Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Je možné propít čtyřicet stravenek během jediného večera?

09. 08. 2011
32
37
2958
Autor
Yfča

Kolegové mého manžela, kteří jsou na rozdíl od něho ozdobeni písmenky před křestním jménem i za příjmením, nafasovali kdysi od ústavu, v němž bádají, stravenky zpětně za dva měsíce. Jeden z doktorů vznesl po krátkém zamyšlení otázku, zda je možné oba archy propít během jediného večera v hospodě nižší cenové skupiny. Okamžitě se našlo několik dobrovolníků, kteří hodlali v rámci zajímavého výzkumného úkolu obětovat své tělo.

Jakmile skončila pracovní doba, navštívili nejbližší restaurační zařízení a začali bádat. Slabší jedinci odpadli, aniž by načali druhý arch, ti odolní vytrvali a přispěli tak ke zjištění, že lze prolít hrdlem archy nafasované i darované. Hostinský ovšem neměl pro jejich výzkum příliš pochopení, proto je již ve tři hodiny ráno vyhodil na dlažbu. To už platili korunami.

Vyšli před restauraci, o jejíž zeď bylo opřeno kolo šéfa oddělení Ivana, vášnivého cyklisty.

"Jedu domů, chlapci" zamumlal Ivan a pokoušel se nasednout. Jelikož neustále padal, byl do sedla vyzvednut a roztlačen. Po pár metrech si ustlal na vozovce. Ležel, avšak pořád se opíral do pedálů.

"Ty vole, nešlapej, vždyť ležíš!" upozornil ho kolega. Výzkumem znavený cyklista se po pár minutách díky přičinění zbytku squadry liguéry opět ocitl v sedle a znovu byl roztlačen. Tentokrát úspěšně. Jakmile zmizel ve tmě, ozval se další z výtečníků.

"Pojďte ještě k nám domů, máma vaří výbornou kávu. To nás zase postaví na nohy," sliboval. "Navíc bude mít radost, že vás konečně osobně pozná!"

Hrstka podroušenců se tedy vydala těžkým krokem ke svému svobodnému kolegovi a byla celou cestu ujišťována, že se přívětivá maminka na pozdní návštěvu opravdu těší.

"Někdo nám asi šlohnul zámek," pronesl mladý vědátor po několika marných pokusech dostat se do bytu přirozeným způsobem a dlouze zazvonil.

Ve dveřích se objevila rozespalá matka v rajcovním župánku. Rychle okem zhodnotila situaci, potom rázně ukázala prstíkem na schodiště a zařvala: "Ven! A všichni!"

"No, dobře, my teda jdeme, abys věděla," pravil nezdárný syn uraženě a odvedl své kolegy do kočárkárny, kde tah úspěšně pokračoval. Ve sklepě totiž objevil lahvinku slivovice.

Zodpovědní otcové rodin se s východem slunce odplazili ke svým rodinám, ti nezodpovědní a svobodní přespali v kočárkárně na lavičkách. Ráno přišli do práce pruhovaní. Den předtím totiž domovní důvěrník natřel lavičky bílou a zelenou barvou, čehož si v alkoholovém opojení nevšimli...


37 názorů

zamilovaná
10. 08. 2011
Dát tip
hezky vylíčeno,k zasmání

Agibail
09. 08. 2011
Dát tip
bezva :-))*

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
...s tim pocitam...jasny, ne..?))

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Tak já ti hned napíšu seznam svých výjimečných dní (narozeniny, svátek, první rande, poslední rande apod.), abys věděl, kdy máš nosit dárky. :o))

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
..na to sere pes..ok, Yfco...pocitam s tebou!::D

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Tož dobře, Honzyku, tak si tě zapisuji do svého seznamu bratranců, no... Nesmí ti ale vadit, že má tvoje nová sestřenice už několikrát vyměněnou občanku. ;o)

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
Yfca: sestrenici? To ani hovno, sry-..(( Kitiasku, lakas, lakas?:D...ho ho ho..)))

Kitias
09. 08. 2011
Dát tip
honzýne - stav se někdy taky u nás na nádru, prosím... ))nedávno jsem tam potkal nějakýho učně zapráskanýho od cihlový barvy

Kitias
09. 08. 2011
Dát tip
jsem taky abstinent - už! takže nikam neskáču a díky tomu už vím jaký to bylo, je a bude v knajpách....(nepřebrodila by si co rumu jsem vypil) - howgh

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Čéče, Honzýčtu, bratranců mám plnej košík, avšak sestřenici nemám (kupodivu) ani jednu. Bral bys sestřenici? ;o)

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
ale ja nepozivam, Yvco ma draga..))..ani kapicku, a ani dnes: ja venoval se tanci, telocviku a saty pro zitrejsi foceni pro Novamodels si chystal...vskutku...at mam Aidu, esi kecam...a lajnicka koksu se nepocita, tu ze skrysky jsem si vytahl, ale jiz rano, pred utesnym to telocvikem: napred reeegeee na rozhybani kycli, pote 50 kliku, 50x sed-leh a 50x sve jmeno Frantisek Ruzicka(jak dlouhe, zeo?) dpo vzduchu napisu, abych se pote na Parukarku za kazdeho to pocasi projiti sel, ze ano? *** A propos, jestes mi neodpovedela, zda bys me nechtela jako bratrance?????!) p.s. simte, takto cesky a bez chyb opily pise? Ukaz mi jedinyho, draga!:D

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Honzyku, Honzyku, tady se diskutuje pod historkou o seriózním věděckém bádání a ne pod eroticky podbarveným dílkem. Ty už to nepij ani ředěný! ;o)

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
nene, jen ty trenly, volnejsi, po strane z nich vykukuje vonny zalud, predkozka ledabyle poodhrnuta....jen polaskat a vzit si mrdky kousicek...chjo, milacek muj uz dva tydny v Engliji na skole herecky, vobcas vodskoci si do Amstru, hajzlik, vcera prisel mi od nej naramek kozeny, akorat tak na ud muj...zabit ho je malo, a ja s nikym jinym nejak nemuzu...asi laska?:D

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Trenýrky, nátělníček, na pysku ledabyle visící cigáro, vedle klávesnice lahváč... úplně ho vidím! :o)

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
Kitias: trenky sou sexy...jezis!--))

renegátka
09. 08. 2011
Dát tip
játra jako důkaz

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Kitiasi, nad malým platem netruchlím, jen se mi zdálo, že vědce považuješ tak trošku za příživníky, kteří vymýšlejí blbosti a jsou placeni z tvých daní. Cenu stravenek jsem uvedla kvůli tomu, že jsi zpochybnil, že za ně tak dlouho pili. Za čtrnáct stovek se dá v levnějším lokálu popíjet poměrně dlouho (zvlášť pokud pivko občas proložíš panáčkem). Můj dědek je normální chlap, takže s vědci samozřejmě občas do nějaké osvěžovny zajde. "Stravenkové akce" už ale nepořádají, to byla výjimka. Nemusí mi to hlásit, jsem abstinent, takže cítím jedno pivo na kilometr daleko, navíc nejsem stíhačka. :o)) Pokud jde o peníze, tak mi nic nezatlouká: jednak jsme to nikdy navzájem nedělali, druhak mu pravidelně dělám daňové přiznání, takže by i něco těžko utajil. :o) Pokud ty osobně musíš mít "tajné fondy", o kterých tvá drahá polovička neví, abys mohl skočit na jedno, tak mi je tě docela líto. ;o)

Kitias
09. 08. 2011
Dát tip
ale já nepsal že nevěřím-naopak, že je znám a přesně tyhle typy do těch hospod jednou začas jdou a ty mozky si vymelou - přesně jako tady: manželka, v tomto případě Yfča, truchlí nad malým platem(1.nahoře jsem o platu nepsal(nebo jo? už nevim), 2.já vstávám proto že chci, ne pro peníze nebo že musím, nikdy ani když jsem byl zaměstnanec tomu nebylo jinak), nad tím jak manželka si stěžuje apod. Potom tam nechaj vše co mají u sebe někdy i víc, že to jsou zrovna stravenky je uplně jedno(že byli po 35ti? a co? sama píšeš že byli jiné ceny, takže poměr je pořád stejný) a to se ho zeptej, jestli je férovej, řekne: "jasně, občas se s kámošema vypijeme a nechám tam peníze o kterých nevíš", pokud to tak není, pak to tak je dvojnásob. Jinak s tím textem nemám problém, natáčky byly jen pro představu(kudrnáči), já tu taky sedím jen v trenýrkách... A tím že si se krásně vypsala v komentu k mýmu komentu si jasně naznačila, že mé poznámky nejsou ouplně scestné...

HH
09. 08. 2011
Dát tip
:-))))

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Jasně. Občas se stávají věci, které by nevymyslel ani člověk s hodně bujnou fantazií. :o) Navíc vše, co tady šópnu do sbírek Vytrženo z deňýčku a Z deníku týraného rodiče, je holá pravda bez přibarvení. Nejsem vypravěč - pohádkář. ;o)

Jak říkám - nevěřit bych se neodvážil. Čistá pravda většinou bývá tou nejméně uvěřitelnou variantou. ((-:

Yfča
09. 08. 2011
Dát tip
Kitias: 1. Pracovní doba 9 - 17:30 (stalo se to před více lety, kdy byla pracovní doba oficiálně 8,5 hodiny denně), do hospody to bylo cca dvacet minut, z hospody do kočárkárny je to asi půl hodiny pěšky. 2. Představa, že vědci pracují celé noci (jak to bývá ve filmech) je zcela zcestná, i když občas se samozřejmě dělá přesčas. 3. Kraviny se nevymýšlejí, dělá se většinou na konkrétních výzkumných úkolech, které si zadávají soukromé firmy (státních zakázek je poskrovnu), jde tudíž vždy o použitelné věci. Vedení ústavu se zadavatelem uzavírá smlouvu o dílo, kde je uvedeno co má být vyzkoumáno a za kolik. K nepříliš vysokému základnímu platu, za který bys možná ani nehnul prstem (ani průměrný plat v ČR naposledy vyhlášený statistickým úřadem to není), jsou pak v případě úspěšného vyřešení úkolu vyplaceny odměny všem, kteří se na akci podíleli. Předtím se samozřejmě napřed odečtou náklady na výzkum (materiál, režie). Není proto divu, že mladí vědátoři odcházejí třeba do Německa, kde mají v podobné pozici v přepočtu 3 - 4 krát vyšší základní plat. Náš stát nemá peníze, na vědě šetří už hodně dlouho, nezačal až poslední dobou, kdy snižuje platy státním zaměstnancům. Kdejaký truhlík, který v životě nic kloudného nevymyslí, je na tom s platem mnohem lépe. Mají sice tituly před a za jménem, podíleli se na mnoha patentech (oblast biomedicinální a bioanalogické polymery), avšak finanční ohodnocení tomu neodpovídá. Kdybys někdy v budoucnu dostal umělý kloub, tak si na "stravenkáře" vzpomeň - přispěli významným dílem. 4. Stravenky měly hodnotu 35 Kč. Tehdy (90. léta) byly ceny trošku jiné než dnes. 5. U PC nesedám v natáčkách, nepotřebuji je, mám lehce zvlněnou kštici od narození. 6. Historku mi vyprávěl jeden z aktivních účastníků. 7. Do klávesnice mydlím napsaniny sama, nikdo mi je nemusí diktovat. 8. Manžel dělá laboranta (11 litrů čistého). Když přišel v téměř padesáti o práci, byl rád, že sehnal alespoň tohle. Ve svém oboru (IT) neměl šanci proti mladým vlčákům, přestože se v několika výběrových řízeních propracoval až mezi poslední 2 - 4 uchazeče o práci. 9. Aktéři této historky nejsou "nasraný na svůj život", jsou to pohodoví a milí človíčkové, s nimiž se nikdy nenudím, i když někteří jsou opravdu kapku nepraktičtí a občas jim dělá problémy nějaká triviálnost, kterou my nevědci běžně zvládáme. Pokud ti ještě něco vrtá hlavou, ráda ti odpovím. :o)

Alegna
09. 08. 2011
Dát tip
moc povedený :o))))

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
Kitiasku, no tak, trochen te tolerance, bratre...)))ja spokojil se s "neser", vsak textik lahodny....

Yfče bych se neopovážil nevěřit. ((-:

MKbaby
09. 08. 2011
Dát tip
Jo jo, takový výzkumný úkol si žádá nejen celé muže, ale i celá játra :) Takže už nic pro mne :)

8hanka
09. 08. 2011
Dát tip
mari sa mi, ze si robila v muzskom kolektive, ci nie? U nas v kocikarni lavicky nemame, skoda, ze tu pruhovanu skupinu nik neodfotil, skvely pribeh:)

Diana
09. 08. 2011
Dát tip
To je TAK plasticky vylíčeno, žes u toho musela být! A nelži! :-)))))*

Kitias
09. 08. 2011
Dát tip
je to jako bakaláři - už jsem si vpzpoměl co mě na tom dostalo

Kitias
09. 08. 2011
Dát tip
a taky vidím ouplně přesně jak yFča sedí s natáčkama u PC a datluje tuhle veselou příhodu o kolegáčcích drahého bez titulu - tak se ptám: dělá tam údržbáře? nebo začíná, je student ? nebo kdo ? A kde je teď její drahý? diktuje tu veselou polízanici nebo zkoumá někde po hospodách jak chutná absint? nebo zkoumá jiný téma, třeba holky....

Kitias
09. 08. 2011
Dát tip
budu trochu hnidopich: mezi východem slunce, kdy odešli domů a ránem kdy přišli do práce je jaký časový úsek, jen pro upřesnění, vím že vědci mají tuze práce od bóžího rána... a s výzkumy pokračují celé noci, kdy pak mají chudáci pomilovat drahé polovičky, pokud to není jen součást výzkumu? navíc kdo se propije do úsvitu? jen ten kdo nejde do rachoty nebo naopak ouplně přepracovanej frustrovanej životem, to bude tenhle případ, jsou nasraný na svůj život, výmýšlením povětšinou kravin, který nakonec stejně v reálném životě nejsou použitelné, doma manželka píchá sousedem, atd. a pak je uvidíš tyhle vědce, vysokoškoláky a podobný exoty tam u nás v hospodě, jak se snažej zařadit, cpou nám do hlavy klíny o těžkym životě a za nějakých 40stravenekpo50tikorunách - to je v hospodě na tři hodiny a nezbude ani na dyžoura - končí to většinou pláčem těhle neurovnanejch chudáků - a pak se divějej když od chlapa se třema dětma po 12tce ve fabrice dostane dělo... známznám exoty, trochu mě serou

srozumeni
09. 08. 2011
Dát tip
Hned mi to teď po ránu zvedlo náladu...*

Ychtil
09. 08. 2011
Dát tip
Játra obětuje výzkumu jenom skutečnej věděc! :-))

baaba
09. 08. 2011
Dát tip
...začali bádat :DDD Celý čupr veselý...

Honzyk
09. 08. 2011
Dát tip
...neser--)))**

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru