mohl uchovat alespoň určitou míru nezaujatosti. Každopádně jsem přesvědčená, že nelze adminovi vytýkat, pokud každý den „nechodí“ po Písmáku, nečte veškeré komentáře a nehledá, kde je co závadného, aby to řešil. To prostě není v lidských silách. A kdyby bylo, kdo ví, jestli by se nám to líbilo.

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Obrať se na adminy, protože jestlis to myslil na MM, platí, co jsem už řekl ve vztahu k Márvinovi. Všiml jsem si, že napadáš i jeho, třeba pod vyhlášením Sci-fi povídky.

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Slinta: Budu Tě otravovat, dokud uvidím, že děláš přesně to, co kritizuji, pozoruji Tě v jiné diskusi a zavání to skoro šikanou...

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Forreste: Já ho prostě identifikoval jako útok - a nebylo tam napsáno "židovský rypák", ale "žiďácký rypák", to je pořád dokola... Neredukoval bych, koho všeho se dotknul, tak to ber tak, že se dotknul mě, stačí?

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Slinta: Nevím, proč útočíš na Marvina. Nazývat ho náckem, je urážka, byl jediným, kdo se v diskusi proti tomu výroku ohradil...

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Já nevím, jak moc se to dotklo Vlasty (ale tuším, že hodně), dotklo se to ale mě, nic jsme spolu nekoordinovali, nevěděla, co zde vypublikuji...

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Jen jednu poznámku, a to, proč tuto diskusi nechci mazat: Jsem vcelku odpůrce mazání toho, co se člověk jednou rozhodne publikovat. Navíc tu dost lidí obětovalo svůj čas a své síly a něco zde zanechali. A jsem přesvědčen, že, co tu bylo řečeno, bude platit i po delším čase...

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Marvine: Tady se prostě neshodneme, já si naopak myslím, že to páchá víc užitku, než škody. Těch rovin je tam více a ten výrok si podle mě tuhle pozornost zaslouží. Proto, že zkrátka překročil určitou mez tolerance (aspoň u mě). Jen nechápu, proč vždy musíš uvést jméno autora toho výroku. O něj mi nejde. Jde o ten výrok a jemu podobné...

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
MM: Inteligence, inteligence - no něco takovýho mi kdysi měřili, ale nic nenahmatali... Poslušně hlásím, že jsem úplně blbej...

větroplach
27. 07. 2011
Dát tip
o.k., až sarkasmus jak ho popsal Muamarek je přesně ten fujtajbl :) Marking Machine: pokrytec budu ve chvíli když budu chválit něco co se mi nelíbí... ale ne když prostě žiju po svém a do všeho zbytečně nereju.

ten sarkasmus v závorce sis mohl odpustit :o)

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Větroplach, ZZlatý - díky za Vaše příspěvky MM: Proti sarkasmu nic nemám, nebrousí-li do vulgarit a není-li v něm přimísená osobní zloba až nenávist. Nevím, na záklladě čeho o někom prohlašuješ, že je pokrytec, ale to musíš nejlépe vědět Ty sám. Že jsem se ozval proti výroku, proti němuž jsem se vyjádřil, za tím si stojím. Mlčení či v tichosti čekání, až to někdo smázne, mi nepřišlo adekvátním. Mimo to, i když jsem autora ve zprávě požádal, jak výrok myslel, neobtěžoval se mi to sdělit. Nešlo mi však zdaleka o jeden konkrétní výrok. Jsem na zdejším serveru již nějaký ten pátek a ledacos jsem tu již četl. Myslím, že užívání vulgarit takovým způsobem, že se mohou napadených dotknout, zde byla celá řada a trvám na tom, že to sem nepatří. Shodneme-li se na tomto, jsem rád. Jinak se nemyslím, že je nejvhodnějším způsobem pro diskusi někoho zablokovat, aby k ní nemohl přispívat. Diskuse by dle mého měly být otevřené. Bohužel, v jedné Tvé diskusi bloknutý jsem, ale respektuji, že nechceš, abych tam přispíval... To je Tvůj limit, Tvá věc... Jinak - už jen na závěr tohoto příspěvku, nevím, proč píšeš o divadle. Troufám si říci, že diskuse se tu rozproudila vcelku zajímavá a pokud si tu někdo na něco hraje, možná bys měl začít u sebe...

gabi
27. 07. 2011
Dát tip
do bodky s tebou súhlasím,môžem sa pod tvoj komentár podpísať větroplach

devian
27. 07. 2011
Dát tip
kvůli takovýmu bla bla bla avízo? no to snad ne!

zzlatý
27. 07. 2011
Dát tip
Marek v diskusi autory opravdu nabádá, ale jen ke slušnosti a ohleduplnosti, což se dnes příliš nenosí. U literátů se totiž sice předpokládá, že slušnost a ohleduplnost je u nich samozřejmostí. Pro někoho mohou být, i když ne zle zamýšlené srandičky urážkou, a to však jen do chvíle kdy se ho zas jiná "sranda" přímo dotýká. Marku, dávám palec nahoru.

větroplach
27. 07. 2011
Dát tip
nečtu zdaleka všechno, diskuzi „proč nejsou lidé na literárních čteních hezcí“ jsem přešel jako něco se směšným názvem... opravdu je hodně rozdíl mezi psaným a vyřčeným slovem, proto raděj diskutuji osobně, nedochází tolik k nedorozumněním. hranice? .. výsměch, ponižování, sarkasmus, vulgarita... tak to je za hranicí. když mne někdo napadne, snažím se nejdřív napočítat do deseti a pak pokudmožno nevytočeně zareagovat, případný další výpad už nekomentovat. ... prostě mě nebaví přetahovaná s nespokojenci a rejpaly. .. to je moje hranice v anonymních diskuzích s lidmi které osobně neznám .. pokud jde za hranici, ignoruji, nebavím se. ... deprivace je nepříjemná věc. .. tady na Písmáku se snažím přidávat kritiky jen k příspěvkům, které mě osloví pozitivně, co se mi nelíbí, pokudmožno nekomentuji. ... o něčem jiném je to v životě, kde nejsou jen nicky, ale skutečné tváře. zastat se kamaráda, kolegyně, někoho slabšího, to ano..tam už není ignorace na místě.

a2a2a
27. 07. 2011
Dát tip
a za avíza se omlouvám, opravdu mne rozčilují ty úvahy o tom, zda je moudré či nemoudré, jakkoliv v jednotlivých případech a souvislostech jsou ,mnohdy na místě. Promiňte.

a2a2a
27. 07. 2011
Dát tip
Metta a někteří další, omlouvámse, nepochybně to myslíte dobře, ale mám dost životních zkušeností, abych jednoznačně napsal, že je cenější a odpovědnější reagovat na jakoukolov sprostotu ihned, jakési dotazování se napadených, zda si to přejí je možné, ale vůbec nás to nezbavuje ragovat za sebe a ne proto, že někomu učiníme tím radost či poskytneme pomoc. To je naše vnitřní záležitost vědět o sobě samých, co jsme zač. Ostatně, co víme o lidech za těmi nicky, zda jsou mladí či staří, zda jsou psychicky odolní či naopak, atd., hodně často nic. Baronka o pomoc nežádala, ale o to více si Muamareka cením. A mimochodem, přečtěte si pár básní Baronky a možná pochopíte lépe, jak je tato dáma vnímavá.

baronka
27. 07. 2011
Dát tip
Nepožádala jsem o pomoc jen se opírám o rozum který řekne co je nehorázné Jednou při dohadování křičela jsem na Vítka -Ty blbej Poláku - Táta mi nařezal a řekl že Vítek může být blbej Vítek ale zatím jsem blbá já když TO nevím blbá Vlasta ne blbej Žid

Metta
27. 07. 2011
Dát tip
VTM: pokud admin zasahuje či dokonce maže bez požádání, většinou to podle mě ještě přileje oleje do ohně, i když by celá věc mohla vyšumět nebo prostě aktéry přestat bavit. Některé příspěvky jsou psány extra za účelem provokace adminů. Jinak za vhodnou reakci na bezpráví považuji oslovit soukromě (zprávou) postiženého a zjistit, jak to bere a vidí on, zda pomoc opravdu chce a potřebuje a podle toho jednat- osobně mám problém z veřejných komentů pochopit, o co mezi aktéry jde a jak je to závažné.

a2a2a
26. 07. 2011
Dát tip
Janina6, nerad, ale zeptám se, jak lze poznat samozvané spasitele a jak je lze odlišit od člověka, kterému slušnost velí zastat se. Lidská povaha je natolik různorodá, že mnoho lidí z řady i racionálních a nebo třeba iracionálních důvodů nepožádají o pomoc. Je to snad důvod přejít to mlčením? Nejde snad víc o sprostotu jako takovou než o to zabývat se tím, zda si napadený zaslouží zastání?

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Janina: Díky za slovo do diskuse. Na spasitele si hrát nechci, ale čekat, že se každý ve chvíli, kdy se cítí být deprivován či zahnám do kouta či prostě cítí, že ho to ničí, zodpovědně ozve... No, zkrátka mám o tom své pochyby už proto, že jsme různí. Někdo se zkrátka neozve. A stejně si myslím, že by měl mít v takovém případě právo nebýt napadán...

Janina6
26. 07. 2011
Dát tip
Pro dnešek se omlouvám, ale kdyby mi někdo chtěl vynadat, budu zase zítra :-)

Janina6
26. 07. 2011
Dát tip
(Avi těm, o kterých se zmiňuju.)

Janina6
26. 07. 2011
Dát tip
Kde je váš limit? Tak speciálně za tuhle otázku jsou ty výběry (Forreste) dle mého úplně v pořádku. Muamarkův text je sice skrznaskrz návodný, skoro bych řekla až vyděračský (líp to už řekl Katugiro), ale s každým čtenářem, který se zamyslí nad otázkou položenou v úvodu, hodnota tohohle díla stoupne. Jo, klidně přiznám, že se mi tu občas taky dělá nanic ze schválností a provokací. Nelíbí se mi, když je někdo slovně napadán a zesměšňován. Kroutím hlavou nad tím, proč má MM, který dokáže (pod jinými alternicky) napsat dobrou povídku, nebo třeba zorganizovat zajímavou soutěž, zapotřebí se pořád do někoho „strefovat“. Ale kde je ten limit? Kdy s tím začnu něco dělat? Bráním se, když někdo napadne mě, moje blízké, příležitostně se zastanu i cizího člověka, pokud jsem přesvědčená, že o to stojí a není schopen se bránit sám. To je přirozené. Když na to nestačím sama, můžu pořádat o pomoc. Tady na Písmáku máme adminský klub, kde se dají závažnější problémy řešit. A mimochodem (Forreste), myslím, že je úplně v pořádku, když admin začne zasahovat až v okamžiku, kdy je o to požádán. Hlavně, aby pak opravdu začal :-) Co mi v pořádku nepřipadá, je tvořit ublížené texty, diskuse a petice, místo aby si dotyčný, kterému bylo ublíženo, prostě šel stěžovat tam, kde to budou řešit. Podala Baronka stížnost adminům? Je to přece dospělá a svéprávná osoba. "Když formulace jednoho napadá důstojnost toho druhého", jak píše Muamarek, to je totiž velice relativní situace. I mezi nejbližšími lidmi k tomu dochází, tipnu si, několikrát týdně. Říkejme to nahlas, když se cítíme napadeni, a žádejme o pomoc. Nebo si máme na potkání hrát na samozvané spasitele? Na to ti, Muamarku, nekývnu.

katugiro
26. 07. 2011
Dát tip
StvN, nápodobně. Díky.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Forreste: Toho, cos právě napsal, si vážím víc, než kdybys mi dával hlas. O ten nestojím...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Je to subjektivní pohled, nazvi si ho klidně manipulativním, když Ti pomůže, abys diskutoval. Klidně mi to celé strhej, ale diskuse je pro mě cenná...

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
katugiro, nebuď osobní a nesnaž se mnou manipulovat. Díky.

katugiro
26. 07. 2011
Dát tip
Tak ještě jednou: tvůj text je ošklivě manipulativní. Bohužel i z dalších komentářů vyplývá, že si to nebudeš chtít přiznat. O to je pak jakákoliv "diskuse" zbytečnější.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Zapomněl jsem jedno avízo...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Poslední věc, k níž se tu ještě hodlám vyjádřit, je námitka, že vedu štvanici. Ono útok jest nejlepší obranou, tak je nejlepší mi toto podsunout. Jakékoli štvanice se mi protiví a hnusí. Kdokoli si přečte výše podaný text jen trochu nezaujatě, nemůže v něm nic štvavého najít. Text je psán obecně, i když se odvíjí od některých konkrétních událostí. Ty se tu ale v té či oné podobě opakují. Je mi jedno, zda to, co kritizuji, napsal Pavel nebo Šavel a zda kritizuje Tondu nebo Hondu. Jde mi o princip, nejen o jeden výrok. O záměrné napadání - někdy až štvavé a nechutné. To je z mé strany vše, Marek

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Sepot: Díky za podporu a příspěvky tady...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Než jsem zahájil diskusi, rozebral jsem, co a proč mi vadí, co kritizuji a proč to kritizuji. Za tím si mohu stát. Předkládám tak všem tady nějaký svůj pohled, s nímž se dá souhlasit či nesouhlasit a nechávám už na ostatních, co si z textu vezmou či nevezmou. Diskuse se pak váže čistě k oněm zmíněným limitům a samozřejmě i k mému zamyšlení.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Katugiro: Ty sis ten můj text pěkně poupravil, koukám. Nikomu neříkám, co má jak posuzovat, deprivaci jsem zmínil jako neblahý faktor, jenž může dělat neplechu jak v rovině individuální, tak i celospolečenské. Neříkám, kdo je objektivně rozumný, to vskutku nemohu, ale ano, dovolil jsem si říci svůj názor, že podle mě jedne z autorů zareagoval adekvátně. Pro mě. Jak to vnímají jiní, je pak věcí diskuse. Události v Norsku jsem nezneužil, jen jsem si dovolil zmínit, že i na ně nebude jednotný pohled a že by se tu jistě našli i jedinci, kteří by pachatele hájili. Kdo chce číst něco, co v textu není, najde si...

katugiro
26. 07. 2011
Dát tip
Tak si to laskavě přečti znovu, ty útoku.

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
Ptal se na naše limity, katugiro. Nepřijde mi to tak špatné. Škoda, že jsi zvolil útok na autora místo toho, abys řekl něco k věci.

katugiro
26. 07. 2011
Dát tip
StvN: myslím, že další přirovnávání k mrtvole už je zbytečné. Poukazoval jsem především na to, že Muamarek celou diskusi svým podáním dopředu znehodnotil, tedy že o žádnou diskusi ve skutečnosti nejde. Tedy, ono patrně ani nikdy jít nemělo.

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
Když tam ta mrtvola smrdí už týden a všichni jenom chodí okolo, tak není nic špatného na tom, že na to někdo poukáže. Třeba ne zrovna podle tvých měřítek korektně. Způsob oznámení přece nečiní problém menším nebo větším.

katugiro
26. 07. 2011
Dát tip
StvNe, co se mrtvoly týče, dávám přednost tomu, když si ji můžu ohledat sám, místo aby mi mě k ní zavedla užvaněná sousedka, která mi kromě těch stromů, kytek a oplocení neopomene taky ukázat, kdo musí být vrahem a že je správné ho rychle potrestat, protože si nechtěl vzít její dceru.

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
katugiro, hezky jsi zhodnotil všechno možné okolí, asi jako kdybys na zahradě hodnotil stromy, kytky, oplocení, oblohu, všechno možné, ale ta mrtvola, která leží uprostřed, té si raději nevšímáš.

katugiro
26. 07. 2011
Dát tip
Tohle je prostě nechutný. Pod rouškou morálky a spravedlnosti tu jeden autor všem ostatním předkládá jediné správné názory. O nich pak následně, když jim konečně nechá prostor, mohou ti ostatní "diskutovat". Přitom autor matlácky smíchá deprimaci s deprivací (dokonce se dozvíme, že "člověk může zažívat celospolečenskou deprivaci"), pár diskusí a vypomůže si nedávnou tragickou událostí. Neopomene určit, kdo je na straně těch rozumných (kteří adekvátně reagují, oprávněně se cítí poškozeni, mají těžký osud a nekouří) a kdo na straně těch zlých (kteří vykřikují, cíleně a nenávistně urážejí, sympatizují s Hitlerem a jsou bezcitní). Takhle se žádná diskuse vést s prominutím nedá.

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
Aleši. Jistě, zlo se s něčím poměřovat musí, ale ne s jiným zlem. Například jsi psal: mimochodem, při vší úctě k obětem... na té "mládežnické" akci na ostrově Utoya měli plakáty BOIKOT ISRAEL... Tuhle situaci bereš jako nějaké měřítko, protože dále píšeš: mě tedy připadá daleko škodlivější, když na táboře MLADÝCH SOCIÁLNÍCH DEMOKRATŮ mávají transparenty BOIKOT ISRAEL, než když nějaký nezletilý fracek plácne něco O ŽIĎÁCKÉM RYPÁKU Jestli chceš poměřovat skutečnost, že někdo někoho někde označí, nebo třeba jenom tak řekne "žiďácký rypák", tak to poměřuj se situací, v níž by to neřekl. To je relevantní poměřování. Co je potom menší zlo?

jak jinak se zhodnotí velikost zla než tím, že ho s něčím poměříme? Neexistuje žádná konstanta zla platná pro všechno...

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
Nebylo to myšleno jako popíchnutí. Jen kostatování tvého způsobu argumentace.

zajímavé popíchnutí, stvne, ale nevím, co máš konkrétně na mysli.

StvN
26. 07. 2011
Dát tip
Aleši, máš zvláštní sklony poměřovat zlo zlem. Menší zlo je pro tebe v pořádku v případě, že najdeš nějaké ještě horší zlo, na které můžeš poukázat. Za druhé ta aféra s šikanou ukazuje, že nemáš jasno ani v tom, jaké zlo je větší.

aha, odpověď asi bylo to "já jsem se moc nebavil"...ok, stačí.

no, já myslel, jak se dnes s odstupem díváš na tu trenýrkyádu...

pokud sleduješ Honzykovy komenty, musí ti být jasné, že polovinu z nich píše v podroušeném nebo jinak ovlivněném stavu.

..židovská škola je srandovní..žiďácký rypák..ne.. ..to je můj limit..no..) ..aleši..podrobnosti si taky nepamatuji..ovšem honzyk se tam fakt vyznamenal! ..o kostkovi nemluvím..u toho mě nepřekvapí nic..

a Marvine, jak se na to dnes díváš: byla to šikana nebo legrace? Ať se tu nefackujeme domněnkami...

opánky: záleží, jakého jste doma vyznání. Mohla by to být i pochvala, svým způsobem :o)

šikana bývá často i sranda...pro ty, co zrovna nejsou šikanováni... k "diskusi u nes" se nevyjadřuji, nepamatuju si podrobnosti.jestli máš něco konkrétního, sem s tím.

..já mluvím o diskusi pod recenzi nes.. ..nu..žiďácky rypáky je urážlivý výrok..tak to vidím já.. ..opánky...haertrate se na trenýrkách aktivně podílela od počátku..nebyla to šikana..ale sranda a marvinovi se výborně hodila k dramatickému smazání nicku..které měl i tak v plánu!

já mám tedy na mysli toto: 20.07.2011 20:54:15 Kokrouč protože máte všichni žiďácký rypáky, hlavně holky. je tam něco osobního?

jo? já jsem tu diskusi četl, nic adresného jsem tam neviděl. Ale kdo chce psa bít...

..aleši..ta invektiva byla myšlena adresně a jako urážka..ne že ne!

protože žiďácký rypák není namířen na nikoho konkrétního.Aspoň se všichni na sebe kouknou do zrcadla a řeknou si "mě určitě nemyslel..." Co tam máš dál?

..souhlasím s tebou..Marku.. ..aleši..to je zvláštní..kvůli srandě s marvinovými trenýrkami jsi vykřikoval o šikaně a požadoval ban.. ..žiďácký rypák ti nevadí..nemáš podivné morální hodnoty? ..na určite lidi ban neplatí..umí ho obejít jak všichni dobře víme!

Thérése
26. 07. 2011
Dát tip
Tak podle zde vystavené tvorby kokrouč baronce nejen sahá po kotníky, nýbrž ji i výrazně převyšuje:-) "Lidsky" ani jednoho z nich neznám, takže nemohu posoudit.:-)

Urážení Židů je antisemitismus a ten jako takový by měl být ve společnosti zavrhovaný ne z důvodu politické korektnosti, ale z důvodu historického mementa, kterým byla druhá světová válka a holokaust jako vrchol celé zrůdné mašinerie. Takže vám "gratuluji", přispíváte k morální nivelizaci, jejímž důsledkem bude nárůst právně vymahatelných pravidel a celého aparátu... Kritika politiky prosazované nelevicovými kruhy v Izraeli je antisionismus a ten je - především u liberalizované a liberální levice - pochopitelný a jako názor legitimní. Ostatně je částečně prosazovaný i demokraticky zvolenými izraelskými poslanci v Knesetu - především z nejsilnější strany Kadima... Takže plácání pojmů, jako třeba účelové(?) zaměňování antisionismu s rasismem, atp. ukazuje rezignaci na snahu o alespoň základní uchopení problému. Což je zde (stejně jako všude) pro některé už typické a je to - u jinak inteligentních lidí - docela smutné.

Forreste, obávám se, že tebou popsaný postup bude brzy normou...Orwel se musí potrhat smíchy :o)

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Tak znovu: Tato diskuse není redukována na jeden výrok. Pojednává obecně o limitech takového vyjadřování, jež neuráží a není sprosté. Nevím, proč mám číst urážky na lidi jen proto, že někoho je baví psát - a je mi jedno, zda je poškozená strana dokáže skousnout, či ne. Koukám, že diskuse by tu mohli jít až k vrahům Mašínům, ale tímto směrem jít nechci, o tom diskuse není. Směšovat bezobsažnou sprostotu s jemným humorem židovských anekdot - to snad někdo ani nemyslel vážně... Jen doufám, že se to tu nezvrtne v obhajobu té zrůdy v Norsku (i když chápu, že pro koho jsou Mašínové hrdiny, pro toho každej střelec)... Forrest: A mládí jako opravňuje k čemukoli? Jsou i mladiství vrazi. Prostě, ohradil jsem se proti věcem, jež se mi nelíbí, jiným se zase nelíbí něco jiného. Na čem si trvám, že sprostota je sprostota a nemá s vtipem nic společného a neměla by být v komunikaci s kýmkoli používána...

devian
26. 07. 2011
Dát tip
alegno, přečti si hlavně ty moje příspěvky, ty jsou důležitý

Alegna
26. 07. 2011
Dát tip
Marku, souhlasím s Tebou a děkuji Ti, napsal´s to přesně a srozumitelně snad pro všechny, je tu mnoho příspěvků a nezvládla jsem je všechny přečíst, tak se omlouvám, pokud budu opakovat to, co jiní. Pro mě je hranice na tomto serveru tam, kde slovem způsobí někdo bolest někomu jinému.

devian
26. 07. 2011
Dát tip
álo, zase to neházej do pytlů. třeba já jsem anarchista s proizraelskými názory, ostatně jako většina nás pod černorudým praporem. transparent na ostrově mohla být výjimka v davu.

a nebylo by tedy vhodné zakázat vyprávění židovských anekdot? Co když se mohou dotknut přesvědčení, víry nebo původu nějakých konkrétních lidí? Ach jo...

baronka
26. 07. 2011
Dát tip
Forrest Gump Rukavičky nejsou zapotřebí jen krapet slušnosti a vkusu

Delahaye
26. 07. 2011
Dát tip
já Ti nevím, Marku, ale kdybych kamarádům říkal „vole ty seš negr“, tak bych jich asi moc neměl .. nemluva o zubech :-) a že jsou intelektuálové zhusta šerední, to je známá věc .. oni jsou krásní duchem :-) btw, kdo je vlastně u vás žid ? je to ten, kdo chodí do synagogy ? ten, kdo má nějaké charakteristické morfologické rysy ? ten, kdo v soukromí nosí jarmulku ? ten, kdo provozuje lichvu ? nikdy mi to nebylo příliš jasné...zvlášť v našich podmínkách

přesně tak. Skutečnými rasisty jsou ti mladí levicoví intelektuálové (ve skutečnosti anarchisti), kteří mají pořád nutkání pašovat přes moře zbraně na palestinská území. A hrozně se diví, když je izraelští vojácí vrací zpátky... Neexistuje v Evropě stát, který by se o svou existenci zasazoval s takovou energií, s jakou to dělá dnes a denně Izrael.

Marku, mě tedy připadá daleko škodlivější, když na táboře MLADÝCH SOCIÁLNÍCH DEMOKRATŮ mávají transparenty BOIKOT ISRAEL, než když nějaký nezletilý fracek plácne něco O ŽIĎÁCKÉM RYPÁKU. Od "politických" proklamací je ke skutečnému antisemitismu někdy blíž, než si umíme představit. Ale to jsou právě ty limity, které má každý jinak nastavené. Pamatuješ si termín VRAZI Z WALL STREETU? Přesné vymezení toho pojmu zní takhle (ano, jde o dobový folklor): VRAH Z WALL STREETU je každý občan USA, který není členem komunistické strany USA.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Aleš: kritika jakéhokoli státu či jeho představitelů za jejich politiku není rasismem, napadání někoho pro jeho původ ano... Mimochodem, jsou i antisemitští židé, kteří nadávají židům a chovají se rasisticky... Rabina zabil Amir, to byl také žid...

mimochodem, při vší úctě k obětem... na té "mládežnické" akci na ostrově Utoya měli plakáty BOIKOT ISRAEL...

aha, takže "žiďácký rypák" nějak "...útočí na Tvé přesvědčení, víru, původ a jen proto Tě hanlivě nálepkuje..." ? Co ví Krokouč o víře a původu těch, co komentoval? On to prostě jen tak plácnul a vy se z toho můžete zvencnout. Jak malí Jardové.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Nikdo nechce rukavičky, jenom ne sprostotu... Báli se za druhé světové války, žili ve strachu dalších 40 let, nemají tedy teď právo volně dýchat, aniž si je kdokoli bere do pusinky, co myslíš?

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
8hanka - dík za Tvůj názor, souhlasím. Gabi: Chápu, logiku to má, ale myslím si, že někdy ten, kdo je napaden a přijde si sám, potřebuje vidět, že to není ostatním lhostejné, že není sám...

baronka
26. 07. 2011
Dát tip
Marking Machine Ty si nepřipadáš jako hulvát můj nick je baronka

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Pokud útočí na Tvé přesvědčení, víru, původ a jen proto Tě hanlivě nálepkuje, myslím si, že je...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Aby tady pořád nedocházelo k ujasňování, co kdo řekl: "Žiďácký rypák" vytáhl na světlo Kokrouč,MM pak přidal podle mého nevhodné invektivy, jež ale s rasismem nic společného neměly. Nelíbil se mi však vzniklý konstrukt: "Proč lidé nejsou na čteních hezcí?" "Protože tam jsou samí bezdomovci a staré čarodějnice" "Protože mají žiďácký rypák, hlavně holky" Po jedné z řekl bych smysluplných argumentačních výměn ve zprávávh jsem byl přesvědčen, ať to nechám, když to není konkrétně zacílené. Ale to zacílení se tam dle mého objevilo...

to ale nic nemění na mém údivu. Emočně zabarvený výraz je projevem rasismu?

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Forrest: Vím, že sis tu něčím prošel a je myslím normální, že lidé mají prahy jinde...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Aleš: je zvláštní, žes nenapsal "žiďácký" - to už posouvá slovo "židovský" jinam, z neutrálního výrazu je emocionálně zabarvený...

baronka: Stejný jako když obézního muže německé národnosti nazveš skopčáckym špekounem - exprese, pejorativ, nekorektnost, ale v žádnym případě ne rasismus. Zjisti si co to slovo znamená a už tady přestaň strašit.

židovský nos je v pohodě, židovský rypák je rasismus? pane jo...

devian
26. 07. 2011
Dát tip
nojo, bylo to vtipkování. to víš, to já rád - pořádnou švandu téměř až hurvajzovského střihu.

heartrate
26. 07. 2011
Dát tip
aleši, já vím, "adekvátní způsob" je Markův výraz

baronka
26. 07. 2011
Dát tip
Když někdo napíše že jsem pisatelka nudných básní to na Písmák patří ale rasismus sem nepatří je velký rozdíl napíšu -li židovský nos nebo žiďácký rypák...

8hanka
26. 07. 2011
Dát tip
od niektoreho autora mi staci precitat kusok jedneho "diela", ak je v nom plno svinstva, urazok, ponizovania, sprostych slov, viac sa k nemu nevraciam...preto ani neviem,co plodi dalej. Asi to nie je spravny postoj - ignorovat ho, no pustat sa do diskusie? Ako diskutovat s ludmi, ktori maju uplne inak nastavene pravidla, pohlad na zivot, ludi okolo seba? Pred par rokmi som bola na jednom blogu, pisaval tam vysluzily legionar, pravdepodobne schizofrenik, aspon tak posobil - jeden den az neprirodzene mily, druhy den sa vyhrazal zabitim, mucenim, sprosto nadaval ostatnym, ponizoval, urazal...niektori s nim diskutovali, snazili sa po dobrom nejako dohodnut, ini s nim debatovali normalne, ako keby pisal hodnotnu poeziu. Admin ho po dlhom case a dlhom upozornovani na texty na par dni zablokoval, chvilu bol pokoj, potom sa vsetko zacalo znova...vacsina ludi z blogu znechutene odisla...a zalozila novy...nezda sa Vam to desne? Kto z ludi ma pravo mysliet si, ze je niekto viac, ze on moze cokolvek komukolvek, ze on jediny ma pravdu, moze hodnotit, ponizovat, urazat? Ak s niekym nesuhlasim, mozem to napisat slusnou formou, ak sa mi niektora tvorba nepaci, nechodim tam....kolko nedokonalosti je v kazdom z nas, prestanme si poniektori o sebe mysliet, ze prave my sme nieco extra...mozno by stacilo jedno stretnutie v realnom zivote a z hrdinu by bol niekto celkom iny...robit si posmech z utrpenia naroda, zo vzhladu druheho cloveka, to moze skutocne len "krasavec telom i dusou"

gabi
26. 07. 2011
Dát tip
Muamarek - často som zažila takúto situáciu, že niekto urážal toho, koho mám rada a stálo ma to veľa síl, aby som nezasiahla, ale premýšľala som takto - ja by som to ignorovala, mám ho menej rada ako seba, tak zasiahnem? Nebude to vyzerať, že ho podceňujem, myslím si, že sa sám nedokáže brániť,neuškodím mu tým viac, ako pomôžem? Uvažujem samozrejme v rovine litwebov, nie v reále.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Heartrate: Říkal jsem si, že to je dohledatelné, neměl jsem potřebu jmenovat. Nejde mi o osoby, ale způsob chování...

a2a2a
26. 07. 2011
Dát tip
deviane, tvá reakce, kdy židovský rypák překládáš jako židovský nos je řekněme neúplným přečtením židovského rypáku, jinak mi je líto, pokud jsem se dotkl tvé osoby, ale snad ne, měl jsem na mysli tvou reakci, ale poněvadž si nejsem jistý, do jaké míry vtipkuješ, pak jistě velkoryse mou reakci nebudeš vnímat jako osobní urážku. Tvůj příznačný nick jsem zkomolil nevědomě a jak mi určitě uvěříš, nerad, ostatně docela mám naději, že nejen v této reakci na onen chirurgický nos máš blíže k vtipkování a je nejspíše mou vinou, že mu ve vždy porozumím.

hr: o tom je právě ta diskuse: jaká reakce je vlastně "adekvátní" ?

heartrate
26. 07. 2011
Dát tip
ještě poznámka, Marku: nevím, z jakého důvodu jsi vynechal konkrétní fakta, tedy o kterou diskusi přesně šlo a kdo byl autorem toho dotyčného hanlivého výroku.. no dejme tomu, žes to nechtěl říkat tak natvrdo, ale mohl jsi aspoň uvést, že jediný, kdo okamžitě adekvátně reagoval, byl VT Marvin - v tomhle případě opravdu nevidím důvod k anonymitě!

každý má ty limity někde jinde. mě například daleko víc než "židácký nos" nadzvedlo dílo http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=388678 ... Teď mu udělám reklamu, ale to se nedá nic dělat. Líbí se mi, jak se tu ty diskuse navzájem prolnuly, s těmi limity třeba souvisí i to, jestli zrušit komunisty nebo ne. Osobně to beru tak, že svoboda slova (a vlastně jakákoli jiná osobní svoboda) končí tam, kde by narušovala svobodu někoho jiného. "Židácký nos" žádnou svobodu nenarušuje, je to jen poněkud expresivnějí tělesná charakteristika. Nepřehánějme to s tou politickou korektností, aby se to neobrátilo proti nám. Aktuální Norsko budiž toho příkladem.

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Jejdavilda: Cenzúru považuji až opravdu za krajní řešení. Nemám ji rád. A to proto, že ji většinou používají ti, komu docházejí argumenty. Ti se uchylují buď k iracionálním nadávkám, nebo cenzuře. Na druhou stranu, něco by vůbec nemělo být vypuštěno z úst - a hlavně nevím, proč se má někdo povznášet nad jedovaté sliny, a to kohokoli, myslím, že o bobříka "být nad věcí" se tu nehraje. "Bílý heterák" mi zní docela zvukomalebně, mohla by to být i nějaká skupina. Víš, dokud ten pojem není spojen s ponížením a zneuctěním někoho, nemůže urazit, podle mě...

Muamarek
26. 07. 2011
Dát tip
Gabi: Souhlasím, že v případě útoků na mou vlastní osobu je nejlepší to ignorovat, přejít. Ale strefuje-li se někdo do někoho, koho máš ráda? Tady mi právě přijde mlčení prostředkem nedostatečným... Díky za komentář

jejdavilda
26. 07. 2011
Dát tip
Jak říká Jiří Menzel, kde chybí autocenzúra musí nastoupit cenzúra. Neztotožňuji se s názorem, že se jedná o neškodný vtip a vůbec bych nebyl proti zabanování autorů těchto výroků, kteří měli zřejmě krušné dětství a teď se mstí. Je to hnus. Ovšem taky by mě zajímalo jestli je nadávkou -ty bílý heteráku. Všimli jste si, že už všichni mají nějaká práva a jen my, bílí heteráci musíme držet hubu( omluva, to je mimo diskuzi).

Tak sem po delší odmlce zavítal a že se jako mrknu, co teď letí u kritiků. A ono tohle. Ten písmák se nějak zhoršil, ne?

Bíša
25. 07. 2011
Dát tip
Ano! Marku. Buďme LIDMI!!! Tony

papouch
25. 07. 2011
Dát tip
Mi se líbí výraz "surážkami". Sice nevím co to surážka je, ale líbí se mi to. Rozhodně ale nemám rád snekuřáky. Vnějak je mi jejich brojení proti srsti... :-) Sory za oftopic :-) a měj se fajn, Marku

gabi
25. 07. 2011
Dát tip
nezvyknem sa zúčastňovať diskusií, ale tvoj príspevok ma zaujal, je napísaný veľmi kultivovane, snáď si ho prečíta čo najviac ľudí a zamyslí sa...nevedela by som definovať, kde je moja hranica, zatiaľ sa mi osvedčilo ignorovať komentáre, ktoré moju hranicu slušnosti prekročili *

devian
25. 07. 2011
Dát tip
a2a2a - no tak moment, spravedlivý pane, jednak mi nick nepěkně komolíte (jistě záměrně) druhak nerozumím vaší jedovaté narážce, prosté jakéhokoliv argumentu, o výmluvnosti mé reakce (podložené praktickými znalostmi). ostatní poznámky se pravděpodobně týkají nicku marking machine, ovšem svou nešťastnou formulací (jistě opět záměr) jednoznačně vzbuzují dojem kopání do mé odulé osoby, kteráž plna lásky boží. takže to máme tři za sebou jdoucí ataky v pořadí: urážka, zesměšnění a plivanec, to se mi na písmáku ještě nestalo. a to jsem vás měl za jednoho z těch slušnějších zde :-(

...no doma, doma prece!))) /vsude doma, limit nejlip!!!:D/

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
a2a2a: Nenech se znechutit, to by bylo špatné. To je právě, o čem píšu. Věřím, že držet se základních pravidel slušnosti, není zase tak nadstandardním požadavkem. A jak píšeš - mám rád, když někdo tak stojí za svým názorem, když ho umí říct člověku do očí, teprve pak si ho mohu vážit... Plivat anonymně, to je velmi laciné a snadné...

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Jaképak "promiň mi názor"? Jsem za něj rád, Diano. Od toho je diskuse. Ta snese všechny názory... Pluralitu miluji, nesnáším urážky, vulgarity... Píšu to pro všechny, ať si z toho vezme každý, co chce, rozhodně to není nějaká diskuse pro zvané. Pěkný večer, měj se, Marek

a2a2a
25. 07. 2011
Dát tip
Děkuji za tento příspěvek, ale jsem z \\písmácké atmosféry tak dlouhodobě rozmrzelý, že nemám ani sílu reagovat. A ani neumím posoudit, zda tomu lze účinně bránit. Už jen zdejší reakce diviana a Marking Machine jsou výmluvné. Neumím si vůbec představit, zda by velmi kultivované autorce pod nickem baronka uměl dotyčný říct třeba na nějakém čtení za stejných diskusních okolností ...buranko. Nejspíše by mlčel a to by bylo ještě dobré. Jenže proč by neměli být nezralí místní autoři, kteří zatím zaujali spíše jen svým svébytým kritickým postojem, jestliže formou jinak, ale stejně neslušní jsou či spíše byli jedinci, kteří třímají funkce kritiků či administrátorů, nebo se jimi cítí a zesměšňují tvorbu jiných a to opakovaně a zaštiťují se právem na kritický pohled. A tak ti, Muamareku poděkuji a vyjádřím naději, že si snad uvědomujeme většinou, kdo kam patří.

Diana
25. 07. 2011
Dát tip
Diskusi „Proč nejsou lidé na literárních čteních hezcí" jsem záměrně pominula, téma mi připadalo bezvýznamné (vzhled není to hlavní) a tak jsem ty invektivy nečetla. K Židům chovám velikou úctu a obdiv a pokládala bych si za čest patřit k nim. Hulvát sám sebe označkuje tak výrazně, že jeho příspěvky jednoduše nevnímám. Většina lidí zde základní slušnost dodržuje a ty ostatní je třeba ignorovat. Co také s nimi? Oni chtějí šokovat, vyvolávat pozornost, těší je soustřeďovat pozornost ostatních na své výroky. Zabývat se hulvátem je totéž, jako řešit štěkání psa nebo syčení husy. Napsal jsi to velmi správně, Marku, ale pro ty slušné - a ti to nepotřebovali. Každý totiž v naší společnosti zná zlaté pravidlo: "Co nechceš, aby druzí činili tobě, nečiň ty jim." Je to tak prosté... Tak mi promiň můj názor, udělala jsem si jej na základě zkušeností.

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Jasně, díky za reakce a hezký večer, měj se, Marek

heartrate
25. 07. 2011
Dát tip
já ti rozumím, Marku.. jeden izolovaný žertík snad hned nemusí způsobit nezhojitelnou ránu, ale šikana je zlá věc, a to ještě na serveru není tak strašná jako v každodenní realitě, ze které třeba není úniku.. o šikaně a jejích obětech už toho bylo napsáno hodně, ve zkratce můžeme jen doporučit lidem, aby si nenechávali pro sebe, když jim někdo ubližuje, aby se obrátili na svoje blízké a poradili se s nima promiň, povídala bych si s tebou, ale musím ještě něco dělat, ať se taky vyjádří další

...Marku jasně, hranici má každý tu svou, empatie je bohužel čím dál tím víc vzácná, přibývá frustrovaných jedinců i skupin, které si své mindráky vybíjejí na zdánlivě nejslabších a anonymita serveru je pro ně živná půda, takové jejich malé hnojiště na vlastní výkaly...

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Anebo neuhnětu :-)))

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
A teď si představ, že jsi hrdá a nechceš sama hledat zastání jinde - a budeš se vnitřně hníst. Co když jsou lidé - a najdou se, kteří tady nevědí, že mají někomu psát... Pak jsou vydáni napospas "žertu", z nějž může být až noční můra...

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
BN: díky. Jsem rád, že nejsem sám, kdo má nastavené hranice tak, jak má... Zároveň ale chápu, že to je individuální a může to být u jiného jiné. Tam mě pak zajímá, kam až... Kde je předěl, co vzít, co už ne...

heartrate
25. 07. 2011
Dát tip
já jich mám :) a radši je tady nebudu odhalovat.. když se někdo strefí, tak si olížu rány a budu ho asi ignorovat, když to udělá znova, zkusím mu vysvětlit po dobrým, že mi to vadí, a když to bude dělat systematicky a já si s tím nebudu vědět rady, pak budu asi hledat pomoc a zastání někde jinde.. asi tak

...avi

...zaregistroval jsem jen výplod autora o somálcích. No, pokud se chci vyjádřit slušně, tak mlčím. Plná podpora Tvému diskuznímu článku, Maumarku.

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Diktaturu nechci, cenzuru nesnážím, ale autocenzuru požaduji... Zkus se zamyslit, kde máš Ty citlivá místa, jistě jsou, kam bys nechtěla, aby se někdo strefoval...

StvN
25. 07. 2011
Dát tip
Naprosto s tebou souhlasím a musím říct, že jsi to napsal nadmíru zdařile. Osobně to cítím stejně, jako ty. Urážení druhých lidí mi nikdy nepřišlo vtipné. V reálu si to člověk ještě dokáže pohlídat, ale na internetu to jde o něco hůře. Proto je lepší se takovým diskusím vyhýbat. Jako admin zasahuji až ve chvíli, kdy jsem požádán.

heartrate
25. 07. 2011
Dát tip
já vím, je to těžký, ale ty hranice stejně těžko nastavíš direktivně, nemáš nástroje, to bys musel nastolit nějakou diktaturu a to taky není nic dobrýho, každej člověk má jinou morálku, co jednomu přijde neškodný, je pro druhýho už nepřijatelný některý lidi jsou třeba přecitlivělý, tak těm by se nesmělo říct skoro nic? a jak to poznáš dopředu, co si ke komu můžeš dovolit?

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Heartrate: Vím, že tu hranici máme každej jinde. Ale když znáš lidi, co to zažili, znáš jejich vyprávění, tak si prostě nemůžeš pomoct...

heartrate
25. 07. 2011
Dát tip
Marečku, hrozně to rozpatláváš, každýho tím znechutíš.. ta hranice se nedá určovat takhle uměle, to je případ od případu

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Devian: jde o slovo "žiďák" - to nacisté vyslovovali s neobyčejným zanícením... Ty tam tu pejorativnost necítíš?

devian
25. 07. 2011
Dát tip
necítím. rypák, frňák, nozdráč, chobot - prostě jenom nosní substandard

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
Je postižená Tebou, a to fakt k smíchu není... Jestli se Ti víc líbí výraz "napadená", dosaď si ho tam...

Důstojnost si zaslouží jedině ten, kdo respektuje důstojnost druhých. Kdo ji nerespektuje, plive na svou vlastní...

Muamarek
25. 07. 2011
Dát tip
"Židovský nos" x "žiďácký rypák" - cítíš tu nuanci?

devian
25. 07. 2011
Dát tip
pojem "židovský nos" je v plastické chirurgii standardní označení typu nosu - skoba, slepičák, žid, kudrnáč, pršiplášť, jestřáb, knoflík a tuším brambora

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru