Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ZNOVUNALEZENÝ SYN

30. 01. 2012
20
36
3796
Autor
srozumeni

,,Pavlík se nám po cestě ztratil", pravily kolegyně. A bylo na nich vidět, jak nepříjemné jim to je. Ne jen ten fakt, že se ztratil klient. Ale to, že se ztratil syn jejich, snad docela oblíbené kolegyně, asi umocňovalo ještě víc špatný pocit z celé situace. Snažila jsem se zachovat klid na tváři i v hlase a jen ze mě vypadlo: ,, A kde, a jak se to stalo. A co bude dál?"  Ani mě nenechaly domluvit a hned mi skočily do řeči: ,,Neboj, už jsme volaly policajty, přijedou ho hledat. Jsou to ti samí, co hledali posledně Michala." 

To už jsme se docela uklidnily a trochu i zasmály. Věděli jsme, že když bude nejhůř, jsou policajti z blízkého oddělení připraveni použít i vrtulník s termovizí. Oni se ti klienti v těch lesích těžko hledají. Ne, že by se to stávalo tak často, ale nikdo holt není neomylný. Ani vychovatelé. Je pravda, že na druhou stranu, tím, že sama tuhle práci vykonávám, vím, jak je občas těžké uhlídat úplně všechno do puntíku. Takže mám sice víc pochopení, ale to mi k odstranění velkého strachu o syna nepomohlo. A ještě jsem najednou měla takový zvláštní pocit, že musím uklidňovat nejen sebe, ale i ty kolegyně.

Mezitím mě oslovili policisté: ,, Máte  nějakou představu, co asi syn zrovna dělá?". ,,Bohužel, opravdu netuším. Jestli někde po lese pobíhá sem a tam a nebo jen sedí na bobku, což je jeho oblíbená pozice, a čeká....".

Věděla jsem, že jsem jim moc nepomohla a sama pro sebe jsem se modlila za druhou variantu.

Uplynuly dlouhé dvě hodiny, snad nejdelší v mém životě.

,,Tak už se našel!" Volaly na mě kolegyně z auta, ještě než zastavily a vystoupily z něj. Jedna, která byla přímo u toho, začala vyprávět. Seděl prý na bobku, jen kus od místa, kde si všimly, že ho nemají. A když to tam prve prohledávaly, prostě si ho nevšimly, byl za malým vršíčkem. Na pokyn kolegyně vlezl do policejního auta. Policisté ji tam chtěli mít, protože nevěděli, jak se synem komunikovat a jestli by se jich nebál. Vlezl tedy do auta, snědl policistce svačinu, pak mu za zády zaštěkal služební pes, syn bleskurychle vystartoval z auta a už ho do něj nikdo nedostal. I musela ho kolegyně tedy vzít za ruku a jít s ním asi pět kilometrů pěšky do místa určení. Sice byla unavená a vystresovaná, ale ani jí to nevadilo. Bylo slyšet až ke mně, jak s každým jejím krokem upadává další kamínek z velikého balvanu strachu.


36 názorů

VH64
05. 02. 2012
Dát tip
Opravu základních chyb nepovažuji za předělání, ale máš právo autora, dělat si s dílem, co chceš... (Hele, ona mne Janina6 předběhla, prve jsem si nevšiml)

srozumeni
05. 02. 2012
Dát tip
VH, máš pravdu a vůbec se nezlobím. Naopak jsem ráda, když mi k tomu něco napíše, tak jako Ty. Děkuji. Ale předělávat se mi to zatím nechce.

VH64
05. 02. 2012
Dát tip
Všiml jsem si něčeho, co já po sobě při kontrolních čteních likviduji, tak možná... - na několika místech mi připadá být navíc ukazovací zájmeno "Oni se ti klienti v těch lesích těžko hledají." (naši klienti/okolních lesích?) "...ty kolegyně." A chybička - "To už jsme se docela uklidnily a trochu i zasmály. Věděli jsme..." Omlouvám se za hnidopišství, protože napsané je to hezky a vůbec...

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Juno, děkuji. Asi to příště zkusím víc rozpitvat. Když já se pak bojím, že to bude ale moc nudné....? Tak uvidím.

srozumeni
31. 01. 2012
Dát tip
Alegno, díky.

Alegna
31. 01. 2012
Dát tip
T*

Janina6
31. 01. 2012
Dát tip
Dostala jsem avi, nevím, co k tomu říct, snad jen, že Oran měl možná na mysli, abys nepřeceňovala názory ostatních (na tvoje psaní). V tom má jistě pravdu, ony ty komentáře a kritiky ti můžou napovědět, jak tvůj text působí na čtenáře, nebo třeba přinést nějaký nový podnět, ukázat ti něco, co si jako autorka neuvědomíš, ale jestli z toho pro své psaní něco vyvodíš, je opravdu čistě na tobě. Jak mi kdysi napsal Pozorovatel (bývalý kritik) - my vás jenom čteme...

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
AHA. Tak děkuji za rady a dobrou noc.

oran
30. 01. 2012
Dát tip
srozumeni, kdyz mi neco napises, posli mi i avizo vis, jinak to musim furt checkovat. a verim, ze te to zajima no. s nikym se nedel, to je taky na skodu. je treba sama se postavit a vyhranit vuci lidem a spolecnosti. aby jsi, kdyz ti treba nekdo jako ja rekne, ze je problem, vedela, ze neni.

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Juno, to je dobrý. To znám, takže chápu. Hezký večer. Tobě doopravdy.

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Orane ! Máš nějaký problém? V podstatě mě to nezajímá. Jen mě prosím vynech. A věř tomu, že přátele si hledám sama. Hezký večer. Vy všichni ostatní, omlouvám se, že vám posílám toto avízo, ale je mi tak nějak líp, když se mohu podělit...

oran
30. 01. 2012
Dát tip
srozumeni, mela bys prestat davat tolik vyznamu tomu, co si mysli ostatni. to by mel byt tvuj cil. chapu, ze je to tezke, ale bez toho, aniz bys dosla k tomuhle, se budes porad placat na suchu. tvuj pritel barbar oran.

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Petře, sěkuji. Romane, Tobě též. Janino děkuji za podrobný rozbor. Jsem za to moc ráda. Pokusím se na to vše zaměřit.To ,,věděli" je fakt ostuda, to jsem přehlédla....Umocňovalo už takhle dost špatný pocit-tak nějak jsem to asi i mohla napsat...Děkuji.

Petr.II
30. 01. 2012
Dát tip
*

Janina6
30. 01. 2012
Dát tip
"umocňovalo ještě víc špatný pocit" - tady vlastně zdvojuješ význam. Když umocňovalo, pak "ještě víc" je už nadbytečné. "Umocňovalo špatný pocit" stačí - a líp se čte. ...uklidnily a trochu i zasmály. Věděli jsme... - u slova "věděly" bych zachovala ženský rod jako v předchozí větě, tedy s tvrdým y na konci. Druhý odstavec se hůř čte, zbytečně obšírně a dokola v něm vysvětluješ - ne žeby, ale... na druhou stranu... takže sice, ale stejně... mamince, která se zrovna bojí o syna, takové "analytické" obšírné myšlenkové pochody těžko věřím. Věty jsou taky přetíženy nadbytkem zájmen (ONI se TI klienti v TĚCH lesích těžko hledají). Nevím, jak jiní čtenáři, ale já zmizení syna považuju za klíčovou zápletku příběhu a jsem zvědavá, jak bude hledání probíhat. Ty jsi od obšírného úvodu přeskočila vlastně už k závěru. Je to škoda, protože to všechno, co necháš na konci jen shrnout kolegyni, mohlo být jádrem napínavého vyprávění s živými dialogy. Takže se budu opakovat - tak, jak jsem ti to psala už u jedné z předchozích miniatur, ty vlastně krásně načrtneš, jak by mohl vypadat příběh, ale už ho nevyprávíš.

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Je to tak. Ale nevim,jestli by zajicek posedek 2 hodinky. Hi,hi. Diky.

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Je to tak. Ale nevim,jestli by zajicek posedek 2 hodinky. Hi,hi. Diky.

Zuzulinka
30. 01. 2012
Dát tip
to je fajn, že se našel...úplně se mi vybavila písnička...zajíček v své jamce...sedííí a sám:)*

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Evženie, děkuji.

srozumeni
30. 01. 2012
Dát tip
Vendulo, nic si z toho nedělej, já taky, víc nemohu. Děkuji.

To muselo být dost náročné*

srozumeni
29. 01. 2012
Dát tip
avox, Čudlo, děkuji vám.

Čudla
29. 01. 2012
Dát tip
/* Nevím, co k tomu říct.

avox
29. 01. 2012
Dát tip
další zajímavý a poučný kousek do mozaiky... zapomněla jsi to zařadit do sbírky? */

srozumeni
29. 01. 2012
Dát tip
Máš pravdu. Ty s tím máš asi taky přebohaté zkušennosti. Děkuji.

srozumeni
29. 01. 2012
Dát tip
Hani, děkuji. A to já se ještě snažím v takových vypjatých chvílích dělat tak trochu srandu-taková maska.

srozumeni
29. 01. 2012
Dát tip
aleši, díky.

8hanka
29. 01. 2012
Dát tip
viem si predstavit ten strach... hlavne, ze sa nasiel a je v poriadku *****

:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru