Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Světlo stínů

02. 01. 2002
10
0
2536
Autor
Kami

   Mamí, mamí, dětský pokojík se začínal otřásat pláčem chlapce ležícího v posteli.

   Copak, broučku, vrátil se mu ozvěnou chlácholivý hlas a za ním do místnosti vklouzla maminka.

   Tam, vidíš? Tam v tom koutě je strašidlo, vysvětloval mezi vzlyky klučina.

   Maminka sáhla po vypínači a pokoj zalilo hřejivé světlo.

   Podívej, nic tam není, sedí tam jenom tvůj medvěd Míša a ten tě hlídá. Mám se podívat ještě pod postel? Pohladila chlapce po tváři, ten však rázně zatřepal hlavou.

   Pod postelí nic není! To ten medvěd, ... je tam s ním stín. Co když Míšovi ublíží? Když zhasneš, tak se vrátí. S těmito slovy si přetáhl peřinu přes hlavu.

   Maminka s úsměvem zhasla. Místnost najednou bledě zářila po měsíčním světle a do koutů a za skříně se vrátily stíny.

   Broučku, stínů se nemusíš bát, nejsou zlí. Něco ti budu vyprávět, ano. Nečekala na odpověď, pohodlně si sedla na postel a s pohledem upřeným k měsíci spustila:

   Každý palouček, les i obora má své víly a ty hlídají všechno, co jejich domov tvoří. My je nemůžeme vidět, ale jsou. Tancují a pod jejich lehkýma nohama rozkvétají kytky. Jednou se v hlubokém lese narodila zvláštní víla. Zvláštní byla v tom, že přišla na svět za bouřky. Víly se rodí jenom za úplně jasných nocí, víš.

   A jak víla rostla, začala se nudit, protože jí tancování přišlo neužitečné a víl-hlídaček byl dostatek. Zakoukala se do lidského světa, jež tak často vídávala v lesní tůňce. Bylo jí líto, že lidi trápí tolik strachů a toužila jim pomáhat. Tak se stalo, že do lidského světa zabloudila a jak tak po světě chodila, přišla na to, co lidi trápí. Lidem chyběl přítel – ten nejbližší, kterému mohou všechno říct, se kterým se budou smát i plakat, který je ukryje, bude-li třeba a dá jim pocit bezpečí. Naše víla chodila a koho potkala, toho se ptala, jak člověku pomoci, ale všichni jen kroutili hlavami. Až jedna přestará sova jí poradila.

   >>Ptej se Slunce,<< řekla, >>to dává lidem život, jistě jim pomůže i teď.<< Slunce opravdu znalo radu. >>>Chceš-li skutečně lidem pomoci?<<<, zeptalo se Slunce zlatě, a když víla přikývla, mávlo paprskem a udělalo z milé víly stín, který přilepilo na paty malému klukovi.

   A protože se pokus povedl – kluk se sice stínu chvíli bál – začalo Slunce ve stíny měnit všechny nově zrozené víly. Neboj se – z lesů víly nezmizely, víly přeci nestárnou a neumírají.

Tu jeden přilepilo na strom, tu k domu, až měl každý předmět, osůbka, zvíře i rostlinka svého tichého kamaráda.

Tak přišel ke stínu i tvůj Míša, Slunce mu jej dalo. Teď tě hlídají spolu. Určitě si tiše povídají – tak aby tě nerušili – a jsou nešťastní z toho, že tě tolik vylekali.

   Chlapeček vystrčil oči z pod peřiny a zvědavě se rozhlížel po stínech a po jejich divných tvarech. Maminko a ta víla – nevadí jí, že je stínem?

   To víš, že nevadí, je blízko lidem. Třeba teď patří vysokému stromu a dává lidem chládek za horkého letního dne a možná je právě támhle v koutě s tvým Míšou a hlídá tě, abys mohl hezky spát.


Petula
24. 04. 2002
Dát tip
Helčóóóóó :o( MOC BRZO! JEŠTĚ POČKEJ!!! Těším, ale tak za 10 – 12 let...
░▒▓-_-▓▒░

Helča
18. 04. 2002
Dát tip
Já ráda pohádky * Petulo: musíš si počkat na vnoučátka :)

Toxman
28. 03. 2002
Dát tip
Takše uš še nemuším bát ? Aši muším ! To šluníčko nám to dělá našchvál. Z hodných a dobých víl nadělá štrašlivé štíny a šo dělá ž těch štrašných a ošklivých víl ?... HU... raději ani nemyšlet ! :-)))

Petula
10. 01. 2002
Dát tip
Nádhernej nápad...
Díky! Škoda, že moje dcera už pohádkám odrostla, hned bych jí to odvyprávěla...

░▒▓~_~▓▒░
«*»


Kami
05. 01. 2002
Dát tip
a

Moc hezká pohádka...:-) *

Claudinne
05. 01. 2002
Dát tip
To je kouzelný. Pravou pohádku (tak jako opravdu pro děti) jsem na Písmákovi snad ještě nečetla. *

des_te_meer
02. 01. 2002
Dát tip
* peknee, pohladilo :-) *

Funda
02. 01. 2002
Dát tip
Krásně napsané, ale možná by bylo lepší napsat tam čistě jenom tu pohádku bez toho chlapce a jeho maminky. Nějaký úvod by tam samozřejmě být měl, ale neškodilo by, kdyby byl víc pohádkový. Jinak ovšem Tip za úžasný nápad a krásné ztvárnění.

Kastel
02. 01. 2002
Dát tip
Tak tahle je bezvadná - T jak hrom.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru