Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Partnerský život ponožek

Výběr: Monty_Python, Print, Lyryk
19. 12. 2001
20
0
4294
Autor
Petula

 

Partnerský život ponožek

 

Možná jsou ve vašem prádelníku ponožky smotány do roliček a staženy ohrnutím vršku jedné z nich ve tvarech pouťových míčků nuceny žít v uspořádaných párech…

Zkuste jim však někdy dát volnost! Že nevíte proč? Inu, tak se podívejte, jak vyvádějí, dáte-li je do koše s prádlem, neřku-li do pračky! Nejprve se rozutečou na všechny strany a pak se začnou různě sdružovat. Neznám případ, že by se po tomto zmatku našel, byť jen jediný pár tak, jak jsme je opustili. Ponožky hbitě projeví své tendence a osobní preference…

 

Známe několik typů chování:

 

Některé jsou samotářské a druhou do páru k nim prostě nenajdete. Tomuto modelu se říká Allein-Socke.

 

Jiné se naopak párují zcela plánovitě, ovšem vždy s ponožkou z páru jiného; přímo se vnucuje myšlénka, že ponožky opravdu a skutečně nejsou rasistické či xenofobní. Naopak, jsou družné a nemají předsudky a tak najdete páry naprosto rozdílných jedinců – červené s modrými, puntíkované s károvanými, vlněné se silonovými… Toto párové soužití se nazývá Paar-zweifarbig při podobném materiálu, ale rozdílné barvě, nebo Paar-Zweistoffe, kdy je barva podobná či stejná, ale liší se materiál, ze kterého jsou ponožky umykány.

 

Některé ponožky jsou až natolik družné, že je najdete zamochané v chumlu tvořícím směsici všech barev, desénů, velikostí a materiálů… Není ovšem známo, zda se jedná jen o kamarádské partičky či o gruppensex. Signifikantní by však mohlo být, že v takovéto skupině se jen zcela výjimečně nalézají zarochané obě ponožky z téhož páru, a pokud, drží se od sebe. To by tedy spíše podporovalo teorii gruppensexu před teorií kamarádství, neboť, jak jistě známe z vlastního života, jedinec obvykle nemá zájem, aby jeho partner seznal nekonformní avantýry, kterým potajmu holduje. Tomuto uskupení se říká Gruppen-Socke.

 

Ovšem asi nejběžnější formací, kterou ponožky zcela pravidelně zaujímají, a to ihned, jakmile se jim k tomu dá jakákoliv příležitost, je trojbarevná trojice, takzvaná Drei-Socke.

 

Je zajímavé, že jakmile ponožky uzavřou své formace, je velmi, ale opravdu velmi nesnadné tyto formace zrušit, neboť není snadné, ba, dá se říci, že je velmi nesnadné, skoro až nemožné, nalézti a následně utvořiti uspořádané uniformní páry, tak zvané Uniformenpaare.

 

Pokud si trváme na svém a přirozeně vzniklé formace a uskupení razantně destruujeme, pak se vystavujeme nebezpečí, že vytvoříme takzvané Ähnlich-paare, páry sice podobné, nikoliv však stejné. Ve skutečnosti se s největší pravděpodobností bude jednat o kategorii Paar-zweifarbig s tím, že se bude jednat o barvy příbuzné, například černá a tmavě modrá. Případně, avšak již méně často, se můžeme setkat i s druhou přirozenou párovou kategorií, tedy Paar-Zweistoffe.

 

Protože výzkumy ještě zdaleka neskončily a miliony pradlen a pradlců se setkávají se stále houževnatějším odporem ke vnucenému žití v uniformních párech, dáváme k zamyšlení, zda bychom již konečně neměli akceptovat boj ponožek za svobodu seskupování a volby partnera či partnerů.

 

Neztotožňujeme se s úplně všemi libůstkami ponožek, ale jako manifest podpory jejich boje za svobodu sdružování se a svobodu volby partnerů se v odborných kruzích doporučuje programově chodit v takových kombinacích, které si ponožky samy utvořily. Tedy rozlišné páry či samostatná ponožka. Zde je snad ještě třeba varovat před nemírnou aktivitou a přemírou horlivosti na tomto poli projevovanou vlastním výběrem a tvorbou různorodých párů. Tak, jako ponožky nechceme nutit k monotónnímu životu v uniformních párech, tak je nenuťme ani k uniformnímu životu v uměle vytvořených rozlišných párech. Ony samy nejlépe vědí, jak se spojovat…

 

Také je vhodné varovat před extrémní ponožkovou loajalitou! Protože i naše podpora má své pevné hranice, nebudeme podporovat skupinové touhy ponožek. To by totiž ve svém důsledku mohlo vést k tomu, že bychom běhali po třech či čtyřech a ponožky na rukou by příliš trpěly a mohly by být předčasně znehodnoceny. To si jistě nepřejeme ani my, ani ony…

 

 

Dle německého originálu Sexuellenleben der Socken vydaného Společností pro bádání okrajových jevů domácnosti (Gesellschaft für die Forschung die Randphänomene des Haushaltes), Sockenstadt L.P. 2015

 

Translation |||-_-||| Petula


Petula
08. 04. 2005
Dát tip
Díky, takový věci ale nenapadají, takový věci se prostě musejí jen stávat… ;o)
|||-_-|||

Vaud
07. 04. 2005
Dát tip
výborný! škoda, že mě to nenapadlo taky! ;-) velkej tip! *

Yfča
21. 12. 2002
Dát tip
Also ich tschume! (jak říkáme my germanisté...)

cup_of_tea
28. 10. 2002
Dát tip
*** chicht :-)

...jen avízko...:o)

alina
20. 01. 2002
Dát tip
avíí......

Spvrivs
03. 01. 2002
Dát tip
Teda já se tak popadám za břicho, že být doma, tak pod postelí pár toulavých fusek najdu. B__užel su ve škole a to co jsem tady našel mou skříň v životě nevidělo. Ale můžu říct, že moje ponožky jsou si docela věrné, akorát trochu náměsíčné - rády se toulají a tak se čas od času stane, že se při tom miliskování zapomenou a někde se ztratí. Jindy to zas přeženou a předčasně se ošoupou. Jó, život ponožek je těžkej... *! :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

lubi
21. 12. 2001
Dát tip
Petula, tak toto je nieco ohromne... uz davno som si tuto snahu ponoziek vsimla, ale az teraz jej konecne rozumiem!!!! tip

ab01cz
21. 12. 2001
Dát tip
Četl jsem zběžně, reagoval bych na Ostrichovu kritiku: nepokoušel bych se zasahovat do tendencí o sdružování ponožek, mají svoje ponožkové práva. Za svobodu sdružování ponožek!

Lyryk
21. 12. 2001
Dát tip
faktische pieknische :-))

alina
21. 12. 2001
Dát tip
:oD)))))))...a já furt, čím to je.....Onehdá jsem jedné kámošce pomáhala věšet prádlo z pračky a začala jsem jí podezřívat, že mi tají nějakého JEDNONOŽCE v rodině!!! Když jsem dověšela, na šňůře byly slovy tři celé páry ponožek a pak asi 11 samostatných svébytných, nikam nezařaditelných jedinců....Teď už tuším, že to nejspíš byly ponožky rozvedené či ovdovělé! *o*

Yeziiinka
20. 12. 2001
Dát tip
Supééér!!! Vřeštím, slzím a vůbec!!!!! *** TIP jak TIRák s návěsem!!!!! Ostatně, i v kritikách se dají nalézt lahůdky, Helčo a spol...! :)

Pepo
20. 12. 2001
Dát tip
Skutočne ojedinelá záležitosť na písmaku. A takisto skutočne zaujímavá. Teda musím priznať, že taký nápad by som iba ťažko dostal, a keby k tomu prišlo, znova je tu mizivá šanca, že by som ho realizoval. Vydarené (za tip rozhodne stojí). A možno skúsim aj po praktickej stránke; ktovie, čo z toho vzíde. ZA SLOBODU PONOŽIEK!

Bloncka
20. 12. 2001
Dát tip
Petulo, Ty jsi nejlepčí, nejlepčí, nejlepčí!!! jsi geniální ponožkolog!!!

myrinda
20. 12. 2001
Dát tip
aha...tak tohle budu citovat detem az budou reklamovat ponozky :-))))))))) a voni to uz vsichni prede mnou vsechno rekli, jak je to super :-))) proste tip top :-)

Modona
19. 12. 2001
Dát tip
Na tabuli v předsíni mám zápis z 11.9.2000, který zní " Dnes, tj. 11.9.2000 mi po praní nechyběla ani nenadbyla žádná ponožka!" Ještě nikdy předtím se mi to nestalo:-))))))

Ženatej
19. 12. 2001
Dát tip
Když se pere dost dlouho, vznikají tzv. Unifarbenuniversalgruppe bohužel však pořád ještě zůstává vlastnost multimaterialgruppe. :-)))))) *

Beata
19. 12. 2001
Dát tip
Pěkné počtení o hořké pravdě. :o) Možná by bylo dobré zabránit zmatkům takto vzniklým, jedním univerzálním druhem ponožek, které by teprve při natažení na nohu, dle našeho přání, měnily barvu a přizpůsobavaly se levé či pravé noze a okolní teplotě.

Print
19. 12. 2001
Dát tip
Uffff!!!:-)))

Ostrich
18. 12. 2001
Dát tip
Tak jsem se zasmál a vzpomněl jsem si, jak jsem ráno hledal druhou do páru a ne a ne a ne. Jak to, že v takový moderní osvícený době nikdo nepřišel na nějaký jednoduchý způsob, jak by ty zatracený ponožky udržel pořád při sobě? - Ale já jeden mám, ozval se hlásek posmíhlásek: Ať si lidi koupí pokaždé nové ponožky a ty staré vyhodí, a je to, ne? Za tu půl hodinu hledání bys aspoň na dva páry vydělal, ne? - A co s těmi hromadami vyhozených špinavých fuseklí? Na skládku na skládku panáčku? Fuuuuj! - No přece nebudeš chtít nějakou automatickou identifikaci. Bluetooth do ponožek. Brrr. Jedna ponožka pošle druhé SMS, a ta se ozve z prádelního koše, zoufalec přiskočí a už ví. Jenže ono je tohle všechno technické harampádí nějak dražší než ponožky. Takže stejně to je tak, ony se ponožky tak nějak vytrácejí, nezdá se ti? Nebo si snad pamatuješ, jaké jsi měl před osmi lety? A kde jsou? Nevíš? No tak to je, jakoby už byly na skládce, ne? - Hm, to mne nenapadlo. Dvacetkrát je najdu, pojednadvacáté utrum. Nebo že by opotřebení? - Asi by to chtělo novou módu. Středověké různobarevné nohavice. Nový hit Greenpeace. Šetřme naše skládky! Proč řešit problém, když se z něho můžem vyzout? Nová móda! Metanoia! - Ba ne. To chce trpělivého domácího robota. V jeho paměti se budou kupit všechny součásti našich oděvů. Okamžitá identifikace kteréhokoliv kusu. Okamžité přiřazení na správné místo. Už žádný nepořádek. Žádné zdržení. Žádné orgie. Žádná inspirace. Spousta času na spořádané žití. - Jen aby tě taky někdo nesrovnal do fochu A-34TG-01. - A co ty víš, jestli tam už nejsi, vždyť... Uffff. Dík za hezké počtení. Posílám tip. * (PS: co navrhuješ? :-) )

Albireo
18. 12. 2001
Dát tip
Nádherné počtení, přímo dělané pro klub Divnovědců. Co Ty na to, Monty? Ode mne TIP jako TIRák.

Helča
18. 12. 2001
Dát tip
Já si myslím, že ponožky by si měly být věrné. Žádná promiskuita! Já je znám, prý svobodný výběr partnera, dyť jim to vydrží tak do prvního praní... ...... Co se ovšem taky stává, jsou případy, kdy ponožky z kategorie Uniformenpaare se přesunou, aniž by pár byl rozdělen, do kategorie Paar-zweifarbig barev příbuzných, a to jen proto, že káždá stihla jinou várku praní.

Tak to je nářez... Albi, dík za avi! Hned zařazuju do klubu a taky do Výběru, legrace není nikdy dost.:-) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru