Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hříšnice

19. 11. 2011
17
12
3979
Autor
Madlen7

Zvony. Strašně nahlas zvoní. Umíráček.  V kostele jsem byla myšlenkami jinde. Farář, kterého důvěrně znám. Ale jinak bylo všechno cizí. Vím, že to byl její pohřeb. Průvod přes celou vesnici až na hřbitov. Rakev se spouštěla dolů a já přitom cítila podivnou zvrácenost. Květy padaly dolů na rakve. Já hodila věneček z pampelišek, který jsme pletly ten poslední den. Bylo mi pět. Všichni si na mě ukazovali a zlověstně si šeptali. Potom mě vzala máma stranou a řekla mi, že se uvidíme v nebi. Pro malé dítě jako věčnost.

Theodora umřela přes noc. Z ničeho nic. Prý měla něco s plícemi, ale nikdo to nevěděl. Celý den jsme si hrály a pletly věnečky z pampelišek. Umluvila jsem mámu abych mohla spát u They. Souhlasila. Tohle přátelství podporovala hlavně proto, že její rodiče byli taky striktní křesťané.

Probudila jsem se vedle ní. Byla ztuhlá a nehybná. Začala jsem hystericky křičet. Nedalo se nic dělat. Umřela v noci, když jsem vedle ní spala. To mě děsilo a odpuzovalo zároveň. Vyběhla jsem ven a v tom šoku jako bych chvíli neslyšela. Ptáky zpívat. Nic. Pak to přešlo a slyšela jsem naopak velmi dobře. Intenzivně. Máma mě hned vedla ke knězi, abych se vyzpovídala. Potom jsem byla skoro pořád doma. Trápily mě noční můry. Zjevovala se mi Thea. Farář říkal, že to přejde. Thea mi chyběla. Musela jsem si hrát sama s panenkami. Nevím, co mě to napadlo, ale hrála jsem si s nimi na pohřeb. Jenomže přišla máma a nepochopila to. Musela jsem dvacetkrát přeříkat otčenášek a spát bez večeře. Bože, proč mě tak zkoušíš? Za co?

Máma mě držela ještě víc zkrátka. Abych něco nevyvedla. Jen občas jsem směla k bratrům od They. Jednou vymysleli, že si budeme hrát na doktory. Já z toho rozum moc neměla a oni taky ne, ale až to zjistila máma, ztropila skandál. Okamžitě mě táhla ke zpovědi. Ta trapnost. Kněz měl dlouhé kázání. Byla jsem pokárána. Ale nic než klukovinu v tom neviděl. Máma málem hřích. Kladla mi na srdce, že musím být hodná. Ty malá hříšnice, on se dívá, říkala máma. My všechno vědět nikdy nebudeme, ale on vždycky. Před ním neutečeš. Modlit se a spát zase bez večeře.

Thea mi v těch dnech chyběla strašně. Jakoby se z mého života ztratila spolu s ní i ona dětská bezstarostnost. Máma mě víc hlídala. Já byla jedináček. Rodiče chtěli hodně dětí, ale asi jim to nebylo souzeno. Často jsem chodila do sadu, modlit se, ale po svém. Bože, jestli si, proč si mi vzal Theu? Mé jediné světlo v  životě? Proč sis k sobě nevzal někoho jiného? Kdyby mě slyšela máma. Bože jestli si? Zmalovala by mi prdel za pochyby o něm. Ale člověk přece může ve své víře pochybovat. Nebo ne?

Začala jsem chodit do školy. Měla jsem štěstí na hodnou paní učitelku. Při hodinách náboženství jsem se dost nudila, všechno jsem znala z domu. Učení mě celkem bavilo a za dobré známky se mi dostávalo tolik postrádané pochvaly. Jednou při cestě ze školy jsem zaslechla dvě největší drbny. Mluvili o mně: „ Co z ní vyroste? Potom, co zažila asi nic dobrýho,“ odvětí druhá. Najednou pocítím nenávist a lítost. Běžím domů. Třísknu taškou a zapadnu do svého pokoje. Já jim ukážu. Já budu dobrá, ne dobrá nejlepší. Budou závidět. Babizny. Všichni.

Konečně zažívám svůj den. Biřmování. Kostel důvěrně známý jakoby dnes byl světlejší hezčí. Rodiče jsou na mě hrdí. Přišla i babička. Doma máme dokonce skromnou oslavu.

Potom se mi všechno slévá. Učení. Mše a zpovědi. Jinak nic.  Máma mě jinam ani nepustila. Snažila jsem se konat dobro a doma jsem pomáhala. V té době mě máma měla takovou jakou vždycky chtěla. Kněz se s námi pomalu loučil, byl starý a nemocný. Pomalu ho nahrazoval kněz nový. Byl mladší, ale strašně chytrý. Obdiv. Jednou chci být jako on. Nejdřív jsem  při zpovědi byla na rozpacích, ale  nakonec mě stud přešel. Brzy na to jsem začala chodit na gymnázium.

Musela jsem dojíždět, ale ne sama. Společnost mi dělala dvě děvčata z vesnice. V naší nové třídě nebyli zdaleka všichni věřící. Ale rozuměla jsem si s nimi dobře a hodně jsme se spolu nasmáli. Tohle mámě samozřejmě říkat nemusím. Ta by neměla radost. Náš třídní učitel je moc fajn. Dokázal o všem velice poutavě povídat. Dokonce jsem se sama na něco občas zeptala.

U jezera v bílých šatech. Ne nebyla jsem tam sama. A on to viděl. Zaplavila mě horkost. Byl to hřích, já vím ale zakázané ovoce vždycky nejlíp chutná. U jezera bez bílých šatů.

Učení přibývalo a já sotva stačila chodit ke zpovědi. Ale máma měla z mého studia radost, tak ani nic nenamítala, že se u večeře skoro neukážu. Časem jsem se ale začala večeřím vyhýbat záměrně a máma mi nechávala večeři před dveřmi mého pokoje. Musela jsem se schovávat. Teď s tím břichem. Strach aby si nevšimli. Oblečení upravit a dělat že se nic nestalo. Ale ono se stalo. Já jsem hřešila a Bůh to viděl. Ještě teď cítím tu horkost. Nebylo to správné podlehnout pokušení. Ty hříšnice. No neměla jsem se já jmenovat Magdaléna? Berenika to ke mně nikdy moc nešlo. Teď budou mít všechny drbny radost. Všichni čekali na nějaké zaškobrtnutí. Předurčili mi ho už dávno. Determinace.

Celou dobu jsem řešila, aby si někdo nevšiml mého břicha, ale co bude s dítětem ne. My jsme to dítě nechtěli a ono se narodilo mrtvé. Byl to chlapec. Popadla jsem mrtvolku a rychle běžela až za hřbitov a tam ho v noci zahrabala. Neprasklo to. Bože, já už na tebe nevěřím. Zlobíš se?

Po tom všem jsem musela vypadnout někam hodně daleko. Ale stejně jsem tomu neutekla. Sžírá mně to. Vina a trest.

Na dušičky. Vrátit se jen na krátko domů. Hledám hrob They a pak ten jeho. Na návsi potkám pana učitele. Podáme si ruce. „Hřešit je lidské, Bereniko,“ zašeptá jako tehdy u jezera.

 

 

 


12 názorů

K3
25. 12. 2011
Dát tip
Asi by to chtělo ještě přečíst a opravit chyby. Chybí mi více odstavců. Např. první tři věty v úvodu bych každou nechal na samostatném odstavci: Zvony. Strašně nahlas zvoní. Umíráček. Okamžitě by to navodilo atmosféru. Podobně i třeba: U jezera v bílých šatech. Ne nebyla jsem tam sama. A on to viděl. Zaplavila mě horkost. Byl to hřích, já vím ale zakázané ovoce vždycky nejlíp chutná. U jezera bez bílých šatů. Tato pasáž je asi nejlepší z povídky. Za to tip.

FAE BOMB
21. 12. 2011
Dát tip
Jsem-li dobře informován, tak děti předškolního věku ke zpovědi chodit nemůžou, páč by správně nepochopily její význam. Optimální věk je pravděpodobně tak 8-10 let. Aspoň to předpokládám... Dost chyb v čárkách, ale jinak čitelný. *

Tragicus
18. 12. 2011
Dát tip
Pribeh mne nezaujal, ale zpusob podani to zachranil, ta strohost se mi libi, prave mi to i sedelo k suchemu sdeleni o mrtvem plodu. Rusily to jen kraviny typu: "My všechno vědět, nikdy nebudeme" "Nejdřív jsem se při zpovědi byla na rozpacích, ale mě stud přešel." atd., chtelo by to jeste ucesat.

Santi€
12. 12. 2011
Dát tip
silný příběh a velice zajímavý styl vyprávění, ale text by zasloužil ještě trochu práce, opravení chybek...

Madlen7
12. 12. 2011
Dát tip
Já nikomu nic nevnucuju.Jen ukazuju druhou stránku víry v negativním smyslu.

Janina6
11. 12. 2011
Dát tip
Pokud ten úsečný styl a trochu zmateně přeskakující obrazy na začátku příběhu mají vyjadřovat myšlení malého děvčátka, potom se mi tam vůbec nehodí vyjádření jako "já přitom cítila podivnou zvrácenost". až to zjistila máma, ztropila skandál. - spojku "až", která vyjadřuje spíš budoucnost, bych nahradila "když". Bože jestli si, proč si mi vzal Theu? - jsi, a čárku za oslovením (Bože, jestli jsi,...) dvě nevětší drbny. Mluvili o mně - mluvilY V souvětích ti chybí hodně čárek, ale to nebudu všechno vypisovat. Obsahově mi vadí, že některé situace rozepisuješ velice podrobně, ale třeba takový porod, což je pro ženu určitě jeden z nejsilnějších zážitků, jsi odbyla větou: "My jsme to dítě nechtěli a ono se narodilo mrtvé." To, o čem se rozepisuješ, a o čem mlčíš, je samozřejmě dáno tvým záměrem, to je v pořádku. Já z toho příběhu ale cítím určitou jednostrannost pohledu, který vnucuješ čtenáři. Všechno je předem dané, nalinkované, hrdinka je drcená osudem, kterému se nemohla vyhnout. Na takový zjednodušený pohled na skutečnost nemůžu přistoupit.

Lakrov
07. 12. 2011
Dát tip
Nominuji do soutěže "Povídka měsíce - listopad 2011" dílo: Hříšnice autorky Madlen7 http://www.pismak.cz/index.php?data=read&id=397109

Lakrov
07. 12. 2011
Dát tip
Zvláštně napsaný příběh -- stroze, ale docela čtivě. Ta strohost působí upřímně, nepředstíraně. Zarazilo mě slovo striktní (křesťané); nepasuje tam, do té pasáže, vedené spíš dětským jazykem. Slovo determinace, užité někde ke konci, už tolik neruší; uvědomuji si, že pisatelka v průběhu textu stárne i po slohové stránce. Bez toho stárnutí by to asi ani nešlo, protože jak by se slohem pětileté dalo popsat... U jezera v bílých šatech ... U jezera bez bílých šatů. Je nádherná pasáž. Tip.

Scarlos
20. 11. 2011
Dát tip
Myslím si, že celkem povedené. Pár nějakých chybek vem čert. Pokud bych měl posoudit ty krátké, úsečné a zmatené věty ze začátku, tak se čtou poměrně hůře, ale pokud to je myšleno tak, že to je popis toho malého děvčátka, tak to tam myslím je vhodně. Podle mě si to zaslouží tip.

Honzyk
20. 11. 2011
Dát tip
docela dobre napsany, ale ja jako pohan obsah tezko posoudim: pada na me smutek z promarnenyho detstvi, mladi, snad celyho zivota, ale nechci se ti do toho motat...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru