Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zakopané hřivny

16. 11. 2011
3
16
2300
Autor
FAE BOMB

Protože absolutně netušim, jaká byla tehdy plošná míra, tak jsem si jí vymyslel. "Čtvercák" neni. Budu-li informován informátorem, tak to nahradim. Zveřejňuju úmyslně i s chybama. Bylo jest sepsáno během probdělé noci, páč jsem nemoh' chrápat. Na chyby, 'sím, upozorněte. Tento polokoncept jsem ukázal pani profesorce na češtinu, co nás tehdy měla. Poprosil jsem, ať mi najde chyby a výsledek oznámkuje. Chyby, jakož i výslednou známku, můžete tipovat... Autor nemá v úmyslu se jakkoliv rouhat, páč v pekle maj' dvacet let starý compy, pochopitelně nezasíťovaný. Kouše se na tom i tetris... ********************************************* Páč se nebudete obtěžovat někde hledat origoš text, tak tu je: 14Bude tomu, jako když člověk, který se chystal na cestu, zavolal své služebníky a svěřil jim svůj majetek; 15jednomu dal pět hřiven, druhému dvě, třetímu jednu, každému podle jeho schopností, a odcestoval. 16Ten, který přijal pět hřiven, ihned se s nimi dal do podnikání a vyzískal jiných pět. 17Tak i ten, který měl dvě, získal jiné dvě. 18Ten, který přijal jednu, šel, vykopal jámu a ukryl peníze svého pána. 19Po dlouhé době se pán těch služebníků vrátil a začal účtovat. 20Přistoupil ten, který přijal pět hřiven, přinesl jiných pět a řekl: ‚Pane, svěřil jsi mi pět hřiven; hle, jiných pět jsem jimi získal.‘ 21Jeho pán mu odpověděl: ‚Správně, služebníku dobrý a věrný, nad málem jsi byl věrný, ustanovím tě nad mnohým; vejdi a raduj se u svého pána.‘ 22Přistoupil ten se dvěma hřivnami a řekl: ‚Pane, svěřil jsi mi dvě hřivny; hle, jiné dvě jsem získal.‘ 23Jeho pán mu odpověděl: ‚Správně, služebníku dobrý a věrný, nad málem jsi byl věrný, ustanovím tě nad mnohým; vejdi a raduj se u svého pána.‘ 24Přistoupil i ten, který přijal jednu hřivnu, a řekl: ‚Pane, poznal jsem tě, že jsi tvrdý člověk, sklízíš, kde jsi nesel, a sbíráš, kde jsi nerozsypal. 25Bál jsem se, a proto jsem šel a ukryl tvou hřivnu v zemi. Hle, zde máš, co ti patří.‘ 26Jeho pán mu odpověděl: ‚Služebníku špatný a líný, věděl jsi, že žnu, kde jsem nezasel, a sbírám, kde jsem nerozsypal. 27Měl jsi tedy dát mé peníze peněžníkům, abych přišel a to, co mi patří, si vybral s úrokem. 28Vezměte mu tu hřivnu a dejte tomu, který má deset hřiven! 29Neboť každému, kdo má, bude dáno a přidáno; kdo nemá, tomu bude odňato i to, co má. 30A toho neužitečného služebníka uvrhněte ven do temnot; tam bude pláč a skřípění zubů.‘

 

 

Jeden zámožný člověk se chystal na dalekou cestu. Zavolal své služebníky a rozdělil mezi ně svůj majetek takto: Prvnímu dal pět hřiven stříbra, druhému dvě a třetímu jednu, každému podle jeho schopností, a odcestoval.

Ten který přijal pět hřiven, ihned se s nimi dal do podnikání. Koupil pět čtvercáků pole a po určité době měl čtvercáků deset.

Druhý své hřivny svěřil směnárníkům a získal jednu hřivnu navíc.

Třetí za svou hřivnu koupil drahokam a ten zakopal, protože se bál.

Po dlouhé době se pán těch služebníků vrátil a začal účtovat. Jako první přistoupil ten, kterému bylo svěřeno nejvíce. "Během tvé nepřítomnosti jsem ti sloužil dobře a věrně, pane. Zakoupil jsem pět čtvercáků pole, a i se svojí ženou a dětmi od pěti let věku jsem na poli od rozbřesku až do soumraku poctivě pracoval. Ani když jsem onemocněl, jediný den jsem nevynechal. Pouze o svátcích a o šabatu jsem nepracoval, jak to ukládá Zákon. A hle, z původních pěti čtvercáků jsem tvé jmění rozmnožil na deset.

Jeho pán mu odpověděl: "Správně, služebníku dobrý a věrný, nad málem jsi byl věrný, ustanovím tě nad mnohým. Vejdi a raduj se u svého pána."

Přistoupil ten se dvěma hřivnami a řekl: "Pane, svěřil jsi mi dvě hřivny. Poctivě jsem obíhal všechny směnárníky a efektivně využíval všech finančních produktů, které současný bankovní sektor nabízí. Hle, jednu hřivnu jsem získal.

"Služebníku líný, proč jsi také nezhodnotil můj majetek sty procenty, jako tvůj druh ve službě?! Vyhodím tě ven do temnot, kde bude pláč a skřípění zubů!"

"Nehněvej se, pane, na svého služebníka, avšak já jsem tvůj majetek zhodnotil více. Zemi stihl spravedlivý trest za skutky rouhačů a modloslužebníků a mnoho lidí zemřelo. Nyní je cena půdy na pouhé pětině předcházejícího stavu. Nyní tedy mohu za své tři hřivny koupit patnáct čtvercáků polí. První služebník tedy svým rozmařilým životem část tvého majetku promarnil..."

"Prvního služebníka tedy nechám zbičovat a vyhodit ven do temnot. Vejdi pod mou střechu a raduj se se mnou, neboť hostina je již připravena!"

Přistoupil i ten, který přijal jednu hřivnu, a řekl: "Pane, poznal jsem tě, že jsi tvrdý člověk. Sklízíš, kde jsi nesel, a sbíráš, kde jsi nerozsypal. Bál jsem se a proto jsem za svou hřivnu koupil drahý kámen a ten zakopal. Hle, zde máš, co ti patří!"

Jeho pán mu odpověděl: "Služebníku špatný a líný, věděl jsi, že žnu, kde jsem nezasel, a sbírám, kde jsem nerozsypal. Měl jsi tedy dát mé peníze peněžníkům, abych přišel a to, co mi patří, si vybral s úrokem. Dám tě trýznit mučiteli, dokud nezemřeš!"

Tu před ním ten služebník padl na kolena a prosil: "Pane, vezmi si můj bídný život a mojí manželku a děti prodej do otroctví. Vím, že si nezasloužím rychlou smrt, avšak vyslechni mě! Dobře víš, že jsem ti vždy dobře sloužil. Také víš, že jsem pokaždé po skončení své práce šel do nevěstince a tam jsem obcoval s nevěstkami a spolu s celníky pil neředěné víno, dokud jsem neusnul. Někdy jsem druhý den ani nepřišel do služby. Ani ráno, v poledne, ve tři hodiny, ani k večeru, abych pracoval na tvé vinici a dostal, co je spravedlivé, neboť dělník je hoden své mzdy. Zde jsem se od celníků dozvěděl, že se do země přiváží velké množství stříbra. Byly totiž otevřeny doly krále Šalamouna a do země proudilo značné množství laciného stříbra. Protože jsem se bál hyperinflace, rozhodl jsem se investovat do drahokamů. S nevěstkami jsem se poradil, kde lze levně nakoupit kvalitní drahokameny. Zakoupil jsem pětikarátový diamant. Ten jsem uložil do malé dřevěné krabičky, zabalil ji do voskovaného lněného plátna a uložil v okované dubové truhle. Protože jsem se bál zlodějů, uložil jsem ji na dno vyschlé studny a tu následně zasypal lomovým kamenem. Pak se stalo, co jsem na základě mě dostupných informací předpokládal. Cena stříbra značně poklesla a ceny drahých kamenů naopak vzrostly. Od nevěstek jsem věděl, že teroristé z řad Pelistejců nakupují v Egyptě železné zbraně za drahokamy, které jsou snadno pašovatelné v tělesných dutinách. Zde nakoupené železné zbraně pronášejí tunely do Judska, aby izraelský národ sužovali. Jejich cena proto závratně vzrostla. Nyní za tento drahokam dostaneš dvě kopy stříbra. Protože se zemí prohnala válka a následný mor a hladomor, tak dvě třetiny lidí zemřely. Pole zůstávají ladem a vinice zarostly trním. Půda je prakticky bezcenná, protože jí nemá kdo obdělávat. Za dvě kopy hřiven koupíš tolik veletuctů čtvercáků, že by to žádný člověk nespočítal!"

Tu se ten movitý člověk rozhněval a dal mučit všechny tři, protože byl znavený po dlouhé cestě a neměl náladu cokoliv řešit...

 

 

 




 


16 názorů

FAE BOMB
22. 11. 2011
Dát tip
Já jsem svoje hřivny každopádně zakopal, neboť jsem se bál inflace...

Diana
22. 11. 2011
Dát tip
No snad... Snad máš pravdu. Je to velmi hezké podobenství, které nás motivuje dostat ze sebe to nejlepší a já si ho velmi vážím.

FAE BOMB
21. 11. 2011
Dát tip
D: Nešmakuje? Nepředpokládám, že by bylo jakkoliv špatný nebo hříšný napsat alternativní verzi. Nepřímo vlastně dělám reklamu originálu...

Diana
21. 11. 2011
Dát tip
No nevím. V Bibli je to samozřejmě míněno úplně jinak, ale snad, doufejme, to tady každý chápe jako parodii...

avox
17. 11. 2011
Dát tip
nno... vypůjčí si, aby zaplatil kopáčům, kteří to z té studny vydolují, pak splatí půjčku včetně nekřesťanských úroků a příplatku za předčasné splacení... a jakej byl poklad? Doporučuji ponechat v zemi a za vstupné tam vodit turisty a exkurze... :-))

FAE BOMB
17. 11. 2011
Dát tip
To Rudý právo, který nemoh' vodnést do školního sběru, páč byl chabrus na záda?

Toscana
17. 11. 2011
Dát tip
A kdybys mi nevěřil: Narodowy Bank Polski postanowił dokonać denominacji złotego „o cztery zera” (tj. w stosunku 10 000 PLZ = 1 PLN). Wprowadzono ją w życie 1 stycznia 1995 r. – na podstawie ustawy o denominacji złotego z dnia 7 lipca 1994 r. – kosztem 300 milionów nowych złotych (3 biliony starych złotych). V roce 1994 bylo za 1 britskou Libru 34772,23 PLZ V roce 1995 (po denominaci) už jen 3,8257 PLN. Takže možná i toaleťák, co máš doma na WC má větší hodnotu, než tebou nalezené bankocetle... :o)))))

Toscana
17. 11. 2011
Dát tip
Vlastně ani na tu zmrzlinu ne - 10 000 PLZ = 1 PLN :o)))))))))))))

Toscana
17. 11. 2011
Dát tip
Květoni, tři sta starých zlotých? To by ti dnes stačilo v Polsku sotva na zmrzlinu... :o)))))

FAE BOMB
16. 11. 2011
Dát tip
Jidáš za třicet sříbrných udal Ježíše Krista. Za 300,- złotých by napráskal i sám sebe...

Toscano, mášpravdu. Objevil jsem nedávno při úklidu na půdě v jedné škatulce asi tři sta polských złotých, ještě z dob hluboké totality. Tak jsem je tam zase ukryl. Kdo ví, že?

FAE BOMB
16. 11. 2011
Dát tip
Tos: mě teda dostala! Každopádně ten nerudovskej problém je v případě bankovek ten, že moc nehořej... Teda prej, zatim mi finanční důvody neumožnily tuto skutečnost ověřit...

Toscana
16. 11. 2011
Dát tip
Květoni, tohle jen v případě, že tvá hřivna je z mincovního kovu (stříbro, zlato)... Papírovky bych ve štrozoku nesilážovala, mohlo by se stát, že by měly nakonec menší hodnotu, než sláma vůkol nich... :o))

Toscana
16. 11. 2011
Dát tip
Jo, prostě někdy je prakticky vyloučeno zavděčit se nerudnému šéfstvu :o))))) *t

FAE BOMB
16. 11. 2011
Dát tip
Sprostě jsem to ukradnul z Bible. Origoš v prologu. Autorský práva jsou už stejně dávno promlčený... A tobě jsem šlohnul, že autor stojí/leží o hlubší kritiku...

Jestli vono to nebude nějaké poďobenství, že jo? Dneska, když jeden přijde k nějaké té hřivně, jediná jistota je, nacpat to do strožoku. Strožok nežádá žádné nesmyslné poplatky a hlavně nezkrachuje.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru