Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NA VEŘEJNOSTI HO, KUBO, NEVYTAHUJ!

10. 10. 2011
48
47
3805
Autor
brackenridge

Jsem Blbec. Babička odpočítává peníze na rajčata. Sluníčko svítí a já mám radost. Tak ho vytáhnu. Jenže jde pošťačka. Tak ho zase zandám. Vím, že se nemá vytahovat před lidma. Říkala Babička. Jenže já jsem Blbec.

V potravinách pozdravím. Řeknu Ahóóój a Prodavačka Ahoj Kubo. Mám chuť ho vytáhnout a ukázat prodavačce, ale neudělám to. Babička by mě sprdla. Nevytáhnu ho a zaplatím rajčata. Chvíli předstírám, že jsem mašinfíra, ale nemám plácačku. Je mi čtyřicet sedm let. Mám rád štrůdl a chleba s máslem a s medem. Nejvíc ale Mekáče. Tam chodím rád. Červená a žlutá jsou pěkné barvy a když je vidím, mám radost. Někdy ji mám tak velkou, že ho vytáhnu, ale už na mě zavolali policajti. Jednou. Ne, vlastně dvakrát. Babička říká Ty Blbče, kolikrát ti to mám opakovat, že šulda musí zůstat v gatích. Ale proč? Jednou jsem viděl chlapa v parku, měl takovej ošuntělěj kabát, a když kolem mě procházel, tak ten kabát rychle roztáhnul a měl ho už vyndanýho. Tak jsem ho taky vytáhnul. Ale chlap se leknul a utek. Babička říkala, že to byl Úchyl. Tak to já bych taky chtěl jednou být Úchyl. Ale zatím jsem Blbec. Tak možná, až Babička odejde na pravdu Boží. Pak mě prej šoupnou do Ústavu. Babička říkala, že to tam není tak hrozný, ale že ho tam hlavně nesmím před lidma vytáhnout.

Dneska jsem šel po náměstí Míru a viděl jsem, jak děti v parku pouští draka. Ta holčička, co ho pouštěla, měla pěkný šatečky. Žlutočervený, jako Mekáč. Řekla, že se jmenuje Andrejka. Zeptala se mě, jak se jmenuju já. Tak jsem jí to řekl, že Blbec. Ona se moc smála. Měl jsem radost, že se směje a chvíli se mi chtělo ho vytáhnout. Ale pak přišel Andrejky tatínek a zeptal se mě, co jí chci. Tak jsem mu to řekl. Že mám Babičku, že jsem jí dneska šel pro rajčata a že až umře, šoupnou mě do Ústavu. To, že se mi ho chtělo vytáhnout a ukázat Andrejce, jsem mu neřekl. On se na mě díval divně, jako trafikantka, když jsem se jednou zapomněl. Pak odešli a já si sednul na trávu. Sluníčko zapadalo a mně bylo smutno. Ani nevím proč. Tak jsem ho konečně vytáhnul a prohlížel si ho. Nevím, proč to lidem tak vadí. Mně to nevadí, že jsem Blbec.

A pak jsem si vzpomněl, že babička dělá večeři, a že až půjde na Boží pravdu, už nebudu Blbec, ale budu Úchyl. Jestlipak v tom Ústavu dobře vaří?


47 názorů

DanielP
30. 11. 2011
Dát tip
to je nádhera! tip!

Albireo
19. 11. 2011
Dát tip
Prostě dílo stvořené pro tip.

StvN
19. 11. 2011
Dát tip
Když jsem to čet, tak mě napadlo, že snad jen ženská umí tak dokonale popsat blbýho chlapa, respektive vžít se do blbýho chlapa.

Chigwell
18. 11. 2011
Dát tip
Tyjo...Brack...to je tak úžasný,a tak smutný...*

Makoves
06. 11. 2011
Dát tip
Pěkně popsané. Takové čistě brackenridgeovské.Oni ti uchýláci nejsou zlý, jen nechápou.

Danny
04. 11. 2011
Dát tip
:))) tak přidám čtyřicátej Tip, líbilo

Fruhling
03. 11. 2011
Dát tip
No, není to blbý.

Janina6
02. 11. 2011
Dát tip
Lakrov, díky za nominaci.

samozrejme lakrove, dekuji!

Lakrov
02. 11. 2011
Dát tip
(pro jistotu a úplnost:) Dovolí-li autor(ka?), nominuji tuto povídku do soutěže "Povídka měsíce říjen 11".

hanaka
19. 10. 2011
Dát tip
:-)))

reka
19. 10. 2011
Dát tip
myslel jsem na totéž, co Lakrov. Že pointa bude, že tím vytáhnout ho se myslí něco jiného. Jsem rád, že se to nestalo, bylo by to zbytečně laciné. Nějak jsem nedokázal uvěřit tomu, že by tohle skutečně byly myšlenkové pochody "blbce".

Sebastiana
18. 10. 2011
Dát tip
t***

macecha
16. 10. 2011
Dát tip
Já si myslím, že blb uvažuje vždy blbě, ale pro něho je to správně. A má se dobře, a to já mu závidím. Fakt je to dobře napsáno ... T***

Marcela.K.
13. 10. 2011
Dát tip
No já jen, že nikomu nevlezeš do hlavy, tím méně "Blbci"...proto se mi zdá zvolená ich forma nešťastnou a jsem ráda, že brack pochopila jak jsem to myslela(napsaly jsme si to soukromě).

Lakrov
13. 10. 2011
Dát tip
Možná, že tohle "zveřejnění myšlenek Blbce" neodpovídá obvyklému (průměrnému) myšlení podobně postižených; chápu ten text spíš jako zpřístupnění jejich světa laické veřejnosti. Zlehčování, nadsázke a jemný humor jsou v tomto případě myslím namístě. Děkuji za avízo.

MarceK...jinou s jinými ;)

Marcela.K.
12. 10. 2011
Dát tip
Blboune, jsem zdravotní sestra, takže vím, že žijí i jak...právě proto si myslím, že formulace "myšlení" Kuby je zvoleno trochu nešťastně. Brack neberu její "praxi", ale prostě já mám jinou zkušenost. Asi tak.

MarceK...to není jen její představa,to jsou skutečnosti podané odlehčenou formou,podložené praxí (žijí a je jich dost,kdekoliv)

FAE BOMB
12. 10. 2011
Dát tip
Taky jsem čekal, co že to nakonec vytáhne. Jsem lehce zklamán, ale u tebe bych jinej závěr nepředpokládal... Je s podivem, že, aspoň dle komentářů, tohle dílo "chápou" spíš ženský. Já osobně potřebu něco někde vytahovat nemám. Teda párkrát jsem měl silný nutkání vytáhnout svůj vystřelovací nůž značky Mikov...

Marcela.K.
12. 10. 2011
Dát tip
Tohle je jen tvá představa, jak by mohl Kuba "uvažovat". Myslím si, že je ale hodně mylná. Asi to mělo být zábavný, ale mě to nějak nepobavilo. A není to proto, že bych snad nedokázala pochopit "hloubku" sdělovaného.

heartrate
12. 10. 2011
Dát tip
hodně lidí tu napsalo, že je to smutný, ale mně to smutný nepřijde - jak píše ruf, život je prostě barevnej, a Kuba si taky nemyslí, že je svět smutnej, viď :)

diky vsem za precteni a komentare! a za vtipne hlody!!!! :-))) T fsem!

Lakrov
12. 10. 2011
Dát tip
Zpočátku mě sice napadlo, že oním "vytáhnout ho" je míněno něco jiného, než co každý očekává a že to bude objasněno až v poslední větě; jako překvapení. Zklamání z toho, že se žádné překvapení nekoná, však nepociťuji; ba spíše naopak. Hezký pohled na svět, takový "z jiného úhlu" to je. A do značné míry pravdivý... Až babička půjde na Boží pravdu, už nebudu Blbec, ale Úchyl :-)) Tip.

Bobísek
12. 10. 2011
Dát tip
*

BigBivoj
12. 10. 2011
Dát tip
... smutné z praxe ... Stačí si přečíst něco ode mě Květoni a budeš vědět

renegátka
11. 10. 2011
Dát tip
pěkně napsané, ale smutné*

médea
11. 10. 2011
Dát tip
...

Metta
11. 10. 2011
Dát tip
takovy svoje klienty beru na nudaplaz nebo do sauny, problem je spis jim vysvetlitm proc nemocit pred lidma do umyvadla :-)

sharik
11. 10. 2011
Dát tip
asi nejlepší co jsem od tebe četl! Tip

Adamova Eva
11. 10. 2011
Dát tip
mně je z toho taky smutno :O( *

jen Blbec má neustálé nutkání ukazovat na veřejnosti svůj...mobil?

welena
11. 10. 2011
Dát tip
výborné, krásně zpracované, čtivé, citlivé T*

100Wzarovka
11. 10. 2011
Dát tip
Brackoušku, to je zase smutné - asi proto, že je to reálné. A ty to dobře podáváš

Těžko říct, jak uvažuje skutečný blb. Možná to ani nechceme vědět.

Diana
11. 10. 2011
Dát tip
Ach jo, smutný. Připomnělo mi to knížku Růže pro Algernon. Tam je hlavní postavou taky hodný,nevinný Blbec.*

heartrate
11. 10. 2011
Dát tip
další ukázka, jak dobře se umíš vcítit, brack!

Atlantis
11. 10. 2011
Dát tip
Není nás moc, ale já jsem pochopila, chápeš?

...hele,málokdo pochopí,jakou to má hloubku...smekám ***********

:o))) to bys měla dát do soutěže na PP..už dávno tě nelynčovali:))

MKbaby
10. 10. 2011
Dát tip
Skvělý :)

srozumeni
10. 10. 2011
Dát tip
doóóst dobrýýý...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru