Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co dělat diš nejde psát a gde vzít na psaní čas

10. 02. 2012
11
26
2378

 

Známe to všichni. Chceme psát, i nápad bi bil, a ne a ne, nejde to. Vůbec nám to s tí palice neleze. Máme pocit, že sme o sfou schopnost přišli a uš nigdi se nevrátí.

Můžu poradit, páč se mi to stává často. Lítám pak po serveru, jako splašená jalovice a ptám se fšech na radu. Nigdi sem se sice nic kloudního nedozvjeděla a abisem bila upřímná, je to spíš takoví dožadování se lítostí. Jakože, ale tí chudinko, neboj, fšak vono to zase příjde, vičkej času. Je mi dicki dokonce jasní, že radičům je to šumák, jestli mi psaní de, nebo nejde a sami sou rádi, že jim jo, ofšem i ta účast jen tak naoko človjeka potěší.

Ale že sem urputná Růženka, často zabrousím i k odborníkům, tak se to pokusím nějak skloubit.

Nejrozumnější fakt je, diš to nejde, nelámat to přes koleno a někam si třeba zajít, zajet, prostě zažít něco jiního neš obvykle, abi se človjek dostal na lepší mišlenky. Často stačí i s přáteli do hospodi. S takovími, co se vyblbnete a uřechtáte jako blázen. Akorát nečekejte, že hnet druhí den budete mít múzu za krkem. Naopak. Bude vám blbje a budete litovat, že ste se vůbec narodili. Není to pochopitelně pravidlo. To mluví jen má vlastní zkušenost, páč něgdi taki chlastám jak nezavřená. To sou dicki takoví tí keci, že prí - zajdeme na jedno. Ha! Známe to.

Další den uš je to fšak lepší a často se ta nepsavost zlomí.

Dobrí skušenosti mám i se čtením, tak různě na serverech a dokonce i se čtením komentů, nebo účastí na nějaké diskusi pot dílem. Neumím to dost dobře visfjetlit. Něgdi prostě stačí jen jedno slovo, ani si človjek pořádně neuvjedomí, kterí slovo to bilo a je tu impuls. Je to jako diš vám vipadne net, anebo diš hledáte nějakou nezabezpečenou síť, pokut ste třeba f cizině. Uš ste celí zoufali, máte apsťák a nejednou naskočí. Ta radost! (pochopí jen nefalšovaní závislácí)

Taki se stává, že si jen mislíte, že vám to nejde. Rozhodně stojí za to, pokusit se. Důležití je napsat tu první vjetu. Připadá vám k ničemu? Nevadí, smašte ji, zamislete se a napište ji jinak. Ponořte se úplně do příběhu, kterí chcete napsat. Buťte jeho součásti.

Diš ste unavení a ospalí, nic onakího z vás nevileze. Vikašlejte se na to a pořádně se vispjete.

Viserte se na televizi! Stejně tam nic kloudního nedávaj a darmo vás rosptilují debilní reklamy a stupidní pořady. Možná máte pocit, že je to jen kulisa, ale fšimněte si, jak se každou chfilku, aniš chcete, ot psaní otpoutáte a všímáte si nějaké kraviny, co zrovna bježí.

Stačí, diš se mrknete na správy. I tak si řeknete, že uš některím haraší víc, neš je zdrávo, diš vám f hlavních správách vikládají, co se zas stalo tí národní chudince, Ivetě Bartošoví.

Filmy, o kterí máte zájem si jednoduše stáhněte. Nejste vázání na vysílací čas ani rušení reklamami.

Vitfořte si pokut možno nějakí tvůrčí prostředí, gde vás nebude nigdo rušit. Někdo má rát kolem sebe chaos, někdo pořádek, jako ve škatulce, každí má jiní potřebi. Mi osobně nevadí ani, diš píšu v místnosti plní lidi, dokážu se úplně otpoutat a dokonce se sem tam zapojit i do hovoru. Ale diš se zrovna plně soustředím a mišlenki se mi pjekně ukládají, jedna po druhé, majzlo bi mje, diš na mně někdo mluví a urputně se dožaduje smisluplních otpovjedi.

Pokut máte ambice stát se spisovatelem, pište denně. Múzy si zviknou a neutíkají.

Prozaici bi mjeli napsat minimálně dvje normostrany denně, četla sem dokonce, že i méně neš pjet, nemá smisl. No, nehrotila bisem to tak. Pište tempem, kterí vám vyhovuje. Pokut vás psaní neživí je to zbyteční a může vás to nakonec znechutit.

Je prí dobrí, vymezit si denně nějakou pravidelnou dobu. No, asi jak pro koho. Radila bisem spíš psát vždi, kdiš vám to čas dovolí.

Je dobrí zjistit, kdi vám to de nejlíp od ruky. Mi se třeba víborně píše v noci, nebo diš se vzbudím velmi brzo ráno.

Taki sem četla zajímavou radu, jako berličku použít nějakí spisovatelskí fetiš. Třeba ponošky, tričko, vestu, něco, co si na sebe vezmete jen při psaní. Neviskoušela sem, ale proč ne. Příjde mi to jako príma nápad.

Alkohol a drogi. Tadi pozor! Drogi sem nigdi neskoušela, alkohol, teda víno, jo. F malím mnošství je to f pohodě. Ale diš vipijete víc, de vám uš pak psaní, jako dibi z mostu sral, aniš si to uvjedomujete a druhí den stejně zjistíte, že ste napsali bláboli. Já osobně následující den nejsem schopná napsat ani smysluplný koment, natoš něco jen vzdáleně podobního literárnímu útfaru.

Můj úplně osobní názor je, že diš chcete dosáhnou úpspjechu, musíte se psaní oddat úplně bezvíhradně. Došla sem k tomu úplně jednoduše. Všichni lidi, kteří něčeho dosáhli, f jakémkoli oboru, do toho dali absolutně fše, čeho byli schopni i za cenu různích strát. Tak na to pozor. Možná, že vám to za to ani nestojí.

NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ZE FŠEHO JE, PSANÍ VÁS MUSÍ BAVIT, ÚPLNĚ NEJVÍC ZE FŠEHO.

Jinak to nemá cenu.

Tí poslední radi bili ofšem pro ti, co maj spisovatelskí ambice. Pokut píšete jen pro sfí potěšení, nebo jako relax, asi vám ani nijak nevadí, diš vám to zrovna nepíše. Dobře se bavíte a je to f pořátku.

Jen mi tadi všichni nepište, že opravdu žádní takoví ambice nemáte, páč je to kec, jako klec.

 

Tak sem vám poradila, jak nejlépe sem umjela. Určitě sem na spoustů vjeci zapomněla, tak budu ráda, diš i vi doplníte nějakí vlastní postřehy a skušenosti.

 

No a nakonec, sama bi sem potřebovala poradit. Ráda bich napsala něco vjetšího, neříkám zrovna román, ale dejme tomu novelu. A pořát hledám téma. Vím, že témata sou všude kolem nás, jenže mje žádní nekoplo do zadku a neřeklo, tadi sem, tí troubo!

Rozhodně nemám zájem o nic srdcerivního a tragickího, jako diš f ukrutních bolestech vimře celá rodina a následně eště sousedé ze širokého okolí. Prostě něco normálního ze života.

Poradíte něgdo?

 

Tak piš péro, aš budou lítat jiskri a múzy. To vám přeje vaše hodná Růženka.

 

 

 

 


26 názorů


(*)

VH64
10. 02. 2012
Dát tip
Ctím Vaši vlastní radu Růženko - "Pište, jak vám srdce velí!"

panme Kfjetoni, to není špatní nápat, ale asi vám ho nechám. Jediněš, že bisme napsali každí sfou verzi:D pane Véhá, no jo, mje se uš do toho nějak nechce. Ale možná se vrátím. Teťka píšu furt tí Šfejcárkovi lapálije.

VH64
10. 02. 2012
Dát tip
No, jsem se těšil na jeho alespoň mírné rozbujení do řekněme rozsahu Honzíkovy cesty. Na záběr Neználka si netroufám ani pomyslet, ale...

Já bych měl námět na pohádku, sociální drama a kuchařku dohromady: Jak šneček Bonifác a žabka Emilka emigrovali do Francie.

:DDDDD

no vida:D teť nemám čas, sem f práci!

:DDDDDDDDDDDD asi tam vlítnu a provjetrám to:DDDD pane Juno, zajímá, ale takoví, dovést mišlenki aš ad absurdum. U vás je to témjeř surrealizmus:D

Junu, vi ste eště mladí a neskušení, tak prdlački víte, jak to s básněním je:D Knihovnu na sebe sipat nemusím, páč několik knihoven sem uš sežrala:D pot kterou přezdífkou? Máte jich jako máku, ste horší neš já:DDD ano, paní renegátko, tak to chodí. Rášku, diš se vám nechce, nepište:D mi se chce furt:D fly, děkuji, to vůbec není špatní nápat, naopak, je víborní:D pane Véhá, co je s miším deníčkem? No, vono mje právje přitahuje to apsurdno. O válce néé, na to sou jiní, ale jinak mětukáte dobře, díki:D jojo, s tím uvolněním po průšfihu, to ste vistihnul víborně! díki fšem za náfštěvu i radi:D

VH64
10. 02. 2012
Dát tip
Škoda, že to je pro altera, Vám osobně bych Růženko jen připomněl miší deníček. Já si myslím, že tam u vás na pomezí stačí se jen trochu poptat a pak vybrat podle zamýšlené polohy. Určitě u vás žili a žijí pábitelé a jiné postavičky jako karbaníci, holkaři, podvodníčci, funebráci,... Po Švejkovi asi téměř nemožné, ale vzít za absurdno osudy Slezanů ve wermachtu a za války vůbec? A abych nějak zareagoval na hlavní část textu - mě funguje uvolnění po průšvihu. Když je blbě, něco se někde střádá, když je pak dobře, samo se to dere ven. Ale každý se asi nechce vypisovat sám o sobě a svém okolíčku. A nebo lízt do průšvihů, aby bylo o čem psát.

renegátka
10. 02. 2012
Dát tip
Příjemný pocit to není, jako když máš v ruce svazek klíčů a ani jeden se ke dveřím od pokladnice nehodí.Násilím nevstoupíš. Teprve když se vzdálíš, zámek se s lehkým cvaknutím uvolní sám.

to vím taki:D

Alegna
10. 02. 2012
Dát tip
nejlíp se píše o tom, co znáš nejlíp

jasně, ot toho sou tí serveri. Človjek to tu hodí a hnet se dozví, co má blbje. můj alter to tak dělá. Fšechno prptáhne litwebama a je to. pak to může poslat nakladateli:D

sem apolitická:D bajky alter opčas píše, vono by s toho ofšem mohla bít další Farma zvířat, i diš nechtěně. Ale díki za radi:D

Zuzulinka
10. 02. 2012
Dát tip
tož tak třeba prober charaktery lidí nebo politiku, o obojím by se dal napsat román...nebo zkus napsat pohádku, bajku /tam by se dala vpašovat i ta politika a charkter/...no a pak už tedy žádné jiné téma než život nevím

mje sci-fi zas tak moc nebaví a chce to pořádnou průpravu:D To téma bisem chtěla pro sfího altera, sama mám témat víc neš dost:D

Zuzulinka
10. 02. 2012
Dát tip
piš sci-fi Růžo, beztak se všecko odehrává v jiných světech:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru