Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pijáci absintu

23. 11. 2011
16
30
2592

..z hospod a barů..

Absint

ten výluh pelyňku, blínu

a vráního oka

Pijeme ho spolu

jen každý v jiném baru

Neumíme spolu být

přes ten závoj zelené mlhy

Komunikujem telepaticky

rozhovory na dálku

přípitky přes stěny

...

My, pijáci absintu

pijáci šílenství...

 

______________________

Brno-Královo Pole 2008


30 názorů

Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip

V tom případě se ještě jednou omlouvám, a kdyžtak to klidně smázni, myslel jsem, že jsi jen oběť mediálního obrazu absintu. Připadám si teď trochu hloupě. 

Tak nazdraví - já jsem nakonec přesedlal na rumy, ale nejlepší absinthe, co jsem pil, byl Meadow of Love, který je lokální zámořskou záležitostí a na této straně louže není vůbec k dostání (koupil jsem si od mistra Žufánka vzorek). Výborný byl i jeho L'Anciene, a potom samozejmě Jade 1901 a Jade Verte Suisse, Ted Breaux byl prostě v tomto tisíciletí první. 

Cheers!


Krom toho všeho jsem zahradník, tak znám blín i vraní oko. Proto tam jsou. Licence...


...ehm, Domašov...mazat to nebudu, pardon..


Jsem a vše zmíněné vím. Vlastním v současne době 3 lahve, 2 zelené, 1 bezbarvý, 1 Žufanek, 2 Domašov (u mě vede Fomašov)..jde o autorskou licenci, nikoliv o fakta o nápoji. Na zdraví!


Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip

Jo - a absinthe je destilovaný macerát hlavně pelyňku, fenyklu a anýzu (tzv. "svatá trojice", často ale ještě mnoha dalších bylin). Pokud by obsahoval blín a vraní oko, putovali by jeho pijáci přímou cestou na hřbitov, a výrobce by zkrachoval kvůli nedostatku zákazníků. 


Kamamura
08. 11. 2021
Dát tip

Eh... Já jsem zrovna shodou okolností bývalý piják absinthe a frekventant absinthemafia.com. Proto se na mě prosím nezlob, když si dovolím poznamenat (chápu básnickou licenci, sílu popkulturních klišé, atd.), že absint nezpůsobuje a nezpůsoboval větší míru šílenství než třeba whisky, rum nebo tequila, protože jeho hlavní účinnou složkou je ethanol, stejně jako u ostatních alkoholických nápojů. Navíc ani absinthe nemusí být nutně zelený - každý absinthe (stejně jako rum, tequila nebo whisky) začíná svou cestu na konci destilační kolony nebo kotle jako bezbarvý destilát - a buď se rovnou lahvuje (blanche absinthe, podobně jako white lightning, moonshine nabo clairin), a nebo podstoupí nějakou barvící fázi (v případě absinthe sekundární macerace bylin - jiných než v té první fázi, u whisky a rumu zrání v dubových sudech), čímž získá destilát svou charakteristickou barvu - absinthe zelenou díky rostlinnému chlorofylu (časem v láhvi žloutne, stejně jako listí na stromech, což francouzi nazývají termínem "feuille morte" - mrtvé listy), whisky a rum pak charakteristickou nahnědlou barvu díky taninům obsaženým v dubovém dřevě (stejné látky jako třeba v čaji).

Teze doktora Magnana, o kterou se opírala racionalizace stoletého zákazu absinthe, totiž že alkaloid thujón obsažený v absinthe má psychotropní účinky, se ukázala být jednak naprosto chybná, a druhak mělyhistorický absinthe této látky naprosto zanedbatelné množství. 

Nezlob se tedy, nekritizuji teď tvou báseň, ale musím se zastat toho nebohého alkoholického nápoje, který si za posledních sto let užil mnoho nezasloužené šikany. 

Jestli mi nevěříš, zeptej se kápa Absintové mafie, moravského lihovarníka Martina Žufánka, který začal jako jeden z prvních destilovat a prodávat autentický, ve světě vysoko hodnocený absinthe, a díky němuž tohle všechno vím, nebo přistup k experimentu - nějaký si od něj kup, a vyzkoušej, jestli budeš mít halucinace, nebo zešílíš. Pokud ano, tak to podle mě stejně nebude kvůli té nebohé kořaličce (btw já z jeho tržeb žádné provize nemám, pouze ho ctím kvůli jeho kumštu a znalostem). 

Báseň samotná mi připadá okay, ale ty asi stejně pijačkou absinthu nejsi, že ne? ;-D


To je zajímavá asociace, ale proč ne. Jeho dílo mám ráda. A vím, že jsou jedovaté, ono absint nebyl zrovna bezpečné pití.


vesuvanka
29. 01. 2021
Dát tip

Také jsem si hned vybavila Vincenta van Gogha, TIP. Vraní oko a blín jsou jedovaté.


MilanH
28. 01. 2021
Dát tip

:-) :-)


Aaaa, já jsem přemýšlela o nějakém autorovi zde. hihi,,


MilanH
28. 01. 2021
Dát tip

van Gogha


Vincenta?


MilanH
27. 01. 2021
Dát tip

To mi pripomene Vincenta !!!


Co kdo pije není tak důležité ;) - díky.


Ó, děkuji, Petře_F! Mám ju taky ráda, má takovou nazelenalou atmošku.

Pijáci absinthu pijáci šílenství BOMBA

Díky, Yours.

Toš,ne ní vše pro všechny, DK. ;-) A děkuji za * ostatním.

Petr.II
24. 11. 2011
Dát tip
jo - t*

ach jo, je to jak od "prokletejch básníků" a to není můj šálek absintu :)

Ó, děkuji, blboune!

...název mě přilákal,neb výplody o absintu jsou většinou nepovedené.Toto je vyjímka,moc dobré použití tohoto nápoje**

Děkuji za * oběma.

Tony.cs
23. 11. 2011
Dát tip
A to jsem abstinent *

Gymnazistka
23. 11. 2011
Dát tip
Znám...*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru