Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

A ZASE TEN KŘIK

30. 12. 2011
20
27
3055
Autor
srozumeni

Bylo mu asi pět let. Krásný světlovlasý chlapec. Pravidelné rysy obličeje, v nichž ještě tehdy nebyly tak viditelné stopy vývojové poruchy. Ale přesto...Když ho měl někdo možnost sledovat delší chvíli, možná stačilo, aby šel za námi kus po ulici, určitě si nemohl nevšimnout nějakých zvláštních pohybů a zvuků, které můj syn vydával.

Měla jsem zrovna nějaké lepší období. To znamená, že jsem se cítila poněkud sebevědoměji, než jindy. Vypadalo to, že bych snad i se synem mohla působit více sehraně. Přišla jsem na ,,skvělý" nápad, že půjdeme koupit k Baťovi podzimní boty. Později se samozřejmě ukázalo, že tento nápad byl spíš šílený. Tedy šílená jsem byla spíš já.  Potom.

Vlezli jsme do obchodu, posadila jsem ho na lavici. V ruce jsem měla již vybraný pár obuvi ke zkoušení. Sundala jsem mu jeho starou botu. V  momentě, kdy jsem ji chtěla nahradit novou, syn si vzpomněl, že má vlastně autismus. Začal to projevovat tak vehementně, s patřičným řevem, že se ostatní děti začaly ustrašeně ohlížet. Syn se viditelně ,,zavařil" a odmítal si nechat nasadit nejen novou botu, ale už ani jeho stará nepřicházela v úvahu. Jakýkoliv pokus byl naprosto marný. Evidentně celé situaci s botami vůbec nerozuměl a byl z toho vykolejený.S každým pokusem dát mu už jen starou botu a co nejrychleji odejít, zvyšovala se jeho zuřivost, která byla už opravdu neúnosná pro ostatní děti.  Sedla jsem si k němu a čekala, až se aspoň trochu uklidní. Půl hodiny. Prodavačky se chodily ptát, s vykuleným výrazem, jestli mi můžou nějak pomoci. Nemohly. Asi po půl hodině, kdy už bylo těsně před zavíračkou, tudíž prázdno, učinila jsem rychlý řez a se synovým řevem a s botami nazutými, jsme opustili obchod. K velké úlevě prodavaček, které se už možná obávaly, že tam přenocujeme.

Cesta domů probíhala jen jako v mlze, pro mě. Po návratu jsem zasedla ke kávě, vykouřila naráz asi deset cigaret. V té době jsem ještě trpěla tímto nešvarem. A v duchu jsem přemítala o tom, jak dlouho se takové pekelné zážitky dají vydržet.  A samozřejmě mě na velmi dlouhou dobu přepadly myšlenky o mé neschopnosti zvládnout svého syna. Určitě jsem zase čekala na další impuls k nějakému podobnému šílenému nápadu. Ale boty jsem se synem od té doby již nikdy kupovat nešla.

Většinou tyto momentální nápady vznikaly v situacích, kdy jsem si chtěla něco dokazovat. Dlouho mi trvalo, než jsem pochopila, že synova výchova je hlavně o dosažení klidu a pohody. A že to, že s ním nemůžu dělat všechny běžné aktivity, vidím jako své selhání pouze já.


27 názorů

srozumeni
04. 03. 2013
Dát tip
Jé, děkuji moc, úplně se rdím. Teď když to čtu, asi bych to možná napsala trochu jinak, ale na to nemám tu správnou trpělivost.

lenkak
04. 03. 2013
Dát tip

Ten konec je dokonalej! Jsi dobrá, fakt dobrá...


srozumeni
06. 01. 2012
Dát tip
No, to mně taky, to máš pravdu. Dík

VH64
06. 01. 2012
Dát tip
Já nakupuju rád. Mě vadí až to placení.

srozumeni
01. 01. 2012
Dát tip
téměř neznatelné díky...ne, vlastně velké díky

srozumeni
31. 12. 2011
Dát tip
Yours, moc děkuji...

srozumeni
30. 12. 2011
Dát tip
hani děkuji... Lukáši děkuji.Nevím, jestli to není přehnané. Masny mám taky ráda. I cukrárny. swerige, dík za návštěvu. Alegno, Romane a jejdo moc vám děkuji. gabi, děkuji. Já to myslím v minulém čase. Tak snad to ještě přepíšu. děkuji. Vendulo děkuji. Libuše, Tobě děkuji také.

libuse 007
30. 12. 2011
Dát tip
to je opravdu silný zážitek a to pro všechny zúčastněné

gabi
30. 12. 2011
Dát tip
A že to, že s ním nemůžu dělat všechny běžné aktivity, vidím jako své selhání pouze já. jediná pripomienka - až bude v tejto vete minulý čas, budem spokojná videla som! nie je to tvoje zlyhanie viem niečo o autizme *

jejdavilda
30. 12. 2011
Dát tip
*

Alegna
30. 12. 2011
Dát tip
poutavě napsané, myslím, že se Ti zážitky se synem vryly víc do paměti, než kdyby nebyl autista jinak. co se nákupů týče jsem asi chlap :-)

8hanka
30. 12. 2011
Dát tip
k nakupovaniu mame odpor cela rodina... neznasam obchodaky s klimatizaciou, ked ma nevyhnutnost do nich zaveje, bojim sa, ze odpadnem z nedostatku kyslika...neznasam skusanie topanok, oblecenia, vzhladom na moju bublinkovatejsiu postavu je vsak odskusanie nutnost... sklanam sa pred Tebou, kolko mas sily:)*

srozumeni
30. 12. 2011
Dát tip
Cudlo,diky.

Čudla
30. 12. 2011
Dát tip
No my chlapi už to máme tak od přírody. Myslím tím ten odpor k nakupování. Jinak k dílu - líbí. *

srozumeni
30. 12. 2011
Dát tip
To je pravda. Já jsem se naučila všechno oblečení nakupovat sama bez syna. A když už tam jsem, tak i pro manžela. Taky má odpor. Děkuji...

avox
30. 12. 2011
Dát tip
Moji kluci netrpí autismem, ale odmítali chodit mezi stojany a regály a vybírat, natož něco zkoušet... postupem času a konzultací se zmámými jsem dospěla k poznání, že odpor k nakupování je běžná chlapská nemoc :-)) */

srozumeni
29. 12. 2011
Dát tip
Snad ses tam taky tak nezavařil-hi,hi.

srozumeni
29. 12. 2011
Dát tip
Jééé, děkuji. Zapoměla jsem tam dopsat, že si nás ty prodavačky ještě dlouho pamatovaly. Náhodou to byl docela přátelský obchod. Devadesátá léta....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru