Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šílený vědec a jeho "chytadlo" na mouchy

24. 08. 2011
30
31
2568
Autor
Yfča

 

Byl to tuctový vědec, jakých byste našli v podobných zařízeních devět a půl z deseti. Vyznačoval se ale zvláštní úchylkou: usmyslel si totiž, že se do dějin lidstva zapíše jako úspěšný vynálezce čehokoli.

Jednoho dne ho moje kamarádka Jiřina potkala na chodbě před laboratořemi. V levé ruce třímal krabičku s bílým práškem. "Už jsem na to přišel," volal s vítězoslavným úsměvem na tváři, "no schválně, Jiřko, lízni si!"

Jiřina prohlásila, že nic ochutnávat nebude, jelikož netuší, co za jed do krabičky nasypal.

"Žádnej jed, právě jsem namíchal chytadlo na mouchy! Budu slavnej!" odvětil vynálezce nadšeně a blaženě se zazubil.

"Cože?" podivila se.

"Hele, Jiřko, to je příšerně jednoduchý. Dost se divím, že na to ještě nikdo nepřišel. V tý krabičce je sádra s cukrem. A mouchy, jak víš, jdou po sladkým," vysvětloval. "Nažerou se chytadla a jakmile zaprší, tak jim ztvrdnou sosáčky a popadaj! Jdu to vyzkoušet." Poté se otočil na podpatku a odkráčel do své kanceláře.

O pár dní později ho přistihla v laboratoři nad hromadou prkýnek, z nichž stloukl podivnou klec obtočenou drátěným pletivem.

"Co to děláte, pane Štefane? Co to bude, až to vyhodíte?" otázala se zvědavě.

"No, Jiřko, vono to s tim cukrem a sádrou nevyšlo tak, jak jsem si představoval. Ale to nevadí, přišel jsem teď na geniální věc! Hele, tohle je lepší jak mucholapka," naparoval se.

"Proboha, jak do toho chcete chytat mouchy? Vždyť vám těma dírama zase ulítnou," kroutila Jiřina nechápavě hlavou.

"Mouchy jdou na světlo," prohlásil génius vážně a podrbal se za uchem. "Uvnitř bude stovka žárovka a dvě slepice, který je budou z tý žárovky sezobávat!"



Sedím u počítače a sleduji mouchu, jež se drze prochází po mé svačině. Budu si muset pořídit slepice. Žárovku mám ve skříni, pár prkének a  kousek pletiva určitě někde seženu...


31 názorů

Kadel
26. 08. 2011
Dát tip
:-))

Toscana
26. 08. 2011
Dát tip
Hahaha, takový kolega je k nezaplacení, v práci nikdy neudeří nuda! (a Květoň to ještě vyšperkoval...) :o))))) *t

Jouda
25. 08. 2011
Dát tip
Takovejch pošuků sedí ve výzkumákách možná víc, než si myslíme. :)

Pavel25
25. 08. 2011
Dát tip
Květoň - taky hezký. :-)))

filipno
24. 08. 2011
Dát tip
Dobrej magor! :-)))

Bezva t

srozumeni
24. 08. 2011
Dát tip
hezké čtení...*

Honzyk
24. 08. 2011
Dát tip
jezis, tady to je jako doma nad polivkou u Brehmu:D *

:)

Kdepak, kdyby se tě chtěl opravdu zbavit, už bys měla sbalenou igelitku a štrádovala si to zpátky k mamince. My muži máme poněkud jiné vnímáni světa. Takové přímočařejší.

Yfča
23. 08. 2011
Dát tip
Jen jsem se na chvíli ponořila do myšlenek mého chotě... ;o)

To bych do tebe neřekl, že ze všeho toho hmyzu, kterého se mým vynálezem můžeš zbavit, si vybereš ausgerechnet manželku! ((-:

Yfča
23. 08. 2011
Dát tip
Květoni, to je především návod na to, jak se elegantně zbavit manželky! :o))

Stane se, že neodkladně potřebujeme zlikvidovat větší množství slimáků a much najednou. Mnohý zahradník a pěstitel by podlehl beznaději a hledal spásu v chemii, nevěda, že existuje snadný, veskrze ekologický zbůsob, jak zabít plže i hmyz prakticky jednou ranou. Za tento vynález mi bylo uděleno čestné uznání v našem zahrádkářském klubu Krteček. Rád se s vámi o něj podělím. Nasbíráme dvě třetiny hrnce slimáků, přilejeme k nim půl litru pramenité vody, přidáme pět kuliček nového koření, tři hřebíčky a kousek skořice. Na mírném plameni necháme dvě hodiny probublávat (nesmí vařit klokotem, aby vývar neztratil želírovací schopnost). Tekutinu pak scedíme skrz jemné síto do jiného kastrolu, přilejeme sklenku koňaku, nejlépe vaječného, pozvolným zahříváním za stálého míchání zredukujeme asi na polovinu a dáme vychladit. Proces považujeme za ukončený v okamžiku, kdy hmota dosahuje konzistence lesního medu a charakteristické vůně, která připomíná silný vývar z tchořů. Dopijeme zbytek koňaku s pocitem triumfu, a zatímco se z pokoje manželky ozývají zvuky neklamně signalizující chvatné balení kufrů, pustíme se do výroby mucholapek, která je nyní už dětsky snadná. Třívrstvý toaletní papír natrháme na zhruba metrové kousky, které štětcem č. 25 se syntetickými štětinami potíráme po obou stranách vychladlou hmotou. Okamžitě je můžeme rozvěšovat po bytě v místech největšího výskytu much, což je v tuto chvíli prakticky všude, neboť pronikavý odér, který bychom mohli bez nadsázky nazvat smradem, přivábil k nám již veškerý hmyz z celého okresu. Vařená slimáčí tělíčka doporučuji zatavit do plastové fólie a zakopat v polích někde za městem, pokud možno v bezpečné vzdálenosti od vodního zdroje. Věren své pověstné šetrnosti a zvykům, které jsem odpozoroval od sarančat a Francouzů, zkoušel jsem i alternativní způsoby, jak naložit s těmito plži, pročež vím, že zdaleka nejsou tak lehce stravitelní, jak jsem si původně představoval. Mouchám zmar!

MKbaby
23. 08. 2011
Dát tip
:)

Tady bych se rád podělil o můj revoluční vynález mucholapky. Jen co to najdu. Hernajs, komu já jsem to... Moment.

Kačaba
22. 08. 2011
Dát tip
:o)

8hanka
22. 08. 2011
Dát tip
nieco na komare by nevymyslel? Vyzeram ako po osypkach, samy cerveny stipanec:) *****

Yfča
22. 08. 2011
Dát tip
Bůček je bůček...

Diana
22. 08. 2011
Dát tip
Náš kocour Knedlík se také dělí, ale já myši nerada :-(

Yfča
22. 08. 2011
Dát tip
Včera mi babiččin kocour Pepíček přinesl kousek slepýše. Občas přitáhne domů i torzo myši. Kočky se dělí... :o)

on nám je nedá...

Diana
22. 08. 2011
Dát tip
aleši, a jak je máte nejradši? Myslím ty ryby, co vám váš pes upytlačí ;-)

náš pes zas chytá ryby. Normálně jde po břehu rybníka, a jak jí vidí, jen chňapne do vody čumákem a má jí :o)

Alegna
22. 08. 2011
Dát tip
:-)))))) pobavilo, díky vida proslavit se skrz mouchy

Yfča
22. 08. 2011
Dát tip
Buď ráda, že ho nezná ten šílenec. Hned by si ho dal patentovat... :o) Naše kočky se taky o mouchy, pavouky a jinou havěť úspěšně postarají.

Diana
22. 08. 2011
Dát tip
Náš pes jde taky po mouchách - a někdy i úspěšně ;-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru