Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pavel Kravěc: Kam se na nás život hrabe

27. 07. 2011
22
28
4651
Autor
aleš-novák

Salonní intelektuál bude v téhle knížce marně hledat složité imaginace a rytmické variace. Útlá knížka Pavla Kravěce (na Písmáku známého pod přezdívkou jejdavilda) neotřese českým knižním trhem, má ale velkou šanci otřást čtenářovou bránicí. Zkombinovat osobitý humor Pavla Kravěce a kreslené vtipy Jiřího Wintera-Neprakty byl rozhodně dobrý nápad, ať už se zrodil v hlavě kohokoli. Početní převahu uhájil autor psaných textů, na padesáti šesti stranách je Nepraktových vtipů dohromady jedenáct. Docela by mě zajímalo, jestli námět těch karikatur pochází též z pera Pavla Kravěce.

 

Těžko říci, jestli je v tomto případě na místě použít označení sbírka, protože jednoduché rozdělení do šesti částí (Postřehy z denního tisku, Postřehy láskyplné a jiné, Postřehy seniorské, Postřehy vánoční, Postřehy hřbitovní, Večerní filozofování) rámuje Kravěcovy zpravidla čtyřřádkové veršovánky jen tématicky, dílka v jednotlivých kapitolách nemají žádnou znatelnou vzájemnou souvislost. Při listování jsem se tak trochu vrátil do doby, kdy na koncertech Jarka Nohavici a Karla Plíhala vznikaly mezi písničkami spontánní veršovánky. Základním principem, na kterém je autorova tvorba (nebo tvořivost?) postavena, je hra se slovy. V každodenním shonu se najde vždy nějaké téma, které zaslouží ironický šleh, případně použití slov v jiném kontextu než je obvyklé. Typickým (i když ne čtyřřádkovým) příkladem může být Sklerotická:

 

Ještě že tvůj klín

nechce po mně PIN.  

 

Téměř cimrmanovský nádech dostala v kapitole Postřehů seniorských další dvouřádkovka s názvem Neradujte se hned po vyšetření krve:

 

Ne vždy všechno pozitivní

bývá vždycky pozitivní!

 

Jen výjimečně se autor pustí do formátu většího než jsou čtyři řádky, tak si je očividně nejjistější. Závěrečná báseň Reinkarnace aneb kolikrát jsem tě už miloval  má dokonce šest slok a hned je znát, že obvyklá dávka přímočarosti se tentokrát vytrácí.

 

Knížka Pavla Kravěce a Jiřího Wintera-Neprakty má jednu velkou nevýhodu. Pokud ji čtenář objeví na pultě knihkupectví, nechá se zlákat Nepraktovou ilustrací na titulní straně a zalistuje, nemůže se čtením přestat. Pro čtenáře je to samozřejmě výhoda, nevýhoda je to pro autora a pro knihkupce: čtenář, který knížečku prolétne během čekání, než venku přestane pršet, ji s úsměvem na líci odloží zpět na pult a k pokladně si odnese nějakého toho Viewegha nebo Steelovou.

Z hlediska celkové koncepce knížky bych přidal záporné znaménko snad jen ke strohosti, jakou jsou jednotlivá díla řazena za sebou. Názvy jednotlivých básní (někdy delší než báseň sama) jsou sice vysázené tučně, ale hustota, s jakou jdou ty kousky za sebou, může na první pohled působit trochu nepřehledně. Možná chtěl autor či vydavatel šetřit naše lesy, ale toho by se stejně tak docílilo například volbou méně křídového papíru. Zvolená velikost písma naopak zasluhuje velké plus, stejně jako orámování jednotlivých kapitol kreslenými vtipy.

 

Pavel Kravěc alias jejdavilda svou knihou nijak nepřekvapí ty, kdo ho sledují na Písmáku (kde je od září 2008). Spojení jeho básniček s karikaturami Jiřího Wintera-Neprakty ovšem nabízí přidanou hodnotu, kterou pouhé brouzdání na Písmáku neposkytne.

 

 

 

 

Pavel Kravěc, Jiří Winter-Neprakta: Kam se na nás život hrabe

Nakladatelství Nová Forma 2011 , 56 stran

 

 

 


28 názorů

už nikdo nebude mít od něj obrázky v knize... škoda.

Vaud
30. 10. 2011
Dát tip
http://www.novinky.cz/kultura/248891-zemrel-slavny-cesky-kreslir-jiri-winter-neprakta.html

jejdavilda
28. 08. 2011
Dát tip
To je potěšující až na to, že by v žádném knihkupectví knihu neměli mít

Chigwell
22. 08. 2011
Dát tip
Alešu...přesně jsi to vystihl-přečetl jsem v knihkupectví...teď se teda stydím,že jsem nezakoupil...*

Diana
14. 08. 2011
Dát tip
Pěkná recenze, knížku si umím představit. Jestli na ni kápnu, určitě si ji koupím. Blahopřání jejdovivildovi, alias Kravěncovi! ;-)*

Bíša
28. 07. 2011
Dát tip
T.*

hele, maminko a tatínku, nejsou vaše děti sourozenci? :o)

o knihu mám valný zájem, ale asi si počkám až na výprodej*

Toscana
28. 07. 2011
Dát tip
Jejdi, já si tě dávkuju - každý den kousek knížky, jak jsem už písla soukromě Alešovi: Den, kdy jsme se nezasmáli, je ztracený. A já těch ztracených dnů nechci mít zase tolik - tak proto. :o)

jejdavilda
28. 07. 2011
Dát tip
Je to od Vás všech milé. Děkuji.

Toscana
28. 07. 2011
Dát tip
Knížku už mám taky doma - s recenzí naprostý souhlas ale ta grafická úprava mi vyhovuje tak jak je. Nesouhlasím s jedinou věcí, a tou je ten Viewegh a Steelová, protože kdo se chechtá u Jejdovy knížky, ten nemá v palici řezanku, čili za škvár obou zmíněných autorů peníze neutrácí. :o) *t

Háber
27. 07. 2011
Dát tip
musí to byť pekná knižka * gratulácia jejdavildovi a alešovi za recenziu*

upoutávka je tady: http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=388403

Muamarek
27. 07. 2011
Dát tip
Pěkná upoutávka, vypadá to na dílko, co nezarmoutí a ta jsou zapotřebí...

ať si to strhá někdo jiný. Volbu papíru chápu, výhrada vůči hustotě je nepodstatná..když to srovnám s Plíhalovou knížkou Jako cool v plotě, kde je jedna (a někdy velmi krátká) říkanka na jedné straně...taky má pak ta knížka asi 250 stran, jenže to je pak asi úplně jiná finanční kalkulace... tebe jsem v recenzi nevypichoval, to už udělal jejdavilda ve své upoutávce dostatečně :o) tak jen připojuji pochvalu...

čučenka
27. 07. 2011
Dát tip
alešku, díky, žes to nestrhal :-). Křídový papír byl zvolen kvůli ilustracím. Předchozí knížka byla na obyčejném papíru a ta jediná kresba, kterou jsem tam vložila, vyšla podezřele rozpitá. Čemuž jsem se u Nepraktových kreseb z pochopitelných důvodů chtěla vyhnout. Připomínku k hustotě básní na jedné stránce beru na vědomí. Prostě mi připadaly tři na jedné stránce tak akorát, dvě na mně působily chudě. Taky přiznávám, že jsem na to měla šibeniční termín (stihnout do výstavy) a nedovedu ani spočítat, kolikrát jsem to všechno překopávala, neboť jsme se ne vždy shodli ve výběru básní. Avox, díky :-).

jejdavilda
27. 07. 2011
Dát tip
No v podstatě témata znal, protože měl ty básničky doma

aha, já myslel, žes mu nadhazoval témata a on podle toho kreslil...

jejdavilda
27. 07. 2011
Dát tip
Jak se to vezme, Mistr vhodil do placu kresby, které se mu zdály nejvhodnější a my vybírali

no, už se mi to doma pěkně hromadí. Z písmáků mám knižně baabu, jejdavildu, Ferry, Hábera, Zuzulinku, Proseckýho...

a jak je to s těmi karikaturami? Společná práce, nebo Mistr sám?

jejdavilda
27. 07. 2011
Dát tip
i ty starý čerte, to jsem si celkem oddech

baaba
27. 07. 2011
Dát tip
...fajnová recenzička :)

avox
27. 07. 2011
Dát tip
Tleskám :-)) Stránky jsem sice nepočítala, ale jak obsah, tak i úprava knížky se mi líbí, vyhovuje mým starým očím :-)) */

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru