Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

OAT(H)

25. 01. 2012
0
4
795
Autor
orbital

ochutnávka z nové tvorby...

OAT(H)

(lamentace IV.)

 

Žádné nitro nezná břehy,

okusuje útesy přílivy něhy.

Ve zrádných proudech Okeánu 

kdejaký chytrák rozum ztratí…

Nelehko vyplout a nabrat Dech!

Odvážní uzel námořnický krátí

s tetovanou lebkou na zádech. 

 

Mizící triéry i plachetnice,

oceánem zchvácené, 

jak ztracené nábojnice,

dál a dál, jsou vzdálené.

Siluety silných stěžní,

ztěžka houpají se,

daleko však, co nás vězní,

na cestu již neptají se.

 

Žádné nitro nezná břehy,

okusuje útesy přílivy něhy.

Ve zrádných proudech Okeánu 

kdejaký chytrák rozum ztratí…

Nelehko vyplout a nabrat Dech!

Odvážní ve vlnách životem platí

s tetovanou lebkou na zádech. 

 

daleko houpají se…

života prosti modláři, 

jak při kamenném oltáři,

neslyšně na molu mumlají,

freneticky amulety máchají!

Haleni šedými kápěmi,

jen odřezky soli jsou skrápěni...

Ti co odpluli, oplakali by

slzy plaček, 

pro každou zvlášť,

zanechali tuny značek.

 

Žádné nitro nezná břehy,

okusuje útesy přílivy něhy.

Ve zrádných proudech Okeánu 

kdejaký chytrák rozum ztratí…

Nelehko vyplout a nabrat Dech!

Odvážní s poslední nadějí se klátí

s tetovanou lebkou na zádech. 

 

Cesta vede

odnikud kdoví kam.

Velký p(r)ůvodce

napájí připravené.

Mlče, přesto mluví k nám.

 


4 názory

orbital
28. 01. 2012
Dát tip
A.Storožnicyne, díky za vyčerpávající komentář, jsi velmi pozorný. těší mě, že zaujalo a vyvolalo potřebu se k tomu vyjádřit. v básni nejde o moralizování, to je otázkou náboženství písma (judaismus, křesťanství, islám, hinduismus,...), která už nám stejně kolují v krvi, doslova i do písmene... ve čtvrté sloce vyplývá na povrch rozpor mezi svobodným životem a (p)oslíčkováním. je to narážka na vyprázdněné náboženské rituály obecně, které si zachovaly svou formu, ale jsou bez obsahu a brání člověku prožívat "skutečnost" (o rozporuplnosti slova skutečnost nehodlám polemizovat a budu se držet Wittgensteinových slov "O čem nelze mluvit, o tom se musí mlčet."). molo je ustrnutí na místě, odřezky soli jsou jen odlesk toho, co může člověk zažít "na moři". ač se Ti to nezdá, je to velmi důležitá pasáž celé básně a dokresluje to atmosféru, právě i za cenu, že to může "brzdit". pokud tak působí i ve skutečnosti, tak to plní svůj účel skvěle, ač jsem takový efekt dopředu nezamýšlel... rozhodně nejde o "zaplňování díry". kritiku názvu beru, je trochu komplikovaný, ale jen zdánlivě... kdo mě čte, ví že si hraju se závorkami :) kdo umí anglicky, tak jej napadne, že se jedná o "oath" (slib, přísaha). i ten kdo anglicky neumí, může si název přeložit. kdo se zajímá o religionistiku a je pozorný, tak si může všimnout i toho "tao" v názvu pozpátku, ale to není nezbytné... vzhledem k tomu, že celá báseň se nese v cestovatelském duchu a v závěru je trochu mystická, název je podle mě adekvátní ve všech směrech. symbolismus je zachován o začátku do konce. možná jsem na čtenáře příliš náročný... ale co je v životě jednoduché? nechci plýtvat čtenářovým, časem, tak se snažím jít přímo "k věci/věcem/", k lidem. snad se mi to daří.

Čo sa mi páči: "Žádné nitro nezná břehy, okusuje útesy přílivy něhy. Ve zrádných proudech Okeánu..."-veľmi pekná metafora,aj ked zase nie nejaké "prelomová",+jednotná nálada,doslova sa čitateľ hojdá na tom nepokojnom mori s tebou hore-dole,vťahuje ho :) Čo mi moc nerezalo do rytmu v napojení na predchádzajúce aj nasledujúce: "daleko houpají se… života prosti modláři, jak při skrytém oltáři, neslyšně na molu mumlají! Freneticky amulety máchají haleni šedými kápěmi, jen odřezky soli skrápěni."+ ani umelecky to moc nemá väčšiu hodnotu a v už tak dosť dlhej básni mi to príde ako zbytočná snaha zaplniť dieru (dajakým moralizovaním),ktorá tu však nebude... - A názov si podľa mňa dosť prekombinoval,bez manuálu ho asi nik nepochopí...ale tak

orbital
26. 01. 2012
Dát tip
Prosecký: jak tomu mám rozumět? nevím, na co odkazuješ.

Prosecký
26. 01. 2012
Dát tip
Železo je chytré.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru