Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bonus

15. 08. 2011
2
2
1367
Autor
exorcista

Jako aktivní voják mohu říct, že k tomu nejsme zase tak moc daleko :D

 

        Na frontě pršelo.

        Kyselý déšť smáčel antény zaměřovacích matric a stékal po prefabrikovaných stěnách budov a krytů. Automatizovaný systém ochranného perimetru pomalu klouzal hlavněmi kanónů a granátometů po horizontu, hledajíc sebemenší narušení nehybnosti krajiny.

        Jeden z techniků rychle hodil okem na obrazovky a pak si zase přetáhl přes oči virtuální brýle. Místnost byla velká asi jako garsonka a z větší poloviny ji vyplňovaly stojany s digitální technikou, náhradními díly, kilometry kabeláže na umělohmotných špulkách a podobným, čistě ajťáckým, vybavením. Technik se právě pohodlně zavrtal do křesílka, když se na panelu před ním rozezněl monotónní signál. Sundal si brýle a znovu zamžoural na obrazovky. Poodhrnul ret a vydal něco mezi zavrčením a zasténáním. Na zápěstí měl panel s tlačítky a velkým displayem. Věnoval mu nepřátelský pohled. Svítila na něm čísla 01:24:48 a pod nimi 02-09-2044.

        Milan stál v dešti přede dveřmi a netrpělivě vyťukával kevlarovým bříškem rukavice staccato na hrudní plát. Bojová uniforma byla nepromokavá, ale déšť mu zatékal dovnitř, protože helmu držel v podpaží. Kabely pro připojení ke zbytku brnění se impotentně houpaly u Milanova boku. Znovu stiskl tlačítko zvonku. Ten bastard tam snad chrápe!

        Technik se došoural ke dveřím a škrábal se při tom na zadku. Namačkal číselnou kombinaci a pak zatáhl oběma rukama za páku na dveřích s tabulkou "NEPŘÍTEL NASLOUCHÁ!". Ozvalo se zašumnění hydrauliky a Milan vpadl dovnitř.

" Sis tu honil nebo co? Čekam venku už věky!"

        Technik, aniž by jakkoli odpověděl, zase zavřel dveře, naťukal kód a teprve pak obrátil svou pozornost k příchozímu:

" Sem tě taky moch nechat čumákovat venku, víš kolik je hodin?"

        Otázku doprovodil nastavením panelu na zápěstí tak, aby byla čísla na obrazovce dobře viditelná. Milan jeho snahu ignoroval.

" Dělej, potřebuju opravit přijímač, ňák to blbne, mam strašný lagy."

        Technik kroutil hlavou a znechuceně se ušklíbl, ale vzal vojákovi z ruky helmu a prohlédl si ji. Chvilku zápasil s uzávěrem skříňky na spánku, ale ten nakonec povolil a víčko odskočilo. Technik nasadil na tváři neutrální škleb, došel ke stolku a do vnitřností helmy přicvakl krokosvorku. Zapnul příruční zkoušečku a pak se zkusmo dotkl pár míst v krabičce.

" Šťáva do toho teče."

" To vim sakra taky, blikaj v tom přece ty světýlka, ne?"

        Technik si povzdechl, odpojil krokosvorku a připojil konektor. Na obrazovkách začaly naskakovat údaje. Příkazy se vypisovaly na černém pozadí a bedna počítače zavrkala. Milan si netrpělivě přešlápl.

" Nešlo by to zrychlit, utíkaj mi body."

        Mužík u počítače se se zájmem otočil.

" A s kým bojujete?"

" Se stoosmou obrněnou, sou to sráči, ale nějak našli cestu přes firewall a odmázli nám jetpacky, takže musíme všude chodit po vlastních a to je vopruz!"

" Tooo jo...hele...tady to je," technik ukázal na jeden zmatený řádek znaků: " něco ti přepsalo jeden z příkazů na přebíjení, takže kdykoli přebíjíš, dostává to strašnej feedback."

        Prsty přeběhly v rychlém sledu po klávesách a příkaz se přepsal do původní formy. Mužík odpojil konektor, zamáčkl do zásuvky vodotěsnou uzávěrku a přicvakl kryt na krabičce. Vzal helmu a podal ji vojákovi.

" Díkec, kámo."

" Někdy bych bral, aby vás šecky zase vykopali ven a abyste po sobě stříleli než aby se boje dělaly bezdrátově na to, kdo nahraje víc bodů...měl bych pak víc klidu."

        Milan si nasadil helmu a zasmál se:

" Jo, to byly časy, co? Ani nepamatuju, kdy se to takhle dělalo naposled...však víš, když se tenkrát přišlo na to, že přes WiFi chytáme nepřítele, změnilo to v týdle válce hodně věcí...no nic, padam, než dojdu na cimru, tak se zase zaloguju."

        Technik otevřel dveře a pak je zase za vojákem důkladně zajistil. Odšoural se ke křesílku a s úlevným povzdechem se do něj ponořil. Nasadil si virtuální brýle a odkliknul pause. Když ho už nikdo nevyřuší, má šanci udělat rekord v Mahjongu. To by těm blbcům od logistiky pěkně vytřelo zrak.

 

* * *

 

        Dva programátoři sedí u stolu s obrovskou obrazovkou a sledují nekonečnou řadu znaků, ubíhajících a rychle mizících. Šibeniční termíny je tlačí jako hemeroidy. Naštěstí už mají hotovo. Jeden z nich si podrbe několikadenní strniště a zívne. Druhý se napije studené kávy z kelímku. Po několika sekundách ten se strništěm klepne do klásnice.

" A co má bejt sakra todle?"

        Kolega s kávou se probere z letargie a trochu zmateně sleduje ruku, ukazující v rozmáchlém gestu na monitor.

" Hmm?"

        První mluvčí pomalu kurzorem probíhá řádky textu a jeho obličej získává stále brunátnější výraz.

" Pokud se nepletu, tak zelený mozky určitě neměli v zadání projektu, že v software maj bejt ňáký minihry...do hajzlu! Nebo dokonce first person multiplayerová střílečka! Tos tam dal ty?"

        Dotázaný líně mlaskne a vzdychne.

" Klídek Sečmo, než to někdo zjistí, už pojede sériová výroba. Prachy za projekt jsme dostali a, co já vim, tak ty kluci, co ten mundůr budou nosit, těm trochu rozptýlení určitě neuškodí."

        První programátor několik sekund ještě zoufale sleduje obrazovku, ale pak vyčerpaně klesne do sedačky.

" Do hajzlu s tim všim...při nejhoršim řekneme, že se to tam dostalo chybou v programování z jinýho systému," pak přimhouří oči a po pár sekundách se tlumeně zachechtá vlastním myšlenkám:

" A třeba to fakt těm vocasům příde vhod, v přestávkách, když se nebudou zrovna snažit postřílet navzájem. Necháme to tam jako takovej bonus."

        Oba programátoři se společně smějí a odcházejí dveřmi pod velkými digitálními hodinami, na nichž svítí číslice 18:06:56 08.05.2022.

 

* * *

 

        14. května 2022, zpravodajský kanál NATO

        Tisková zpráva:

        Dnešním dnem bylo oznámeno odsouhlasení zavedení jednotného bojového obleku Warrior 02 do všeobecné výzbroje jednotek NATO.

        Vzhledem k horšící se situaci na východě, vojenské autority rozhodly o potřebě zavedení bojového vybavení, které by vojákům umožnilo přijímat taktická a operační data v reálném čase přímo do hledí a sluchátek ve své helmě. Díky pokročilé technologii budou velitelé schopni velet přímo svým podřízeným, ačkoli se budou nacházet mimo doslech a dohled. Všechny systémy budou vzájemně propojeny bezdrátovou technologií. Tento stav, jak vojenské velení věří, by měl zajistit nejen kvalitnější a efektivnější vedení boje s nepřítelem, vybaveným obdobnou technologií, ale, a to především, minimalizaci ztrát vlastních vojáků.

        Podle posledních zpráv proběhla implementace programového software bez komplikací, a v současnosti již běží sériová výroba obleku Warrior 02 ve velkém. Vojenské autority uvádějí, že první obleky W 02 by se mohly k vojákům v bojových oblastech dostat již koncem tohoto roku.

 


2 názory

Sebastiana
21. 08. 2011
Dát tip
*

MKbaby
16. 08. 2011
Dát tip
Jo, zajímavá vize, ono to tak nějak stejně dopadne :) Poutavé počteníčko, jenže já jsem taky technik, laika to možná neosloví :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru