Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ucho

Výběr: Monty_Python
07. 01. 2002
20
0
4017
Autor
horák

Jeden starší díl Horáka ze série Horák na základce.

"Hurá, přijely kolotoče!" zajásal bych, kdyby mi bylo o deset let méně. Nyní už nejásá ani moje mladší ségra. A to je při její blbosti co říct. Každopádně jedno pozitivum příjezd pouťových atrakcí přinesl. Bude vzrůšo. Přiřadili nám do třídy nějakého Třísku, který je synem majitele autodromu, labutí a ještě několika střelnic. Prý se jim v Litvě zamiloval domácí učitel, a tak musí na své cestě republikou děti školou povinné chodit do normální školy, než najdou někoho vhodného a dostatečně šíleného.

"To vás určitě nechá zadarmo svízt na kolotoči," pronesl při večeři táta žijící neustále v naivitě sedmdesátých let, kdy ve volném čase stavěl sámošku, domnívaje se, že než ji postaví, stejně tady bude komunismus a všechno bude zadarmo.

Vzrůšo bylo. Především bych měl napsat, že Miarka ho posadil vedle mě. Zdůvodnil to tím, že mu jistě pomohu lépe se adaptovat v kolektivu. Ještě to okomentoval slovy: "Libor je v kolektivu oblíben, a tak to pro tebe bude snadnější." Třída se přiblble uchichotávala a já si vůbec nebyl jist svou oblíbeností. Klidně mohl Miarka říct: "Horák je ten největší tydýt z celý třídy, a tak se nic nezblázní, když tě vedle něj na pár dní posadím."

První den jeho pobytu v našem ústavu se obešel bez větších problémů. Jakmile skončila hodina chemie s Miarkou, Tříska se sebral a odešel prodávat lístky na autodrom. Dnešek už tak ideální nebyl. Třískovi zřejmě bylo domluveno z vyšších míst, takže dorazil již během druhé hodiny, když Duřtová komentovala výsledky našich slohových prací. Bez klepaní, bez pozdravu prošel třídou a s mohutným zaklením dopadl vedle mě. "Čau!" řekl jsem mu, což nijak nevzal na vědomí. Duřtová zřejmě byla poučena, a tak ho ignorovala, což chvílemi šlo obtížně, neboť si párkrát krknul a nahlas prohlašoval, že v automatu máme teplou colu.

Poučen zřejmě nebyl tělocvikář Sytý. Nejprve donutil Třísku svléknout se do slipů a aspoň naznačovat, že se rozcvičuje. Po rozcvičce jsme připravili švihadla. Tříska na nic nečekal. Na kovových konstrukcích vyrostl, a tak než stačil Sytý cokoliv říci, visel u stropu.

"Slez dolů," začal pedagog smířlivě, ceně si jeho zručnosti.

"Běž někam," přešel komediantův synek na tykačku.

"Nechám tě propadnout z tělocviku!" začal ztrácet trpělivost Sytý.

"Aspoň táta ušetří," kontroval Tříska a my si vzpomněli, jak nám popisoval, že táta musel loni vysolit chemikářce dva tisíce, aby ho nechala propadnout a on nemusel postupovat do devítky.

Na konec se Sytý projevil jako stratég a rozhodl, že budeme raději skákat přes kozu. Ale bylo na něm vidět, že by nejraději přitáhl z dílny kabely a do šplhadla pustil 220 voltů.

Čtvrtou hodinu Tříska trávil v ředitelně, kde mu nejspíš opět domlouvali. Objevil se v okamžiku, kdy Šimuniová rozdávala zadání písemek ze smyslových orgánů. "Napíšeš si to s námi," usmála se na něj. Trochu jsme ztuhli a zalekli jsme se její nevědomosti. Určitě ještě nenafasovala neprůstřelnou vestu a mimořádnou poradu, která dle sdělení vševědoucích spolužaček proběhla o předcházející přestávce,  zřejmě trávila nerušeným pokuřováním u sebe v kabinetě. Tříska si kupodivu zadání vzal a posadil si opět vedle mě. Nenápadně jsem si odsedl. Podíval se na mě a já raději dodal: "To aby mě nenapadlo opisovat."

Měl jsem popsat vnitřní stavbu oka, druhá skupina měla  ucho.

"Jak asi můžu ucho nakreslit, když si na něj nevidím?"

"Jenom schematicky, nemáte výtvarnou výchovu," odpověděla mému sousedovi vyučující a opět se na něj líbezně usmála.

Podíval jsem se na hodinky. Bylo mi ji líto. Ještě zbývalo třicet pět minut, to nemůže dobře skončit.

Tříska se o něco začal na papíře pokoušet. Nevědomá Šimuniová k němu třídou dotančila, nahlédla mu přes rameno: "Zase tak schematicky nemusíš, aby z toho byly patrné základní části."

A jakoby nic se dál posunovala třídou, aby každý pocítil, že je kontrolován. Všichni jsme stejně věděli, že kdyby někoho načapala, jak opisuje, řekla by: "No tak." A šla by dál.

"Nemáš nůžky?" povídá mi Tříska. Nechtěl jsem odporovat a urychleně je z penálu vyndal a nabídl. Doufal jsem, že nepůjde tak daleko, aby mi je vrazil do zad. Ještě mi chybělo popsat vnitřní část oční koule, když jsem zaslechl křupavý zvuk. Ostří mých nůžek  se svírala asi v polovině Třískova ušního boltce. Napadlo mě ještě ho upozornit, že nejen boltcem rozumíme ucho, že je ještě ucho střední s kladívkem, kovadlinkou a třmínkem a vnitřní, ale to už zakrvácené nůžky odložil, a jelikož boltec ještě držel za část lalůčku, škubl, aby jej oddělil od hlavy. Nakonec celou ustřiženou část svého těla připlácl na papír a vítězoslavně prohlásil: "Teď  to bude realistický!"

Ještě, že jeho skupina neměla oko, to bych se snad pozvracel.


Synergy
08. 04. 2005
Dát tip
Třeba z Třísky vyrostl světoznámý malíř-kdo ví?! ;)

JiKo
08. 03. 2004
Dát tip
Dobrý :-)

Rumcajs_
20. 02. 2003
Dát tip
Dobre, docela sem se zasmal tomu zavěru. Servus

uranium
22. 11. 2002
Dát tip
no a což teprev kdyby se probíralo rozmnožování......

Josefk
05. 11. 2002
Dát tip
servus hodiny :-)

Shellinka
06. 09. 2002
Dát tip
Přímo žaludeční pointa. Perfekt, jako vždy! :)*

Deltex
25. 04. 2002
Dát tip
*******!:oD!

Dabi
04. 04. 2002
Dát tip
Teda tohle je drs ! Jsem po obědě ... Ale stejně máš můj t* ... blééé

Toxman
22. 02. 2002
Dát tip
Tak s tím zapomínáním odhlašování mi to přijde u horáka jako docela častý jev (i když co ja vím ?). Povídka je, jako téměř vždy, velmi dobrá. Jen trošku drastický konec trošku narušuje její "virtuální autentičnost". Ale poněvadž žádného kolotočaře, autodromáře ani jim podobného kejklíře neznám, jsem šťasten, že v té době právě horák neprobíral vnitřní orgány (dejme tomu srdce). Velice pochybuji, že by chtěl Tříska k písemce přiložit to své vlastní....... A pak že to není psáno srdcem ! :-))) tip

horák
22. 02. 2002
Dát tip
S tím odhlašováním je to trochu problém. Dnes tady byl zrovna student, jestli se může kouknout na písmáka. Mají to lepší než čekat frontu v počítačové učebně, to už je lepší smířit se s prací na té mé historické bedýnce v kabinetě. Někdy se ale odhlásím, a přesto jsou pak kritiky vedené jako Horák. Dnes jsem se pro změnu musel přihlašovat asi čtyřikrát, protože mi to hlásilo, že nesjem přihlášen. Ale co jsem koukal, tak jsem více jak deset kritik mnou podepsaných, ale mnou nenapsaných nenašel. Určitě žádnou z poslední doby. Co se týká autenticity uřízlého ucha, tak je to samozřejmě fikce. Už se mi ve škole počůrala Rómka, užil jsem si výhružek fyzickou likvidaci, ale ucho si ještě nikdo neuřízl. I když jdou fámy, že ve škole dětem odebírám krev - viz Biocirkus. Jde však pouze o reakci thiokyanatanu se železitými ionty. Sakra, chlape, ty čteš celé moje dílo.

Toxman
22. 02. 2002
Dát tip
To si piš (čti) ! Sice pomalu (nějak mi nejde rychločtení), ale snažím se přečíst celé. A na thiokyanatan nevěřím. Na to je to příliš autentické... Vždyť Ty jsi vlastně upír...vysáváš ze svých žáků vědomosti (zvláště při zkoušení u tabule) a živíš se snad jejich thiokyanatanem ? To těžko... všechno bude asi úplně jinak :-)))

Toxman
22. 02. 2002
Dát tip
Ještě jsem zapoměl... Ty ses dnes na Písmáka přihlásil až na počtvrté a já... jsem byl pro změnu na Písmákoví dneska přihlášen -světe div se- asi čtyřikrát ZÁROVEŇ... sice jsem to pak odstranil, ale nevěřil jsem vlastním očím. Takže v průměru jsme byli oba přihlášeni 2x, tak nevím, proč si stěžuješ :-))))))))))

uranium
13. 02. 2002
Dát tip
superrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

horák
08. 02. 2002
Dát tip
Vole, zapomněl jsi mě odhlásit. Byl v časopise - cenzůru jsem si dělal sám. Asi nemáš všechna čísla.

horák
18. 01. 2002
Dát tip
Už jsem několik Horáků četl, když jsem chodil na Špičák, kde autor nějaký čas působil, ale tenhle mi utekl. Byl vůbec někdy ve školním časopisu, anebo skončil na cenzůře.

Čajke
09. 01. 2002
Dát tip
hard core!*

Mozart
08. 01. 2002
Dát tip
jo super - pobavil jsi mě - na co jsem ale alergický je slovo ústav - to přímo křičí - ale jinak máš člověče rozhodně talent.

Print
07. 01. 2002
Dát tip
*!!!

Sama
07. 01. 2002
Dát tip
No jsem zvědavá, co tomu kameňáku na konci lidi řeknou (teda napíšou). Mě to pobavilo, co chtít víc při pondělku... Ale vážně:připadá mi tenhle díl dost dobře napsanej, je takovej bohatej (myslím obsahově), pestrej... ***

horák
07. 01. 2002
Dát tip
Samozřejmě vycházím aspoň částečně z reality (ve škole jsem v různých funkcí od pěti let) - dokonce jsem byl líný i to jméno Tříska si vymyslet. Třískovi jsou skutečný světský - občas mě dost štvou a tohle je malá pomstička.

horák
07. 01. 2002
Dát tip
Právě - Třískovi jsou sousedé mých rodičů. Koupili si barák v maloměstě, vykáceli stromy a přes zimu jim tam všechno parkuje (labuťě, autodrom ...), bydlí tam snad dvacet lidí po různých maringotkách. Trochu mi sebrali mládí, protože se mi tam hůř vrací, když tam nenacházím ty jistoty, klid apod.

Danny
07. 01. 2002
Dát tip
hmmm... Van Gogh hadra :)) tip

Nářez!!! Máš hodně dobrej styl, člověče. Krásně vyprávíš, jako bych toho světskýho viděla před sebou. A vzpomínám si při té příležitosti na své zážitky z dětství... "Nastupujte na létající labutě a draci!" :-) *

Vojtek
07. 01. 2002
Dát tip
***!

Stevenson
07. 01. 2002
Dát tip
-)))))))) jinak, viz MP...a TIP

Štalingrad
07. 01. 2002
Dát tip
nemám slov ***!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru