Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dosnívání

20. 09. 2011
1
14
1756
Autor
těša

Žít pro tvoje úsměvy je způsob příjemnej až k faustovskýmu zmrtvýchvstání

jak se skrýt po práci před smutkem

africkejch chcípajících hlady

 

Ale až po pár vínech s jitřenkou vyjde nostalgie

fotky těch mrtvejch zvítězí nad tvýma východníma očima

jezerem i zmlklýma fontánama

 

A časem stejně všechno přebije sex

a ráno práce

s nástupem dospělosti zatrpklost

(A ráno práce!)

a k stáru,

k stáru básně nebo senilita

 

-

 

Postupem večera už na černoušky nemám mysl

a jednou za život bych se rád oženil a rozved

protože co taky jinýho se sebou, když už to prej bude jenom horší

 

A když jsem vyškrtal všechno málo důležitý

zbylo, že můžem zdrhnout - hned a vlastně radši sami

Tak tedy noční expres, miláčku

do Frankivska


14 názorů

xanti
08. 01. 2012
Dát tip
Mně se to líbí. Máš styl.

Chigwell
09. 10. 2011
Dát tip
To je jedno,kde bavil,ale že je to vlastně pravda je k nasrání :)

těša
09. 10. 2011
Dát tip
kde bavil? kde sralo? a dík.

Chigwell
08. 10. 2011
Dát tip
Chvílema jsem se dobře bavil a chvílema mě to děsně sralo a proto Tip,tak to má být :) *

Kuchot
30. 09. 2011
Dát tip
bohužel

Já říkám ano! kupříkladu ten pátek, to jsem v brně celičký den! :)

Vio
21. 09. 2011
Dát tip
Druhá aposlední sloka skýtají jisté zárodky básně, ale otázkou je, jestli to stačí. Ono je to vlastně trochu vidět i v 3. a 4. sloce. Možná vám to prózu připomíná především delšími verši, čímž se liší od tolika zdejších jednoslovných rádobyveršů. A ty přesahy jsou tam jaksi civilnější. Tím nechci říct, že to je dobrá báseň ;-) Ale něco v tom je. Jen se divím, že autor nenapsal "xtáru". To už se v té podivné zkratce rovnou nabízelo ;-)

těša
21. 09. 2011
Dát tip
jé, to bych si dal - a na víkend jedu na psychointegrák k přehradě, takže se v pátek nebo v neděli dostanu do brna - co aspoň kafe?

Vojtooo, já tomu vůbec nerozumím, ale to nevadí, je to jak u piva. :) na traubce třeba. :)

těša
21. 09. 2011
Dát tip
děkuju, o pletení se nejde, šlo mi o nerozumim vs. nelze rozumět. a děkuju za srozumitelnou a zároveň nebanální kritiku, zkusím to časem pochopit - teď mi nejde na rozum, jak někdo může nevidět ve frankovsku, kde nikdy nebyl, ten samej symbol co já a tak dál :))

snake_01
21. 09. 2011
Dát tip
Ten pohled je víceméně objektivní - závisí na zohlednění funkčního využití verše jako jednotky, z toho pohledu nevidím nic, co by tvůj text mohlo charakterizovat jako báseň, ale nerad bych ti křivdil, můžu se plést.

těša
21. 09. 2011
Dát tip
bych s váma souhlasil, nebo se hádal - a rád - jenomže to vnímám coby autor jinak: ovšemže přesah subjektivně-autorsky existuje a tak dál ( :-) ), jenom jestli je (respektive může bejt) zřejmej i někomu jinýmu. ...nakolik to tvrdíte ze svýho podledu a nakolik obecně (jestli mluvíte o názoru na text, nebo názoru na obecný vnímání toho textu)? (tj. "pro mě je to sekaná próza" / "je to sekaná próza"?) každopádně díky.

snake_01
20. 09. 2011
Dát tip
Myslím, že v tomto případě jde o to, zda existuje nějaký jiný než formální přesah, který by ospravedlňoval rozdělení veršů natolik, že bychom text mohli nazvat básní. Dobře je to vidět u Ferlinghettiho, ten sice nazývá americkou poesii druhé poloviny 20. století zakuklenou prózou, ale jeho veršová skladba jednoznačně nasvědčuje tomu, že mezi jednotlivými řádky vzniká napětí, které v prosté větné dikci není přítomno a výrazně tak prohlubuje celkovou významovou rovinu textu. Pravda ale je, že u výše uvedeného textu jsem našel jen větnou dikci, verše pozbývají smyslu, přesahy nevidím...

Fruhling
20. 09. 2011
Dát tip
jak to říká Houellebecq? Nakonec zbude jen samota a masturbace? Poslední dobou přemítám, co zbude z poezie, když odstraníme ten pověstný dichtung? Próza? osobně si myslím, že absenci dichtungu, který se přežil, je třeba asi třeba vynahradit nějakou aktualitou: třeba dichtungem výpočetní techniky, kombinatoriky, psychologie... ?... U tohohle textu má totiž problém, že mi fakt připomíná spíš prózu rozsekanou na řádky .)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru