Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

JAK SE STÁT MLADOU SPISOVATELSKOU CELEBRITOU

05. 08. 2011
14
31
3010

Anotace: Radi těm nejmlatším, jak vůbec psát a pak přijímat kritiku.



 

Sama sem furt na vaškách, jak jako psát,  ofšem radím ráda. Fšak mje uš někteří znáte.

Dneska se můj ostrozrak upřel na nelmlatší mezi námi. A jelikož vím, že těško hledají souvislosti mích geniálních mišlenek, nebudu si dělat kozy, budu psát bes jinotajů.

Tak, deme na to.

Ve škole vám de sloh, rádi čtete, napadlo vás, že psaní je celkem dobrá zábava a není to tak otravní jako ostatní vjeci.

A ftom, vás jako blesk s čistého nebe zasáhla mišlenka, že asi máte talent a můžete se stát slavním spisovatelem.

Vůbec nejlepší je stát se slavním ve velmi mladém vjeku, to je totiš ta sláva pak eště vjetší a budou o vás psát f gdejakích novinách a ukazovat vás f televizi jako zázračné dítě.

Pak teprf uvidí všichni posměváčkové, rodiče i učitelé jak vám křivdili a budou litovat, že ve vás nadání sami neobjevili.

Pozdě. Vi jim blahosklonně mávnete s programu Čt2 a budete f klidu otpovídát na otásky redaktora omráčeného vaší genialitou a pak mu s mírním pousmáním podepíšete sfou knihu.

Chfálím, moc pjekná přetstava.

No a jak teť na to, abi se mohla uskutečnit.

 

Vjetšina těch nejmlatších autorů si mislí, že nigdo neprožívá taková muka s prostého faktu, že bili vůbec splození aniž se o to prosili, proto se rádi podělí s ostatníma a napíšou o tom. Nejrači rímovanou básničku.

První chiba.

Váši vrstevníci na vašem oblíbeném literárním serveru vás sice chfálí a vikřikujou, nádhera, nemám slof, máš neskuteční talent, respekt, jednička se sto hvjezdičkama… a podobně.

Mjelo by vás trknout, že vaši kamarádi píšou úplně podobní vjeci a tudíš nejste originálni. To kamarátstfí je sice fajn, ale jak se chcete stát mladou spisovatelskou celebritou, diš desítki jiních píše totéš co vi?

 

Další vjec. Lásky.

Gvůli lásce lidé dokážou i vraždit a láska dokáže mjenit historii, ba, híbe sfětem.

Tak není divu, diš se na vás váš miláček viprdne, krve by se ve vás nedořezal a napíšete o tom.

Na tom nic není, dělají to i staří lidi, dokonce i ti, co nepíšou jako mi, spisovatelé. Ten zážitek je prostě tak silní, že musí ven.

Jenže tadi je další zakopaní pes. Nemáte s láskou ani psaním velké skušenosti, i diš ste přesfětení o opaku a vyjde vám s toho zhrzenka.

A jen se rozhlídněte kolem, zhrzenek je tu plno,  jako máku f buchtách.

 

Módní trendy. Upíři.

Negdi mám pocit, že gdo nepíše o upírech a vlkodlacích a podobních netvorech, prostě není mladí. No, fšak je toho plná televize, tak chcete bít in. Co mislíte, je to originální, prorazíte?

 

Klišé.

Víte co je to klišé?

To sou takové obraty, které lidi do zblbnutí používají uš celá staletí, jelikož sou přesfětení, že je to krása a bes toho se pořádná tforba neobejde.

Třeba: perly jako slzy, hvjezdy, povaha.

Srdce ve fšech podobách.

Růže, fialky, samet noci, rubíni jako kapky krve, barva krve, zlatí vlasi, stříbrní vlasi, zlaté srdce i duše, sfit je bledí, duše zahalená a pak různé ostré předměti co se zlovjestně v duši nebo srdci komíhají. Různí meče, dýky, šavle a podobně. O bledé luně a tajemném rovu ani nemluvím, prostě je toho mnohem, mnohem víc.

No a teť si to vemte. Chcete psát tak jako psali vaši pradědové?

A nejdůležitější otáska. Baví vás f knihách číst takoví vjeci?

Líbí se vám písniški Evy a Vaška?

Ne???

Tak proč tak píšete?

 

Harry Potter.

O něm už napsala Rowlingová, toho ste si určitě fšimli.

Já ho mám ráda a mimo to miluju a obdivuju fantazii. Proč ale k čertu o něm píšete vy, dyš už to napsáno bilo?

Vimislete si něco sami!

Ale ne o čarodějce co chodila do čarodějnické školi. O tom bil seriál natočení uš přet Harrym.

 

A tadi se pomalu dostávám k problému, co vlastně psát.

Pište o tom, co sami nejraději čtete. Je mi jasní, že u některých sem se dostala na velmi tenkí led. Přečetli ste si něgdi jinou knihu než fantazy? Pokud ne, tak to richle dožeňte. Jednak budete mile překfapení a pak, bes této skušenosti se z vás slavné celebrity těško stanou.

 

Tak. A teť, napsali ste dílo, vložili a furt vám tam lezou sami blpci a něco vám vitíkají.

Třeba já. Vím, že sem hrozní a obávaní kritik. Nic mi taki není sfatí, ze fšeho si dělám kozi.

Tak to není. Chci vím pomoct i kdiš se bes mučení přiznám, že u těch nejsdceryvnějších dílek se řechtám, aš mi tečou slzi.

A teť se ptám.

Co mislíte, je to tím, že nemám kouska citu f těle?

 

Takto netipicky dnes končím sfí radi.

 

Piš péro a staň se celebritou, to vám přeje vaše vjerná Růženka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


31 názorů

nic si s toho nedělejte, fšak starách lidi co píšou blbje je na litwebech taki požehnaně:D

VH64
22. 11. 2011
Dát tip
To som ja už prešvihol...

ale jo,holka má fantazii a diš se zbaví těch hrůz a zdrobnělinek, může bít víborná. Pokut si nechá poradit:D Já sem to viděla celí, jak utíká a padá, ta šála vlaje, aspoň to není nuda:D

to je motivační vjeta, abi mě někteří nenapadali, že znechutím chuáčky mladé autory. Teť se mi podařil úlovek:DDDD http://www.piste-povidky.cz/autorske-dilo/70509

sem na to zbježně mrkla a zdá se mi dobrej, akorát, že ho nemůžu najít pod nickem. Pošlu vám, co mám na misli. jednu dnešní, co je eště celkem dobrí průměr:D http://www.piste-povidky.cz/autorske-dilo/70501

Růženka ti jejich žvásti čte a trudnomislní s toho:DDD

rakef???? o tom sem eště nepřemíšlela ale napravím to:D to je pravda, sou!

Merxanta
10. 08. 2011
Dát tip
Růženko, vůbec se nemusíš s těma dědkama (Květoněm a Bivojem) namáhat :o) Stejně se důchodu nedožijí, tak na co nějaký návody. Poraď jim radši, jak si svépomocí stlouci rakev :o) Jinak si ale myslím, že tvé rady jsou penězi k nezaplacení.

naopak, je to velmi vážná vjec!

BigBivoj
06. 08. 2011
Dát tip
zase taková sranda to není, že jo Růženko?

papouch
05. 08. 2011
Dát tip
dost trapný pokus o humor

pane Bivoji, budu o tom přemíšlet:D paní srozumjená, to není špatní nápat! paní rozdupaní srdce. to bi ste se divila. ti co to píšou, sou napůl mrtfí a chcou to mít richle za sebou a diš jim napíšu kritiku sou najednou živí aš moc:DDD

Teda moc bych chtěla vidět, jak dalece je životaschopný někdo, komu se v srdci zlověstně komíhá nějaký ostrý předmět a ještě je o tom schopný něco psát?!

srozumeni
05. 08. 2011
Dát tip
Růženko, já jsem skromnější. Mně by stačil nějaký obyčejný ,,návod" na život, to Ty určitě znáš, když víš tolik věcí..děkuji..*

BigBivoj
05. 08. 2011
Dát tip
ano Růženko napiš nám a poraď návod na přežití v domově důchodců, tímto se přimlouvám za pana Zahajského

aha. Pane Kfětoni, teda na vipisování formulářů sem úplně leva, nebo asi blbá, tak to bi nešlo. Ta závjeť snadno a richle, to bi bilo něco pro vás, si mislím:DDDD Možná něco vimislím i pro starí lidi. S něma se ale musí opatrně, fšak víte, sou děsně přecitlivlí!

Zase nic pro mě. Já bych se Růženko moc přimlouval, abys taky pomyslela na nás starší a mírně pokročilé. Mohla bys nám poradit, jak napsat žádost o umístění do domova důchodců, co by nemělo chybět ve stanovách Spolku přátel žehu, nebo vymyslet předtištěný formulář - Závěť snadno a rychle.

pane nepochopení, jen trénujte. Být celebritou se dicki viplatí a f domovech důchotců je o dědeški boj, tk ať se pak o vás babči porvou:D

Nepochopeny
05. 08. 2011
Dát tip
V škole mi sloh príliš nešiel, gramatiku som neovládal, tendencie stať sa spisovateľom som nemal, dokonca mi ani nenapadla myšlienka na to byť spisovateľom s obrovským talentom. A k tomu všetkému, dnes už nemám 15 a tak sa nemôžem stať mladou spisovateľskou celebritou. Teraz, keď som si to všetko pekne zhrnul mi ostáva iba jediné. Stať sa spisovateľskou celebritou v domove dôchodcov v ktorom budem oddychovať ako starý, senilný dedo. Budem ohurovať babky svojou fantáziou a šarmom. Takže odchádzam trénovať, lebo ešte mi ostáva snáď nejakých 30 rokov kým sa k tým babkám a dedom do DD dostanem. A dodatok.. Ak ty nemáš v sebe kúsok citu, tak ja som potom ten Harry a práve som navaril písmenkový lektvar a večer ma čaká zápas v metlobale ! :)

pane Bivoji, vi uš ste starí, tak je to jedno.

BigBivoj
05. 08. 2011
Dát tip
teď už vím co nemám psát nebo spát?

to sem moc ráda, že sem vás naladila:D

sveřep
05. 08. 2011
Dát tip
jo, to se mi moc hodilo na dobrou :)

...tosemnanoc potřeboval* :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru