Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Malí radi pro začátečniki, jak napsat zajímavou povídku a k čemu je dobrá premisa

10. 12. 2011
8
18
2145

Vi co vám povídki dou se neofrňujte. Mí radi sou pro takoví hlupáčki jako sem já a pro ti co nemaj tak velkí talent, jako vi.

 

Čau, fšichni pisálkové, spisovatelé, básnici i kritici. Tak sem se rozhodla, že vám konečně poradím, jak napsat dobrou povídku, abi byla zajímavá a f neposlední řadě komerčně úspješná. Zjistila sem totiš, že někteří sou úplně bezradní a pak se diví, co fšichni mají a proč píšou, že to není žádná povídka a podobní vítki.

Tak, začneme tím, že si vibereme téma.

Sou takoví nadaní jedinci, že prostě začnou jen tak psát, co jim slina na jazik přinese a nakonec, ani nevjedí jak, povídku, nebo i román s toho mají.

Pokud to nadání nemáte, je dobrí rozhlídnout se kolem sebe a popřemíšlet, o čem bi tak bilo dobrí napsat, co bi lidi zaujalo a neunudilo k smrti. Vono, každí téma je dobrí, ofšem i na skfělá témata můžete napsat paskfil a naopak. De o to, že musíte mít na vjec nějakí názor, jinak se vám celí příbjeh sesipe jako domečel s karet a ste f kelu. A od toho tadi máme PREMISU.

Co to je, ta premisa? Vono je to vlastně takoví důvod, proč ste sfí dílo napsali tak a ne jinak.

Dám vám příklad. Budeme psát na zadaní téma a vi budete muset zdůvodnit, proč je Růženka nejbistřejší z celího serveru.

To dá rozum, že tam vipíšete fšechni mí kladi, že ano. Talent, zářivá osobmnost a tídlenc tí vjeci. Nebude tam přece psát, že neumím psát ódi, ani zhrzenki, sonet sem neviděla ani z richlíku a podobně, páč tím bi se vám premisa zhroutila a nigdo bi vám to neuvjeřil, že sem nejbistřejší.

Do každího příbjehu můžete zahrnout fše, co vaší premisu potporuje. To vám pomůže při rozhodování. Mám, nemám, nebude to blbí?

Žádní dramatickí příbjeh se prostě bes premisy neobejde.

Každí příbjeh má jen jednu premisu, jelikoš má jen jedno vivrcholení. A premisa je vivrcholením, shrnutím a zakončením fšech argumentů.

Ale pozor, abi se vám dílo podařilo, musíte si premisu postavit správně. Dám příkladi.

 

Špatní premisy: Růženka je víborná spisovatelka

                         Starí Winter je opilec

                         Maruna s kuchině je úplně blbá

 

Takoví premisy sou k ničemu a při vimíšlení zápletky vám nepomůžou. Budete se točit na místě, jako pes Brok za ocasem.

 

Správní premisy: Růženka je bistrí děfče, má smisl pro humor a není lakomá na radi, proto jí to píše jako po másle.

                            Starí Winter kašle na rodinu, furt sedí f hospodě, chlastá jako nezavření a proto mu zhořela stodola

                             Maruna s kuchině se sice chfástá, že má maturitu f oboru majonézi, ofšem je to leš. Vůbec nečte, jen samí drbi o hercích, proto nemá žádní rozhled.

 

Vidíte? Podle takovích premis se vám bude hnet lépe psát, máte se ot čeho odrazit a diš budete tápat jak dál, hnet vám to bude naskakovat.

Zapamatujte si, že premisa obsahuje: POSTAVU, KONFLIKT A ROSUZLZLENÍ.

Diš si todle zapamatujete, pude vám psaní jako po másle.

A úplně klidně můžete použít i známí premisy, páč nigdo stejně nenapíše stejní dílo, jako něgdo jiní.

 

Tak sem lechbe naťukla, jak napsat zajímavou povítku. Mislím, že to pro dnešek stačí, abi se vám to mohlo rozležet f hlavje. Jestli vás to baví a něco vám to dá, možná budu pokračovat. Diš se vám to líbit nebude, vikašlu se na to a nebudu darmo házet perli sfiním, že ano.

 

Tak piš péro, vimíšlej zajímaví premisy a nepiš nudní bláboli.

 

Vaše Růženka, milovaná, milující i zatracovaná.


18 názorů

Taubla
12. 12. 2011
Dát tip
:))

Taubla
12. 12. 2011
Dát tip
:))

děkuji, pani renegátko:D pane Patriku, stačí že przním češtinu:D Příbuzné mám fšude, i na Slovensku. Rozbori povídek ale nedělám, jen básniček. Akorát někdi píšu u povídek kritiki:D

Díky za radu! A kde sa môžem zapísať do toho poradovníka na rozbor poviedky? Ešte ma napadá, či náhodou nemáte príbuzných na Slovensku. Růženkovská čeština je super, ale zvládla by ste "znárečniť" môj ľubozvučný jazyk?

renegátka
11. 12. 2011
Dát tip
dobrá rada je nad zlato, Růženko

jocd, Nejsem Pavlík, ten je teťka zaneprázdněn stúdiem a gdoví, čím eště:D Já sem jen Růženka. paní sfeřep, vi ste horší neš já, to je skoro rubikón:DDDD dobře vjedět, že?

sveřep
10. 12. 2011
Dát tip
dusy vješet

nene, paní dadaik, sem pevně rozhodnutá:DDD pane Véčko, to mjela bít odjmena za vaší přízeň, ale!!! Tak já eště počkám, jestli co onakího podle mích rad uvaříte:DDD

dadadik
10. 12. 2011
Dát tip
no ale tady by se právě tvrdý hodilo, uvaž ještě :)

VH64
10. 12. 2011
Dát tip
Když jinak nedáte... A nenašla by se jiná oběť?

ne, nějakího díla. Ale pozor, mí rozbori sou jen pro velmi silní povahi. A diš vám ho udělám, tak se nechlubte, páč na serveru pište povídky je na mí rozbori už skoro pořadník. Lidi mje furt uhánějí, ale já si stejně dělám rozbori jak se mi zlíbí:D

VH64
10. 12. 2011
Dát tip
Krve, moči nebo snad...?

že citujete sem si fšimla a chfálím, chfálím obojí. Za odmjenu vám možná udělám rozbor.

VH64
10. 12. 2011
Dát tip
Paní Růženko, Vaše rady mám už dávno vyvěšené na místě, kde se zdržuji nejčastěji, a dokonce z nich v poslední době rád cituji.

depak, paní dadaik, jednak se píše s mjekím, a pak, Růženka tfrdí ýčka používá minimálně:D pane Véháesko, doufám, že ste čet pozorně a budete mít mí radi na misli. Nejlepší bi bilo si je vitisknout a povjesit na viditelní místo:D

VH64
10. 12. 2011
Dát tip
Jako dycky! *****

dadadik
10. 12. 2011
Dát tip
premisa se píše s tvrdým :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru